Tehnična napaka Möderndorferju, kdaj bo izključitev?

Miro Petek (Foto: osebni arhiv)

Obupanost nad pravno državo in slovensko politiko ter dvomi v temelje demokracije se bodo še dodatno potencirali, če parlament ne bo takoj odstavil poslanca Janija Janka Möderndorferja z mesta predsednika preiskovalne komisije, ki sicer nosi zelo dolg naslov, njen krajši povzetek pa bi lahko strnili v Preiskovalno komisijo za prekrivanje pranja denarja in kriminala v NLB. Predsednik parlamenta bi moral sam od sebe sprožiti proceduro zamenjave že dan zatem, ko je revija Demokracija razkrila vlogo Möderndorferja v funkciji predsednika košarkarskega kluba Olimpije.

Möderndorfer je sodeloval pri kreditnih poslih Olimpije z NLB, ki so dodatno kopali bančno luknjo. Obstaja utemeljen sum, da so že pri najemanju kredita tako v Olimpiji kot v NLB vedeli, da kredit ne bo vrnjen, zato bi poslanec slovenskega parlamenta moral biti del preiskave, ne pa tisti, ki kot predsednik preiskavo vodi in usmerja. Konflikt interesov, kot radi rečemo.

Möderndorferjeve osebne izkušnje
Zakon o parlamentarni preiskavi ureja institut izločitve člana komisije v 3. členu, ki govori o tem, kdaj poslanec ne sme sodelovati v preiskovalni komisiji. Ko je komisija nastala, se za posle Möderndorferja ni vedelo in je postal član in predsednik komisije. Sedaj, ko je vse črno na belem in podkrepljeno z listinami, pa mu po četrti alinei omenjenega 3. člena v tej komisiji ni več prostora. Ta alinea je dovolj jasna, ko pravi, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, “če je ali je bil kakorkoli udeležen v kazenskem ali drugem sodnem ali upravnem postopku ali postopku o prekršku, ki je v neposredni zvezi s predmetom preiskave.”

Sicer pa je zgodovina te komisije zelo kratka, nastala je kot odgovor na Logarjevo preiskovalno komisijo, ki je v NLB razkrila milijarde evrov težko pranje denarja, ki je več kot očitno povezano s financiranjem terorizma, jedrsko proliferacijo ter financiranjem aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tej državni banki. Prva razlaga, da se je nekaj mesecev pred koncem mandata ustanovila by pass preiskovalna komisija na isto temo, je jasna: zamegliti in prekriti, kar se je v NLB dogajalo, in kolikor je mogoče, vzeti vetra iz jader Logarjeve komisije. Pri postavitvi Möderndorferja pa je bilo slišati še druge argumente, češ da je kljub skromni izobrazbi ta mož za vodenje te komisije najbolj kompetenten. Verjamem, da Möderndorfer ne bere filozofinje Hannah Arendt, ki je sicer priljubljeno čtivo levičarjev, toda Arendtova je očitno zapisala neko misel tudi po meri Möderndorferja: “Ne verjamem, da bi obstajal kakšen miselni proces, ki je možen brez osebnih izkušenj.” Razkritje Demokracije pa kaže prav to, da so kompetence Möderndorferja za vodenje komisije njegove bančne izkušnje, povezane z Olimpijo.

“Dober-za-nič”
V velike športne klube, za predsednike raznih zvez ali v olimpijske in druge komiteje se v Sloveniji postavlja najbolj zveste politične in gospodarske kadre. Möderndorfer je sicer tretja politična liga, vendar ga je na pozicijo predsednika v Olimpiji postavil Zoran Jankovič, sicer še v obdobju, ko sta še jadrala na istih valovih. Iz političnih vrst se na športnih funkcijah vseskozi vrti tudi Janez Kocijančič, ki si je tudi sam izbral svojega naslednika. Kot je Janković izbral Möderndorferja, tako je Kocijančič izbral Bogdana Gabrovca, za katerega se je ob letošnji olimpijadi ponovno pokazalo, kakšen revček je in da poteze še vedno vleče Kocijančič.

Möderndorfer, ki zunaj politike ni imel možnosti za vidnejšo profesionalno kariero, se je že zapisal v politično zgodovino samostojne Slovenije kot največji politični  konvertit, saj je na levi politični polobli že zmanjkalo strank, kjer še ni bil. V poslanski skupini SMC nekateri že komaj čakajo konec mandata, ker ne morejo prenašati njegove oholosti in prepotentnosti, ki je v obratnem razmerju z njegovimi sposobnostmi. Za retoričnimi sposobnostmi, ki jih nedvomno ima, pa je zaznati votlo drevo. Möderndorfer je eden tistih iz vrst poslanske skupine SMC, ki bi ga lahko najlepše označili z angleško povedjo “Good-for-nothing” oziroma “Dober-za-nič”.

Volivec nima vedno prav
Zelo zanimivo bo spremljati preostanek tega mandata, saj smo priča popolni izgubi orientacije vladajoče elite. Osebno ne verjamem, da bodo zamenjali Möderndorferja, očitno ga bodo “očuvali” na tem položaju in hkrati zavrnili poročilo Logarjeve komisije. Zakon bodo enostavno spregledali, morale in sramu pa aktualna brezobzirna koalicija itak ne pozna. Pa ni problem samo popolna dezorientacija vladajočih, enak problem so zmedeni državljani, ki ob vsakodnevni odmerjeni medijski dozi ne uspejo več slediti in razlikovati, kaj je narobe in kaj je prav, kaj je fake in kaj resnično, kdo je resen politik in kdo je zabavljač ali klovn. Zato nikakor ne drži, da ima volivec vedno prav. In ko se zmoti preveč volivcev, pač imamo kaos, kakršnega preživljamo zadnja leta.

Miro Petek    

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!