Mladi zdravniki: Slovenskemu javnemu zdravstvu se ob napovedih nove koalicije obeta katastrofa

Datum:

“V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in ZD-jih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in ZD-jev, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto – katastrofa za slovensko javno zdravstvo,” so na Mladi zdravniki na Facebooku komentirali napoved nove koalicije, ki predvideva zakonito odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih.

Med strankami bodoče koalicije usklajen, a še ne dokončno podpisan programski del koalicijske pogodbe na področju zdravstva med drugim predvideva tudi z zakonom odpravljeno popoldansko delo zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih, kar je sprožilo val kritik zaposlenih v zdravstvu. Odzvali so se tudi Mladi zdravniki Slovenije, ki menijo, da napoved pomeni katastrofo za slovensko javno zdravstvo.

S spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti bo odpravljeno popoldansko delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti in koncesionarjih, uvedli bodo konkurenčno prepoved dela, kar pa bi po mnenju nekaterih hitro zmanjšalo kapaciteto slovenskega zdravstvenega sistema in posledično še podaljšalo čakalne dobe.

Image

Zakonito plačano popoldansko delo ni vzrok, ampak posledica
Zdravnike, ki delujejo tudi v zasebnih klinikah, so označili za eno največjih anomalij slovenskega zdravstva, ki povzroča odtekanje denarja in kadra za ustvarjanje dobičkov zasebnih klinik. Zdravniška zbornica Slovenije in več slovenskih zdravnikov so se v preteklosti na to izjavo že večkrat ostro odzvali. V Mladini so jih poimenovali “dvoživke” in jih označili za vzrok za čakalne vrste, kar pa po mnenju Zdravniške zbornice ne drži, saj niso vzrok, ampak posledica le teh. Rešitev za težave, s katerimi se soočajo zdravniki in pacienti, mora po njihovem mnenju temeljiti na pravih in resničnih izhodiščih in ne na kritiziranju zakonitega plačanega dela zdravnikov, s katerim se odvrača pozornost od pravega problema, rigidnega sistema, kjer so v ospredju interesi vseh drugih, le pacientovi ne.

Katastrofa za slovensko zdravstvo
“V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in ZD-jih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in ZD-jev, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto katastrofa za slovensko javno zdravstvo,”
so se na napoved nove koalicije odzvali tudi Mladi zdravniki Slovenije, ki so mnenja, da bo z odpravo popoldanskega dela zdravnikov povzročen kaos v slovenskem zdravstvu.

Mnenje Mladih zdravnikov Slovenije je, da ukinjanje dodatnega dela zdravnikov nikakor ni rešitev razmer v zdravstvu. “Vsak zdravnik, ki opravi pregled, poseg ali poda mnenje, s tem skrajšuje čakalne dobe – ne glede na to, kdaj to počne. V kolikor je interes vodilnih, da ohrani in okrepi delovanje javnozdravstvenih zavodov, je potrebno iskati rešitve, kako obdržati in stimulirati zdravnike in ostale zdravstvene delavce znotraj le-teh. Po njihovem mnenju, so že sedaj pogoji za dodatno delo izven javnega zavoda jasno opredeljeni in količina dodatnega dela izven lastnega zavoda je omejena. Hkrati pa pogoji dela in plačilo v javnem zdravstvu niso niti približno konkurenčni ustanovam izven javnih zavodov. “Podpiramo enake svoboščine/omejitve prostega časa za vse delavce javnega sektorja. T.i. »dvoživke« najdemo v številnih poklicih zaposlenih v javnem sektorju – pretežno ne-zdravstvenih profilih. V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in ZD-jih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih zdr. ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in ZD-jev, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto – katastrofo za slovensko javno zdravstvo.  Naj bo svoboda enaka za vse!” so zapisali v elektronskem sporočilu.

Odhajanje zdravnikov v tujino je skoraj gotovo
Da pa zagotovo drži vsaj ena od trditev iz zapisa, in sicer “plaz odhodov zdravnikov”, tudi v druge države, potrjuje ena od zgodb specialistke družinske medicine, ki je objavljena na spletni strani Mladih zdravnikov Slovenije: “Eno leto delam pri naših severnih sosedih. V timu nas je sedem mladih zdravnikov iz Slovenije in intenzivno delamo na tem, da se kadrovsko dodatno okrepimo. Avstrija zelo ceni slovenske zdravnike in jih sprejme široko razprtih rok. Čeprav so po številu zdravnikov na prebivalca med najboljšimi v Evropi, aktivno pridobivajo nove zdravnike.”

Na to vprašanje pa se je odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki so mnenja, da “birokratsko omejevanja obsega in organizacije dela zdravnikov v razmerah, ko jih primanjkuje vsaj tisoč, lahko vodi v dodatno zmanjšanje kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema. Že današnje omejitve ob trenutnih pogojih dela zmanjšujejo zanimanje za delo v javnih zdravstvenih ustanovah. Predlog popolne prepovedi popoldanskega dela postavlja zdravnike v še bolj neenakopraven položaj v primerjavi z drugimi zaposlenimi v javnih ustanovah in lahko privede do stopnjevanja prehodov zdravnikov k zasebnim izvajalcem ali med zasebnike – samostojne zdravnike. Za izboljšanje preglednosti in dostopnosti javnega zdravstvenega sistema so ključni izboljšanje upravljanja javnih zavodov,  fleksibilna organizacija dela z možnostjo nagrajevanja zaposlenih ter vzpostavitev enotnega informacijskega sistema. To je osnova za ohranjanje zaposlenih, tudi vrhunskih strokovnjakov, znotraj javnega sistema”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...