Župan Janković se je šel prepirat s pacienti v čakalnici, namesto da bi reševal nastalo krizo

Datum:

Da je ljubljanski župan Zoran Janković eden glavnih krivcev trenutne dramatične kataklizme zdravstvenega sistema v Ljubljani je jasno. Celo trenutni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan mu je to nič kaj subtilno povedal tudi v javnosti. A Janković živi v svojem svetu. Namesto, da bi se v mestni hiši ves dan ukvarjal z nastalo situacijo, se je pomešal med “svoje ljudstvo”, ki je obupano čakalo v vrsti na zdravniško pomoč in jih provociral.

Spomnimo – minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zaradi kadrovskih težav v ljubljanskem zdravstvenem domu kritike uperil tudi v župana prestolnice. Slednjega je v sredo celo obtožil, da želi zapreti dve enoti zdravstvenega doma in zemljišči, na katerih stojita, prodati. V oddaji 24ur Zvečer je Bešič Loredan v sredo dejal tudi, da nikoli ne bo sprejel navodil župana Ljubljane, da naj pusti ZD Ljubljana pri miru. “Če v dveh letih iz zdravstvenega doma odide 30 zdravnikov, je za to odgovorno vodstvo, župan in občina, ki je ustanovitelj ZD Ljubljana,” je zatrdil.

Tudi minister krivi župana
Le nekaj dni pred tem je namreč zdravstveni minister trdil, da ga je ljubljanski župan Zoran Janković “prijazno opozoril”, naj ZD Ljubljana in tamkajšnjo direktorico pusti pri miru, a je Bešič Loredan zatrdil, da “gredo v akcijo”. Pri tem je imel v mislih izredni upravni nadzor v Zdravstvenem domu Ljubljana. “Usmerjenost ministrstva za zdravje glede pomanjkanja zdravnikov samo v ZD Ljubljana neupravičeno vzbuja pri pacientih neugoden občutek, kar vsekakor ni dobro, ne za prebivalce ne za zdravstvene delavce,” so se takrat odzvali v zdravstvenem domu.

Vse bolj je videti, da si minister za zdravje in ljubljanski župan kot vroč kostanj podajata krivdo za nastalo situacijo. Sicer je res skoraj neverjetno, da minister ne želi sprejeti niti objektivne krivde funkcionarja, pa je na drugi strani vendarle jasno, da je za stanje v zdravstvenih domovih občine odgovorna občina oz. njen vodja – se pravi župan Janković.

Janković nikoli sam kriv
A da si Janković deli popolno odsotnost smisla za priznavanje osebne ali objektivne krivde z bivšim podrejenim (zdajšnjim predsednikom vlade) Robertom Golobom je jasno že od nekdaj. Vse kar se je zgodilo v njegovem mandatu – od propada Stožic, do podkupovanja Gratela, prisluhov v aferi farmacevtka, vse so bile zunanje zarote, ekonomske eksternalije in gnili kapitalizem. Nikoli ni bil nič kriv sam – le v zvezi s centrom mesta, ki ga je neokusno obnovil, se obnaša, kot da je sam polagal grde granitne kocke.

Tudi tokrat ni nič drugače. Kar v ZD Bežigrad je prišel nadlegovati paciente.

Situacija bi bila komična, če ne bi bila tako žalostna, saj je ta čakalnica polna osebnih tragedij. Eden največkrat ovadenih funkcionarjev v državi se je šel v čakalnico prepirat z navadnimi ljudmi, kot kak Nicholas Maduro, ki je nekoč med ljudstvo šel promovirati Maduro dieto. Kaj takšnega je možno res le v post-komunističnih ali komunističnih deželah. Vsaj brez posledic za župana. Ljudem je razlagal, da je v Sloveniji 130.000 ljudi brez zdravnika, v ljubljani pa le 2.500 (?!). Obupani bolnik ga vpraša, če je sam kriv, da je ostal brez zdravnika, župan pa mu je povsem neironično odgovoril: “A sem jaz kriv!?”

Antonija Popolas Sušič je županova krivda
Ja, pravzaprav je župan kriv. Lani ko je mesto direktorice v ZD Ljubljana prevzela Antonija Poplas Susič (za katero je Janković zagrozil ministru naj jo pusti lepo pri miru), je po besedah ministra samega  delovna mesta zapustilo cel kup zaposleni, poleg informatikov in vodje kadrovske službe tudi 33 družinskih zdravnikov.

Direktorici je Bešič Loredan med drugim očital, da več dela v zasebnem zavodu kot v javnem ZD Ljubljana. Poplas Susič je namreč lastnica zdravstvenega zavoda Multimedicus. Ob tem ima dve koncesiji Mestne občine Ljubljana, laboratorij in informatiko pa najema po ugodni ceni od ZD Ljubljana, je dejal minister. Izpostavil je še, da je direktorica 20-odstotno zaposlena v lastnem zavodu, tam opravlja zdravniško delo, medtem ko ga v ZD Ljubljana ne. Še enkrat spomnimo, da gre za direktorico, za katero je župan ministru zagrozil, naj se je ne dotika. Direktorica, ki je osebno poskrbela, da je cel kup družinskih zdavnikov šlo drugam. Cinizem župana torej res ne pozna meja.

Zopet bi volili zanj
Prav tragično je gledati obupane Ljubljančane, kako strmijo v župana, vedoč da govori neumnosti in da se želi oprati krivde, namesto, da bi iskal rešitve, saj je zato vendarle edini pristojen. A vendarle je še hujša tragedija naivnosti slovenskega naroda – če bi bile jutri zopet volitve, bi šli iz zdravstvenega doma naravnost na volišče in zopet volili Zorana Jankovića. Nihče jim ne bo pomagal, če si ne bodo pomagali sami. Enako velja za vse državljane na nacionalni ravni, v zvezi s smerjo v katero državo usmerja Robert Golob in njegov vlada.

V zvezi z gnečo smo prejeli pojasnila Zdravstvenega doma Ljubljana, ki jih objavljamo spodaj:

V enoti Bežigrad sta 3. 1. 2023 z delom pričeli dve zdravnici družinske medicine, ena v obsegu 0,6 programa in druga v obsegu 1,0 programa. Skladno s procesom uvajanja je bilo predvideno, da zdravnici najprej spoznata delovno okolje, prostore, servisne storitve, podporne službe ter se seznanita s pravilniki in internimi navodili in tako začneta opredeljevati paciente nekaj dni pozneje. Novica o prisotnosti novih zdravnic se je razširila, nepričakovano smo bili soočeni z velikim številom oseb, ki so se obrnili na zdravstveni dom iz Ljubljane in drugod, zato sta zdravnici takoj začeli z opredeljevanjem.

Zelo nam je žal, da je dobra novica o novih zdravnicah, ki bosta skupno opredelili okoli 2500 oseb sprožila čakanje ter nočne in zgodnje jutranje prihode pred zdravstveni dom. Vsem čakajočim smo zjutraj podelili številke in jim povedali, da se lahko vrnejo tudi kasneje, v notranje prostore pa smo jih povabili takoj ob odprtju enote. Opredelili smo vse osebe, ki so danes prišle pred enoto Bežigrad v jutranjih urah. Vsem pacientom, ki so bili strpni in razumevajoči, se zahvaljujemo.

V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja se pri procesu opredeljevanja pri izbranem zdravniku izpolni ustrezna listina – Izjava o izbiri osebnega zdravnika, ki jo pacient ob opredelitvi podpiše. Pacient se ob tem tudi spozna z zdravnikom, načinom dela v ambulanti ter urnikom.

Glede na izkušnje v zadnjih dneh bomo v naslednjem tednu za opredelitev paciente vabili. Prednostno bomo klicali najbolj ranljive skupine, starejše in kronične bolnike nad 65 let, ki so izgubili zdravnika v enoti Bežigrad, kjer imajo tudi zdravstveno kartoteko. Zato vse paciente obveščamo, naj pridejo v Zdravstveni dom Bežigrad za opredelitev le v primeru klica in dodeljenega termina.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...