14. pojavnih oblik levičarjev

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Povprečen desni volivec je preprost človek. Ima lastno majhno družinsko podjetje (s.p. ali d.o.o.) ali pa je zaposlen v zasebnem podjetju. Ima družino in dva otroka. Vsak konec meseca naredi dodano vrednost, ki jo njegovo podjetje uspešno proda na trg, on pa je za svoj trud plačan. Razume, kaj pomenijo mednarodna konkurenca, davki, zasebni kapital in plačilo za opravljeno delo. Vse, kar si želi od države, je, da ga pusti pri miru. Rad bi  ustvarjal in pri tem plačal čim manj davka – tudi če na račun socialne države in subvencij. Saj se zaveda, da oboje sponzorirajo ravno njegovi davki. O gejih, transseksualcih, feministkah, antifa-aktivistih, rdečih džihadistih in  neomarksističnih večnih študentih ne razmišlja preveč. Kar ne pomeni, da jih zatira – le ne zanimajo ga in nima dovolj časa, da bi se z njimi ukvarjal, saj je preveč zaposlen s tem, da družini nosi kruh na mizo. Rad bi živel svoje umirjeno družinsko življenje, ne da bi moral sodelovati v kulturnem in razrednem boju, za katerega misli, da je izguba časa, denarja in truda (a drugim ne zavrača pravice, da svoj čas trošijo na tak način). Strah ga je, da bo njegovo podjetje pod davčnimi pritiski neomarksistične koalicije propadlo. Strah ga je tudi, da bo kaotična begunska politika Slovenije in EU vede ali nevede uvozila belgijska džihadistična nebesa Molenbeek v vsako slovensko mesto. Volivec desnice je ostanek racionalnosti, ki je vladala malo po volitvah, potem pa nikoli več.

Na drugi strani je volivec levice, zaradi pisane zgodovine slovenskega naroda in njegove poti od pravega totalitarizma do tihega, medijsko vzdrževanega totalitarizma, zelo raznoliko bitje. V naravnem okolju ga najdemo predvsem v kakšnem piranskem ali ljubljanskem kafiču med kramljanjem z enako usmerjenimi kolegi.

Oglejte si še: Agenti desnice?

Poznamo naslednje pojavne oblike:

 • Jugonostalgik – Zanj je Jugoslavija alfa in omega politično-ekonomskega združevanja med narodi. Spominja se lepih dni, ko je imel še izoblikovane mišice, ki jih je vsako leto kazal za Malem Lošinju, kjer je njegova firma socialistično povprečnih polizdelkov imela bungalov. Spominja se časov, ko so se vsi imeli radi in se za razliko od danes niso pehali za dobičkom, ampak so udarniško pomagali sosedom, prijateljem, sorodnikom. Njegov najljubši čas v letu je, ko imajo v Lidlu teden nostalgije in prodajajo izdelke, ki jih pozna še iz prejšnje države. Na Titov rojstni dan hodi v Kumrovec, na polne obletnice pa v Hišo cvetja v Beogradu. Voli za SFRJ-kontinuiteto – Socialne demokrate. Zadnje čase se vse večkrat odloča za stranko Levica, ker bolj pristno zastopajo revolucijo, ki je rodila Jugoslavijo.
 • VsiNamKradejo nergač – Ta tip volivca sicer najpogosteje zapolni ogromno gručo volivcev, ki ostanejo doma. Večinoma spada v sfero anarhistov, ki verjamejo, da bi bilo najbolje, če na oblasti ne bi bilo nikogar, ljudje pa bi se zmenili po svoje – pesti bi pri tem predstavljale osnovno enoto vladavine prava. V SFRJ je nergal čez partijo, danes nerga čez njene naslednike, a nikoli ne gre na volitve, ker “nam itak vsi kradejo”. Obožuje Tita, ki je kradel in dal še nam (kar se bojda v srbohrvaščini, ki jo on govori tekoče, celo rima). Če že ima čas, tisto nedeljo voli za Zmaga Jelinčiča (“ker pove tako, kot je”), Levico (“zato, ker še nikoli ni bila v vladi”) ali vsakokratni novi obraz leve sredine (iz istih razlogov kot Levico).
 • Nacionalni interesent – Je dober kolega jugonostalgika. Oba rada obujata spomine na dneve, ko smo bili še industrijska velesila s takšnimi vrhunskimi izdelki, kot so bili predvojni Deutzovi zračno hlajeni tovornjaki in enotaktni mopedi, licencirani od avstrijskega Pucha. Nacionalni interesent je dobil svojo identiteto na začetku prejšnjega desetletja med pivovarsko vojno za Union med Interbrewom in Pivovarno Laško – takrat so mu mediji preprosto in jasno dopovedali, da nam tujci kradejo družinsko srebrnino, ki mora na vsak način ostati slovenska, saj tujci kupujejo družbe le zato, da jih izčrpajo, nato pa prodajo proizvodnjo v Srbijo ali na Kitajsko. Sovraži ekonomsko globalizacijo (všeč pa mu je kulturna globalizacija). Leta 2007 je bil udeležen v kampanji proti prodaji NKBM, pri čemer se je na pamet naučil govor Milana M. Cvikla o tem, kako nam tuji institucionalni vlagatelji pred nosom kradejo družinsko srebrnino. Letos je že večkrat protestiral na Trgu republike z napisi “NLB ne damo”. Voli izključno Levico. Socialne demokrate je odpisal, ko so posamezni člani sklonjenih glav izrekli, da je treba NLB prodati v skladu z zavezami, ki jih je dala Alenka Bratušek.
 • Peterokraki poslovnež – Za razliko od drugih sotrpinov ima poslovno žilico. Odprl je več socialno čutečih podjetij preko inštituta socialnega podjetništva. Imel je že dve pravični trgovini, v katerih so bili delavci plačani iz državnega fiskusa, zalogo pa je pridobil po subvencionirani ceni, pa sta vseeno propadli, zaradi konkurence tujih kapitalsko – namesto čuteče – naravnanih družb. Nato je odprl pravično okrepčevalnico BIOEKO Burger, a mu kljub subvencijam MKGP ni uspelo. Ljudje v Sloveniji še niso bili dovolj potrošniško osveščeni, da bi vedeli, zakaj je njegov največji burger Etatist zasluženo trikrat dražji od BigMaca. Zdaj se raje kot pogodbeni svetovalec na ministrstvih loteva problematike krožnega gospodarstva in išče priložnosti v novi ekonomiji, ki nastaja pod dežnikom tehnologije block chain. Verjame v davkoplačevalce – prepričan je, da so sposobni plačati vse njegove futuristične vizije. Voli katerokoli stranko, ki obljubi, da bo kadrovsko aktivirala vse njegove poslovne potenciale.
 • Umetnik – Prepričan je, da je na ta svet poklican, da ljudem pove resnico o ceni, ki jo bo človeštvo plačalo – na ekološki in družbeni ravni – za brezciljno potrošništvo, na pota katerega so nas potisnile zablode neoliberalnega kapitalizma. Svoj poklic vidi kot socialistično mesijanstvo, ki si zasluži pravično plačilo. Država mu že plačuje prispevke za pokojnino, a s tem je težko preživeti. Zaveda se, da morajo davkoplačevalci seči veliko globlje v žep, da bi mu priskrbeli brezskrbno pokojnino. Zato je goreč podpornik kulturnega evra in kulturne opeke – iz vsake opeke, vgrajene v stene novogradenj, bi šel en cent za kulturo. Majhna cena za stvar, ki je transcendentalno pomembna. Letos se nadeja Prešernove nagrade za performans z naslovom Kapitalistični diabetes, ko se je sredi Kongresnega trga nag, z rdečo zvezdo, obešeno na spolovilo, polulal v pločevinko kokakole.
 • Anti-imperialist – Je prav tako velik prijatelj jugonostalgika. Sovraži Nato, ZDA, EU, zahodni način življenja, ameriške restavracije s hitro prehrano, tržne znamke, potrošništvo, kapitalizem in neoliberalizem (med slednjima pojmoma ne loči dobro in ju uporablja izmenjujoče, glede na priložnost). Njegov pogled na svet je tak, kot so ga imeli prvi boljševiški borci na Slovenskem, še preden je Hitler pretental Stalina in je bil pakt Molotov-Ribbentrop še v veljavi. Njegovi sovražniki so vsi zahodni imperiji tega sveta, ki sta jih nekoč z obličja zemlje hotela spraviti nacionalni in internacionalni socializem, potem pa se je po letu 1941 za rdeči džihad boril le še internacionalni. Voli izključno za stranko, ki je uradna potomka anti-imperialistične fronte in ki še danes ponosno bije pogumen boj proti imperijem – predvsem ZDA. Na socialna omrežja lepi članke Noama Chomskyja, Amy Martin in Juliana Assangea. Če ga pozdraviš, se ne odzove s pozdravom, ampak z linkom do slik poklanih vaščanov iz vietnamske vasice My Lai ali mučenih zapornikov v bagdadskem zaporu Abu Graib. Hollywoodskih filmov ne gleda, razen tistih, ki jih režirata Oliver Stone in Sean Penn. Všeč so mu tudi dokumentarci Michaela Moora. Če mu kdo potarna, kako težko preživi s 500 evri pokojnine (za 40 let delovne dobe), mu brž pokaže slike getov v Detroitu in Comptonu.
 • Kosomol – Velik prijatelj anti-imperialista, s poudarkom na prijateljstvu med materjo Rusijo in njenim južnoslovanskim satelitom Slovenijo. Ne gane ga, da je Putin pol-kapitalist, ki je podedoval Jelcinovo zlomljeno navidezno prostotržno ekonomijo. Občuduje njegovo titoistično držo, odločnost in goreče sovraštvo do ZDA (kot anti-imperialist tudi on sovraži vse, kar je zahodno, a z dodatnim poudarkom na vzhodnih povezavah). Mati Rusija ga navdaja s ponosom, panslovansko vzhičenostjo in občutkom za veličino (nas in Rusov je 146 milijonov!). Praviloma so njegovi straši srbskega porekla in so prišli k nam že, ko so služili za bivšo armado, zato je tudi versko kompatibilen z Rusi. Vsako leto se udeleži komemoracije ob Ruski kapelici. Praviloma vozi volkswagen, a ves čas govori o tem, kako dobro mu je pred 35 leti služila lada riva. Rad primerja rusko in ameriško artilerijo in piše elaborate o tem, kako Lockheed Martin F-22 nima možnosti proti Sukhoju Su-57. Odkar je spoznal, da je Karl Erjavec njegova sorodna duša, voli izključno DeSUS.
 • Drnovškov demokrat – Prepričan je, da je Janez Drnovšek v devetdesetih iznašel novo obliko tihega socializma po meri Slovenca. Leta 2000 in 2004 je doživel živčni zlom, od takrat pa se počasi pobira in išče svojega idola v zmeraj novih likih, ki jih kreira politična levica. Voli nove obraze, ki bolj ali manj uspešno nadaljujejo neumorno delo velikega državnika, ki se je desetletje uspel upirati privatizaciji velikih državnih družb, hkrati pa na zunaj kazal znake ekonomske progresivnosti in napredka. Eden redkih, ki voli leve stranke, a ne čuti neizmernega sovraštva do ZDA in njenih zahodnih satelitov. Še več – Skandinavijo vidi kot uspešen socialistični eksperiment in pozdravlja ameriški val novih socialistov, ki so jih skozi stranska vrata v ZDA znova pretihotapili demokrati. Bernie Sanders je po njegovem ameriška inkarnacija doktorja Janeza Drnovška. Ob koncu prejšnjega desetletja je sledil svojemu idolu in se podal na pota misticizma in raziskovanja okultizma, prakticirati je začel tudi kundalini jogo in kanalizirati univerzalne energije skozi energijsko čakro na sredini svojega telesa. Izjemno je bil vesel, da je bil tudi prejšnji premier Cerar naklonjen ezoteriki – nekaj časa ga je celo videl kot pravega naslednika dr. Drnovška. Pozneje se je ljubezen ohladila, danes se je zagrel za Marjana Šarca, ki že oddaja prave gradualistične signale.
 • Ateist – Je goreč nasprotnik monoteističnih ver. Pravzaprav le dveh monoteističnih ver – krščanstva in judaizma. Islama sicer načeloma ne mara, ampak si racionalizira, da so bili muslimani tako dolgo zatirani s strani zahodnih kolonialistov in krščanskih križarjev, da si zdaj lahko privoščijo, karkoli si želijo. Na polici ima Dawkinsovo knjigo The God Delusion, s podčrtanimi citati, ki jih bo lahko uporabil v internetnih debatah z vernimi nasprotniki. Sorodnike, prijatelje in sodelavce opozarja, da bodo morali vsi začeti hoditi k maši, verouk za otroke pa bo postal obvezen, če bo zmagal Janez Janša ali kdorkoli drug na desnem delu političnega spektra. Rad spominja na spolne zlorabe katoliških duhovnikov v ZDA in vernike opozarja, da so s tem, ko se o tem ne pogovarjajo, pasivni sostorilci. Igor Lukšič njega in njegove kolege včasih uporabi za vohunjenje po verskih ustanovah. Je velik pristaš posebnega davka na cerkev in renacionalizacije cerkvenega premoženja. Ljudi konservativnega svetovnega nazora zmerja s klerokatolibani. Občasno jih opomni na inkvizicijo in križarske vojne (o katerih si deli mnenje z Abu Bakr al-Bagdadijem, da so povod za islamski džihad proti zahodnim državam). Nošnjo burk in nikabov vidi kot izraz svobodnega izražanja in s prstom kaže na nune, ki prav tako nosijo naglavna pokrivala. Voli pretežno levo sredino, čeprav ne sliši rad, da Cerar in Šarec hodita k maši (jima pa oprosti, saj je prepričan, da je alternativa krščanski fundamentalizem desnice in s tem sežiganje čarovnic na grmadi).
 • Feministka – Ženska (a ne vedno), ki je prepričana, da so beli, heteroseksualni, starejši, konservativni moški, ki jih v Sloveniji uteleša desnica, jedro vseh njenih težav. Večino svojega življenja preživi na preži za mikroagresije. Čaka, da kak moški pohvali njeno frizuro, nove kavbojke ali sončna očala. Ko se to zgodi, moškega obtoži spolnega nadlegovanja in v medije spusti ganljivo #metoo pismo, v katerem sebe in svoj boj za enakost primerja z bojem sufražetk. Prepričana je, da enakopravnost ni dovolj. Tudi enakost ni dovolj, saj bi fizično močnejši moški enakost izkoristili v svojo prid. Edina prava in pravična družbena ureditev je državno-prisilni matriarhat, v katerem ženska postane center človeške družbe, okoli katerega se vrtijo politika, ekonomija, družba in kozmos na splošno. Idealizira Naomi Klein in iz njenih del črpa svojo antikapitalistično anti (ekonomsko) globalistično nastrojenost. Zato je zvesta volivka stranke Levica. Na zadnjih volitvah pa jo je prepričala Alenka Bratušek – ker je ženska in ker je povedala, da je Janeza Janšo vrgla iz oblasti. Je dobra prijateljica jugonostalgika, anti-imperialista in nacionalnega interesenta. Verjame v totalitaristični državni nadzor nad svobodo do izražanja in podpira ustanovitev internetne policije, ki bi nadzirala uporabnike socialnih omrežij. Blizu ji je kitajski sistem družbenih točk, po katerem bi vsak državljan z neprimernimi izjavami na internetu, v medijih ali kar tako na ulici zbiral kazenske točke – ko bi jih zbral preveč, bi sledile družbeno-kazenske posledice: prepoved nakupa letalskih kart, trajna blokada do sredstev kreditiranja (feministka je med drugim podpornica centralnega državnega bančništva) in prisilna hoja brez obleke po trgu glavnega mesta. Feministki je všeč tudi ateist; skupaj katoliško cerkev – poleg kapitalizma – vidita kot glavno oviro pri popolni emancipaciji žensk. Podpira muslimanske ženske, ki želijo nositi burko in nikab – včasih si obleče burko tudi sama, kot protest proti neoliberalnim, zahodnim vrednotam. Zlorabe žensk v muslimanskem svetu je ne zanimajo pretirano, saj ima preveč dela že s tem, da fantom v okolici razlaga, kako je lahko že povabilo na zmenek oblika posilstva.

 

 • Slovenski Bono – Kot slavni irski anarholevičarski kolega je tudi on povsem zavezan ideji miru na Zemlji. Prepričan je da vojne divjajo le zato, ker ni pravične redistribucije bogastva po svetu. Zato smo krivi predvsem zahodnjaki, bivši kolonialisti, ki smo Afričanom, Arabcem in Azijcem kradli naravna ter človeška bogastva. Po njegovem smo zato moralno dolžni sprejeti vse ekonomske migrante tega sveta, saj smo jih vendarle sami naredili. Državne meje, mejne kontrole in nacionalna suverenost so mu moralno sporni koncepti. Želi, da se čimprej ustanovijo redne trajektne povezave Latakia-Genova, Tripoli-Rim ter Aleppo-Barcelona in brezplačna enosmerna letalska linija Mogadishu-Frankfurt. Slovenija naj za svoj del kolonialne krivde sprejme vsaj 100.000 beguncev, naseli pa naj jih po periferiji, da bodo lahko uživali v naravi. V mestu, kjer prebiva on, jim tako ne bi bilo všeč. Voli izključno stranko Levica, če bo kdaj ustanovljena migrantska stranka, bo volil njo.
 • Čegevara – Star je okrog 29 let, vpisan v prvi letnik družboslovne fakultete, čeprav ga tam že leta niso videli. Rad se druži z anti-imperialistom, jugonostalgikom in nacionalnim interesentom – med sabo se nagovarjajo s “tovariš”. Voli izključno stranko Levica, pa še to le zaradi Mihe Kordiša. Preostali del stranke je zanj premalo radikalen. Prepričan je, da je edina pot do pravične družbe ta, da se kapitalistom zasežejo proizvodna sredstva. Rad pokaže na vse uspehe bolivarskih revolucij po Latinski Ameriki – od brezplačnega šolstva in brezplačnega zdravstva do brezrazrednih družb, kjer nihče ni zavisten bogatemu sosedu. Prepričan je, da se bo bolivarska revolucija zgodila tudi v Sloveniji in Evropi. Doma ima za ta srečen dan že pripravljena bajonet pravičnosti in kij enakosti, s katerima bo potolkel pohlepne kapitaliste. Živi pri starših, čeprav mu že leta grozijo, da ga bodo vrgli na cesto, če si ne pospravi sobe in če z vrta ne bo odstranil doprsnih kipov Simona Bolivarja, Bogomirja Kovača in Huga Chaveza. Živi od socialne podpore in pomoči staršev. Na lastni koži je okusil, kako malo je 380 evrov na mesec v državi, kjer je oblast tako oderuško obdavčila alkohol. Čeprav je napisal več študij o agrokombinatih, zadružnem zbiranju vseh slovenskih trgovcev in krožnem gospodarstvu, za katere so mu različna ministrstva plačala lepo neobdavčeno premijo, še zmeraj ni dovolj za vse kaviar-socialistične razvade. Zato je velik podpornik univerzalnega temeljnega dohodka (ki naj bo enak minimalni plači). UTD je seveda le začasna rešitev, preden bo skupaj s soborci dovolj močan za pravo revolucijo. Čeprav prijateljuje z jugonostalgikom, se mu zdi, da je bila SFRJ preveč neoliberalna tvorba, da bi lahko vzdrževala trajno marksistično revolucijo. Iz istih razlogov po njegovem mnenju propada tudi Venezuela – Maduro je več kot očitno ameriški podtaknjenec, ki skupaj z ZDA rahlja dosežke Chavezove revolucije.  Na iPhonu XS ima črno ozadje s krvavo-rdečimi črkami na sredini, ki pravijo: “Hasta la victoria siempre.”
 • Socialistični kulak – Ima ogromno kmetijo s 1.000 glavami živine, 10 sodobnih traktorjev in 100 hektarjev zemlje. Prepričan je, da je država dolžna prisiliti družbe, odkupovalce njihovih pridelkov, da kupujejo po cenah, ki so nad tržno. Če jih ne more, bi morala država preko zadružnih pobud odkupovati sama. Kako pa naj drugače tekmuje z manj okusnimi, a cenejšimi izdelki iz tujine? Kupec je pač nevednež, ki mu je najpomembnejša cena, šele nato pride na vrsto slovenska kakovost. Zelo mu je godilo, ko je Židanovo ministrstvo za kmetijstvo spustilo milijone davkoplačevalskega denarja v akcijo Naša super hrana, ki je slovenskega potrošnika dodatno opomnila, kako superiorni so slovenski prehrambeni izdelki. Včasih je volil SLS, danes pa je skoraj izključno volivec Socialnih demokratov – edine stranke, ki razume slovenskega kmeta in njegov boj s tujimi konkurenti, ki zastrupljajo domače okolje z dumpinškimi cenami živil. Sovraži genetsko spremenjeno hrano in je pristaš bio pridelave. Ko mu ljudje dopovedujejo, da so pesticidi, ki se uporabljajo na ne-bio pridelani hrani, znanstveno dokazano varni, bo povedal, da v znanost ne verjame, bolj mu je pomembna zdrava kmečka pamet.
 • Janšofrenik – Volivec, ki so ga leta bombandiranja v večinskih medijih povsem prepričala, da je Janez Janša edina ovira Slovenije pred prosperiteto in scenarijem Nove Švice. Tudi če bo leta 2043 levica že 30 let zapored na oblasti, ljudstvo pa bo na plesniv kruh čakalo v kilometrski vrsti, bo on tam nekje na sredini vrste vpil: “Prekleti Janša, kaj si nam naredil!” Rad govori o švercu orožja, aferi Patria in aferi Depala vas. Najlepši dan v njegovem življenju je bil, ko so Janšo leta 2014 zaprli, drugi najlepši pa, ko je Državljanska lista izstopila iz koalicije leta 2013. Sicer je po intuiciji socialist, a nima nobenega globokega ideološkega, ekonomskega ali političnega prepričanja. Volil bo vsakega, ki bo povedal, da z Janšo ne bo šel nikoli v koalicijo, pa mu politbarometri napovedujejo dovolj veliko podporo, da se ga sploh splača voliti. Ves čas poudarja, da bi mogoče volil desnico, če ne bi bilo Janše, a nikoli se ne odloči za katero od desnih strank, katerih predsednik ni Janez Janša. Na smrt je skregan z VsiNamKradejo nergačem, ker ta meni, da vsi kradejo, Janšofrenik pa je prepričan, da je tak le Janez Janša. V politiki je sicer letargičen, s strastjo in navdušenjem je leta 2011 volil le za ljubljanskega šerifa, ki je kot princ na belem konju prijahal iz mestne hiše in Slovenijo (vsaj tako se je takrat zdelo) rešil pred pogubo in propadom. Upa, da bo nekoč lahko pisal za Mladino. Tako bo od svoje obsedenosti dejansko nekaj zaslužil, zaenkrat je čir na želodcu vse, kar ima pokazati.

Ne sovražite teh štirinajst psihosomatsko kompromiranih osebkov. Večina si ni sama kriva. Pokažite jim, da obstaja druga pot. Kajti eden od teh štirinajstih je gotovo vas sosed, znanec, sodelavec, morda celo partner. Pogovorite se z njim. Doza Adama Smitha, Miltona Friedmana in Friedricha Hayeka na dan prežene socialistično utopijo stran.

Mitja Iršič

 • Tone

  Ta Mitja Iršič osebno ne pozna niti enega levičarja.

  • lojze

   Ti pa vse!

  • rabbit

   No če jih on ne jih pa jaz ti povem kako izgledajo vsi imajo velike dohodke jim je pa škoda vsakega centa za doma pridelano hrano radi bi jo pa imeli . Jambrajo da bi jim dinar dal imajo vsi velike dohodke tako tisti, ki so v penziji imajo velike pokojnine kot tisti, ki so zaposleni vsi brez izjeme v javni upravi. Če zmag nasprotna politika imajo takoj kocke v roki, ker se bojijo, da bo potrebno začeti delati. Govorijo o javnem zdravstvu pa vsi po vrsti hodijo v zasebne ordinacije, so za javno šolstvo njihovi otroci pa hodijo v katoliške šole, čeprav so proti cerkvi. Se pravi kaj so potem oni zame so največji hinavci.

   • Tone

    Tudi ti še nisi videl levičarja od blizu. To so stereotipi, ki si se jih naučil na Novi. Večino mladih levičarjev boš našel med prekarci. V realnosti je večinoma vse obratno kot pišeš.

    • rabbit

     Vsak dan jih vidim, ko prihajajo k meni kot stranke, ti povem toliko škrt kot so ti še Gorenci v najbolj škrtem vicu niso.

     • Tone

      Sem že hotel vprašati, kako prepoznaš, da so levičarji. Torej, če je škrt, je levičar. Kaj pa, če je varčni desničar. Tudi na splošno v svetovni politološki literaturi so desničarji bolj na bogati in škrti strani človeštva.

  • Franc Šink

   Ali misliš poštenega ali na splošno.

   • Tone

    Na splošno.

  • Boštjan Ivković

   seveda ga pozna – svojega nadrejenega.

   • Tone

    Kaj pa rine v državne službe, naj gre k privatniku.

    • Boštjan Ivković

     Ja, pa še otroke naj ima.
     Ampak, kot so svojčas napisali: pravi nacist mora biti svetel (kot Hitler), lep (kot Goebbels) in postaven (kot Goerring).
     Povprečen desničar mora pa delat v privat podjetju (kot Primc), mora imet 2 otroka (kot Brščič) in mora ustvarjat dodatno vrednost (kot Iršič).

 • AlojzZ

  Dokler ne bomo pometali pred svoji pragom, ne bomo imeli možnost sestaviti vlade.

  • macon

   Zanimivo je, da mora biti desnica brezmadežno neoporečna, levica pa lahko počne karkoli in ko levica serje po desnici moramo takoj in avtomatsko sprejeti, da kjer je dim je tudi ogenj in da je nemara nekaj za tem.

   In se vrtimo v krogu: desni vsi takoj popljuvani, levi pa čedalje bolj vulgarni in brutalni, da se le krepi leva oblast.

  • if

   Ni vedno tako, ker niso vse smeti “svoje”, moje.
   Družba RS veliko količino smeti naklepno nameče pred prag demokracije zato, da lahko kriči “najprej pometi pred svojim pragom”.

 • VERRZIFIKATOR

  Odličen prikaz!

 • VERRZIFIKATOR

  Lev Levičar

  PRAVIJO JI, DA JE IZROJENA

  Pravijo ji, da je izrojena,
  da levica v levi žep le tlači,
  drugi guli, do golote slači,
  da vnaprej je vse dogovorjena.

  Leva roka da ni več za delo,
  da le žepa vneto se oklepa,
  za pravičnost je postala slepa,
  to počne da zadnji čas veselo.

  Da se čisto nam je izrodila,
  eno govori, počne pa drugo,
  vrača da levica le uslugo
  in barab posluša navodila.

  Prej bila da je nadvse koristna,
  da levica vsem je pomagala,
  delati celo je dobro znala,
  da bila je leva skratka pristna.

  Pravijo ji, da je izrojena,
  a verjeti žal ne morem tega,
  izrojenost čista je natega,
  takšna je bila že ustrojena.

 • Hjh

  Pa kaj res nimate enega normalnega pisca. Vsem se vidi da so milorečeno čudaki ali usekani.

  • lojze

   Ko mački na rep stopiš, zacvili!

   • Grog

    Ali pa , ko cudak pise stvari , se vsi cudijo ;)

  • rabbit

   V katero skupino spadaš koritar.

 • Soave

  + + + + + + + sijajna analiza pojavnih oblik levičarjev. Poučno in zabavno branje.
  Mi je pa – ker sama tudi tako mislim – všeč tale komentar

  AlojzZ • 6 ur nazaj
  Dokler ne bomo pometali pred svoji pragom, ne bomo imeli možnost sestaviti vlade.

  • Mojca pokraculja

   Problem je da nihče ne želi pometati pred svojim pragom. Vsi bi pred drugim. Vsi pravijo najprej nnaj oni pometejo, potem bomo mi.
   Pravzaprav se ze 70 let pometa pod tuji prag. 27 let je odkar smo imeli priloznost odstraniti smeti, ki so se nakopicile v hiši in ne le pred pragom. Zdaj se dusimo v njih, ker se ves cas kopicijo in segajo ze do strehe. Hisa je zasmrajena in zasvinjana. Zgodba pa se še kar ponavlja:pometimo pred svojim pragom. A kaj ko nihce noce svojih smeti vzeti za svoje.
   Kraska burja bi jih edino lahko odnesla. S hiso vred najbolje. Slovenije ni več.

   • Soave

    Splošna slovenska bolezen. Druge opazimo, svoje spregledamo. . . . . napake, smeti, neumnosti, nesramnosti. . . . . itn. . .

 • janko

  Briljantno, genialni članek in – zelo resnično!

  “Povprečen desni volivec je preprost človek. Ima lastno majhno družinsko podjetje (s.p. ali d.o.o.) ali pa je zaposlen v zasebnem podjetju. Ima družino in dva otroka. Vsak konec meseca naredi dodano vrednost, ki jo njegovo podjetje uspešno proda na trg, on pa je za svoj trud plačan. Razume, kaj pomenijo mednarodna konkurenca, davki, zasebni kapital in plačilo za opravljeno delo. Vse, kar si želi od države, je, da ga pusti pri miru. Rad bi ustvarjal… ”
  “… Rad bi živel svoje umirjeno družinsko življenje, ne da bi moral sodelovati v razrednem boju, …”
  “… Strah ga je, da bo njegovo podjetje pod davčnimi pritiski neomarksistične koalicije propadlo. Strah ga je tudi, da bo kaotična begunska politika Slovenije in EU vede ali nevede uvozila belgijska džihadistična nebesa Molenbeek v vsako slovensko mesto. Volivec desnice je ostanek racionalnosti, ki je vladala malo po osamosvojitvi…!

  • Jože

   Te si se pa zbudil
   LP
   Nevtralni Joško

   • janko

    Kako moreš biti še vedno nevtralen ob večnih negativnostih večnih levih vlad?

 • Miccy

  Sodeč po Nova24TV je desničar torej tak, kot vidimo v komentarjih – žaljiv, prostaški, sovraži vse, ki niso Slovenci, posebej to velja za pripadnike islamske veroizpovedi in migrante. Eden celo vsakič zapiše, komu se “poserje v usta”, pa mu desno usmerjeni uredniki tega ne preprečijo, saj se najverjetneje z njim strinjajo. Vse težave poštenega desničarja izvirajo iz časov SFRJ, vse levičarje vidi kot sovražnike in na vsakih volitvah trpi, ker SDS z JJ na čelu izgubi četudi domnevno zmaga…

  Strinjam se s komentarjem spodaj. Najprej počistimo pred svojim pragom in nekatere naučimo osnov spodobnega in vljudnega komuniciranja. Če je to, kar predstavlja Nova24TV, vse to norčevanje, etiketiranje, pljuvaštvo in žaljenje, intelektualni domet desnice, potem boste mirno dodali še 15 skupino na svoj seznam – nekdanje volivce desnice, ki ne gredo več na volitve.

  • lojze

   V katerim skupini si se prepoznal?!

   • Miccy

    V 15. Vse bolj opažam, da za nas, zmerne konzervativce, ni več prostora v t. i. desnici. Premalo sovražimo, pretirano smo vljudni in tako to…

  • macon

   Cosmov podpis, da se levičarjem poščije v usta, tudi meni ni všeč, vendar imajo tvoji levi tekste, ki nas pošiljajo v jame, kjer so levi DEJANSKO množično pobijali ljudi. Desni dejansko nikdar niso množično scali v usta levim, torej ima Cosmov podpis samo ironično in vulgarno pozicijo, teža levih pozivov h klanju pa je na povsem drugem in veliko težjem nivoju. Ker se je to že množično dogajalo, razumeš?

   • Mojca pokraculja

    Levi pozivo so na” nivoju ” ponovitve.

   • Miccy

    Ne. Za primitivizem in prostaštvo ne iščem opravičil.

    • kalavnik

     Jaz recimo zenske rad porivam tudi v anus, ce to zelijo. Sem zato pritiven in prostaski?
     Se pa najde tudi taksna, ki se na mene dobesedno poscije. Je zato primitivna in prostaska? Za mene ne. Ugasni luc, predno ga fases.

     Lp,
     kalavnik

  • kalavnik

   Sovrazijo levicarji, islamisti in, ce hoces, ekonomskodzihadisticni migrantje in se enkrat preberi oni twit, ki direktno poziva k uboju Logarja. Scanje v usta je fumis vaginalis v primerjavi z levicarskimi novodobnimi groznjami drugace mislecim ter komunisticnimi rabotami v pretekli zgodovini. Ubijes lahko, to za levicarje ni greh, poscati se v usta nekomu, to pa je vsega obsojanja vredna groznja. Toliko pljuvanja, kot ga premore levicarska srenja, tudi na tem portalu, ni sposoben sproducirati se tako zadrgnjem antikomunist.

   lp
   kalavnik

   • Miccy

    In moramo preseči levico v primitivizmu ali kako naj razumem tvoj odgovor? Glede tega Nova24TV uspešno tone na dno…

  • Tone

   Pozabil si omeniti, da desničar še najbolj sovraži Slovenca, ki je levičar in prezira vse, ki dajo svoj glas levici. Ti so zanj opravilno nesposobni opranoglavci. To je jasno razvidno iz člankov in komentarjev na Novi.

   • Miccy

    Saj. Večkrat se je že opozarjalo, da tak način, posebej ker gre za medij v lasti SDS, ne bo prinesel učinka. Oziroma ga je prinesel. Po volitvah se razen NSi in SLS nihče ni želel pogovarjati z JJ. Ne gre to tako, da se ljudi najprej žali, potem poziva k sodelovanju. Če kdo, potem mediji SDS z NOva24TV na čelu prepričajo tako desno volilno telo, da je pasivno in hkrati vse sredinske in levo usmerjene volivce in stranke, da se vse bolj odmikajo od t. i desnice s SDS.

 • althar

  Pojavnih oblik je morda 14, a vse pripadajo edini obstoječi vrsti levičarjev (socialistov): tisti, ki drugim na silo jemlje denar za svoje (in svojih sionističnih gospodarjev) blodnje.

 • Franc Šink

  Kaj pa avtohtona slovenska pasma.Kučanist

 • kalavnik

  Primer Irsicevega ateista je deloma zgresen. Razlastninjenje katoliskega premozenja in uvedba cerkvenega davka na kotolicizem je nuja. Njihovo premozenje, tako kot v komunizmu, v celoti izvira iz prevare, kjer se vernikom obeh blokov obljubljajo nebesa, enim socialisticna, drugim onozemeljska. Katolikom predsmrtne odpustke, placljive v obliki zemlje, socialistom egalitarizem, kjer bodo vsi ziveli v enaki bedi, “samo da sosed ne bo imel vec kot jaz” pa ceprav mu bo to potrebno skozi davke in prisilno nacionalizacijo tudi vzeti. Trpljenje in odrekanje v tozemskem zivljenju je nuja…
  Ce je komunizem, skupaj z islamizmom, najhujsa oblika razclovecenja posameznika, je katolicizem bolj perfidna oblika konfiskacije duse povprecnega vernika. Vse tri pojavne oblike imajo samo en cilj. Siritev za vsako ceno, uzurpacijo oblasti ter vecno vladanje ozkega kroga ljudi.
  Vse tri religije imajo eno veliko skupno tocko – bogabojecnost. Katoliki in islamisti verjamejo v posmrtno zivljenje, za to se morajo za casa zivljenja podrejati zapovedanim pravilom, medtem ko za socialiste velja, da se ob nepodrejanju pravil marksisticne religije odpovedujejo kolacu, ki so ga ustvarili drugi. V Islamu so to dimiji, v katolicizmu prevarani verniki, v komunizmu tisti, ki ustvarjajo dodano vrednost.
  Irsiceva omemba Dawkinsa – verjetno gre za Richarda – ne vzdrzi primerjave, vsaj za tiste intelektualce, ki so knjigo prebrali.
  Po Irsicevo ocitno tretja pot ne obstaja – individualni pragmaticni intelektualizem, ki zavraca vse zgoraj omenjene radikalne ideologije, pri islamu seriatsko pravo, komunizmu njihov manifest in Marxovo sveto pismo, pri katolicizmu bozansko prevaro vernikov in uzurpacijo imena Jezusa Kristusa kot blagovne znamke, ki je Vatikanu in njegovim vrhovnikom skozi stoletja omogocila nesluteno bogatenje na racun drugih.
  Cascenje katerekoli od omenjenih treh religij je enako nulti stopnji intelekta.
  Vse ostalo kar si napisal pa drzi. Vec ali manj.

  lp,
  kalavnik

  • rubec

   ****************

  • if

   V katero skupino se umeščate glede kriterija “Posmrtno življenje”?

   Predrzno ste se izrazili z izjavo “Cascenje katerekoli od omenjenih treh religij je enako nulti stopnji intelekta”.
   Ameriški astronavt Jerry M. Linenger je globoko veren katoličan. Po starih starših njegove mame je slovenskega porekla. Stara mati je Radovljičanka (Francka Pušavc), stari oče je Slovenec, Tržič ali njegova okolica.
   Njegovi dosežki vključno z izrobrazbami, več jih ima, dokazujejo zelo zmogljiv intelekt.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_M._Linenger

   • kalavnik

    Intelektualnost je razumskost. Verovanje v papeza – substitut samega boga in Jezusovega odposlanca je idiotizem na nivoju verovanja muslimanov v svojega preroka muhameda. Tu ste si enaki. Izobrazba nima veze z intelektom razumevanja stvarstva. Plitko ali globoko veren katolican??? Mohamedanci, komunisti in katolicani ste najvecje zlo clovestva. Empiricno dokazano.

    Lp
    kalavnik

    • O’Brien

     Mislim, da ne razumeš institucije papeža. Negacija tega je, da vsak klerik širi svoje resnice, ki se v islamu kažejo v različnih ekstremizmih.

     Največje zlo so brezbrižni državljani, ki dopustijo, da najslabši zmagajo in prevzamejo oblast. Ni problem Hitler, Stalin …, problem so vsi, ki so jim dopustili, da so počeli, kar so počeli.

     • dob

      To, kar praviš ti in kar govori kalavnik, ni v nasprotju eno z drugim.

     • kalavnik

      Niso krivi brezbrizni drzavljani. Kriv je Paretov princip. 80-20. Zato pa je demokracija teror vecine nad manjsino. Tudi veliko slo volilnega telesa ne ve, zakaj pravzaprav voli kao desno opcijo. Ista zgodba je z volilci leve opcije. Prvi samo ne kucan, drugi samo ne jansa. vecina enih in drugih ni sposobna enostavnega analiticnega razmisljanja, ki je najvecji problem Paretovih 80% folka. Ovca ni racionalna, je custvena, nad custvi pa ne gres z argumenti, zgubis. Na tem forumu je isto, vendar s to razliko, da je pri nelevih mnogokrat prisotna logicna argumentacija, ki jo pri levih nisem zasledil. Saj ni cudno, ne obstaja. Torej levi mahajo s custvi, saj argumentov ni. Vecina desnih mnogokrat ne zna argumentirati svoje desne pozicije, pretezno iz neznanja in mnogo njih vecno koleba med desno in levo opcijo vsled neznanja in pritiskov medijev. Vse desne se prikazuje kot verne katolicane in domobrance, kao zaradi kvazi prisege enega bebavega Rupnika. Se pravi so po difoltu domobranci. Kar seveda ni res. No, tu pa je katoliska cerkev storila desnicarjem nepopravljivo skodo, posredno tudi levicarjem. Ce se vrnem na tvojo “ki so jim dopustili, da so počeli, kar so počeli…” tu smo spet pri Paretu in ni ga boga, ki bi to spremenil, zato pa je svet v pizdi, zaradi onih 80% debilov, ki se prosto giblje po tem kazenskem planetu.
      Jebiga, pac po vzoru kuckotove teorije, da je resnic vec. In to ljudje dejansko verjamejo, agenda relativizma pac. Kako bolno….

    • dob

     To, stari.

     • kalavnik

      Ojla Dob moj prijatelj stari. Res je kar pravis. Naj se dodam, da resnica ni vec vrlina, pocasi postaja sistemska napaka, ki jo je treba odpraviti. Ce pise v koranu, da je zemlja ploscata in ce klera odpeljes s spejssatlom to preverit, bo sigurno videl ravno okroglino. Njihova resnica je pac vecja kot ona nevernikov. Saj tudi oni pizdontar kucan ni majhen, je samo relativno majhen in absolutno pokvarjen pa se to za vecino ne.

      Lp,
      kalavnik

 • merim

  Desnicarji majo samo eno obliko in to je luzerstvo

  • if

   SFRJ je dokaz, da govorite neumnosti!
   Levičarji, ortodoksni seveda, ki niso žlahtni levičarji, so imeli SFRJ v svojih rokah. Uničili so jo!

   V RS imate levičarji vse v svojih rokah!
   Vektor tega procesa je po smeri enak obravnavanemu v prejšnjem odstavku!

   • merim

    Desnicarji so znani da se vedno odlocijo napacno pa naj gre za to na katero stran se postavijo v vojni ali pa katerega voditelja imajo na vrhu stranke. Pac luzerji

    • if

     23. 8. 1939 so se levičarji odločili, da bodo začeli 2. svetovno vojno skupaj z nacisti! Tako je bilo.
     Tudi v času nacističnega napada na KJU so bili na strani nacistov!

     • Boštjan Ivković

      Zakaj jim pa Angleži in Francozi niso potem napovedali vojne?

     • if

      S tvorbo PIF 27. 1941 aprila so slovenski kominternovci napadli VB in Francijo, ki ju je takrat že tolkel kominternovski nacist.

 • Common Sense

  V redu članek. Drugačen in še hecen po vrhu:) Se mi pa zdi, da je za desno usmerjenega volilca ena sama pojavna oblika vseeno premalo. Mogoče bo pa kateri od levičarskih medijev objavil tudi 14 pojavnih oblik desničarja? :)

  • Boštjan Ivković

   saj so samo 3: ”katoliban”, ”neolibtard” in ”alt-right untermensch”

  • Andrej

   Menim, da pri desničarju manjka ena najpomembnejša vrsta: Nepoboljšljiv. To je tak, ki ne mara levičarjev, vedno pa voli tiste, ki pravijo, da v cerkvi berilo berejo.

  • Matt von Glanz

   Napisi ti in objavi link. Na tem forumu nas itak samo ucite erizma in sofizma.

 • Common Sense

  Pravi desničar verjame, da si bo eksistenco ustvaril s pametjo in delom. Pravi levičar verjame, da mu eksistenca pripada. Temu primerno prvi razmišlja o ustvarjanju, drugi o jemanju.

 • Boštjan Ivković

  Kot je na samem začetku napisano:

  Povprečen desni volivec je preprost človek (kot Mitja Iršič). Ima lastno majhno družinsko podjetje (s.p. ali d.o.o.) ali pa je zaposlen v zasebnem podjetju (kot Aleš Primc). Ima družino in dva otroka (kot Bernard Brščič). Vsak konec meseca naredi dodano vrednost, ki jo njegovo podjetje uspešno proda na trg, on pa je za svoj trud plačan (kot Žan Mahnič).

  • Matt von Glanz

   Kaj od tega imas ti?

   • Boštjan Ivković

    Vse, samo volim levico.

    • rabbit

     Si prava lenoba živiš pa od tujih žuljev.

     • Boštjan Ivković

      Saj imamo kapitalizem. Menda pa ne bom visel na socijalki, si ga metal na roke ter pisal hvalospeve Ameriki in Izraelu.

     • rabbit

      Zanima me od česa boš pa živel, ko boš nas kapitaliste spodil iz države?

     • Boštjan Ivković

      Ohohoho, TI, kapitalist, morda se kdaj vidiva na pijači, potem.

     • rabbit

      Kaj je a potem ko nas ne bo pa pijačk ne bo, pa posedanja po lokalih, ko ti očka pa mamica ne bo več dajala, kdo ti bo pa potem Luka Mesec, Miha Kordiš? Od kje bosta pa ona vzela?

     • Boštjan Ivković

      Očeta in mame nimam več,
      Mesec in Kordiš lahko pa obdavčita Cerkev, na primer, tam je vedno bilo dovolj denarja.

     • if

      Boštjan Ivković, vaša izjava “Mesec in Kordiš lahko pa obdavčita Cerkev, na primer, tam je vedno bilo dovolj denarja” ustreza definiciji “izrekel jo je tepec”.

     • Boštjan Ivković

      Koga pa naj potem obdavčita, Kralje ulice?

     • macon

      Vaše leve lopove, ki so pokradli milijarde bi veljalo obdavčiti in strpati za rešetke. O tem seveda nimate pojma, to za vas ne obstaja. Pripišete jih desnici, ker so bojda “kapitalisti”, pokvarjenci.

     • rabbit

      Sožalje ker nimaš več staršev.
      Praviš da naj skrajna levičarja obdavčita Cerkev, kolikor jaz poznam razmere cerkev v Sloveniji plačuje vse davke, ki jih po zakonu mora. Torej ne vem zakaj govoriš, da naj obdavčita nekaj kar je že obdavčeno. Me pa zanima tvoje mnenje zakaj Levica noče s korita sneti razne Mirovne inštitute, ki družbi ne prinesejo čisto nič koristnega, če pa tega jaz ne vem mi pa povej kaj je ta koristna stvar, ki meni prinese nekaj novega in koristnega.

     • Boštjan Ivković

      Lahko bi uvedli cerkveni davek po vzoru Nemčije.
      Ti moraš pa sam sebi uredit kaj koristnega, nismo več v socializmu, da ti bi država, brihta.

     • rabbit

      Nimam problema,da uvedejo cerkveni davek. Sem celo za in sem ga pripravljena plačevati, če v zameno meni ni treba plačevati splava, borčevske organizacije, raznih kvazi kulturnikov in sedaj izračunaj kdo bi bil na boljšem jaz ali ti če bi država uvedla cerkveni davek meni pa črtala ostale neumnosti za financiranje.
      Jaz sem za skupno zdravstvo, šolstvo kulturo-Jezik, vojsko in policijo, gasilce ostalo pa principu kdor hoče kaj imet naj tudi financira. Si za, pa da vidimo komu bo več ostalo.

     • Boštjan Ivković

      No, saj tebe ne bi vprašali, kaj ti bi črtali, pa to. Kot državljan moraš plačevat davke, če ne, pa migriraj – EU ima prosti pretok ljudi.
      Samo, če je že treba kaj obdavčit, bi Cerkev.

     • rabbit

      Vidiš kako si hinavsk,i Cerkev bi obdavčil z vsega, kar se pa meni zdi narobe, da gre iz mojih davkov pa ne bi a saj vemo levičarski kortinik, ki ga samo to skrbi, da mu nebi korito vzeli in bi moral začeti delati, Grem stavit, da imaš družboslovni faks in se imaš za zelo izobraženega delaš pa v javni upravi.

     • Boštjan Ivković

      Če boste pa kdaj slučajno v Sloveniji desničarji prišli na oblast, lahko pa obdavčite, kar se vam zdi narobe.

     • rabbit

      Se pravi, če desnica kdaj pride na oblast v Sloveniji in ukine ves denar za nevladne organizacije in davek, ki ga pobere usmeri recimo k Cerkvi ti ne boš protestiral s kocko v roki in vpil

     • Boštjan Ivković

      Imam družboslovni faks, kot veliko znanih veljakov SDS, imam pa s.p. drugače.

     • rabbit

      Se pravi si pa porabnik javnih sredstev proračunskega denarja. Če misliš politike SDS-a veš oni so bili izvoljeni ti pa ne, saj nisem zasledila nobenega Boštjana Ivkovića.

     • Boštjan Ivković

      Ne, sem porabnik privatnega (upam, no, me niti ne briga) denarja svojih strank.

     • rabbit

      Kako ne veš saj svoje stranke poznaš ali ne. Jaz svojo vsako posebaj .

     • Boštjan Ivković

      Meni je važno, da plačajo na valuto, od kod pa sredstva dobijo, me pa sploh ne briga. Vseh pa ne morem poznat osebno.

     • rabbit

      Pa ne da delaš na črno.

     • Boštjan Ivković

      V moji branži to ni mogoče.

     • rabbit

      Jaz ti nič ne verjamem, ker jaz delam s strankami poznam vse svoje stranke in s kom poslujejo tako, da to skoraj ni mogoče, da ne bi vedel s kom pa one poslujejo.

     • Boštjan Ivković

      Ker imaš par strank, ne pa na stotine.

     • rabbit

      Na današnji dan je v mojem telefonu 845 strank. Pa v tvojem.

     • Grog

      Kok denarja poberejo zupnije drzavi mesecno??????

     • rabbit

      Naša nič, ker še župnika nima.

      No sem ti našla eno večjo ljubljansko župnijo to je župnija Žale.

      ŽUPNIJA LJUBLJANA – SV. KRIŽ 514,97 EUR

      vir: Erar

     • rabbit

      No sem ti naša še eno župnijo v Ljubljani
      ŽUPNIJA LJUBLJANA – POLJE 479.809,82 EUR
      Izbrano obdobje: Ni izbranega obdobja. Za izbiro obdobja označite obdobje na grafu.
      PLAČNIKI, kjer je prejemnik ŽUPNIJA LJUBLJANA – POLJE:
      Prikaži zapisov
      Išči:
      Naziv Šifra PU Znesek
      JAVNI STANOVANJSKI SKLAD MESTNE OBČINE LJUBLJANA 97241 400.710,00 EUR
      MESTNA OBČINA LJUBLJANA 75604 61.239,33 EUR
      OSNOVNA ŠOLA POLJE 66303 11.930,40 EUR
      VRTEC PEDENJPED 63711 5.382,38 EUR
      JAVNO PODJETJE VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o.

      Zakaj je župnija dobila denar zato, ker je MOL-u prodala zemljišče za neprofitna stanovanja v Polju in ker je nudila svoje prostore, ko sta se prenavljali šola in vrtec drugače bi bil morali pa starši svoje otroke daleč voziti, ko so prenavljali šolo in vrtec.Pa je šel župnik na roko a to pa ni nič.

     • rabbit

      GUEST a spet nov nadimek.

     • Tone

      V Avstriji in Nemčiji plačujejo vse davke (tudi za splav, kvazi kulturnike, antifašistične organizacije) plus cerkveni davek.

     • rabbit

      Vsak dan manj so Nemci nad tem navdušeni potem pa ne jokaj ko bo spet kakšen Dolfe prišel na oblast.

     • Tone

      Lepo da si iskren. Sedaj vemo kdo proizvaja Dolfete in kdo jih potrebuje.

     • rabbit

      Kdo pa je Dolfeta spravil na oblast, če nekoga priviligiraš proti nekomu drugemu se na koncu najde masa ljudi, ki jim to ni všeč in kaj nastane veliko sranje. Vidimo v Sloveniji se to dogaja, dogaja se drugod po svetu in kaj sledi temu vojna.
      Zakon je da velja zame zate, za vsakega, če pa pri tem iz vzameš nekoga kaj storiš narediš to da se začnejo drugi kregati in na koncu privede do česa, do vojne v skrajnem primeru.
      Dajmo samo banalen primer trije zapeljejo čez rdečo ti, jaz in recimo en gospodarstvenik. Tebe oglobijo,meni izrečejo opomin, pri gospodarstveniku pa zamahnejo z roko. Je to prav ali ni. Začne se pri majhnih stvareh konča pa z vojno.

     • Matt von Glanz

      prizemljen podjetnik, ki na tihem sanja o razdeljenosti dobrin in minimalnem dohodku … idealist :) vsi pozdravi in čestitke

 • Grog

  A ni to ze en 3 ali 4 clanek , kjer levicarje predalckate in zalite ??? ;)

  • merim

   Ne to pa ze ni res!

   In potem se cudijo zakaj so vecni luzerji

  • Boštjan Ivković

   Ja, kaj jih pa bodo? Premagali v argumentirani debati?

   • kalavnik

    Povej mi en argument – v prid levicarstvu – komunizmu?

    • Boštjan Ivković

     Rusijo so pripeljali od lesenega pluga do atomskega orožja,
     Slovence pa iz plemena zarukanih klerikalcev do nacije izjemnih posameznikov.

     • macon

      Sto milijonov pobitih je pa verjetno tisto, da ne moreš narediti omlet brez razbitih jajc.

      Vaš bedni prazni nihilizem vas bo pokopal, levičarji.

     • Matt von Glanz

      zanimivo sklepanje … pri branju KomManifesta res dobiš občutek, da revolucije ne more biti, če ni krvava kot Declan Harp.

     • rabbit

      Koliko tovarn so komunisti postavili po vojni v Ljubljani, prosim, če bi jih našteješ 5. No ti pomagam Titovi zavodi Litostroj. Ti jih naštej pa še štiri.

     • Tone

      Prozorna finta. Hočeš dokazati, da je bila povsod, kjer se je razvila kaka industrija, prej kaka obrtna delavnica. Torej nič narejenega, vse nacionalizirano.
      Vse pa pove podatek, da je imela predvojna Ljubljana okoli 80 000 prebivalcev, leta 1990 pa okoli 260 000. Predvojna Slovenija pa je imela skoraj 80 % kmečkega prebivalstva, leta 1990 pa okoli 10 %.

     • rabbit

      No, če Boštjan noče odgovoriti, pa ti naštej 4 nove tovarne v Ljubljani. Ti dajem priložnost, da poveš kako uspešni ste bili komunisti.

     • Tone

      Saj sem povedal. Toliko, da se je moralo prebivalstvo štirikrat povečat. Ali misliš, da sem pritegnjen, da bom šel tebi na ljubo raziskovat zgodovino vsake tovarne posebej, da se slučajno ni razvila iz kake privatne popravljalnice dežnikov.

     • rabbit

      Šumi, Pletenina, Tuba, Zmaj, Saturnus ipd veš to niso zgradili komunisti ampak so bile to tovarne že pred vojno.

      Da ne boš tako neveden si preberi ta članek.

      https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/06/01/slovenijo-ni-industrializiral-tito-ampak-avstro-ogrska-monarhija/

     • Tone

      Saj vem, zato jih pa nisem naštel, kot si pričakoval. Saj tega tudi nihče ni skrival. V opisu svoje zgodovine so te tovarne ta dejstva vedno tudi omenile. Zakaj bi sploh skrivali, saj so nacionalizacijo šteli za enega od dosežkov revolucije.

      Zdaj pa nagovori kavarnohayek, naj napiše še članek o tistih tovarnah, ki so bile zgrajene na novo, vsaj zaradi lastne verodostojnosti.

      Pojma nimaš kako pritegnjeni in smešni ste v svojem prepričanju, da imamo levičarji oprane možgane in nič ne vemo, kako je v resnici bilo v prejšnjem režimu. In bi nas radi razsvetlili. V resnici pa je ravno obratno. Poglej si link spodaj, kaj o tem mislijo ameriški strokovnjaki zdaj, ko so se otresli antikomunistične propagande.

      Prva razstava v tretji vrsti spodaj:
      https://www.moma.org/calendar/exhibitions

      In to je šele začetek, čeprav je napisanih že nekaj knjig. Strokovnjaki osupli odkrivalko neverjetne dosežke na raznih področjih, slovenskega in jugoslovanskega socializma. Seveda, vi boste zaradi teh uspehov svojega naroda nesrečni.

     • macon

      Vsepovsod, kjer je potekala industrializacija, so se selili v mesta. Poleg tega so v kapitalizmu ljudje postali še trikrat bogatejši kot ljudje v socializmu. Pa ne samo kolonialisti temveč tudi brezvezne revne države kot je bila Avstrija, Finska in Švedska. Švica je bila v posebnem položaju svetovne shranjevalnice in pralnice denarja, Norveška je našla nafto, več pa jih je izkoriščalo tudi kolonije.

      Važno pa je, da so vodili tehnološki razvoj, to jim je dalo dodano vrednost za visok povprečni standard slehernikov. Socializem je zaspal v letargiji, inerciji in neodgovornosti.

     • Tone

      Zakaj menjavaš temo? Za to predavanje te nisem prosil.

     • macon

      Razlaga, zakaj je šlo več ljudi v mesta. Ne zaradi socializma, ampak zaradi industrializacije, ki je potekala povsod. Zgodbice, kaj so tukaj naredili, so lahko prodajali polpismeni raji, ki ni pomolila nosu iz Jugoslavije.

     • Tone

      Nikoli nisem trdil, da se je kaj storilo zaradi socializma, ampak samo, da se je zgodilo v socializmu. Zato, ker nekateri vztrajno zanikate, da bi se karkoli naredilo razen pobojev in kraje.

      1. Industrializacija ni potekala povsod – v Nepalu in drugod ni.
      2. Ljudje so menda drli v mesta zato, ker so se gradile tovarne? Ali pa so se gnetli v predvojnih tovarnicah in delavnicah?
      3. Sedaj te zgodbice prodajajo že naivnim Američanom:
      https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931?locale=en

     • macon

      Zgodilo se je v zahodnem svetu, ker je vodil tehnološki razvoj, tam, kjer ni naravoslovnih kadrov ali jih je bore malo se ni mogel.

      Primerjaj rast socaalizma in kapitalizma pač. Poboji in kraje so prinesli zaostanek poleg še par faktorjev.

     • Tone

      Zastonj se napenjaš, saj nihče ne trdi, da je cilj socializma hitrejša rast industrije.
      Jaz samo pokažem na tvoje zaradi ideološke ihte zmešane trditve; na primer, da socializem ni nič ustvaril, prebivalstvo pa je drlo v mesta zaradi industrializacije (ki se je dogajala kar sama od sebe, ker smo pač na zahodu).

      Kaj pa meniš o ameriški razstavi?

     • macon

      Seveda je bil cilj socializma hitrejša rast industrije, to je sistem desetletja reklamiral.

      Ne uporabljam vse ali nič, napisal sem zakaj je bila industrializacija. Trudim se biti koncizen, tvoji odgovori so pa premikanje tarče in sprenevedanje.

     • Tone

      Razlika med mano in tabo je v tem, da ti iz politični razlogov socializem omalovažuješ, jaz pa mu iz humanih razlogov in resnicoljubnosti priznavam tudi dobre strani.

      Glede ameriške razstave sem ti zgoraj pod 3. pripel tale link:
      https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931?locale=en

      Me zanima, kaj misliš o tem. V videu avtorji razpravljajo, zakaj so to razstavo priredili.

     • macon

      Razlika je v tem, da mi ti limaš svoje predsodke, ki naj bi me potem označevali. Toliko sem star, da sem bil eno leto v JLA in že zato zelo dobro vem, kako je bilo res v Jugoslaviji.

      Socializem je bil zelo slab za nadarjene posameznike, ki so hoteli izbrusiti svojo nadarjenost, še posebej v periferni Sloveniji brez velikih mest s po vojni porezanimi meščanskimi elitami in z egalitarno nevoščljivo mentaliteto. Podpovprečneži (ki jih je veliko več kot nadpovprečnih) so nasprotno v socializmu uživali, ker so dobili državno službo in stanovanje, ne da bi se rabili potruditi za eno in drugo.

      Arhitekturno zadevo poznam, se mi zdi, da je bil v 8. dnevu, ki ga večkrat gledam, prispevek v tem. Nasploh imam v umetnosti raje strogi modernizem kot razpuščeni postmodernizem, ker me zanimajo formalni vidiki (struktura, minimalizem, kako doseči, da nečemu ni možno nič dodati ali odvzeti ne da bi porušil delo). Betonski modernizem ima tudi pri nas več dobrih rešitev kot je Trg republike v Ljubljani. A veš, da je črna “kapa” na desni stolpnici Ravnikarjeva rešitev, kako obiti omejitev na višino zgradbe do začetka kape (dobil je politični ukaz, da je lahko največ toliko visoka, v načrtu je imel višino do vrha kape)? Cel trg bi bil obupen, ker bi bile stolpnica prenizka in razmerje med stranicami trga in višino stolpnice ne bi funkcioniralo, ker imajo te stvari zakonitosti.

      Enim se zdi, da jemljemo svet črno-belo, da mislimo, da je bilo v socializmu vse zanič. Seveda ni bilo, ampak očitno smo postali revni zato, ker je marsikaj res bilo zanič in zato je Jugoslavija tudi razpadla v vojnah in klanju.

     • Tone

      Pusti Ravnikarja in svoj osebni okus. Na račun teh skrajšanih stolpnic sem sam celo zaslužil. V Pavlihi so mi objavili karikaturo nedograjenih stolpnic z likof smrečico z odrezanim vrhom. Za študenta lep honorar sem fasal.

      Ti rajši razmisli, zakaj amerikanci postavljajo tako veliko in drago razstavo v elitni galeriji sredi New Yorka.

     • lojze

      Mogoče, si pa ti še vedno ostal del plemena zarukanih…..

    • Tone

     Levičarji znajo pripovedovati vice, tudi o komunizmu. Če vic pove desničar pa usta skup vleče kot nezrela tepka.

   • Mihilus

    Če bi levičarji bili za debato potem nebi tako navijali za utišanje prepovedanih mnenj. Še celo celo uzakonili so katere vrste debat so prepovedane.

    In tako je edini način, da desničarji lahko debatirajo tako, da grejo na levakarsko TV z levakarskim moderatorjem in so pripravljeni nositi posledice maščevalne levakarske horde.

    Ne hvala

  • Simon Novak

   Pa nikakor ne zadnji, Mitja pač piše po navodilu. Ne sovražite pisca tega članka. Ni sam kriv. Pokažite mu, da obstaja druga pot. Kajti nekdo od njegovih prijateljev je gotovo vaš sosed, znanec, sodelavec, morda celo partner. Pogovorite se z njim. Doza Karl Marxa na dan prežene đešnjaško utopijo stran.

   • Matt von Glanz

    Je absolutnosam in ne po navodilu kriv, da misli tako, kot misli. Glede Marxa pa si cisto zmesan.

   • kraljica vesolja

    Marx je bil njihov, sej so sami komunizem izumil, da lahk spet deljijo ljudi na dva pola. KOkr so izmislil Islam. Pa recimo, kako misliš, da so Turki sem pršli, ja, evropski generali so jim pokazal pot. Začnite gledat širšo sliko.

    • macon

     Desnica je torej izumila islam, ki je nastal v 6. stoletju, ko ni bilo nobene levice in nobene desnice, ki sta politična pojma vezana na industrijski kapitalizem… najprej na Veliko Britanijo konca 18. stoletja.

     Turki so prišli po cesti. Sem ter tja je bil kak most čez reke ali pa naselje ob poti.

     Širša slika je, da ti nimaš pojma niti o ožji sliki.

  • Matt von Glanz

   To predalckanje je zelo na mestu. Se kje moti?

   • kraljica vesolja

    POvsod, ker kr neki nabija.

    • Matt von Glanz

     Lahko je tako reci. Meni je super. Kje?

     • Grog

      Glavno da je tebi super ;)

     • Matt von Glanz

      bravo, komentator z imenom alkoholnega napitka, posebej priljubljenega pozimi.

   • Grog

    Predvsem tam , ko pise o odnosu med levicarji in muslimani ;) Pa v vseh 14 tockah se je tudi zmotu , pa v opisu desnakov tudi ;p

    • Matt von Glanz

     no, saj bi rad slišal kdaj iz levih govornih organov razlago intimnega odnosa med levico in islamom. Mi razložiš?
     Glede ostalih 14-ih točk bi pa bolj rekel, da se ni zmotil, je pa zmotil tebe in si zdaj moten. Moten levičar.

 • Olga2345

  Čestitke gospod Brščič!

  • RATATA

   Si pa za hece. Iršič in Brščič sta dva….. pa pol.

   • Matt von Glanz

    :))) svakako jaki

   • Štajerc

    Irschitsch und Brschtschitsch sind halb drei.

    • RATATA

     Mehr als das!

  • Matt von Glanz

   Brscic?

  • Olga2345

   Lapsus lingue. Seveda Iršič! Pa saj tudi Brščič piše odlične članke. Torej pohvala obema!

 • Matt von Glanz

  To je vrhunsko in na ravni Cankarjevega politiziranja, samo hvalabogu ne na isti idejni strani. Napisati bi moral kaksen politicni pamflet v istem zanru kot Hlapec Jernej, seveda ne z isto idejo, ker so vmes zaradi zavozenega socializma padli milijoni zivljenj. Dobra literatura pa ostaja. Sicer pa bi danes Cankar bil absolutno protiglobalist: Zemljica, mati! Ce kruhas nimas zame, se ob tvojem kamnu bom prepeval!

 • kraljica vesolja

  MItja, modva bi si mela marsikej za povedat. KK si ti, da boš določu, kako pa kaj. TI bod lepo ovca še naprej, podpiri korporacije, k nam zastrupljajo hrano, vodo, k nas cepjo s strupenimi cepivi. Pa hod pred porodnišnico molt pa u nedeljo u cerkev. Sam vseen boš šu u peku.

  • macon

   In proti korporacijam se bojda bori levica, kenede? :))))))

   Iz katere ustanove si ti ušla, da si tako zblojena…

   • rabbit

    A si gledal včeraj dokumentarec o bombažu, T.i. levičarske korporacije uradno bojkotirajo Uzbekistanski bombaž v resnici, ga pa vsi uporabljajo.

   • Matt von Glanz

    ušla je iz oddelka korporacije, na kateri se je borila podnevi proti vsem, ponoči proti sebi

 • jefferson 55

  Resnici na ljubo se tole “desnosučno” pamfletiranje ne razlikuje dosti od tipičnega FDV-jevskega “levosučnega” filozofiranja. V obeh primerih pisec nima lastnega majhnega družinskega podjetja (s.p. ali d.o.o.), ki bi dobiček ustvarjalo na trgu brez političnih subvencij.

 • Grog

  Me prav zanima reakcija , da Mladina napise clanek , 14 pojavnih oblik desnicarjev ;) Pomoje se vam utrga od besa ;p

  • rabbit

   GUEST je spet spremenil nadimek.

 • Gašper

  Če primerjam uvodni opis desničarja in “desne” komentatorje tu gor, je kot noč in dan

  • Boštjan Ivković

   Ti komentatorji tu so alt-desničarji, ki živijo pri starših, so samski in vlečejo socialno podporo.
   Pravi desničarji nimajo časa cel dan viset na internetu.

 • merim

  Irsic brscic cokic sami avtohtoni slovenski priimki

  • Tone

   Nič hudega, saj tudi Hitler ni bil blond in postaven, pa je vseeno lahko bil idol arijcev.

   • Matt von Glanz

    Bil je zmožen kanalizirati energije svojega folka, čeprav je bil napol Žid napol Čeh ali nekaj takega. Le kako je to uspelo sovjetskemu inštruirancu Titu, da ste mu nosili vse dobrote od potičke do havanke prav do ustec? Glih tako, da se je z ustrezno propagando uspel zavihteti na položaj idola naroda in ideala jaza.

  • Matt von Glanz

   ni vse, kar je na -ič avtomatsko neslovensko

 • ney

  Dobra analiza oziroma kolumna g. Mitja…sploh za komentatorje, ki zopet igrajo ping pong…

  • Simon Novak

   Vzemi predpisano dozo tablet in idi počivat

 • Jurij Korošec

  preprost človek = milejša oblika oznake za extremnega butca in s tem je v prvem stavku vse povedano.
  Da je pa “vsak” desnakar zaposlen ali ima svoje podjetje, je pa seveda v nebo vpijoča laž na Nora24TV.

  • Matt von Glanz

   preprost človek ne pomeni butca, to bi lahko vedel. Pomeni človeka, ki ne intelektualizira z Rastkom Močnikom, se meni za praktične stvari in se drži kmečkega razuma, čeprav ti misliš, da je zato navadno budalo.

 • macon

  No, potem pa pogledaš slovensko levičarsko realnost. Poglejte za kaj se zavzemate in kaj zagovarjate, spake pokvarjene.

  Ko se levičar postavlja v moralno pozicijo, mu je potrebno predpisati terapijo za zdravljenje shizofrenije.

  • Matt von Glanz

   biti moralen je levičarju druga (odcepljena) osebnost :)))) :)))

  • Simon Novak

   Vzemi predpisano dozo tablet in idi počivat…če pa ne primejo, pa idi nazaj k veterinarju, naj ti predpiše kaj močnejšega

  • Marcos Kače

   Mislim, da ni predmet debate, da so pokvarjenci na obeh straneh. In to vedno ponavljam, dokler bomo podlegli tej ekstremni polarizaciji, ki se zadnja leta dogaja, bodo volilci na obeh straneh pripravljeni odpuščati karkoli v imenu politične lojalnosti. In mediji, kot je tale Nora, nosijo tu precej krivde. Njihovo bralstvo pa, da ni sposobno kritičnega premisleka.

   • macon

    Medij kot je Nova je daljna posledica levičarske vulgarnosti in pokvarjenosti. Čudno, da se ni formirala desetletje prej.

    Ne meči v isti koš vzrokov in posledic.

    • Tone

     Kako primitivno in otročje: vulgarnost Nove opravičevati kot posledico vulgarnosti levičarjev. Vsak vulgarnež je za svojo vulgarnost odgovoren izključno sam.

     • macon

      Ne, tudi kriminalno dejanje se sodi po predzgodbi. Recimo, ko se nekdo znese nad nekom, ki ga je pred tem dolgo maltretiral, je drugače obravnavano kot če je to naredil iz čistega miru.

      Ne moreš pričakovati, da bodo vse žrtve sistema in režima kot angelčki ali dalajlama. O tem bodo govorili in bodo lahko tudi upravičeno prekleto vulgarni.

      Ne mislim, da je vse na Novi super in o tem tudi tako pišem.

     • Tone

      Sodnik pri odmeri kazni lahko upošteva predzgodovino, odrasel, odgovoren človek pa se ne izgovarja na druge.

    • Marcos Kače

     Nič ne zanikam, da so že prej obstajali mediji, ki se nagibajo v levo. Vendar eno so drugačna stališča, drugo je pa hujskanje in sovraštvo do druge strani političnega spektra.

     Kako to, da desnica ni sposobna sproducirati enega samega medija, ki ni mešanica hujskaštva in trača?

     • macon

      Drugačne vatle imaš za ene in druge: levica ves čas producira hujskaštvo in sovraštvo, zaničevanje in poniževanje. Ne s pozicije argumenta, temveč s pozicije moči. Devetdeseta so bila še dosti pluralna in normalna, ker si levica še ni nazaj trdno prisvojila podsistemov.

      Desnica nima državnih milijonov, da bi tistih par medijev delale velike ekipe, to je napol amatersko in posledično diletantsko delovanje . Misliš, da je meni kaj do zapisov z besedico Grozljivo! v naslovu in kako je neki migrant nekje za stotimi hribi in dolinami nekoga zaštihal ali vreščal Alahu akbar? Jasno, to je neumen trač, so pa tudi premisleki (recimo v kolumnah), ki jih ni možno nikjer prebrati.

 • traktor

  Porkamadona, po tehle genialnih ugotovitvah, mi je šele povsem jasno zakaj dobimo na volitvah le 25%.

 • Valter BraniSlav

  In kaj spada gospod Irsic?
  Obozuje ZDA, prezira SLO, vendar svoje lene riti ne premakne nikamor…
  Je gospod Irsic desni mazohist ali samo lenoba?

  • Franc Vidrih

   Daje te demenca, to si že neštetokrat povedal. V domovih za ostarele imajo tudi oddelke za dementne. Hitro se tja odpravi, dokler ne pozabiš.

   • Simon Novak

    Ti si že tam, Franček?

 • Marcos Kače

  A kdo ve kaj je tale Mitja Iršič študiral? Ne glede na smer, gotovo je bila levica in komunizem predmet diplome. Recimo strojništvo: “Vpliv skrajne levice na brizganje plastičnih mas s plinom”. Ali pa računalništvo “Zlivanje podatkov v relacijskih podatkovnih bazah v povezavi z levičarskim multikulturalizmom”.

  • Matt von Glanz

   diploma na medicini: Vpliv značilnosti leve dojke na porast hipertrofije desne dojke – analiza vzorca žensk z velikostjo modrca C in več

  • rabbit

   No tole je študiral

   Zaposlovanje tujcev v Republiki Sloveniji : diplomsko delo
   pa tole:
   Elektronsko poslovanje bančnega sistema proklik Nova Ljubljanska banka,d.d. : diplomsko delo visokošolskega programa
   pa še to:
   Offshore in težave offshore politike : diplomska naloga

   vir Cobbis

 • Stric iz ozadja

  A v cca 4 mescih se je pojavilo 7 novih tipov, nekateri so se pa preimenovali. Hitra evolucija.
  http://nova24tv.si/kolumna/7-povolilnih-tipov-levicarjev/

  • Simon Novak

   Ja, Mitja je multipraktik

 • Kataklizma

  Ej, Janšofil, kaj pa tisti, ki se najdejo v vseh 14ih opisih, kam z njimi??! :D

  • Van Der Waals

   na metelkov!!! še slabš pa v tovarno rog!!! Ker se lahko drogirate!

 • rabbit

  No približno takole izgledajo levičarji tudi pri nas ne samo v ZDA.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ctz_dHfYfb8

 • Van Der Waals

  se na srečo se ne najdem v nobeni kategoriji. ŽIDI SO zlo tega sveta skupi z levičarji.

  • Tone

   Potem pa je najbolje, da oboje do zadnjega skurimo, da bo končno raj na zemlji.

 • Valter BraniSlav

  Gospod Irsic. Zakaj se mucite in vztrajate v SLO? Pridite za menoj v ZDA in se izkazite v kapitaluzmu ki ga tako obozujete.
  Caka vas 12 urni delavnik in nobene pravice. Jaz sem se v mladosti skozi ta tezak rezim prezivetja pregrizel in danes sem premozen kapitalist.
  Zakaj ste se vedno v SLO? Vam je Kucan skril potni list ali ste preleni oz pretupi za zivljenje v kapitaluzmu?
  Ste mogoce tudi vi g Irsic diplomant FDVja in kot tak nezaposljiv izven Slovenije?

 • Friderik Peršič

  Torej je povprečni desni volilec zabit kot telegrafštanga , ki se ne zaveda sveta in dogajanja okrog njega …in če sklepam po bebavem nasmešku avtorja , je tudi on med njimi …

 • tarantela

  Mitja, zate je levičar vsak, ki ne hodi na Janševe procesije. On ima pa čisto orto levičarsko-diktatorske metode- Se vidi, da je v Jajce romal.

 • Jožef

  Avtor ima prav, tudi jaz imam okoli sebe obilico tistih, ki bi jih lahko uvrstil med zgoraj naštete.
  Torej trdijo, da je za vse kriv J.J, da je bilo v Jugi bolje, da kapitalisti izkoriščajo, da ima sosed krivično pridobljeno imetje, da imajo premale dohodke itd.
  Bog se na usmili.

 • samotoje

  Trenutno imam kar nekaj dela. Naredil sem seznam meni najljubših bedakov na slovenski sceni, zdaj pa jih bom razvrstil po Iršičevi zamisli. Če začnem z malim sivim zlobcem, nastane mešanica jugonostalgika, nacionalnega interesenta, anti imperialista, komsomola ali kosomola?, ateista in janšofrenika. Kučan je shizofrenija na dveh (kratkih) nogah, bemti.

 • xtc

  Opisani sodijo le napsihiatrijo in pod dozo in mrežnate postelje-ralnost je zanje -PRESEŽEK IQ ja.

 • Bandit123

  Iršić, tvoja pojavna oblika je zrela za zaprti oddelek v Polju in takojšno lobotomijo, ker ti bo sicer od domišljije razneslo glavo.

 • goldhorn

  Dobra analiza.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!