Slovenija je policijska država, kjer je izobešanje ali nošnja zastave, pod katero se je boril Maister, prekršek, če to pri nekom vzbudi vznemirjanje ali razburjenje

Datum:

Neverjetno je, da živimo v državi, kjer je izobešanje zastave nekdanje Dežele Kranjske, ki je iz časa Avstro-ogrske monarhije in pod katero se je boril tudi general Rudolf Maister, kaznovano, ko pa gre pa za zastavo SR Slovenije ali nekdanje SFR Jugoslavije, je zgodba popolnoma drugačna. Temu smo lahko bili priča prejšnji mesec, ko je bil eden izmed slovenskih državljanov zaradi svojega domoljubja oglobljen.

                   

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Vinko Gorenak je v zvezi z incidentom na Ministrstvo za notranje zadeve naslovil vprašanje, saj kot je na svojem blogu zapisal, nikakor ni mogel razumeti, da je policija zaradi izobešanja zastave nekdanje Dežele Kranjske nekoga oglobila, in dodal, da v primerih izobešanja zastave SR Slovenije in SFR Jugoslavije do tega ne pride, čeprav ti dve vsebujeta rdečo zvezdo, ki ponazarja nekdanji totalitarni sistem, ki je sejal grozote in zaradi katerega je po svetu umrlo 200 milijonov ljudi, v Sloveniji pa je pustil za seboj 600 množičnih povojnih morišč.

Policija na dom domoljuba prišla na podlagi prijave nekoga, ki ga je izobešanje zastave motilo
V vprašanju je Gorenak navedel, da se je policija na podlagi prijave “nekoga iz okolice”, ki ga je izobešena zastava motila, zglasila na domu domoljuba in od njega zahtevala, naj jo nemudoma odstrani. Ker ta zastave ni želel odstraniti, mu je bil izdan plačilni nalog, zagrožena pa mu je bila tudi nasilna sodna odstranitev zastave. Državljanu naj bi se policisti smejali, ko je ta povedal, da njega moti napis partizanska hiša in rdeča zvezda na sosednjih hišah, pri čemer lahko vidimo, da gre za primer dvoličnosti.

Foto: Nova24TV
Foto: Nova24TV

V zvezi s postavljenim poslanskim vprašanjem je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar odgovorila, da čeprav izobešanje tujih zastav ureja 14. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), zastave Dežele Kranjske kot dela Avstro-ogrske monarhije ne moremo obravnavati kot zastavo tuje države, zato njeno izobešanje kot tako ni prepovedano in je v skladu z načelom svobode izražanja v demokratični družbi. Pri tem je poudarila, da 1. odstavek 7. člen ZJRM-1 določa, da lahko izobešanje ali nošenje take zastave pomeni prekršek nedostojnega vedenja, v primeru ko takšno ravnanje med posamezniki, ljudmi ali na javnem kraju povzroča vznemirjanje ali razburjenje.

Foto: Nova24TV
Foto: Nova24TV

Ministrica je prav tako navedla, da je poleg tega treba upoštevati tudi določila, ki so navedena v 20. členu ZJRM-1, če je prekršek storjen z namenom vzbujanja narodnostne, etnične, rasne, spolne, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti, ki je povezana s spolno usmerjenostjo. “Kadar policija ugotovi elemente prekrška, je dolžna ukrepati oz. začeti prekrškovni postopek po 50. členu Zakona o prekrških (ZP-1).”

Na podlagi odgovora ministrstva vidimo, da je v Republiki Sloveniji dovoljeno izobešanje tako zastave Dežele Kranjske kot tudi zastavi SR Slovenije in nekdanje SFR Jugoslavije, saj so vse tri zastave nekdanjih držav oziroma delov držav, kjer živimo Slovenci, vse dokler izobešanje ali nošenje ne spodbudi vznemirjanja ali razburjenja. V praksi to pomeni, da ni dovolj, da se policiji prijavi nošnja ali izobešanje katere izmed teh treh zastav, ampak je nujno, da pri tem dodate, da vas to razburja in vznemirja.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...