Župan Prebilič želi za vsako ceno z Golobom – tudi če je večina županov proti

Datum:

Kočevski župan Vladimir Prebilič ne skriva, da ga mika državna politika. Že nekaj mesecev ima osrednjo vlogo pri ustanavljanju nove politične stranke, ki bi združevala več kot deset županov. Prebilič govori o nekakšni “sredinski alternativi”, mišljenje pa si očitno deli tako s šentjurskim županom mag. Markom Diacijem kot tudi s tržiškim županom Borutom Sajovicem. Trojica je na srečanju v Šentjurju odkrito navijala za Golobovo koalicijo, vendar podpore za to s strani drugih županov ni bilo. 

Na pobudo iniciativnega odbora s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem na čelu je v Šentjurju potekal sestanek Kluba neodvisnih županj in županov. Zbralo se je 57 županj in županov, ki so izrazili željo po večji povezanosti. Klub bo od sedaj dalje vodil župan Hrastnika Marko Funkl, ki ni skrival tega, da želijo neodvisni županje in župani postati največja tovrstna skupina s skupnim ciljem – trajnostni, skupni in enakomeren razvoj vseh občin ne glede na velikost in regijo. Sicer ni še odločeno, vendar Prebilič razmišlja tudi o parlamentarnih volitvah in glede na njegovo preteklo izjavo, da se nagiba k “sredinski alternativi”, ki naj bi jo predstavljal Robert Golob. Ker pa očitno ostali župani ne delijo njegovega prepričanja (razen Sajovica in Diacija) in temu primerno konkretnih odločitev ni bilo sprejetih, Prebilič že razmišlja o ponovitvi sestanka Kluba neodvisnih županj in županov.

“Vsak župan se bo odločil, na katerih volitvah bo nastopil. Zase lahko povem, da bom zagotovo aktivno vključen v prihajajoče volitve in s tem nimam v mislih samo županskih v novembru. Danes smo sicer sprejeli sklep, da skupaj pripravimo programska izhodišča, za katera bi želeli, da jih posvoji prihodnja vlada in jih uvrsti tudi v koalicijsko pogodbo,” je svoje aktivno sodelovanje v prihajajočih volitvah jasno izrazil Prebilič.

Vladimir Prebilič (Foto: STA)

Prestop v eno od strank ali formiranje Golobove
Glede na to, da se je župan Prebilič odločil, da za vsako ceno vstopi v državno politiko, ne preseneča tudi njegova naklonjenost izbrancu tranzicijske levice Golobu, ki jo očitno blizu tudi Diaciju in Sajovicu. Ker pa konkretnih odločitev na sestanku ni bilo sprejetih zaradi nasprotovanja ostalih županov in županj, namerava Prebilič sestanek ponoviti.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Kakršnakoli bo na koncu odločitev, so si zadali več zavez, ki so povezane z decentralizacijo države, ureditvijo financiranja občin in statusa županov. Prav tako si bodo prizadevali za ureditev financiranja občin, za ureditev statusa oziroma plač županov po izteku funkcije, s čimer si bodo prizadevali, da predstavniki lokalne samouprave v pogovorih z vlado postanejo enakovredni partnerji – še zlasti ko gre za evropska sredstva. Prav tako pa si želijo združljivosti županske in poslanske funkcije, pri čemer jih zaenkrat še ovira s strani DZ potrjena nezdružljivost županske in poslanske funkcije iz leta 2011. Na tem mestu se nedvomno poraja vprašanje, ali bo trojica s Prebiličem na čelu še naprej odločno vztrajala ali bodo le upoštevali željo ostalih županov?

V nadaljevanju objavljamo izjavo za javnost Kluba neodvisnih županj in županov po ustanovnem sestanku:

Spoštovani,

Klub neodvisnih županj in županov, ki smo ga županje in župani v ponedeljek, 10. januarja 2022, ustanovili v Šentjurju, je od predlaganih 15 sprejel vseh 15 sklepov soglasno, brez glasu proti. Zadnja sklepa prilagamo tej izjavi za javnost. Vse ostale interpretacije, zapisi v nekaterih medijih ter na družbenih omrežjih, kažejo na željo po škodovanju in diskreditaciji Kluba. Dogovor med županjami in župani je, da se o političnem povezovanju in o oblikah vključevanj v različne prihajajoče volitve županj in županov pogovorimo na ločenih sestankih do prihodnjega srečanja Kluba, ki bo v drugi polovici meseca februarja. Klub županj in županov je zaenkrat enoten v svojih sklepih, še več, po sami ustanovitvi so interes po pridružitvi izkazali še nekateri nepovezani župani in županje.

Sklep 14: Klub neodvisnih županov se bo aktivno vključil v prihajajoče, državnozborske, predsedniške, lokalne in evropske volitve.

Sklep 15: Do prihodnjega srečanja Kluba neodvisnih županj in županov se preko spletnega sestanka sestane delovna skupina županj in županov, ki pripravi podrobna izhodišča za politično povezovanje županj in županov.

Za morebitna vprašanja in dodatne informacije smo na voljo.

Lep vikend in vse dobro,

za Klub neodvisnih županj in županov

Marko Funkl

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Pavel Rupar ne gre na evropske volitve – za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...