Znan je narok za sojenje odgovornim v zadevi Patria: Med toženimi tudi Masleša

Datum:

Znan je narok za sojenje odgovornim v zadevi Patria. Ustavno sodišče RS je konec junija zadevo zaključilo in Janeza Janšo razglasilo za nedolžnega. Tako se je končala več kot 15-letna saga, ki je bila namenjena moralni kontaminaciji vidnega državnika in omogočila njegovo zaprtje tik pred volitvami. Med toženimi je tudi vrhovni sodnik Masleša z domnevno pomanjkljivo izobrazbo.  

                   

Znan je pripravljalni narok in prvi narok za glavno obravnavo za sojenje odgovornim v zadevi Patria. Tožeča stranka je Ivan Janez Janša, njen zastopnik pa odvetnik Franci Matoz. Tožene stranke so: Branka Zobec Hrastar, Barbara Klanjšek, Milan Štrukelj, Vesna Žalik, Branko Masleša in Republika Slovenija. Pripravljalni narok in prvi narok za glavno obravnavo je v tej pravdni zadevi določen na dan 15. 11. 2022 ob 9. uri na Okrožnem sodišču v Kranju.

Stranka se mora osebno udeležiti pripravljalnega naroka in osebno odgovarjati na vprašanja sodišča. V nadaljevanju so navedeni še nekateri drugi podatki glede morebitnega zastopništva pred okrožnimi sodišči. Zapisano je še, da mora stranka, ki se ni udeležila pripravljalnega naroka, nasprotni stranki na njeno zahtevo povrniti stroške tega naroka. Poleg tega izgubi pravico zahtevati povrnitev nadaljnjih stroškov postopka pred sodiščem prve stopnje.

 

V primeru, da bo postopek končan s sklenitvijo sodne poravnave, bo sodišče tožeči stranki vrnilo del sodne takse v skladu z določbami zakona, ki ureja sodne takse. Če pa se pripravljalni narok ne zaključi s sklenitvijo sodne poravnave, lahko sodišče takoj začne glavno obravnavo. Stranka mora najkasneje na prvem naroku za glavno obravnavo navesti vsa dejstva, ki so potrebna za utemeljitev njenih predlogov, ponuditi dokaze, ki so potrebni za ugotovitev njenih navedb, in se izjaviti o navedbah in ponujenih dokazih nasprotne stranke.

Patria je mednarodno odmevni sodni konstrukt: vodjo opozicije se je tik pred volitvami strpalo v zapor
Spomnimo: 28. 6. 2022 smo poročali, da je Ustavno sodišče RS zaključilo zadevo in Janšo razglasilo za nedolžnega. “Po več kot 15 letih sage o Aferi Patria je slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti,” je tedaj na Twitterju zapisal nekdanji premier Janša, ki je dodal, da je Ustavno sodišče po dolgem oklevanju zavrglo njihovo pritožbo zoper zastaranje in sporočilo, da ima njihova odločitev enake pravne posledice kot oprostilna sodba. Mednarodno odmevni konstrukt Patria je slovenskim sodiščem omogočil, da vodjo opozicije tik pred volitvami stlačijo v zapor. Mimogrede: veliko pozornosti je zaradi vprašanj o izobrazbi pred meseci vzbudil v zadevo vpleteni vrhovni sodnik Masleša.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...