Papež Frančišek in patriarh Kiril: Velik pomen ima družina, zakonska zveza ženske in moškega

Datum:

Papež Frančišek in ruski pravoslavni patriarh Kiril sta na zgodovinskih pogovorih na Kubi pozvala k obnovitvi krščanske edinosti med cerkvama. Zgodovinsko srečanje med papežem in ruskim patriarhom je bilo prvo srečanje zahodnih in vzhodnih delov krščanstva po 11. stoletju. Papež Frančišek danes nadaljuje svoj obisk v Mehiki, kjer ga je pričakala navdušena množica več kot 300.000 ljudi.

Včerajšnje zgodovinsko srečanje odmeva po vsem svetu. Papež Frančišek in patriarh Kiril sta pripravila skupno izjavo, v kateri sta svet pozvala, da zaščiti kristjane pred preganjanjem na Bližnjem vzhodu. Uvodoma sta se v izjavi zahvalila Bogu, da je omogočil to zgodovinsko srečanje, in spregovorila o skupni tisočletni tradiciji ter številnih mučencih, iz katerih so nastale korenine kristjanov.

Papež in patriarh sta tako izrazila željo, da bi njuno srečanje spodbudilo kristjane vsega sveta k delu za edinost. Pravoslavni in katoličani naj bi po njunih besedah skupaj pričevali za resnico v tem svetu ter dali skupne odgovore na izzive sodobnega sveta, piše Radio Vatikan.

O terorizmu, družini in verski svobodi
V skupni izjavi, ki odraža njune želje in misli, sta najprej izpostavila preganjane kristjane ter mednarodno skupnost pozvala k takojšnjemu ukrepanju. Prosita pa tudi za izpustitev vseh ugrabljenih, med katerimi sta tudi dva metropolita. Vse vpletene strani v konflikt pozivata k pogajanjem, države pa naj na terorizem odgovorno odgovorijo. Ob tem sta se spomnila vseh današnjih mučencev za Kristusa in pozvala k medverskemu dialogu. Obsodila sta tudi konflikt v Ukrajini in sprte strani pozvala k spravi.

Oba sta hvaležna, ker se je v Vzhodni Evropi uveljavila verska svoboda, a sta zaskrbljena zaradi kršenja le-te tudi v drugih delih Evrope, kjer je grobi sekularizem vzrok, da želijo vero izriniti iz javnega življenja. Poudarila sta pomen, da stara celina ostane zvesta svojim krščanskim koreninam.

Papež in patriarh sta velik pomen v izjavi dala družini, utemeljeni na zakonski zvezi med možem in ženo, ter izrazila žalost, ker se v nekaterih državah ta zveza enači z drugimi oblikami sobivanja, pomen materinstva in očetovstva ter poklicanosti moža in žene pa se izključuje iz javne zavesti, povzema Radio Vatikan.

Ob tem sta izrazila skrb za otroke, ki nimajo pravice, da bi se rodili, za ostarele in zaskrbljenost nad manipuliranjem z življenjem zaradi razvoja tehnik za oploditev z biomedicinsko pomočjo. Mlade sta še pozvala, naj uporabijo vse svoje sposobnosti in naj se ne bojijo iti proti toku, ko branijo Božje resnice.

“Frančišek, brat mehiškega naroda!”
Papež Frančišek pa danes začenja svoj obisk v Mehiki, kjer bo obiskal tri mehiške zvezne države ter prestolnico Ciudad de Mexico. Prvi dan obiska se bo sešel z mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom in mehiškimi škofi, zvečer pa bo v znanem romarskem središču Guadalupe daroval mašo v tamkajšnji baziliki, poroča STA.

“Frančišek, brat mehiškega naroda!” je papežu v petek zvečer po lokalnem času vzklikalo kakšnih 300.000 ljudi. Frančišek se je z letališča do nunciature, kjer je nato prenočil, odpeljal s papamobilom, pri tem pa mahal navdušenim vernikom.

Pred nunciaturo je papež presenetljivo stopil pred ljudi in vodil krajšo molitev. “Spomnite se ljudi, ki jih ljubite, a tudi tistih, ki jih ne ljubite. Postavimo vse tiste, ki jih ljubimo, in vse tiste, ki jih ne ljubimo, pred Gospoda, tako da jih bo, skupaj z nami, vse blagoslovil,” je po tiskovni agenciji AFP povzel STA.

Že danes se bo papež sešel z mehiškim predsednikom in mehiškimi škofi, zvečer pa bo v znanem romarskem središču Guadalupe daroval mašo v tamkajšnji baziliki.

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...