Zgodovinski poraz Scholzovih socialdemokratov v “rdečem” Porenju-Vestfaliji načenja nemško vlado

Datum:

Na volitvah v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija se po prvih volilnih projekcijah zmaga obeta vladajočim krščanskim demokratom (CDU) s približno 35 odstotki glasov. Socialni demokrati kanclerja Olafa Scholza so dosegli rekordno nizko število glasov na prvem večjem volilnem preizkusu, s katerim se je soočil po prevzemu funkcije.

Nemški desnosredinski krščanski demokrati in Zeleni so se v nedeljo izkazali kot zmagovalci na deželnih volitvah, ki bodo verjetno sprožile napetosti v koalicijski vladi kanclerja Olafa Scholza. Napovedi za glasovanje v Severnem Porenju-Vestfaliji, najbolj naseljeni nemški zvezni državi, so s 35,7 odstotka glasov postavile Krščansko demokratsko unijo (CDU) sedanjega premierja Hendrika Wüsta na prvo mesto.

Socialni demokrati kanclerja Olafa Scholza so na regionalnih volitvah, ki jih je zasenčila vojna v Ukrajini, v nedeljo dosegli rekordno nizek odstotek glasov, ko je na volišča prišla najbolj naseljena nemška dežela. Tokrat je bila volilna udeležba s 56 odstotki nenavadno nizka za državne volitve v Nemčiji, kjer se je lani volitev v Severnem Porenju-Vestfaliji samo do poldneva volitev udeležilo 45 odstotkov volivcev. Kljub temu, da je volilna projekcija vključevala samo zakonodajne sedeže v deželi Severno Porenje-Vestfalija, so zaradi kampanje, ki je sovpadala z rusko invazijo, prevladovala državna vprašanja, predvsem tveganja, da bi se evropska kopenska vojna lahko razširila in skrbi glede oskrbe z energijo.

Zgodovinski poraz Socialnih demokratov
Socialni demokrati (SPD) kanclerja Scholza, ki zdaj vlada koaliciji z zelenimi in liberalnimi svobodnimi demokrati (FDP), so s 27 odstotki po projekcijah javne radiotelevizije WDR doživeli zgodovinsko slab rezultat za stranko, ki v zahodni nemški državi od konca druge svetovne vojne nikoli ni padla pod 30 odstotkov. Scholz je bil v zadnjem obdobju stalna tarča kritik zaradi svojega neodločnega pristopa v podpori Ukrajini v vojni, ki je v Nemčiji postala glavna tematika več strank in zdi se, da je slab rezultat na volitvah zdaj cena, ki jo plačuje za svojo neodločnost. Politolog Uwe Jun z univerze Trier je za New York Times poudaril, kako veliko razočaranje je to za Scholzovo stranko in da njen rezultat kaže, da je ljudje ne vidijo kot gonilno silo zvezne vlade ampak zgolj kot podporno stranko v koaliciji. Volitve sicer ne vplivajo neposredno na zvezno politiko v Berlinu, kjer Scholz od decembra vodi koalicijo treh strank, vendar podpora konservativni vladi v veliki zahodni regiji še dodatno povečuje tegobe gospoda Scholza, ki poskuša ohraniti svojo vlado stabilno in socialdemokratsko znamko močno.

Nemški kancler Olaf Sholz in vodja SPD v Severnem Porenju Thomas Kutschaty (Foto: epa)

Sholz obsojen na poraz zaradi neodločnega pristopa v ukrajinski vojni
Sicer je le nekaj dni po začetku invazije v Ukrajini Sholz nagovoril nemški parlament in obljubil epohalno spremembo ter nakazal več izdatkov za nemško vojsko, vendar je potem pri svojih odločitvah okleval, kolegi iz Evropske unije pa so mu očitali celo, da poskuša blokirati odločitve o bojkotu ruskega uvoza energije, od katerega so Nemci močno odvisni. Pika na i je bila Sholzova poteza, ko je svojo zunanjo ministrico poslal na državni obisk v Kijev, namesto da bi šel sam. Nedavna anketa je po poročanju tujih medijev pokazala, da skoraj dve tretjini Nemcev gospoda Scholza ne smatra za močnega in odločnega voditelja, časopisi na čelu s tabloidom Bild, pa so zgodovinsko slab rezultat označili kot “prekleto sodbo šestih mesecev Sholzove vladavine”.

Stranka Zelenih prehiteva socialdemokrate
Za razliko od negativnega izida za Socialne demokrate pa so njegovi koalicijski partnerji Zeleni doživeli zelo pozitiven izid, saj so od leta 2017 svoj uspeh izboljšali za skoraj 12 odstotkov. Dva najbolj priljubljena ministra gospoda Scholza sta člana stranke Zelenih, za katera se zdi, da si prizadevata za večino priljubljene ukrajinske politike znotraj vladne koalicije. Ena izmed njih, zunanja ministrica Annalena Baerbock, je prejšnji teden odpotovala v Kijev.

Krščanskim demokratom dva zaporedna mandata
Volivci so Krščansko-demokratski uniji, ki je po upokojitvi kanclerke Angele Merkel izgubila na zveznih volitvah, namenili pomembno zmago, vodja stranke Friedrich Merz pa je na družbenem omrežju Twitter ob zmagi zapisal, da se je CDU vrnil in da je njihova usmerjenost v prihodnost potrjena. Zmaga konservativcev je prvič po letu 1962, da si je CDU zagotovila dva zaporedna mandata v državi. Oktobra je mesto guvernerja prevzel Hendrik Wüst. Konservativna zmaga v Severnem Porenju je sledila zmagi prejšnji teden v Schleswig-Holsteinu, majhni zvezni državi na severu, kjer je  CDU zbral izjemnih 42 odstotkov glasov, medtem, ko so Socialni demokrati na lestvici končali s samo 16 odstotki. Zasluga za večino glasov pripisujejo prepoznavnosti Daniela Güntherja, izjemno priljubljenega konservativnega guvernerja, ki je državno znana osebnost in je bil zaslužen za uspešen odziv na pandemijo.

Regija Severno Porenje-Vestfalija ena najpomembnejših dežel
Severno Porenje-Vestfalija je ena najpomembnejših dežel v federaciji, kjer živi vsak peti prebivalec Nemčije in 12 milijonov volivcev. Zaradi svoje raznolike sestave je tudi ena najbolj reprezentativnih držav z dolgo tradicijo prevlade delavstva v mestih in bolj konservativnih utrdb na podeželju. Je dom številnih nemških rudarskih in proizvodnih delovnih mest in je bil konec prejšnjega stoletja desetletja trdno v rokah socialdemokratov. Nobeden od kandidatov, ki se potegujejo za vodstvo Severnega Porenja-Vestfalije, ni dobro znan zunaj države. SPD je vodil Thomas Kutschaty, 53-letni odvetnik iz Essna, ki je bil nekoč državni minister za pravosodje v prejšnji socialdemokratski vladi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...