Župan Rojc odgovarja novinarskemu cehu: Nimajo se kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami!

Datum:

Glede na to, da Društvo novinarjev in nihče od ostalih novinarjev tega ni obsodil, mi to daje pravico podobno ostrino uporabljati, ko sam ocenjujem delo novinarjev. Kar pomeni, da se novinarke Primorskih novic in ostali novinarji nimajo kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami,” se je župan občine Ilirska Bistrica odzval na poročanje Primorskih novic, prav tako je matični stranki SD sporočil, naj se spomnijo nanj tudi takrat, ko jim jezik prehiteva možgane, ne samo, ko je potrebno potrebno v občini lepiti plakate.

Novinarka primorskih novic Veronika Rupnik Jenko je v članku skritizirala župana občine Ilirska Bistrica Emila Rojca, saj mu očita, da je do novinarjev žaljiv in ima šovinističen in nedostojen odnos. Rojc na njihov očitek odgovarja, da njihova obtožba ne temelji na dokazih, njihovo poročanje pa označuje za navadno “kokodakanje”.

                   

Rojc je na novinarska vprašanja novinarke Primorskih novic v zvezi z načrtovano gradnjo avtoceste med Postojno in Jelšanami v uradnem odgovoru med drugim pojasnil, da si občina za gradnjo avtoceste prizadeva na različne načine, vendar so pri tem med večjimi ovirami časopisni članki, “katerih avtorice so gospe novinarke s tako imenovanim “kurjim sindromom”. Njegovi učinki pa se, tako Rojc, kažejo v člankih “na nivoju “kure nesnice””. Zaradi navedenega pa so Rojca prijavili Društvu novinarjev Slovenije, čeprav ta ni novinar in je res nenavadno, čemu mu bodo sodili. Kot kaže bo šlo za novo kozlovsko sodbo za pribijanje župana na križ.

Rojc se je na očitke odzval na družabnih omrežjih, kjer pravi, da izbrani novinarji sodelujejo v kurji vojni zoper njega in se mu zdi pravilno, da pove tudi svoje mnenje. Očitali so mu, da ne odgovarja na vprašanja novinarjev. Kot še dodaja so odgovori javnih oseb, tudi župana medijem, opredeljeni v Zakonu o medijih, ki se ga kot župan dosledno drži. “Kdor temu oporeka naj navede konkreten primer, kdaj sem zakon kršil. Obtožbe brez dokazov so navadno “kokodakanje”,” še dodaja.
Foto: Facebook
Na očitek o neprimernem izražanju odgovarja s pojasnilom, kdo bi moral biti podvržen kritiki javnosti. “Vse osebe, ki imajo vpliv na javnost bodisi, da razpolagajo z javnim denarjem, so financirane iz javnih sredstev ali imajo vpliv na javno mnenje se morajo zavedati, da so podvržene kritiki javnosti,” pravi in pojasnjuje, da si mnogi novinarji zmotno razlagajo, da v to skupino sodijo zgolj funkcionarji. Pravi, da v to skupino sodijo ravno tako tudi novinarji, ki morajo prenesti kritiko tistih, ki članke berejo.

Ostrino kritike določa najostrejši sodelujoči
“Ostrina kritike je odvisna od ostrine besed, ki jih postavi najostrejši sodelujoči v kritikah ali razpravi,” še opredeljuje Rojc. Ostrino odnosov razprave med občino Ilirska Bistrica in novinarskim cehom pa je po Rojčevem mnenju določila novinarka Primorskih novic s tem, ko je občino Ilirska Bistrica v svojem članku označila kot “banana občino”. “Glede na to, da Društvo novinarjev in nihče od ostalih novinarjev tega ni obsodil, mi to daje pravico podobno ostrino uporabljati, ko sam ocenjujem delo novinarjev. Kar pomeni, da se novinarke Primorskih novic in ostali novinarji nimajo kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami.”

Rojc še vedno trn v peti stranki SD
Na županove izjave so se odzvali tudi v stranki SD, katere član je tudi on sam. “Socialni demokrati razumemo svobodno, neodvisno in strokovno novinarsko delo kot enega izmed temeljnih elementov demokratične družbe. Transparentnost in javnost političnega delovanja je za SD osnovni standard, ki bi ga morali spoštovati in pri svojem delu upoštevati vsi, ki delujemo v javnem prostoru,” so dejali. In opozorili, da je tudi predsednica stranke Tanja Fajon večkrat poudarila, da v slovenski družbi potrebujemo sodelovanje, odkritost in spoštovanje. Zato SD od vseh svojih članic in članov pričakuje, da bodo spoštovali, upoštevali in promovirali najvišje standarde kulture dialoga in vključenosti javnosti v odločevalne procese. “Vsakršne osebne diskreditacije novinarjev ali novinark s strani župana so zato nesprejemljive, župan pa bi moral komunicirati spoštljivo, tudi, če se s stališčem novinarja ali novinarke ne strinja,” so se še odzvali, medtem ko je jasno, da je Rojc zaradi svojih pogledov na problematike, kot so migracije, trn v peti stranki SD.

Rojc še pojasni obsodbo s strani Socialnih demokratov. Meni, da se mu je v zadnjih letih že večkrat zgodilo, da ga je vodstvo SD v javnosti obsodilo brez, predhodnega posvetovanja z njim. Zato na tem mestu še navede: “Če imate mojo telefonsko številko, ko je potrebno lepit plakate stranke po občini, se je spomnite tudi takrat, ko vam jezik prehiteva možgane,” še pozove SD.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...