“Pisma svetemu Nikolaju” ali moja poljska izkušnja

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. (Foto: STA)

Sredi letošnjega septembra se je med elektronsko pošto zasvetilo sporočilo organizatorjev poljskega filmskega festivala Niepokorni Niezlomni Wykleci. Povabili so me, naj se udeležim velikega mednarodnega dogodka v mestu Gdynia ob Baltskem morju. V pogovoru s kolegi iz Nemčije, Poljske, Češke, Latvije in skupaj s sodelavci Platforme evropskega spomina in vesti (PEMC) naj bi predstavila slovenske tranzicijske izkušnje in dosežke spravnega procesa v luči mednarodnih prizadevanj pri obravnavanju totalitarizmov 20. stoletja. Seveda je bilo vabilo s Poljske skoraj nemogoče zavrniti, pa tudi vse moje dosedanje izkušnje s poljskimi kolegi dokazujejo njihovo iskreno željo, da bi razširili svoje znanje o dogajanjih na Slovenskem v času fašizma, nacionalnega socializma in komunizma. Konec koncev so kljub mnogim razlikam naše izkušnje v marsičem podobne, saj smo oboji v času totalitarizmov utrpeli neskončno število sistemskih in sistematičnih kršitev temeljnih pravic, ki so v obeh narodih pustile težko ozdravljive posledice. Pa vendar se je Poljska tako usodne zadeve, kot sta spravni proces in obračun s totalitarno preteklostjo, lotila malo drugače. Če smo iskreni, precej drugače …

Ob prihodu v Gdynio, veliko pristaniško mesto nedaleč od bolj znanega Gdanska, se srečamo s kolegi. Med njimi sta predsednik PEMC dr. Łukasz Kamiński in pomočnik direktorja Muzeja varšavske vstaje dr. Paveł Ukielski. Naš pogovor se vrti tudi okrog Inštituta nacionalnega spomina (IPN), ki sodi med največje poljske institucije s področja zgodovinopisja in kjer sta Łukasz ter Paveł nekaj let opravljala funkcijo direktorja in njegovega svetovalca. IPN zaposluje skoraj 1.600 sodelavcev, večinoma zgodovinarjev, arhivistov in pravnikov. Sedež inštituta je v Varšavi, njegove podružnice pa so v mestih Białystok, Gdańsk, Katowice, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Rzeszów, Szczecin in Wrocław. IPN je bil ustanovljen z aktom poljskega parlamenta leta 1998 in vse od tedaj raziskujejo, pišejo, objavljajo, organizirajo številne dogodke, razstave, se mednarodno uveljavljajo … Skoraj tako kot slovenski Študijski center za narodno spravo, bo kdo porekel. Res je, a poleg neprimerljivih razsežnosti obeh inštitucij obstaja še ena pomembna razlika. Tako kot še v nekaterih nekdanjih državah za “železno zaveso”, je poljski instituciji dodana tudi neodvisna preiskovalna funkcija, t. i. Komisija za pregon zločinov proti poljskemu narodu.

Ta instrument omogoča poljskim kolegom preiskovanje in vložitev obtožnice pred sodiščem v primeru ugotovljenega suma kaznivega dejanja zoper mir, človečnost ter vojnih zločinov. Preiskovalci imajo neomejen dostop do vsega ohranjenega arhivskega gradiva iz časa nacionalnega socializma in komunizma, torej v obdobju od 1. septembra 1939 do 31. julija 1990. Vsako leto obravnavajo na stotine primerov. Do sedaj je bilo vloženih skoraj 400 obtožnic in obsojenih 137 ljudi. Med najbolj znanimi primeri je obtožnica proti voditelju poljske države in komunistične partije Wojciechu Jaruzelskemu zaradi pošiljanja tankov nad neoborožene pripadnike sindikalnega gibanja Solidarnost in uvedbe vojnega stanja na Poljskem leta 1981. V javnosti so močno odmevale tudi obtožnice proti uslužbencem komunističnih oblasti zaradi umorov katoliških duhovnikov in drugih zločinov v času vojnega stanja v letih 1981 in 1982. V tem obdobju je bilo aretiranih približno 10.000 ljudi, večinoma pripadnikov gibanja Solidarnost. Okrog 100 ljudi so pripadniki vojaških in paravojaških formacij umorili.

Poljska že od leta 1997 dosledno izvaja lustracijo
Inštitut nacionalnega spomina od leta 2007 opravlja še eno pomembno nalogo v okviru demokratične družbene tranzicije. Gre za lustracijo, ki je poleg delovanja pravne države eden od predpogojev za uspešen tranzicijski prehod. Prva lustracijska zakonodaja je bila na Poljskem sprejeta sicer že leta 1997, po nekaj neuspešnih poskusih od začetka devetdesetih let. Poljska lustracijska zakonodaja nalaga ljudem, ki so bili rojeni pred letom 1972 in so opravljali pomembne javne funkcije, da podajo izjavo o morebitnem sodelovanju s komunistično tajno politično policijo. IPN nato s pomočjo arhivskih dokumentov in drugih virov informacij preverja resničnost oziroma neresničnost osebnih izjav. Seveda je tudi v poljskem lustracijskem procesu potrebno upoštevati varstvo osebnih podatkov in dejstvo, da je tajna politična policija mnogokrat ponarejala različne dokumente. Naloga sodelavcev IPN je torej izjemno naporna in odgovorna, saj bi bilo povsem v nasprotju s cilji lustracije, da bi žrtev totalitarizma ponovno utrpela krivico. Kljub razdeljenosti poljske javnosti glede uspešnosti lustracije pa ne moremo zanikati njenega preventivnega delovanja pri preprečevanju totalitarnih refleksov.

Foto: iStock

Lahko bi torej zaključili, da so Poljska, Nemčija, Romunija in še nekatere države izza nekdanje železne zavese tudi z lustracijo opravile pomembne korake na poti uspešne demokratične tranzicije. Težko bi kaj podobnega trdili za Slovenijo, ki je kljub nekaterim potezam v pravo smer še vedno sinonim za Indijo Koromandijo nekdanje nomenklature in njenih izrastkov. Pa naj damo pod drobnogled politično krajino, strnišča ekonomije, pravosodne globeli ali pa čisto preprosto veselje do življenja … Ko opazuješ lepo urejene ulice, cvetoče zasebne trgovine in delavnice, bleščeča nova letališča, podobe papeža Janeza Pavla II. na stavbah in križe nad naselji, nasmejane in življenja polne Poljake, najdeš odgovor na vprašanje, zakaj Poljska in njeni prebivalci že dolga stoletja zagrizeno, nesebično in pogumno branijo svojo državo in Evropo pred zavojevalci. Le kdo drug kot Poljaki bi prihitel na pomoč izgubljeni dunajski eliti s cesarjem na čelu, ko so leta 1683 panično bežali iz mesta, obkoljenega s turško vojsko? Kdo drug bi potolkel nekajkrat številčnejšega sovraga tako temeljito, da so celo vreče s turško kavo obležale pred Dunajem in so Dunajčani s sklonjenimi glavami lahko začeli uživati v “kofetkanju”? In postane mi jasno, zakaj je moj kranjski rojak, režiser Mitja Okorn poiskal svoj prostor pod soncem na Poljskem in posnel filmsko mega uspešnico “Pisma svetemu Nikolaju”. Topel, preprost in prisrčen slavospev veselju do življenja, zaradi katerega smo Slovenci spet trumoma drli v kinodvorane … Ja, tudi veselje do življenja sodi med krščanske vrednote, ki jih pooseblja Poljska. Poleg vrednot grške, judovske in rimske civilizacije, humanizma in renesanse ter racionalizma tvorijo konstitutivne elemente evropske civilizacije, kamor se uvrščamo tako Slovenci kot Poljaki. A popravljanja posledic komunističnega zla, ki nas je oboje prizadelo v prejšnjem stoletju, smo se lotili na dva povsem različna načina. Težko bi trdili, da je slovenska tranzicijska pot v demokracijo uspešnejša …

dr. Andreja Valič Zver

 • Olga2345

  Treba se je zorganizirati in odpreti mednarodno sodišče za komunistične zločine! Nekaznovanosti komunističnih zločincev in ovaduhov je velik problem pri demokratizaciji in predstavlja veliko nevarnosti ponovnega vzpona zločinskega režima! To, kar se dogaja v Evropi In celo Ameriki, nakazuje, da levičarji želijo vzpostaviti totalitarizem s pomočjo nacističnega zločinca Schwartza – Sorosa!

  • Krtača 20

   Tih bod gobec babji pa usrane štumfe si že enkrat oper namest da faflaš kle gor.

   • RATATA

    Še vedno te nihče ne mara. Verjetno jer si taka svija.

  • RATATA

   Tudi pipanova se švarc piše mdr… žlahta v prepričanju verjetno.

 • althar

  Komunizem gor ali dol, največja razlika med Polaki in Slovenci je v tem, da so oni narod, mi pa še vedno le ljudstvo. Zato oni svojo državo večinoma cenijo, mi pa jo večinoma preziramo in zato si bo Soros s svojo sionistično kliko in denarjem vred tam polomil zobe, pri nas pa brez težav lahko podkupi vsakega levičarskega prdca, da nas pomaga uničevati.

  • Simon Novak

   Kdo pa so Polaki?

  • O’Brien

   Ja, zgodovina je pomembna. Mi nikoli nismo imeli svoje države.

   • macon

    Pomembno je eno milijonsko mesto, kjer si elite konkurirajo, drugače se nujno vzpostavi klikarstvo, zrihtarstvo, negativna selekcija in konzervativnost.

    • večni srb

     Imaš prav, čeprav ekonomska teorija nalaga vsaki mestni skupnosti, da mora imeti vsaj deset tisoč prebivalcev.

     Takih mest je pri nas komaj za vzorec, večina živi v zahojenih rovtah in noče v doline, ker so jih oprali možgane že ob rojstvu oziroma se že rodijo zarukani.

    • O’Brien

     Bojim se, da ni problem v velikosti, ampak v vaški morali. Ne premoremo državljanske zavesti, ampak ostajamo zvesti svoji vasi – če je naš, lahko krade, laže …, mi mu pomagamo, ga podpiramo …, ker držimo skupaj. Tako razumemo moralo – kot zvestobo svoji kliki.

     • althar

      Dobro opažanje, kolega. To, kar opisuješ, je tipična značilnost ljudstva. Ljudstvo je v bistvu vsota plemen, le da so plemena od pojava kmetijstva (in posledično hitrega povečanja prebivalstva) naprej “mutirala” v krajevno zaokrožene enklave, ki obsegajo par sto do morda tisoč, dva tisoč duš. Zato se prebivalec Slovenije najprej opredeli za, denimo, Brica, potem za Primorca in šele na koncu (če že hočete) za Slovenca. Slovenci smo še vedno ljudstvo, kot smo bili vsa pretekla tisočletja in nikoli nismo postali narod.

 • Andrej

  LUSTRACIJA!!!!!!!!!!

  • Simon Novak

   Andrejček, TABLETE

   • janko

    Ne – izbirajte levuharji: tiho v kot in delat (=lustracija) ali pa mrš čez mejo!

   • Gr Enze

    TEBI NITI KONJSKA INEKCIJA NE POMAGA VEČ OSEL RDEČI KUČANOV REPEK !

    • Simon Novak

     Vzemi tablete in idi spat

 • Simon Novak

  Joj, iz katere luknje pa ste še “dr.” Zverovo potegnili???

  • Osti jarej

   ..ona spada v paket

   • Simon Novak

    S kom, z Milančkom?

 • Simon Novak

  Je pa res, da ga je ona vedno imela rada, dokler se zaradi koristoljubja ni na Milančka obesila

 • janko

  “… Ko opazuješ lepo urejene ulice, cvetoče zasebne trgovine in delavnice, bleščeča nova letališča, podobe papeža Janeza Pavla II. na stavbah in križe nad naselji, nasmejane in življenja polne Poljake, ….”
  NASMEJANE IN ŽIVLJENJA POLNE POLJAKE!
  Kaj pa pri nas?
  Skoraj isto kot vedno – sivi socializem, apatičnost, zaprtost vase!
  Slovečeki, auf bix!!

  • abc

   Očala zamenjaj, pa boš tudi lepoto Slovenije opazil. Debil eni.

   • Soave

    Ti pa vrzi v smeti ona očalca, katera so ti nadeli tile, ki nam že 70 let vladajo, Bumbar !Pa preberi tudi one besede, ki jih je napisal z velikimi začetnicami.

   • janko

    Lepote Slovenije so čudovite, prelepe! Prebivalci pa…..

   • Lustrator

    Slovenija je že lepa, a le tisto kar je iz nje ustvaril Bog in naši predniki pred 2. svetovno vojno. Po tistih dogodkih v celi državi ni praktično ene same uistvarjene lepote, da o mentaliteti, “poštenosti” in vrednotah večine njenih državljanov, ki se na volitvah še vedno trdo oklepate podaljškov totalitarne partije, ne govorimo.

    Zbudi se.

    • abc

     Ti si še kar pri partiji, udbi, totalitarnem sistemu…. Ma daj človek 2018 smo.A res nimaš kaj bolj pametnega za delati, kot, da takele trosiš.

 • Bandit123

  Pa naj bi vendar ostala na Poljskem, če ji je tam tako všeč.

  • pajot

   Pravilno. Tako kot tvoja mati,ki je ostala v bordelu,ker ji je bilo tam zelo všeč. In je rodila tebe,banditskega zmeneta,za katerega se sploh ne ve,kdo ti je bil oče.

  • Lustrator

   Ti in tvoji zločinski somišljeniki pa leta 41 v Moskvi od koder so vas poslali po svetu širiti smrt in sovraštvo do temeljev zahodne civilizacije! Sem vas ni nihče klical, nihče vas ni volil, ljudje so vas tako globoko sovražili, da ste bili kot stranka celo prepovedani in obravnavani za to kar ste – teroristi.

 • Soave

  + + + + + + lepo opisano ! Mi lahko samo sanjamo nekaj takega zaradi tega, kar so komunisti naredili iz uspešnega začetka nove države.
  Res smo
  ” sinonim za Indijo Koromandijo nekdanje nomenklature in njenih izrastkov.”

 • RATATA

  Poljaki niso imeli “očeta naroda” F.Bučarja.

 • Lustrator

  Lepo povedano. Ključna razlika med Poljsko, ki je iz leta v leto višje v praktično vseh narodnostnih odlikah in Slovenijo, ki je že leta na samem umazanem dnu celotne Evrope, je seveda (ne)izvedba lustracije. Le ta je bila na Poljskem relativno enostavna, ker pravi Poljaki dejansko NIKOLI niso vzeli sovjetske ideologije smrti in sovraštva za svojo in so imeli več ali manj le prodane duše, ki so jih upravljali ruski zločinci. Pri nas bo morala biti lustracija še precej temeljitejša in brez kakršnihkoli omejitev z letnicami rojstva, saj je slovenski narod bil med vojno tako zmrcvarjen in ustrahovan, da je v njem pravo slovenstvo, ljubezen do svobode in demokracije skorajda že izmurlo, najbolj goreči podporniki komunizma pa so prav generacije rojene PO letu 72 – pa naj gre za 18letne antifa huligane ali pa 40 letne jugonostalgične pravnice in “gospodarstvenike”, ki slovenskemu človeku in narodu na dnevni ravni zavestno delajo nenadomestljivo škodo.

  • Novakec1

   Paja, lustracijo spelat od leta nič naprej?

   • Lustrator

    Lustracija mora zajeti VSE ODRASLE OPRAVILNO SPOSOBNE DRŽAVLJANE – torej vse ki so stari vsaj 18 let in imajo volilno pravico ter so zmožni odgovarjati za svoja dejanja. VSE.

    • Novakec1

     Še kriterije lustracije naštej da bomo vedel za kaj se gre.

     • macon

      Do 1995 je bilo smiselno iz javnega prostora odmakniti republiške partijske sekretarje, kontaminirane sodnike in udbovce. Potem so že pozicionirali naslednike, ki niso direktno povezani z bivšim sistemom.

      1991. bi morali pod nujno odstraniti kučana in pobrati vse premoženje v lasti partije.

     • večni srb

      Saj so pobrali, zavzeli so vse javne objekte, s katerimi niso upravljali komunisti, Ostali vaščani so pa ploskali, če si to mislil, ko si rekel “mi”.

     • Lustrator

      KAKRŠNOKOLI zavestno podpiranje ali okororiščanje z ideologijo oziroma interesnim omrežjem, ki izhaja iz komunističnih časov. Sem so torej všteti VSI nekoč aktivni “borci” za komunistično revolucijo, vsi pomembni partijski funkcionarji, udbovci, vsi novinarji, umetniki, sodniki, gospodarstveniki, sindikalisti,… ki so v svojem življenju tako ali drugače sledili smernicam partije in komunistične doktrine. Sem štejemo seveda tudi vse omenjene branže, ki ŠE VEDNO sledijo istim smernicam (kazen mora biti temu primerno višja, saj to nekoč formalno ni bil zločin, danes, ko je to v nasprotju z lastno ustavo, pa je). In nenazadnje – vse polnoletne opravilno sposobne državljane in državljanke, ki v javnosti tako ali drugače simpatizirajo s komunistično ideologijo, se identificirajo z njihovo retoriko, simboli, programom – torej avtomatsko vsi rdeči forumaši in nepomembni znanci in prijatelji z ulice, ki javno širijo zločinsko propagando. Grem še bolj v detajle?

     • Novakec1

      Se pravi vsi razen tebe, dej zber s mal opranoglavec.

     • Lustrator

      Niti ne – kakšnih 20-30% nas je takih, ki izpolnjujemo svojo osnovno državljansko dolžnost in ljubimo domovino, pravno državo, svobodni trg in preziramo jugovino, udbomafijsko paradržavo in trg monopola paradržavnih podjetij. Vsi ostali bi morali biti do nadaljnjega zaprti po kletkah kot živeči muzejski primerki homo sovietikusa, kjer bi bili vsaj evropska zanimivost, namesto da svobodni in nad zakoni ogrožate še tistih nekaj demokratov kolikor nas še niste potoklli in pregnali od vojne do danes.

     • Novakec1

      Za monopolistično globalno sranje z pridihom demokracije pa ostalih 70-80 % domačih nelustrirancov ki jih omenjaš niso nič krivi. Od prevelike ljubezni pa ponavadi glava boli

     • Lustrator

      Kako niste nič krivi, ko pa ste ljudi, ki ohranjajo ta sistem vsakič znova izvolili in celo onkraj volitev (sicer precej patetično) igrate njihove odvetnike in propagandiste, namesto da bi se pridružili prgišču aktivnih državljanov, ki že leta glasno opozarjamo na SISTEMSKE nepravilnosti naše ugrabljene politično dvokastne države?

     • Novakec1

      Z eno besedo; Bumbar

   • Soave

    Ne od leta nič. . . . . . od prvega poka naprej !!

  • RATATA

   Pri moških se mi zdi prekretnica služenje vojske ali nesluženje. Torej 1972 je kar prava meja.
   Pri ženskah je pa ta meja tudi 1972.
   To kažejo tudi dejanja v politiki in gospodarstvu ter na funkcijah.

 • večni srb

  137 komunistov bi lahko obtožili tudi pri nas, pa je poljakov desekrat več.
  Zaenkrat nobena vlada ni obsodila še niti enega, nekateri so postali celo prejemniki najvišjih državnih odlikovanj.

  • macon

   Dvajsetkrat.

   137 ljudi pomeni, da so zelo demokratični in civilizirani in res z dokazi podprejo krivdo komunističnega kriminalca. Sigurno je komunističnih kriminalcev samo iz osemdesetih, ko je vojska zatolkla Solidarnost vsaj desetkrat in stokrat več.

   • večni srb

    Lepo te prosim, poljaki se morajo najprej zmeniti med sabo še za nazaj, pri nas so komunističnim represivcem delili medalje za democidne zločine nad tisočimi, po osamosvojitvi.

 • Jožef

  Na svojem računalniku sem blokiral vse tiste, ki so mi kvarili dobro počutje in me posiljevali z boljševizmom in jugovino. Ampak, ljudje, še vedno se najdejo tisti, ki vlečejo voz slovenskega napradka nazaj.
  A sem res tako občutljiv ali malenkosten, ali pa je resnične še vedno preveč nasprotnikov slovenstva in demokracije. Kdo bi vedel ?

  • Simon Novak

   Bravo, Jožek, priklonil si se enoumju, tipično za zahojene đesnjake

 • Ros

  Težko bi bolje opisal stanje, vzroke in posledice. Za nami je stoletje groze, politične, družbene in vojaške norosti in propada. Večina prebivalstva je, razumljivo, na robu norosti. In elita, ki to stanje izkorišča. “Elita”, ki je nora in podivjana v svoji premoči, ki se naslaja nad bedo svojih žrtev. Verjetno je to zadnja možnost, da se te problemi začnejo reševati. Le kdo želi biti stalno obkrožen z zločinci, žrtvami zlorab, mentalnimi in duhovnimi razvalinami, revščino, bedo, pokvarjenostjo, dvoličnostjo. Z norci. In to je realnost Slovenije. Kot v zaporu ali bolnici za duševne bolezni. V narkomanski razpadajoči soseski. Kot v koncentracijskem taborišču. To je resnična realnost velike večine našega prebivalstva. Tudi, če ne izgleda tako na prvi pogled. Le redkim uspeva živeti normalno in duhovno bogato življenje.

  Ne vem zakaj to tematiko postavljate v kontekst ekstremne levice in ekstremne desnice. To je le preusmeritev pozornosti. To je tema o svobodi, duhovnosti, pravih odločitvah, poštenju, resnici in sreči. O tisti pravi sreči in blagoslovu, ki ga prinaša resnica, pravica, poštenje in usmiljenje. O pravem miru in blagostanju. O obilju, ki ni drago ali nedosegljivo. O delu, ki osrečuje ne zasužnjuje. Ne “miru”, ki ga dosežemo z grožnjami in zahrbtnimi oblikami nasilja. To je tema o božjem miru.

  Mi zmoremo več. In dr. Andreja Valič Zver to dokazuje. A ona ni edina. Mi vsi, levi in desni, sredinski in južni; Mi vsi zmoremo več in bolje. In to vemo vsi. Grizemo se v sebi, ker tega ne naredimo. Sami sebi delamo krivico s tem. In smo jih prav vsi, ki tukaj živimo, doživeli že več kot dovolj od drugih; bližnjih in daljnih. Sovražnikov in prijateljev. 100 let vojne; prikrite in odprte. Večinoma začete in izvajane iz tujine s strani tujcev. Kot, da smo se navadili na krivice in pokvarjenost in jih kar naprej izvajamo, večinoma kar na samih sebi.

  Levica: Razširi si obzorja. Spoznaj svet, predvsem tisti, ki ga tako prezirate in sovražite.
  Desnica: Poglej vase in začni iskati probleme znotraj sebe in znotraj svojih vrst.

  Prosim vas; Dovolite si malo svobode. Privoščite si malo prave sreče.

  • večni srb

   Pred manj kot sto leti, je bilo celo vesolje ena sama galaksija. Takrat je bilo lahko sanjariti, ko se je dalo tiste lučke še nekako na prste prešteti.
   Danes se jim je pa popolnoma zmešalo, menda živimo v neskončnem multi vesolju, kjer z vsakim novim dogodkom nastajajo paralelna vesolja, ki se na vsake par trilijonov let preprosto razblinejo, nato pa se zgostijo in napihnejo nazaj v novem velikem poku, in tako naprej v neskončnost. To pa še ni vse.
   Mogoče obstaja tudi neskončno število dimenzij, v vsakem neprestano nastaja neskončno število neskončnih in večnih univerzumov. Možno je tudi, da ima vsako še svojega nasprotno enakega partnerja, lahko pa so tudi čudne in šarmantne dimenzije, pa gor in dol,…

   Se še komu zdi, da je zadnje čase nekam preveč teh oh in sploh čudežnih realnosti?

  • Soave

   + + + + lepo ste napisali. Bil bi res že čas !

 • seba goričan

  lustracija bi najbolj prizadela SDS IN SD

  • Mare Kranjc

   Kaj pa blebetaš levičar, če ne razumeš, za koga naj bi veljala lustracija?! Ali lahko imenuješ koga iz stranke SDS, ki je delal za UDBO ali KOS? Ali lahko imenuješ koga iz stranke SDS, ki je imel visoko funkcijo v Centralnem Komiteju Zveze Komunistov Jugoslavije ali Slovenije? A veš, če si bil član Komunistične Partije(stranke), to še ne pomeni, da spadaš med tiste na katere se nanaša lustracija. Lustracija se nanaša na tiste, ki so bili sodelavci tajnih političnih organizacij in služb ter na tiste, ki so kršili in odrekali ljudem osnovne človekove pravice. Stranka SD pa je polna takšnih ljudi. Prav tako pa je polno takšnih ljudi tudi slovensko pravosodje! Nekaj takšnih je bilo celo državnih vrhovnih sodnikov! Eden od takšnih pa je bil celo predsednik Republike Slovenije in to celo tri mandate. Enega nezakonito, saj tri mandate ni omogočal noben zakon! Sedaj pa blejaj naprej o SDS!

   • seba goričan

    Ti se kr tolaži…bogi si v svojem neznanju revček…spucaj prah s slike svojega vodje…

  • tramal

   Kateri norci pa letajo z puškami po dražgošah .Sinovi morilcev.Tam neboš našel nobenega SDSovca.

 • Joža

  Odličen prispevek! Poljaki na prvem mestu branijo svojo vero, in s tem svojo bazično identiteto. Mi pa smo se prodali za par levih novcev. Tudi v prihodnosti je vloga Poljske reševanje izrojene Evrope.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!