Kakšno poroko si pa vi želite?

Lucija Šikovec Ušaj

Kot odvetnica se pogosto srečujem z razvezami zakonskih zvez, pri sklenitvah pa sem navzoča redko, le pri prijateljih, ki pa so to že večinoma opravili pred leti, ali pri mlajših sorodnikih. Tako je odločitev za pisanje o sklepanju zakonskih zvez, seveda vsaj glede na moj poklic, malce nenavadna.

K temu me je enostavno zapeljala misel, da bi bil čas, da si Rimokatoliška cerkev (RKC), ki ima v Republiki Sloveniji status domače, največje in skozi zgodovino utrjene cerkve, izbori pravico do enakopravnega sklepanja zakonskih zvez, kot ga imajo upravne enote.

Ali ima Rimskokatoliška cerkev sploh kakšno željo po vplivu v slovenski družbi?
Slovenska škofovska konferenca je nekako od ideje, da bi si RKC priborila status, kot ga ima po nekaterih drugih državah, to je, da za veljavno sklenitev zakonske zveze zadostuje, da partnerja to skleneta pred duhovnikom, odstopila in se podredila državnim organom. Takšno ureditev, da se zakonska zveza sklene le v cerkvi, če je takšna želja ženina in neveste, poznajo nam sosednja država Italija, nadalje Poljska, Španija, Irska in Velika Britanija. V Grčiji, na Danskem in Norveškem ima cerkvena poroka tudi civilnopravne učinke, vendar je treba o sklenjeni poroki matičarja obvestiti. V katoliškem delu Nemčije je mogoče skleniti zakonsko zvezo tudi samo cerkveno, vendar pa se takšen zakon v civilnopravnem smislu smatra za izvenzakonsko skupnost.

Slovenska RKC stoji na stališču, da mora biti zakonska zveza dejanska, navzven razpoznavna in vidna skupnost moža in žene in torej praktično terja sklenitev civilne zakonske zveze pred cerkvenim obredom. V Sloveniji, kot vemo, je na pustno soboto stopil v veljavo Zakon o partnerski zvezi, ki je napisan tako, kot da se je avtor neizmerno zabaval, bral pa ga kasneje ni več nihče. Prvi člen zakona z nazivom Zakon o partnerski zvezi pravi, “da ta zakon ureja sklenjeno partnersko zvezo, nesklenjeno partnersko zvezo in napotuje na smiselno uporabo določb zakona, ki ureja zakonsko zvezo”. Torej zakon o partnerski zvezi ureja nesklenjeno partnersko zvezo!!! Sicer pa napotuje na Zakon o zakonski zvezi. Kakor lahko vsak od nas razume, gre za “nateg” volivcev, ki so šli na referendum, ne enkrat ampak dvakrat, obakrat zavrnili sklepanje zakonskih zvez med istospolnimi, s tem da se ta zveza imenuje sedaj partnerska zveza. Ali mi lahko nekdo razloži, zakaj se zveza moškega in ženske, sklenjena pred državnim organom, imenuje zakonska zveza, zveza dveh istospolnih oseb, sklenjena pred istim organom, pa partnerska zveza, čeprav sklenitev prav tako ureja zakon in se pri tem celo sklicuje na Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih?! Torej moj homoseksualni znanec ima partnerja, jaz pa imam zakon? Verjetno bi se moj mož z veseljem strinjal, da bi v najini zvezi bil “zakon” on, vendar s to idejo ni nikoli niti poskusil prodreti.

Dejansko samo sklepanje zakonske ali partnerske zveze postaja dogodek brez vsakršne slovesne oznake in vsebine. V Ljubljani je bil z Magistrata prestavljen najprej na ljubljanski Grad, danes pa vas matičar “zaveže” v obredu, ki traja okrog 15 minut, kar na Linhartovi ulici, nekje za Gospodarskim razstaviščem. Ker bo v bližini stala džamija, bo verjetno ob določenih urah obred deležen tudi glasovne spremljave mujezina, ki bo klical k molitvi.

Sklenitev zveze nič ne stane
Sklenitev zakonske ali partnerske zveze nič ne stane, temu ustrezno sta tudi okolje in usluga, ki vam jo upravna enota ponudi. Če ste pomembni na levi politični sceni, vas lahko v Ljubljani poroči tudi Janković, saj se je pohvalil, da ga je načelnik upravne enote pooblastil za ta dogodek. Kako je Janković izpolnil kriterije, ki jih predpisuje pravilnik, je zame uganka. Moral bi namreč izpolnjevati določene pogoje, in sicer aktivno govoriti slovensko, uživati ugled in spoštovanje, kot tudi imeti sposobnost javnega nastopanja. Kakorkoli, ali je že sklenil kakšno partnersko zvezo, nas mediji še niso obvestili ali pa sem spregledala, širokoustil pa se je o tem že pred sprejemom zakona.

In tukaj zdaj vidim možnost, da se obredu sklepanja zakonske zveze, ki jo skleneta ženska in moški, ponovno vrneta blišč in pomembnost, da se iz roba središča Ljubljane vrne v prostore, ki že z njim lastno veličino dajejo obredu na simbolni ravni večjo pomembnost. Obred vodi župnik, ki se o življenju bodočih zakoncev pozanima in se nanju obrača z večjo pristnostjo in obred opravi v povsem drugačnem vzdušju kor državni uradnik, ki mu sobotno nadurno delo zagotovo ne predstavlja nikakršnega posebnega zadovoljstva. Katolikov je v Sloveniji daleč največ, statistika pove, da se je v Sloveniji za katolike leta 2015 opredelilo 1,135.626 prebivalcev, 307.000 pa jih na vprašanje ni želelo odgovoriti. Ta skupina je zelo verjetno vzgojena v času trdega komunizma in še danes živi v strahu pred javno opredelitvijo do svoje veroizpovedi, kar kaže, da gre najverjetneje za katolike. Ker cerkev zaenkrat še stoji na braniku zakonske zveze kot zveze ženske in moškega s ciljem rojevanja otrok, bi s pridobitvijo pooblastila za sklepanje zakonske zveze, ki bi s predložitvijo poročnega lista veljala tudi na civilnopravnem področju, uspela obredu ponovno dati ustrezno veljavo, resnost in enkratnost. Ko razvezujem številne, preštevilne zakonske pare, vedno znova pomislim, da skok v zakonsko zvezo ni bil posledica resnega razmisleka, temveč le nek dogodek, katerega formalni del opravi brezplačno matičar, bistvo vsega pa je v kasnejši zabavi in je zato tudi razveza velikokrat prehitra in prelahka odločitev.

S tem, da se zakonska zveza izenači z istospolno zvezo, je pomen takšne skupnosti še bolj izničen, ne glede na to, da se samo v zakonski zvezi rojevajo otroci. Predstavljajte si, da čakate na ta dogodek, torej da se z nekom zavežete biti v dobrem in slabem v gneči, v kateri ne ločite, kdo se s kom poroča, oz. se opravičujem, kdo s kom sklepa zakonsko zvezo in kdo partnersko. In kot sem se že velikokrat vprašala, če ni namen zakonske zveze ustvariti družine, torej imeti tudi otroke, zakaj potem ta zveza temelji izključno na dveh osebah. Vsaj partnersko zvezo bi lahko sklenilo več oseb in pri razvezi bi se vsaj mi bolj zabavali.

Razveza je bistveno težja in dolgotrajnejša
Vsekakor pa vas moram opozoriti, da 15- do 20-minutni obred matičarja ne pomeni, da boste tudi pri razvezi tako hitro opravili. Za razliko od sklenitve je namreč razveza bistveno bolj oblična, resna, dolgotrajnejša in vas bo stala mogoče le malenkost manj, kot vas je stalo poročno potovanje, ali pa celo več. Torej, zdaj je čas, da si RKC v Sloveniji izbori pravico do sklepanja zakonskih zvez, ki bodo imele tudi civilnopravne učinke, jim s tem povrne ugled in s slovesnim obredom pokaže, da gre za dogodek, ki mora slediti trdni odločenosti stopati v prihodnost z ljubljeno osebo po skupni poti in da v “dobrem in slabem” pomeni, da ob prvem nesporazumu zakonca ne pritečeta k odvetniku z zahtevo, da bi se razvezala.

Kot sem že omenila, postopki so dolgotrajni, če so otroci, pa tudi zelo mučni, naenkrat se bo z vami, pa če boste sklenili zakonsko ali partnersko zvezo pred državnim organom ali zakonsko zvezo pred duhovnikom, ukvarjalo vsaj 10, če ne več ljudi, ki vam bodo določali, kdaj boste videli svojega otroka, kateri lonec boste odnesli vi in v kateri avto boste dali kovček, s katerim boste odšli.
Naj rečem za konec, kot priporočilo Rimskokatoliški cerkvi, naj zahteva spremembo zakona. Prepričana sem, da bi se vsak duhovnik z lahkoto naučil vsaj tistega, kar zna Janković, in pri obredu ne bi imeli nikakršnih težav. Ne nazadnje gre za 2000 let staro ustanovo, ki je ves ta čas bolj ali manj “najboljši sosed”.

Lucija Šikovec Ušaj

 • AboutTown

  Kot odvetnica bi lahko tudi vedela, da je pri nas cerkev ločena od države. Po ustavi, a ne, odvetnica. 7. člen, pa to… Sekularnost, pa to… Saj bo šlo, a ne? Odvetnica.
  Ti kar počasi, stran po stran. Saj ustava ni dolga. Bo že šlo.

  • Olga

   Pri nas je cerkev ločena od države samo, ko gre za katoliško cerkev! Vas bojo že muslimani, ki jih tako protežirate, s šeriatskim pravom naučili kozjih molitvic!

   • AboutTown

    Daj, ne laži, pička usrana nestrpna. Seveda je samo RKC ločena od države… boga RKC, no.
    A ti res ni nič nerodno?! A ti res nimaš nobenega moralnega zadržka napisati očitno laž?! A laganje je sedaj povsem normalno? Smrad zafukan.
    In kaj je »Šeriatsko pravo«? A obstaja kakšna knjiga s tem naslovom? Ali je to pač besedna zveza, ki jo potegneš iz riti, ko se ti pač zdi?
    Odjebi pizda lažniva nacistična.

    • tarantela

     Ne razburjaj se, saj vidiš, da to piše neko mladoletno bitje ( po razgledaosti in pameti sodeč), ki mu je naročeno naj nekaj skleplje skup, pa če kaj ve o tem ali nič.

    • Igor Kavalar

     Ne šeriatsko pravo ni posebna knjiga je del islama, korana, hadite(besed preroka, njegovih dejanj, navad)…to so božji zakoni, ki jih islamisti priznavajo, ker ne priznavajo npr. zakonov demokracije, komunizma, socializma, kapitalizma….ker se jih je spomnil človek, šeriat je pa božji zakon, ki ga je bog naročil preroku in tem zakonom sledijo, in tisti ki jim ne sledijo so za njih neverniki, ki jih je treba eliminirat.

     Šeriat – verski zakon islama
     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sharia

     • AboutTown

      Ne, ni del Korana. OK? Tudi teoretično ne. Teslo neizobraženo.

     • Igor Kavalar

      Ja kje pa pol IS in ostali imami, ki učijo v madrasah po svetu pobirajo šeriatske zakone iz Dnevnika, Lady, Večera iz Biblije, židovske Tore?

     • AboutTown

      Lej, kreten… bom še enkrat napisal. Pa počasi beri:
      TEGA NI V KORANU. OK? Jasno?!
      Debil pofukan neizobražen. Preberi Sveto pismo in Koran. Potem pa steguj usran gobec, pizda nestrpna. Jasno?

     • Igor Kavalar

      Lol. Kva se razburjaš. Povej argumente kje so pol božji zakoni oz. šeriat zapisan, če ne želiš pogledat link k sem ti ga skopirov. A boš reku da ne obstaja? Da je to neki za na kruh namazat?

     • AboutTown

      Poglej govno jeseniško… napisal sem ti, da V KORANU TEGA NI.
      Kaj od tega ti pofukano ni jasno, pizduh gorenjski?!

     • Igor Kavalar

      No zdej pa bejž na link zgori, pa mal preber, da se boš kej nauču.
      Jest ti nisem kriv če kolaboriraš z islamisti kot je Hitler.

     • AboutTown

      Pizda gnila usrana… link na wikipedijo si prilimal?!! Pa ti si res za v plavž, guzonja nacistična domobranska.
      PREBERI SVETO PISMO IN KORAN. Ja? Bo šlo. Dokler ne narediš te domače naloge zapri pizdunski gobec.

     • Igor Kavalar

      Sej bi ti poskenirov koran, sam vidim da si na stopnji neandertalca in bi rabil še nekaj tisočletij evolucije preden bi znal prebrat dejstva.

     • AboutTown

      Poglej, debil. Jaz sem prebral Koran, ti pa ne. Preprosto, ok.
      Ni treba skenirat, imam vezano na polici.

     • Igor Kavalar

      Dobro zate če si ga, ne pa mislit da si edini na tem planetu, ki ga je in ima drugačno mnenje.

      Priporočam da greš v Savdsko Arabijo in jih vprašaš kakšen zakon imajo tm in od kje črpajo nauke bičanja, kamenjanja, sekanja rok, obglavljanja, obešanja itd….

      A je to del demokracije, nacional socializma iz Mein Kampfa, al je to iz marksizma?

      Če ti je pa to predaleč, je pa internet shortcut da izveš od kje pobirajo takšne zakone.

     • AboutTown

      Zakaj bi pa bil edini na tem planetu, ki je prebral Koran?! Zelo pametno je vedeti o čem govoriš, preden odpreš gobec. Če pa informacije o Koranu pobiraš z neta, si pač tako zaplankan, kot si ti.
      Zame je krščanstvo na istem nivoju kot islam. Razumeš? Ne delam razlik. Zadeve opazujem od daleč, ne iz svoje lokalne baročne cerkvice, kot ti.

      Sicer pa ti priporočam, da greš v ZDA, tvojo ljubo zibelko demokracije, kjer po zaporih 3000 ljudi čaka na eksekucijo. Od tega v treh zveznih državah z obešanjem in treh pred strelskim vodom. poleg tega pa je v ZDA zaprtih 2.000.000 ljudi. Zaprtih… v zaporu… Ja? To je per capita več kot na Kitajskem in bistveno bistveno več kot v Saudovi Arabiji. Skoraj bolj zanimivo, kot tvoje šeriatsko pravo, a ne?

      Sicer pa je Saudova Arabija, ne Saudska. In ja, prebral sem tudi Mein Kampf in Kapital. Predlagam, da se začneš izobraževati, ker bodo potem tvoji argumenti precej tehtnejši. Ja? Bo šlo?

     • Igor Kavalar

      A zakaj bi bil edini? Zato, ker se obnašaš kot dr.vseved. Zate je krščanstvo na isti stopnji kot islam, sej je zame tudi ampak verjetno v mal drugačnem smislu. Obe religiji v zgodovini imata krvave roke in sta izkoriščala ljudi za namene kolonizacije, oblasti in kraje.

      Pravilno, če v ZDA čakajo ljudje na eksekucijo, tudi sam se zavzemam za uvedbo smrtne kazni, samo ne rabim zaradi tega božjih zapovedi, oziroma bednih izgovorov za izrek smrtne kazni. Strinjam se da je morilce treba pokončati, ne pa da je treba ljudi kamenjati zaradi prešuštev, smrti zaradi menjave veroizpovedi, bičanja zaradi brezveznih prekrškov…tega v ZDA ni, in tudi drugje po svetu tega ni razen v državah kjer velja šeriatsko pravo.

      In ne reče se Saudova Arabija v slovenščini ampak je Savdska Arabija.

     • AboutTown
     • Igor Kavalar

      Sem pogledal link, res se piše Saudova Arabija, ampak mi se tega nismo učil v šoli ampak smo se učil kot Savdska Arabija in sem bil 100% da je z U prej v angleščini, kot slovenščini, ampak glej s tem ni nič narobe. Ali pišeš z U ali z V.

      Jest ne morem pomagat, če spreminjajo slovenščino in pravopise in to ni moja napaka ampak je njihova, ker se oni s tem ukvarjajo. K pa veš, mogoče jo bodo čez 10 let preimenoval še v kej drugega ali pa kej dodal in spet ne bo pravopisno prav.

      In če pogledaš opombe, kdaj je postala Saudova je bilo to leta 2001.

      [Op. 1] Svojilna oblika imena je slovnično ustreznejša, saj je država poimenovana po Ibn Saudu, ustanovitelju dinastije Saud. Vendar pa je raba zapisa »Savdska« pogostejši, čemur sledi tudi izdaja Slovenskega pravopisa iz leta 2001. Po drugi strani na predlog Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije slovenski prevod standarda ISO 3166 (SIST ISO 3166) določa zapis »Saudova«.

     • AboutTown

      “to ni moja napaka ampak je njihova”… klasika!

     • Igor Kavalar

      Ja itak da je. Od tistih, ki so pravopis pisal in od tistih, ki so to učil.

     • u3krasne

      Imaš ti kakšen tik, da tako kolneš… Najbrž si samo običajen levičarski retard.

     • AboutTown

      Po pički te bom, pa boš imel “tik”. OK?

   • Nata

    + + + + + + + + +

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ saj so iz drzave izgnali tudi samo katoliško druzino iz Sirije, to vse pove

  • tarantela

   Mislim, da si zelo prijazno svetoval, ampak nekateri tega ne dojemajo.

  • tohuvabohu

   Ni cerkev ločena od države, ampak so država in verske skupnosti ločene. Velja obojestransko. Pa tudi če ne bi pisalo, nihče ne misli, da sta cerkev in država eno in isto. A ne, kreten zarukani?

   • AboutTown

    Ja, pička usrana, avtorica članka misli tako. A ne, domobranček zafukan. So pristojnosti države in so pristojnosti cerkve. OK? Tega v zahodnih demokracijah ne mešamo. OK? Ja?!
    Hvala, zdaj pa zapri usran smrdljiv gobec.

    • tohuvabohu

     Beton-komunajzar bo predaval o zahodnih demokracijah? Kje ste pa 70 let hodili, kreteni zarukani?

     • AboutTown

      Očitno ne veš temeljev demokracije. En od njih je sekularnost.
      A razumeš?

     • tohuvabohu

      Temelje demokracije zabij sebi v glavo, bumbar, pa še človekove pravice, svobodne volitve in svetost lastnine. To je tisto, česar rdeča drhal ne razume in nikoli ne bo. Kdo bo poročal ženine in neveste, je pri tem popolnoma nepomembno.

     • AboutTown

      Kaj te zdaj moti? Sekularnost? Demokracija?
      Daj piši tako, da te bo kdo razumel, debil.

     • radames

      “Beton komunajzar”. Odlična +++++++++!

 • Olga

  Cerkev je to delala stoletja, pa so ji komunisti to poslanstvo vzeli!
  Janković je pa res “prava” in “ugledna” oseba za sklepanje zakonske zveze!
  Tudi “najsposobnejši” direktor Merkatorja je bil in zapustil 600 milijonsko luknjo! Lasje so mi skočili pokonci, ko je neka komentatorka na Top TV na vprašanje Voduška, kaj svetuje Todoroviću v zvezi z izgubo Agrokorja, rekla, da “bi vprašala JANKOVIĆA za nasvet”!????

  • AboutTown

   V vseh zahodnih demokracijah velja sekularnost. Kakšno vezo ima to s komunizmom ali Jankovićem? Ali je to spet ena od floskul s katero opletaš?

   Lahko se greš pa v Saudovo Arabijo poročit. Tam to počno cerkveno.

   • Olga

    Zakaj pa tako uvažate muslimane s šeriatskim pravom, ki države sploh ne upoštevajo?
    Nisem muslimanka, da bi se poročala v Saudski Arabiji!

    • AboutTown

     Pizda si ti zabita… fak…

  • karlina

   TOČNOOOO

 • tarantela

  Ja tudi upad krsto je v Sloveniji velik: okoli 15 %, v Italiji in Avstriji okoli 8 %. Pa župnikov primanjkuje. (Po podatkih radia Ognjišče – pater Cestnik).Nič ne bo tole s cerkvenimi porokami…

  • Nata

   No, saj praviš, da je krstov malo. Torej tudi porok ni ne vem koliko. Brez skrbi, bodo že zmogli.

   • tohuvabohu

    Danes se poročajo le še redki. Kmalu bo tako, da se bodo poročali le še homiči.

    • Nata

     +++++++ Ampak onim bo pa šerif dovolil poroko na Magistratu !
     Krasna prihodnost nas čaka.

     • tarantela

      Sej poroka je itak draga zadeva, pol se pa ločjo, so pa spet stroški. Najboljš na koruzi.

     • Nata

      Mislila sem na homoseksualce

 • Nata

  Zanimiv članek.Dobre ideje.
  Tovariš janković si privošči prav vse , kar mu pade – oz. mu dajo – v bučo !!
  Še danes mi ni jasno, kaj je bilo tako moteče, da poroke ne morejo biti na Magistratu ?
  Aja, pa mislim, da le vem. Tisto na Gradu je pošteno računal, ali ne ? Ker pa ni bilo cvirna pri ljudeh, je ukrepal ! Zelo sposoben mož. Za svoj žep !!

  • traktor

   Trgovec, kaj češ. Še staro mamo bi prodal, če bi jo le kdo hotel.

   • Nata

    Hi. . . hi. . . . . .tudi to ga ne moti, če kdo kaj ne želi !!

 • karlina

  Pred dvema letoma sem bila na krščanski poroki na Hrvaškem kjer je bilo dovolj samo to, da sta se mladoporočenca poročila v cerkvi in nič več na upravni enoti, to bi MORALI uveljaviti tudi v Sloveniji, za tiste pare, ki so kristjani, poroka na UE je samo zaradi tega, da drzava dobro sluzi in nič drugega, itak je ta sklenitev zakona tako hladna in brez čustev, na UE naj se končno poročajo samo ateisti !!!!!

  • Nata

   +++++++

  • AboutTown

   Kaj pa ostale verske skupnosti? Evangeličanska cerkev, pa Judovska skupnost, pa Zveza baptističnih cerkva? A oni pa ne bi imeli te pravice?

 • VERZIFIKATOR

  KAKŠNO POROKO?

  Kakšno si pa vi želite?
  Mislim, kakšna bo poroka,
  ki o njej razglablja stroka?
  Kar želite, to dobite.

  Nebolečo, brez ločitve,
  odgovornosti brez vsake,
  nepotrebne brez navlake,
  le korakec do sklenitve?

  V kraju našem takšno sklene,
  ki ima pooblastilo,
  ki se ga je izvolilo,
  tip, ki zlahka meša štrene.

  Vas zameša v isto štreno
  s komer koli, če želite,
  le korak če naredite
  v smer njegovo ali njeno.

  Tip zato je kaj prikladen,
  je sicér iz druge fare,
  a poveže prav vse pare,
  mu nastop je nenavaden.

  Ne obvlada tip ljubljansko,
  to je prva njega prednost,
  druga pa poroke vrednost,
  ki jo sklene po cigansko.

 • radames

  Janković ne zna nič in tega niča se duhovnik ni zmožen naučiti.

 • Iza Demos

  “… da se je v Sloveniji za katolike leta 2015 opredelilo 1,135.626 prebivalcev, 307.000 pa jih na vprašanje ni želelo odgovoriti.Ta skupina je zelo verjetno vzgojena v času trdega komunizma in še danes živi v strahu pred javno opredelitvijo do svoje veroizpovedi, kar kaže, da gre najverjetneje za katolike. …”
  Kdaj 2015 pa so to spraševali in kdo?

  Verniki pa taki, če se bojijo povedati kateri veri pripadajo. Leta 1953 so se upali in se je za katolike opredelilo 82,8%, leta 1991 71,6% in 2002 le še 57,8% prebivalstva. Težko verjamem, da gre v tem primeru za strah. Bi razumela, da so zatajili svojo vero in bili v strahu leta 1953, a ne 2015.

  Sicer pa ima RKC v svojem poročilu za leto 2016 drugačen podatek, tudi od tega citiranega v članku in sicer 1.535.297. Res pa je, da cerkev avtomatično šteje za katolike vse, ki so jih starši dali krstit. In če slučajno želiš, da te “zbrišejo” imaš veliko dela.

 • Adolf Hitler

  brez kumunaserskih židomuslonegerfukariev!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!