Zopet se je oglasil televizijski voditelj Potrč in zavajal javnost – to mu je odgovoril strokovnjak s sijajno kariero in doktoratom iz medicine!

Datum:

Vplivnik Marko Potrč je ponovno v akciji skozi katero želi opozoriti, zakaj so omejevalni ukrepi slabi. Javnost nagovarja s pomanjkljivim znanjem o medicini in infektologiji, želi si, da bi lahko ostali živeli normalno, zaščitili pa bi starejše. Po mnenju kardiologa Marka Noča je v tej fazi nemogoče obvarovati starejše, saj se je v drugem valu virus že preveč razširil, po izkušnjah pa so se ukrepi v prvem valu izkazali za zelo učinkovite. “Težava pri koronavirusu je ta, da se izjemno hitro širi, če primerjamo to z gripo, je epidemija gripa prišla veliko kasneje, kot je letos poraslo število okužb s koronavirusom,” je obrazložil Noč na trditev Potrča, da je širjenje virusa nekaj povsem normalnega v tem času. Potrč v nadaljevanju Slovenijo primerja z Nemčijo, kar pa nikakor ne bi smel. Po besedah Noča je slovenski zdravstveni sistem veliko bolj podhranjen od katerega koli zahodnega. Zaradi povečanega števila okužb, stroka pričakuje naval v bolnišnicah, direktor UKC Ljubljana pa pričakuje celo izredno stanje. 

                   

Marko Potrč se je oglasil v novem videoposnetku na Facebooku, kjer želi že od začetka sporočiti, da koronavirus ni kuga ali ebola. A Potrč pozabi omeniti, da je za ebolo in kugo cepivo že na voljo, kar pa ne velja za koronavirus. Želi si, da bi lahko starejše obvarovali, ostali pa živeli z virusom, kot smo živeli pred njim, vendar temeljni problem ostaja pri hitrem prenosu virusa, tudi na starejše ljudi, za katere pa je lahko virus usoden. “Ob takšni razširjenosti virusa, kot jo imamo sedaj je skoraj nemogoče zavarovati starejše, saj je virus že postal preveč razširjen,” je za Nova24TV obrazložil priznani kardiolog Marko Noč. Po njegovih besedah so se karantene in omejevalni ukrepi v prvem valu izkazali za zelo učinkovite, saj nismo zajezili samo koronavirusa, temveč smo zajezili tudi vsakoletno epidemijo gripe. Zdravniki si za uspeh štejejo, da število umrlih ni večje od tistega lani.

Potrč v videu pravi, da ob apokaliptičnih napovedih okužb ne smemo pozabiti, da velika večina virus preboli brez omembe vrednih težav, porast okužb pa je nekaj popolnoma normalnega v tem času. Tovrsten porast respiratornih virusov se zgodi vsako leto, a po besedah stroke se koronavirus širi veliko hitreje od ostalih virusov. “Težava pri koronavirusu je ta, da se izjemno hitro širi, če primerjamo to z gripo, je epidemija gripa prišla veliko kasneje, kot je letos poraslo število okužb s koronavirusom,” je še obrazložil Noč.

https://www.facebook.com/PotrcMarko/videos/2408412099464924

Potrč trdi, da maske ne morejo popolnoma ustaviti virusa in s tem dejansko podpira nenošenje mask. “Res je, da maske virusa ne morejo popolnoma zaustaviti, lahko pa ga v veliki meri omejimo. Maske so tako zaščita, da ne okužimo drugih in da drugi ne okužijo nas,” je odgovoril Noč. Potrč med drugim pravi, da okužbe strmo naraščajo po celotni Evropi, da je to nekaj povsem normalnega in stanje primerja z Nemčijo. “Glejte mi se nikakor ne moremo primerjati z Nemčijo. Slovenski zdravstveni sistem je že 30 let podhranjen in nikakor ni pripravljen na takšno število oskrbe bolnikov, kot lahko to storijo bolnišnice v zahodnih državah,” je še situacijo ocenil Noč.

Priznani kardiolog Marko Noč z UKC Ljubljana (Foto: STA)

V Potrčevem prispevku poudarjajo, da le manjši delež obolelih potrebuje zdravniško pomoč. Iz podatkov, ki jih beležimo na NIJZ pa lahko ugotovimo, da so bolnišnične kapacitete praktično že zapolnjene, ministrstvo za zdravje pa že mrzlično išče nove lokacije. V soboto je bilo tako samo zaradi koronavirusa hospitaliziranih 265 ljudi, med njimi jih je kar 49 na intenzivni negi. “Kapacitete se polnijo, na voljo imamo le še nekje od deset do petnajst intenzivnih postelj, kar je izjemno malo v primeru eksponentne rasti okužb, ki smo jim priča. S pojmom postelje pa pri tem poudarjamo, da ne gre samo za postelje, temveč tudi kader in število respiratorjev. Kader je v zdravstvu izjemno podhranjen, predvsem na področju medicinskih sester in tehnikov,” je še poudaril Noč.

Oddelek za intenzivno nego v UKC Ljubljana (Foto: STA)

V Potrčevem prispevku pravijo, da se je v Nemčiji okužilo precej več mladih, ki bolezen veliko lažje prebolijo. Po besedah Noča v zadnjem času zbolevajo tudi mladi, ki potrebujejo intenzivno nego in pred tem niso imeli nobenih resnih bolezni.

Število umrlih se v letošnjem letu ni povečalo, kar lahko pripišemo učinkoviti organizaciji in pravočasni karanteni
Potrč še poudarja kako malo je število tistih, ki so umrli za Covidom-19 v Sloveniji. “Število umrlih je nizko, saj smo zaradi pravočasnih ukrepov lahko vsem, ki so potrebovali, medicinsko pomoč tudi učinkovito nudili,” je obrazložil Noč. Kot še pravi smo lahko v nekaj tednih priča popolnoma drugačni sliki, saj se lahko zgodi, da nekdo ne bo mogel zaradi prenapolnjenosti bolnišnic do ustreznega zdravljenja. V tem primeru se lahko srečamo tudi s kolateralno škodo, saj lahko ostanejo tudi “necovid” bolniki brez zdravljenja. “Vendar ostajam pozitiven, da bomo z omejevalnimi ukrepi lahko nadzorovali situacijo,” je še poudaril.

Strokovnjaki svarijo: virus se širi eksponentno v naslednjih tednih pričakujemo izredno stanje!
“Da vam razložim, zakaj mi Slovenci nismo bili poredni tako rečeno poredni in nismo krivi za dvig okužb, kot nam to govorijo,” je še povedal Potrč. Dejansko ni težava v tem, da Slovenci nismo pridni, težava nastane zato, ker se virus skokovito širi, medtem ko se mi družimo. V zadnjih tednih Slovenci nismo omejevali stikov, prav zato pa se je lahko virus širil, vlada pa je bila prisiljena v sprejem omejevalnih ukrepov. Stroka pa v strahu pričakuje, kaj se bo zgodilo v naslednjih tednih. “V naslednjih tednih bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva,” je sporočil javnosti generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ki v naslednjih tednih pričakuje izredno stanje zaradi obolelih s koronavirusom.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...