Mizerna bera organov pregona pri odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja – namesto jaht in zlatih palic kriminalcev, Kanglerjev 35 let star traktor in Janševa podrtija v Trenti

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Bilo je nekje leta 2010, ko sem na televiziji v Mariboru sodeloval v oddaji “Na tronu”. Moja sogovorca sta bila tožilec Jože Kozina in šef NPU Robert Črepinko pa mislim, da še nekdo. Tema pogovora se je nanašala na pregon gospodarskega kriminala. Moja sogovorca sta tarnala, kako policija in tožilstvo nimata ustreznih zakonskih podlag, da bi obe instituciji lahko učinkovito preganjali gospodarski kriminal.

Pa sem ju izzval. Povejta že, kakšne zakonske podlage potrebujete, da boste uspešni pri svojem delu. No, in sta povedala, da obe instituciji potrebujeta nekakšen zakon, po katerem bo moral državljan dokazovati, od kod mu premoženje, in ne tožilec, da je državljan premoženje dobil nezakonito. Ne da bi natančno vedel, kakšen zakon naj bi to bil, sem obema pred kamerami zagotovil, da bo SDS takšen zakon takoj podprla.

Takoj sem začel s študijem tuje prakse na tem področju. Po naključju ali ne, naletel sem na Srbijo, Italijo in Irsko. To so bile takrat države, ki so že pred več leti sprejele zakone, na podlagi katerih so morali državljani dokazovati, od kod jim nesorazmerno visoko premoženje, in ne tožilci, ki bi jih obtožili, da so premoženje dobili na nezakonit način. Če sodiščem niso predložili dokazov, od kod jim premoženje, jim je bilo to odvzeto. Vse tri države oziroma njihov policijsko-tožilsko-sodni sistem so bile pri izvajanju teh zakonov zelo uspešne. V Srbiji so tako eni sami osebi odvzeli premoženje v vrednosti kar 900 milijonov evrov. V zaseženih vilah so danes nastanjeni državni organi, z zaseženimi avtomobili pa se vozijo državni uslužbenci. Precej podobna situacija je na Irskem. Italija pa ima tak zakon že dlje časa in je znana po tem, da je na ta način zasegla ogromno premoženja, celo toliko, da so ustanovili posebno državno podjetje, ki upravlja s tako zaseženim premoženjem.

Pričakovanja po zaseženih jahtah in vilah so bila velika
Jasno je bilo torej, da Slovenija potrebuje podoben zakon. In je prišel. Pa ne iz Pahorjeve vlade, ampak iz takrat koalicijske stranke Zares. Nosilka zakona je bila najprej njihova poslanka Cveta Zalokar Oražem, a je njeno različico zakona koalicija, in ne SDS, zavrnila. Tik pred volitvami pa se je pojavila različica zakona, ki jo je zastopal njihov poslanec Franco Juri. Zakon je predvideval, da naj bi veljal od leta 2006 dalje. Le zakaj, sem se spraševal? Jasno mi je bilo, da zakon lahko velja le za naprej, v izjemnih primerih pa tudi za nazaj, vendar je v tem primeru nujno, da zakonodajalec utemelji tako imenovani javni interes. Ker je bilo veliko državnega premoženja tako ali drugače pokradenega že pred letom 2006, smo se odločili, da vložimo amandma, po katerem naj bi zakon veljal od nastanka samostojne Slovenije dalje. Amandma je bil sprejet.

Foto: iStock

Po vetu državnega sveta je 71 poslancev vseh poslanskih skupin koalicije in opozicije, razen Jelinčičeve SNS, zakon podprlo. Moram priznati, da sem bil ponosen, da sem zakon podprl. Ob pritisku na gumb “za” sem seveda videl razkošne vile, jahte, avtomobile, zlate palice pa tudi gotovino posameznikov. Pričakoval sem, da se bo zgodilo nekaj podobnega, kot se je takrat dogajalo v Srbiji, Italiji ali na Irskem.

Sledilo je razočaranje – tožilstvo se je spravilo na 35 let star traktor in podrtijo v Trenti
Toda razočaranje po praktično sedmih letih je veliko. V nasprotju s Srbijo, Italijo ali Irsko so bili naši policijsko-tožilsko-sodni organi popolnoma neuspešni. Če so zadnji podatki, objavljeni v oddaji Tarča na MMC, točni, potem je bera naših organov po sedmih letih veljavnosti zakona mizerna, da ne zapišem sramotna. Gre za eno stanovanje, nekaj malega gotovine in nekaj deset gramov zlatnine. Čista sramota torej.

So nas pa v teh sedmih letih veljavnosti zakona medijsko bombardirali s tem, kako si tožilci prizadevajo za odvzem domnevno nezakonito pridobljenega premoženja Franca Kanglerja in Janeza Janše. V primeru Franca Kanglerja je šlo tudi za 35 let star traktor, v primeru Janeza Janše pa za parcelo v Trenti s podrtijo, ki ste jo lahko videli v medijih. Kje pa so vile, jahte, dragi avtomobili, zlate palice posameznikov in še kaj? To je za naše tožilce nedosegljivo. Le zakaj?

Pa to še ni vse. Dominantni mediji se danes ne sprašujejo, zakaj naši tožilci niso sposobni doseči odvzema vil, jaht, dragih avtomobilov, zlatih palic in gotovine, kot se to dogaja v Srbiji, Italiji in na Irskem. Sprašujejo se, kakšno odškodnino bosta prejela Franc Kangler in Janez Janša glede na to, da je bil zakon razveljavljen na ustavnem sodišču. Takšna je pač naša sramotna dominantna leva medijska krajina.

dr. Vinko Gorenak

 • SIMON ROZIC

  Kakšna farsa! Kako primerno, da so o Janševem in Kanglerjevem
  bogastvu odločali v vilah in na jahtah velikih tovarišev in se dogovorili,
  da bo zdaj, ko je ta neljubi zakon tu, treba prav zares “sfukati” Janšo
  in mimogrede še Kanglerja….No, da ne bi bilo tako “očitno”, so se nežno
  dotaknili tudi “familly ” Janković & sinovi, a si je tovariš iz Saraoncev in
  tvorec najlepšega mesta na svetu, sodišča prav zaželel….kako ne?, saj se
  je od magistrata do “suda” amo malo sprehodil tja in nazaj, po zlato tlakovani
  poti ! – in se na široko režal tja in nazaj ! Farsa!

 • Dado

  Vinko cinizem, cinizem in še enkrat cinizem. Kako se človek spremeni od navadnega vzgojitelja v Šoli za miličnike kadete v Tacnu, do podpornika in člana stranke SDS. “Sem se pozanimal ali je res kaj Janša imel pri orožarski aferi v Mariboru”. Ja seveda. Če nekdo nekaj noče videti ali vedeti, potem tega ne bo. Ja Vinko. Orožarska afera je prva afera v samostojni Sloveniji in ker se ni razćistilo, se še nobene afere od tedaj dalje ni razčistilo. Še nikoli ni velika riba odgovarjala v tej Sloveniji. V Sloveniji je najslabši človek politik, ker politiki, beri poslanci se borijo na volitva za “stolčke” za štiriletno mastno plačo, v parlamentu pa stranka proti stranki. In najbolj cinična stranka je SDS, ker vedno, vedno kaže na napake drugih, sama pa dela podobne ali enake napake…. Pa si pomagajte s politiki, če si morete.

  • Jan Kovalski

   “”Sem se pozanimal ali je res kaj Janša imel pri orožarski aferi v Mariboru”. Ja seveda.””
   ==================
   Pozanimal si se? Čudno, da se sodišče ni? Ni dovolj, če se pozanimaš, potrebno je tudi kaj dokazati?
   In res, pri orožarski aferi v Mariboru je imel Janša prste zraven. Takrat je bil minister v vladi in je poslal v MB svoje ljudi, da so “odkrili” 120 ton orožja, ki ga je Kučan prodajal Bosancem. Glej pogodbo Kučan&Čengić. To je JJ naredil zato, ker so mu hoteli podtakniti orožarsko afero, pa je s tem uperil prst v Kučana.

   https://pbs.twimg.com/media/DTBKkU4W4AAVfJ0.jpg

   https://pbs.twimg.com/media/DTBKlTCWsAAxx50.jpg

   Daj pozanimaj se še malo, ti sinček srbskega oficirja v pokoju v Sloveniji.

  • von Rhein

   Na te oslarije,ki si jih napisal bi bil moj odgovor predolg.Zato sem dal samo plus Janu Kovalskemu,ki ti je postregel z dejstvi,ki jih (po moje)ne bos sprejel.Če že, pa nikoli priznal.

  • učko

   Prva orožarska afera v Zloveniji je bila že zdavnaj razčiščena. In to takrat ko so Janševi specialci našli zabojnike z orožjem na mariborskem letališču. Orožje je bilo od Kučana, namenjeno Hasanu Čengiću v BIH, varoval pa ga je kučanovec Silvo Komar in njegova banda! No, sodnega epiloga jasno ni bilo ! Ne upraš zakaj, ker dobro veš, da ima komunistična mafija v rokah zlovenačko sodstvo !!!!!!

 • VERRZIFIKATOR

  Franjo Milčesen

  PRIDOBLJENO NEZAKONITO

  So v Butalah ga zares sprejeli,
  zakon o odvzemu premoženja,
  prav zares zanj dali bi življenja,
  v miru da potem bi zaživeli.

  Jim zares nekdo jim zakon spiše,
  oni vzeli stvar so prav zaresno,
  po katerem poročilo vmesno
  je dovolj, da se imetje zbriše.

  Zbriše, se odvzame to pomeni,
  če bilo je čudno pridobljeno
  in z dokazi ni vse podkrepljeno,
  prej seveda vrednost se oceni.

  So cenili zdaj Butalci vile,
  jahte pa zlato in gotovino,
  šli pri tem globoko v zgodovino,
  spravili se nad avtomobile.

  Jim pri tem izdatno je pomagal
  sam Cefizelj, znani vsem razbojnik,
  ki odpreti zna prav vsak zabojnik,
  marsikaj še sam jim je predlagal.

  In Butalci so nadvse uspešno
  spravili se nad nezakonito,
  naj bilo je še tako zakrito,
  razglasili takšno stvar za grešno.

  Glavna v lovu tem bila trofeja
  kanček pameti je malce zdrave,
  zaplenili so jo in vse prave
  kriminalce zdaj že čaka veja.

  Prisvojili so si pamet eni,
  zoper vse postave prisvojili,
  so Butalci takšne v pest dobili,
  od Cefizlja vsi bodo tepeni.

 • VERRZIFIKATOR

  Dadoje Dadič

  NOVI SLOG

  Novi slog se zadnji čas pojavlja,
  v slogu je ta slog dojenčka z dudo,
  dal umetnosti bi slog spodbudo,
  je dokaz, da se zaman postavlja.

  Novi slog v resnici ni novina,
  z novim le imenom se naslavlja,
  svoje šibke sile slog zapravlja,
  zdavnaj je presežen, zgodovina.

  Pred očmi ti v svojem slogu mala,
  rad bi preslepíl te, te zaslépil,
  besen je, da vse bi jih oslépil,
  ki spoznali so, da slog je šala.

  Novi slog prišel je, ni cinizem,
  cinično se sicer malce sliši,
  je umetnost to za slepe miši,
  pravijo pa slogu DADAIZEM.

 • Amerikanc

  Bravo Vinko. Tokrat si komunisteke zadel v živo. Že skoraj 30 let se komunisteki borijo, da ne bi prišli na sled njihovim rabotam; najprej požigu večine arhiva, nato sumljivemu lastninjenju začenši z Koržetovim skladom, potem krajam denarja v državnih bankah, ponovnemu lastninjenju z zastavo delnic podjetij, izvozu nakradenega denarja,…za svoje prikrivanje so uporabili izbrane sodnike za izbrane primere, izbrane tožilce, prodane politike tipa Virant in majavega gargamela na PKP.

  • Simon Novak

   Bravo, Vinko??? Za kaj??? Da je takrat podprl in glasoval za ta zakon, zaradi katerega bomo morali barabam še na koncu plačati odškodnine?

  • anzek

   +++++++, Domoljubi, poglejte ta video, vreden vsako sekundo vašega časa: https://www.youtube.com/watch?time_continue=378&v=TSFfq2J7xVg

   SLO , HR in SRB so pospravili cca 150 milijard €, Vsaka država za približno 3 BDP-je V Slo glavna raboterja Štefan Korošec (KPS) in Jelko Kacin, seveda pod kontrolo Kučana &co.

   Se še vedno čudite zakaj se je zgodila Depala vas?

 • Kdaj bo tudi Slovenija postala normalna država ?
  Je sploh še, kaj upanja ? :(

  • BlackOpsSystem

   hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……jutranja stendUP komedija…..Hvala za smeh, ki si mi ga povzročila. Lep dan tudi tebi.

  • Zgornji

   Upanje je še, … ampak, po mojem mnenju bolj težko da se bo to zgodilo še pred Koncem Sveta ki bo v naslednjem desetletju … kajti, zaenkrat razmere bolj slabo kažejo …

   • večni srb

    Upanje mora temeljiti na določenih trdnih in zanesljivih strebrih, kje ti vidiš razloge, da se lahko Slovenija pobere iz tako ogromnega kupa človeškega gnoja, katera vojska jih bo pa pacifirala?

    • Zgornji

     Ja, vem , da je upanje zminimalizirano na “mikromalne” procente pa to … žal.

  • Minovak

   Ko bodo levičarji splezali z dreves, prej ne…

  • večni srb

   Nobenega upanja ni več, Slovenija je propadla država, mogoče lahko preprečimo edino isto kalvarijo, kakršno so namenili že našim prednikom med 2.sv.

  • Andrej

   Mislim, da smo zamudili vlak tisti trenutek, ko smo se odpovedali lustraciji.

 • BlackOpsSystem

  24urna imunitete za državljane, da poberejo skorumpirance vse tud gate usrane iz riti……

 • Franc Šink

  Kaj pa Kanglerjeva ptičja hišica ? in verižica na kateri je visela?

 • Govekar

  Tale Ivan bi lahko dal mal več nase in na podobo Slovenije, lenoba ne more niti podrtije odstranit ali obnovit. Kot pri ciganih.

  • pajot

   Aha,za lenuha ga ni še nihče okarakteriziral. Ti si prvi. Bravo.

   • Zgornji

    Po navadi so bili lenuhi lenuharji levuharski levičarski … .

  • večni srb

   Podrtija je točno to, tam stoji od nekdaj, noben bogataš ne dela s svojimi rokami, ko je čas in pripravljen denar, enostavno najamejo propadle gradbince, ki naredijo kot so jim razložili na načrtih.

 • Simon Novak

  Bil pa si med tistimi, ki so takrat podprli in glasovali za ta zakon, sedaj pa pametuješ tukaj, Vinko. Po bitki ste vsi đenerali

  • večni srb

   Tudi jaz tako mislim, vseeno mu štejemo v dobro, da se je vsaj pred smrtjo zavedel, kaj je posredno naredil slabega dobrimi ljudem.

 • althar

  Naše udbosodje rabi le zakone, ki se jih da uporablati samo proti nasprotnikom udbomafije. A tega po vseh letih v politiki še niste doumeli, g. Gorenak?

  • Anton

   Kozinc je tipičen predstavnik bivšega tolitarnega režima, na položaju vrhovnega tožilca zgolj zaradi svojega političnega prepričanja. Kolegi iz vrst pravosodja znajo povedati, da je omenjeni “gospod”, precej šibkega strokovnega znanja,nesposobnež,povrhu še lenuh, skratka še en od tistih, katerim gredo spososobneži, marljivi ljudje v nos.V vsaki normalni, demokratični, pravno delujoči državi, omenjeni “gospod” nikoli nebi prišel do tega položaja.

   sarkazem press

   • Simon Novak

    Kako pa ti veš, kaj vedo povedati njegovi kolegi?

   • večni srb

    Vsaj ni neprestano pijan in zadet od kokaina, kot nekateri njegovi kolegi, ki jih vseeno malo peče vest.

 • črnaovca

  Res je sramota a kaj ko je Ustavno sodišče uspešno zavrlo cel proces, kot da so tudi oni na tapeti. Kar se tiče Janševe podrtije v Trenti je malo čudno res jo je kupil na pol zastonj a jo je pred leti vrednotil na krepko čez 100 tisočakov, to naj bi potrdili uradni cenilci. Pač ima taka merila o drugih vse napihnjeno o sebi pomanjševalno ko gre za bogatstvo in obratno ko gre za zasluge

  • Minovak

   Ljubljanski mafijec je kupil na južnem delu Ljubljane nezazidljivo, veliko parcelo od kmeta, katerega je nategnil za 26.000 €, drugi dan je postala zazidljiva (za mafijca ni ovir) in bila vredna več milijonov. O tem je kasneje vse potihnilo, Janševo podrtijo pa proglašajo za vrh korupcije, kar je višek sramote. Imeti posla z levaki, je imeti posla s kriminalci – dokazano!

   • Simon Novak

    Pravi mafijci se za 26.000 ojrotov sploh ne vstanejo iz postelje

    • večni srb

     Za tak drobiž, se ne splača biti kriminalec.

   • večni srb

    Ni bilo vredno nič, ko je nekdo hotel tisti drek pošteno kupiti in nekaj narediti iz njega, pa je cena narasla v nebo in zemljišče postalo sveta zemlja.

  • večni srb

   A misliš, da vsi ostali prvorazredni so pa raje preplačali kapital?

   • črnaovca

    Ne samo da so kradli samo levi kot se tule kaže ampak vsi po vrsti ki so bili kdaj pri koritu. Tudi nakupi stanovanj po Jazbinškovem zakonu so sicer zakonita vendar kraja takratnega družbenega premoženja saj so bila tista stanovanja po večini zgrajen z davkoplačevalskim denarjem. Nekatzeri so si tako poceni kupili tudi kotiček v Murgljah

    • večni srb

     Pa kdo te je to nafukal, si ja pameten, po kakšni logiki so bila Jazbinškova stanovanja zločin?
     Naše delavske družine so prišle iz kmetov, naselili so sev nove stanovanjske bloke, zgrajene s skupnimi sredstvi oziroma s samoprispevkom. Potem so 50 let pošteno delali, skoraj nič zaslužili ter pridno plačevali vse stroške vzdrževanja stanovanj, ki so jih naposled lahko odkupili za ugodno ceno.

     Zdaj mi pa povej kako so kmetavzarji odkupili svoje kmetije in bajte, kdaj so jih plačali, s čigavim materilom so jih gradili, kdo je plačal pomoč prijateljev in sosedov pri gradnjah, in nenazadnje, od kdaj je agrarna reforma isto kot lastniško potrdilo, od kdaj je državna uredba pogoj za lastninjenje? Nihče ni plačal za svoje hiše in kmetije popolnoma nič, medtem ko se skromnim delavčkom sponaša betonska luknja sredi čebelnjakov, čeprav so bili tisti bloki skrajno poceni, zgradili so jih s svojimi skromnimi prihranki in državi vsaj nekaj plačali.
     Tragedija Jazbinškovega zakona je, da niti po 30 letih še niso zaključeni vsi zahtevki oziroma je fašistična država dovolila kup neverjetnih svinjarij in nezakonitosti, še vedno se odreka pravica do doma številnim slovencem, fašistične oligarhije pa so si prisvojile tudi 5 ali več socialnih stanovanj, do katerih po nobenem zakonu niso bili opravičeni. Saj zato sem že prej rekel, v fašistični vojaško policijski džamaheriji, se VSE spremeni v drek, ne moreš sprejeti nič takega kar ne bodo tako zlorabili.

 • antimur

  Kaj čemo, če so pa naši represivni organi kot pes, ki sebe lovi za rep. Sicer si je pa kučanistična kriminalna in zločinska banda z naropanim in nakradenim denarjem podredila od tožilstva, sodstva, policije, medijev, bančništva, gospodarstva, sindikatov, celo civilno inicijativo..Skrajni čas je za upor proti tem zdivjanim naslednikom Stalina, Broza, rdečezvezdaškim klavcem iz WWII in po njej, vse do današnjih dni.

  • Simon Novak

   Boš ti vodil upor?

   • večni srb

    Če bo, se mu pridružim.

 • večni srb

  Velika napaka, kdor je podprl kriminalni zakon, lahko bi vedeli, da državni teror NIKOLI ne proizvede nič dobrega. To pa iz zelo preprostega razloga, če ni nikomur nič zmanjkalo, tudi nič ni bilo ukradeno. Kadar pa se banda šalabajzerskih idiotov igra zakonodajalce, pravičneže in poštenjakarje, zakon sam od sebe sproducira razne nezakonite in nečloveške konstrukte. Razmišljajmo logično, če zakon obstaja in so ljudje zaposleni, morajo nekaj tudi pokazati, če ni tistega, čemur je bil zakon namenjen, si pač izmislijo kar rabijo. Kaj pa naj, zakon obstaja, ljudje delajo, kdor hoče plačo in udobna delovna mesta, mora biti učinkovit.

  Noben zakon pri nas ne deluje, ker smo fašistična vojaško policijska džamaherija, državljani prvega razreda enostavno niso sposobni odgovarjati za svoje napake in zločine. Še hujša napaka je bil prometni zakonik, po katerem smo dobili več mrtvih na cestah kot pred njim, v vsaki normalni državi bi ta tako napako letele glave zakonodajalcev in strokovnjakov, pri nas so šalabajzerje celo nagradili in dovolili, da uvajajo še večje svinjarije. Vaške fašistične tolpe so jemale vozniška dovoljenja, voznikom, ki niso naredili nobenega prekrška, ker jim je komandir policijske postaje tako naročil. In tako so tudi povedali na še bolj pokvarjenem sodišču, vsi ponosni na svoj fašizem. Popolnoma izpravne, zavarovane in registrirane avtomobile so jemali celo invalidom, na podlagi tajnih ovadb hinavskih občanov, ki jih je fašistična držav pozvala naj oprezajo za svojimi sosedi in prijatelji.

  Je Gorenjaku zdaj kaj žal za to? Ne verjamem, sicer je pa že v penziji, tudi on ni nikoli nič kriv.

 • večni srb

  Gorenjak se moti, seveda se je pri nas ogromno deložiralo in rubili, čeprav res samo nedolžne in napačne. Kako pa mislite, da smo dobili klošarje in brezdomce?
  Bodo pa Evropska sodišča popravila napake, Slovenija bo plačala odškodnine in stroške nezakonitih postopkov, odgovarjal pa Gorenjak ne bo nikoli.

  Gospod Gorenjak, čeprav ste že v penziji, nekaj si zapomnite do konca življenja, vsi ljudje smo že rojeni nedolžni, dokler se nam ne dokaže drugače na podlagi neposrednih dejstev. Država nikoli ne trpi, ker nima niti riti, na katero bi se lahko vsedla, edino ljudje trpimo, država vam lahko oprosti, krivično uničeni državljani vam ne morejo.

 • Govekar

  Se prav vidi, kako je SDS po mentaliteti še vedno komunistična stranka, namesto, da bi Ivan preuredil svojo parcelo v kamp, apartmaje, turistično ponudbo, se hvali s podrtijo in kako je reven kot cerkvena miš. Uspešen desničar bi se moral hvalit z bogastvom in rezultati dela svojih rok, ne pa s podrtijami. Njegova podjetniška iniciativa je na nivoju starih komunistov, ki so dediščino spremenili v ruševine.

  Naj stopi na obisk k sosedu Jelinčiču, ki vodi ogromno kmetijo in proizvaja lastne sire, ima avtokamp in oddaja apartmaje. To je podjetnik, ne pa naš stari komunist Ivan.

 • Jože Kovač

  Kakšno pravo deluje v tej državi? Najprej sprejmejo en zakon, ki velja za nazaj, potem pa ustavno sodišče ugotovi, da zakone, ki veljajo za nazaj, razveljavi za nazaj. A potem lahko vse sodne anomalije za nazaj še enkrat uveljavljam? Ker podpis na pogodbi ni bil moj, ceno stvari iz pogodbe pa sem po nalogu sodišča moral plačati.

 • Soave

  ” Mizerna bera organov pregona pri odvzemu nezakonito
  pridobljenega premoženja” ????
  Oh, dajmo no ? Še jaz vem, kako to gre pri nas !!
  Nezakonito pridobljenega premoženja pri nas sploh ni, no ! Vse gre po zakonih narave. . . . . roka, roko umije, pa jaz tebi enega, ti meni tri !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!