V Franciji se je zbralo na tisoče ljudi, radikalnemu islamu sporočajo: “Ne bojimo se!”

Datum:

Potem, ko je komaj 18-letni islamski terorist obglavil glavo učitelja zgodovine, ki je na predavanjih učencem pokazal karikaturo islamskega preroka Mohameda, se je v Franciji v znak protesta zbralo na tisoče ljudi. Manjkal ni niti premier Jean Castex in ostali predstavniki političnega vrha, ki so z udeležbo na shodu dali vedeti, da jih takšna krvoločna dejanja ne bodo prestrašila in razdvojila.

                   

V petek je odjeknila novica o tem, kako je na ulici 18-letni Aboulakh Anzorov krvoločno ubil učitelja zgodovine Samuela Patyja. Policija je kmalu zatem radikaliziranega mladostnika ustrelila nedaleč od Patyjevega trupla.

47-letni učitelj je bil tarča, ker je pri poučevanja izražanja svojemu razredu pokazal karikaturo preroka Mohameda. Anzorov naj bi preko spleta delil fotografije učiteljevega trupla in samega umora s pripisom grožnje v francoščini, kaj se zgodi tistim, ki “žalijo” preroka. Anzorov se je sicer marca kot migrant dokopal do desetletnega dovoljenja do bivanja v državi, sam pa ni bil poznan obveščevalnim službam.

“Ne bojimo se”
V znak odgovora na brutalno pobijanje so se v nedeljo tiho zbrale množice in sicer vse od Pariza do Lyona, Marseilla do Lillea. Molk so prekinili nekajkrat, da bi zaploskali ali zapeli državno himno. Med množico na trgu Place de La Republique v Parizu se je znašel tudi premier Jean Castex, skupaj z ministrom za izobraževanje Jean-Michelom Blanquerjem in politiki iz vsega spektra ter izrazil solidarnost po umoru, ki je državo šokiral. “Niste nas prestrašili. Ne bojimo se. Ne boste nas razdelili. Mi smo Francija!”, je Castex je kasneje tvitnil.
Foto: epa
11 ljudi je bilo pridržanih
Muslimani verjamejo, da je kakršna koli upodobitev preroka bogokletna. Napadalca, rojenega v Rusiji čečenskega izvora, je policija kmalu po napadu ustrelila. V povezavi z usmrtitvijo je policija pridržala 11 ljudi, poroča Mirror. Njihova preiskava naj bi se osredotočila na Brahima Chnino, očeta 13-letne deklice, ki je bila ravno tako v Patyjevem razredu. Domneva se, da je ta prek spleta zgroženo obtožil učitelja in delil podrobnosti o šoli, kjer je ta poučeval, je poročal Valeurs Actuells.

Ljudje, ki so se v nedeljo zbrali, so nadeli zaščitne maske, da bi se zaščitili pred širjenjem covid-19, nosili pa so tudi napise s sloganom, vključno z “Poučevanje da, krvavenje ne” ali “Jaz sem Charlie” v sklicu na satirično revijo Charlie Hebdo, katere pisarne so napadli v množičnem pobijanju pred petimi leti. 83-letni Pierre Fourniou je bil eden od ljudi, ki je prišel na ulice Pariza. “Tukaj smo, da zagovarjamo republiko, vrednote republike: svobodo, enakost, bratstvo in sekularizem,” je dejal. “Čutimo, da je narod ogrožen. Paty je bil tarča jezno usmerjene kampanje na družbenih omrežjih, preden je bil ta umorjen.”

Foto: epa

Castex je v intervjuju za časnik Journal du Dimanche dejal, da vlada pripravlja strategijo za boljšo zaščito učiteljev pred grožnjami. Francoski predsednik Emmanuel Macron se naj bi kasneje v nedeljo sestal na varnostnem sestanku s ključnimi ministri, so sporočili iz njegovega urada.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki