Znanje je moč: Zmagali smo! Kaj pa zdaj?

Mojca Škrinjar.

Energija  proslavljajoče množice se je še čutila na Kongresnem trgu, ko se je mladina čez vikend preselila nekaj korakov stran, v Cankarjev dom, na Svetovni kongres odprtih učnih gradiv. Toda mladine je bilo bolj za vzorec, več je bilo proizvajalcev, pedagogov in uradnikov. Naša mladina je takrat tičala v učilnicah, sprejemajoč tisto, kar so jim predavali bolj ali manj  napredni učitelji, malce bolj odrasla in zelo napredna slovenska mladina pa se je zabavala po svoje, z delom v Silicijevi dolini ali v inovativnih podjetjih, o katerih pa »vplivni mediji« ne poročajo prav veliko.

Veseli smo lahko, da je Slovenija gostila ta dogodek, drugi po vrsti, potem ko se je leta 2012 na istovrstnem kongresu prvič sama predstavila. Ponosna sem bila, da sem takrat v Parizu predstavljala napredno Slovenijo, ki je bila ena boljših na tem področju. Vse se je začelo s projektom Računalniško opismenjevanje v devetdesetih letih, v času med letoma 2004 in 2008 pa se je uveljavil projekt e-šolstvo, ki je opolnomočil učitelje in ravnatelje, da znajo ravnati in dobro uporabljati IKT-orodja.

Toda žal še danes prevladujoči učbeniki v šolah niso elektronski, temveč papirnati. Cela množica jih je, poleg delovnih zvezkov in vsi skupaj so predragi. Slovenija je majhen trg in naklade so seveda majhne, zagonski stroški, povezani z avtorstvom in tiskom ter stroški založbe, pa visoki. Ob vrsti konkurenčnih založnikov se naklade posamičnega učbenika še zmanjšajo in cena poveča. Če prištejemo k temu še neverjetno birokracijo potrjevanja učbenikov in stroškov ljudi, ki presojajo, ali je učbenik primeren ali ne, se ne gre čuditi cenam učbenikov in gnevu staršev ob sramotnem razsojanju, koliko denarja bi dali za delovne zvezke. Razumljivo je, da založniki papirnatih učbenikov najamejo kup strokovnjakov, ki za dobro plačane ekspertize o tem, kako bodo majhni otroci prikrajšani za razvoj grafomotorike, zagotovijo preživetje okostenelemu sistemu učbenikov. Toda elektronski učbeniki se razlikujejo zgolj po mediju, kakovost pa zagotavljajo dobri avtorji. Enako velja za odprta učna gradiva, ki jih ustvarjajo učitelji in dajo na splet. Znova in znova se pojavi dvom o tem, kako kakovostna so ta gradiva, če jih ne licencira priznani, dobro plačani strokovnjak. Menim, da za kakovost učiteljevega gradiva odgovarja fakulteta, ki mu je dala diplomo. Zato bodo odprta učna gradiva prispevala k tisti nujno potrebni kakovosti, ki je Nacionalna agencija za kakovost visokega šolstva  v Sloveniji (NAKVIS) niti ne preverja ali jo preverja zgolj posredno. Od odprtih učnih gradiv do nujno potrebne reforme poučevanja pa je pravzaprav le nekaj korakov.

Ob postanku pri teh dijakih človeka zgrabi navdušenje s Kongresnega trga
Tistega, kar je bilo videti na Kongresnem trgu, navdušeno mladino, ni bilo videti v Cankarjevem domu. Premalo je bila kranjska šola, ki je predstavila šolsko torbo, ki hodi za dijakom, njihovo idejo in praktično stvaritev. Navdušujoče! Učenci in dijaki bodo razbremenjeni, ko bodo v šolo hodili zgolj s prenosnikom, pa torbe ne bodo potrebovali. Nič zato, pomembno je, da so dobili  super idejo in jo udejanjili. Na koncu se to lahko aplicira na otroške vozičke, ki se bodo vozili ob mami, da ne bo treba na prehod za pešce, v nevarnost, materi najprej poriniti otroka pred sabo. Če bodo dijaki znali to pravilno avtorsko zaščititi in spraviti v proizvodnjo, bo odlično, to bo še pravo podjetništvo! Naslednja skupina dijakov iz druge kranjske šole je pripravila možnost, da se s hologramom ponazori stvari, ki jih sicer ne moremo videti z očmi, ker lahko iz fizikalnih pojavov samo sklepamo o njih. Mladi s šole na mariborskem koncu navdušujejo s svetovnimi dosežki pri obvladovanju informatike. Ob postanku pri teh dijakih človeka zgrabi navdušenje s Kongresnega trga.

Mnogo premalo vključujemo v aktivni učni proces dijake, učence in študente, še manj imajo možnosti prikaza na velikih platnih, čeprav imajo nekaj več priložnosti za to študenti, bistveno manj pa dijaki tehničnih strokovnih in poklicnih šol, saj se praksa prikaza njihovih dejavnosti od leta 2012, 2013 ni pomembno širila in izpopolnjevala. Ampak za to so še priložnosti.

Dokazujejo tisti, ki se nam oglašajo iz tujine
Bistveno težje bo dobiti nazaj tiste, ki so odšli v tujino s svojimi idejami, znanjem, potencialom. Nekaj zato, ker še posebej v Silicijevi dolini in podobnih centrih na univerzah delajo s temi ljudmi, kot si zaslužijo, torej jih motivirajo z dobro plačo, odličnimi delovnimi pogoji in enakovrednimi ter zanimivimi sodelavci. Nekaj pa zato, ker domovina ni prepoznala njihovih potencialov, v nekaterih okoljih pa so bili celo prezrti in zatrti zaradi nesposobnih ter zavistnih šefov, ki ne vidijo dlje od svojega fikusa in novoletne ikebane.

Reforma izobraževanja je zato tako zelo potrebna, kot ni bila še nikoli. Nismo največji, kot je rekel nekdo, nismo najbogatejši, smo pa lahko najboljši. Peter Prevc, Tina Maze, zlati košarkarji, da ne naštevam dalje, so to dokazali. Dokazujejo tisti, ki se nam oglašajo iz tujine. Dajmo jim glas še v domovini, ohranimo zlato vzdušje s Kongresnega trga in postanimo najboljši!

Mojca Škrinjar

 • sprehajalec

  ali v inovativnih podjetjih, o katerih pa »vplivni mediji« ne poročajo prav veliko.

  Poročajo pač o tistem, kar razumejo in na kar se spoznajo. O okoljskih beguncih, o global warming, o naraščajočem fašizmu, o spodleteli Trumpovi vladavini, o osvobodilni fronti, pa kolonializmu in imperializmu….

 • Valter BraniSlav

  Zmagali smo! Kaj pa zdaj?

  ZDAJ PA KONCNO ODRVRZIMO PSIHO HLAPCA IN SE ZACNIMO OBNASATI KOT ZMAGOVALCI. TO POMENI DA NE SMEMO VEC BLUZITI O STRAHOVIH KI SO SAMO V NASIH HLAPCEVSKIH GLAVAH….
  Milan Kucan
  Josip Broz Tito
  Edvard Kardelj
  Boris Kidric
  Svetlana Makarovic
  Drugi Tir
  zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo zelo mocan gejevski lobi…

  POKONCI GLAVO, OPERITE SI MOZGANE V NASPROTNI SMERI. TAKO KOT AMERICANI ZACNITE VEROVATI DA STE NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ BOLJSI V VSEM… NE SAMO V KOSARKI.

  PA SE DALEC OD RESNICE NI… SLOVENIJA JE PRECUDOVITA DEZELA PRECUDOVITIH LJUDI KI JIH MUCI SAMO MANJVREDNOSTI KOMPLEKS IN NIZKO SAMOSPOSTOVANJE…. DRUGEGA NIC.

  • pajot

   milan kućan najboljši hinavec z zamrznjeno knjižico
   josip broz tito najboljši klavec človeškega mesa
   Edvard kardelj najboljši darovalec slovenske zemlje
   boris kidrić najboljši morilec nekomunistov in najboljši prevarani mož. žena zdenka se je fukarila s komer se ji je zazdelo.
   svetlana makarović najboljša kradljivka pesmi Gregorja Strniše
   drugi tir najboljši zastonj bankomat za bandite z rdečo kravato

   • KIKI

    Pajot, ti si najboljši komentator v tej temi!

   • Valter BraniSlav

    Zacni brati moje pismo se enkrat na zacetku…
    ponavljal SEM ZMAGOVALEC IN ZMAGUJEM… PRED MENOJ NI NOBENIH OVIR. JAZ IN SAMO JAZ SEM GOSPODAR SVOJE USODE… NIHCE MI NE MORE NIC, KAJTI JAZ SEM VSE, DRUGI NIC…
    ponavljaj med tem ko hodis, misli si da paradiras v paradi svojega zivljenja… scasoma bos zacel v to verjeti in se drugace vesti… Sledili bodo sadovi tvojea prepricanja…
    Tudi jaz sem se tako spreminjal in spremenil.
    https://www.youtube.com/watch?v=tsgoG2UrxVM

    • pajot

     če si ti vse in drugi nič,kot praviš,potem tudi tvoj tito ni nič.

     • Valter BraniSlav

      Jaz sem se odlocil da verjamem da mi je Tito da ogromno. Zato sem mu danes hvalezen. Dal mi je dobro izobrazo ki sem jo kasneje izredno dobro prodal na zahodu.
      Ze 40 let o vsem odlocam izkljucno jaz sam. Tako vidim svet. Dobro sem zasluzil, dobro sem se porocil, zena mi je vzgojila super lepe otroke in vnuke… ZIVLJENJE JE LEPO… JAZ NE RAZMISLJAM ZA NAZAJ, AMPAK ZA NAPREJ… O preteklosti bom razmisljal ko bom imel 100 let… ne danes.

     • Nata

      Mene veseli. Hvala Bogu . Želim ti vse dobro še naprej.
      Nas , tule na portalu pa raje pusti pri miru.Se tudi še kje drugje oglasiš ? Bili bi te veseli, saj pihaš v isti rog.

     • Valter BraniSlav

      Kam pa naj grem? Med Levake ki k nam vabijo muslimane?
      Slovenija ne shizofrena.
      Na eni strani desnicarji ki jocejo nad Titom in se smilijo sami sebi ter z tem zastrupljajo svoje otroke.
      Na drugi strani levicarji ki k nam vabijo muslimane?
      A je v SLO sploh kdo normalen.? Sploh kdo ki zivi na realnih tleh?
      Ali vsi samo nekaj sanjarite in jebete drug drugega v glavo?

     • Nata

      O ja! Smo normalni, smo ! Mi tule ne jočemo za Titom! Ti te komuniste kar naprej omenjaš. Sanjarimo pa o spremembi oblasti. Dovolj dolgo nas že izčrpavajo in kradejo! Dost imamo! Ne razumeš ?

     • Valter BraniSlav

      Ne razumem. Vrata so bila na stezaj odprta. Jaz sem odsel in imam na SFRJ izredno lepe spomine… Veliko mi je dala Titova Jugoslavija in sem za to hvalezen.
      Mislis da imam tako pogled na Jugo samo zato ker sem “pravocasno” odsel?

      Pa se to, ko sem se vrnil iz NY je Pepca naredila vecerjo.. malo sem hotel Edotu povedati kako deluje delnicarski trg pa je takoj zacel z dogmami in ni poslusal… varneje kot razumeti nekaj novega je bilo ostati v starih prepricanjih da je kapitalizem samo izkoriscevalski in da ga je treba premagati z diktaturo proletariata.

      Ob tem se morasl tudi ti vprasati ce tudi ti ne reagiras tako kot moj stric Edo… v starem prepricanju samo zato ker si tega razmisljanja vajena…

      Cez pol ure greva na letalisce… zena me preganja in priganja in zmerja in kara… bogi jaz… ze 40 let je moja direktorica, vzgojiteljica, paznica, prevzgojiteljica vendar LJUBIM JO BOLJ KOT KADARKOLI PREJ…

      Za vse kar sem dosegel se moram zahvaliti SFRJ in moji zeni Alexis Gomes…

     • Viktorh

      Elektrikar bi postal tudi brez zločinca broza, bi pa bol malo bolj realen.

    • Viktorh

     Ti sanjaš….

     • Valter BraniSlav

      jaz sanjam sanje ki me delajo velikega in aktivnega, vi na Novi pa sanjate sanje ki vas delajo majhne in pasivne… sanjate o Kucanu, Titu, Kardelju, mocnem gejevskem lobiju…
      Seveda ker ste pasivni vam ni teba dati nic od sebe. Lazje je sedeti kot kup nesrece in se smiliti samemu sebi ter za to obtozevati mrtve komuniste… KAKO PATETICNO. JAZ TAKIH SANJ NOCEM.. VI PA … KOT SE BOSTE ODLOCILI.

   • Valter BraniSlav

    Tebi se vedno vladajo mrlici. Odvrzi mrlice in zacni ziveti SVOJE ZIVLJENJE. Zahvali se za vse kar si v starem zivljenju imel dobrega. Dobro bo vplivalo na tvojo prihodnost.

   • Valter BraniSlav

    raje kot da ponavljas stare zamere poiskusi tole, je mnogo bolj produktivno
    https://www.youtube.com/watch?v=yaZNNMumloQ

   • Valter BraniSlav

    Zdenko Kidric Marjeto sem poznal od rojstva. Ni res kar si napisal o njej. Dosegla je visoko starost. Imela je težave s sivo mreno. Hčerki sta kot kemicarki delale v Parizu. Ena je bila Marjetica, ime druge sem pozabil.

  • učko

   Zločinski režim s svojimi privilegiranimi hlapci še vedno onemogoča tako tiste, ki so že “zmagali”, Akrapoviča, Pečečnika, recimo kot ostale, ki so še vedno kolateralna škoda kretenskih razmer v tej državi. Dokler bojo kradli milijarde in nabijali kretensko visoke davke na spodobne plače, potem bojo plače še kar naprej mizerne. In dokler bo tako, za večino ni rešitve !!!

   • Valter BraniSlav

    zacni brati moje pismo se enkrat na zacetku…
    ponavljal SEM ZMAGOVALEC IN ZMAGUJEM… PRED MENOJ NI NOBENIH OVIR. JAZ IN SAMO JAZ SEM GOSPODAR SVOJE USODE… NIHCE MI NE MORE NIC, KAJTI JAZ SEM VSE, DRUGI NIC…
    ponavljaj med tem ko hodis, misli si da paradiras v paradi svojega zivljenja… scasoma bos zacel v to verjeti in se drugace vesti… Sledili bodo sadovi tvojea prepricanja…
    Tudi jaz sem se tako spreminjal in spremenil.
    https://www.youtube.com/watch?v=tsgoG2UrxVM

    • Viktorh

     TOPREJ ELIMINIRATI TVOJE JUNAKE….

     • Valter BraniSlav

      Ne eliminirati tvoje strahove, stoje nizko samospostovanje…

   • twin

    Akrapovič = povprečen, soliden auspuh, kup pleha in izolacije z dobrim zvokom, popolnoma neuporabno v dobi električnih vozil, precej nepotreben, a zelo privlačen kos avto bižuterije za naci industrijsko elito,

    Pečečnik = fliperji, ročni fuzbal in električni bingo, izjemno zanimiva tehnologija za bosance, šiptarje in cigane, je treba povedati še kaj več?

    • učko

     Hotel sem samo povedati, da kdor ni zlizan z režimom, ima v tej državi probleme. Drugače pa se o produktih teh dveh zelo zelo motiš. Sicer pa je treba proizvajati tisto, kar se da prodati za veliko dodano vrednost. Športni avtomobili in motocikli bojo še 500 let vozili na motorje z notranjim zgorevanjem in vozili se bojo z njimi tisti, ki bojo imeli veliko denarja, prestiž torej. Pečečnikove mašine niso fliperji in fuzbal, pač pa vrhunske elektromehanske naprave.
     P.S.: Več kot 10 let sem delal v eni izmed teh dveh firm, ne povem v kateri. Problem teh firm je čisto drugje! Zato me ni več tam.

  • Viktorh

   Torej, navedeno golazen je potrebno odstraniti, pa BO MIR.

   • Valter BraniSlav

    Odstraniti je treba miselno navlako ki jo mnogi Slovenci nosijo s seboj… samopomilovanje, prepricanje da je za vsem nekdo drugi…
    Luise Hay would say you have to abandon poverty thinking and replace is with prosperity thinking.

    • Nata

     Pa kaj pa je ona ženska vedela, no ?? Njeno mnenje in nasveti veljajo za Američane in druge uspešne, demokratične države.
     Hudir, no ???

  • Nata

   Ja, drži. Slovenija je čudovita dežela.
   Obiščeš jo pa enkrat na leto. No, za celi mesec, kot praviš. Vendar živiš pa ne tukaj, ali ne ?
   Torej nas, lepo prosim, ne dajaj v nič. Pred kratkim si mi prav grdo napisal, kakšni da smo Slovenci. Kaj pa ti o meni veš ? Kakšne pogoje in možnosti sem imela ?? Koliko sem vseeno uspela narediti ?
   Mi tule, v tej obubožani, pokradeni državi pravimo. . . . . .s polno rito je lahko kakakaka !!

  • RATATA

   Da ti ni nerodno! Niti trohnice manjvrednostnega kompleksa ni v meni, zato vse te, ki si jih naštel vključno s tabo pošiljlam u 3PM!

 • Jurij Musar

  Tale Mojca Škrinjar bi lahko pisala znanstveno fantastiko. Ženska pozablja, da smo 2 milijonski narod in da nas je vseh skupaj za 1/10 največjega mesta na planetu. In ona bi rada imela v Sloveniji Silicijevo dolino. Bedarija nad bedarijami. Nadpovprečni morajo iti v širni svet, tja kjer so pogoji za ustvarjanje nadpovprečnih. Prav tisti, katere navaja (Tina, Peter, Goran) in jaz bi dodal še Kopitarja, Žižka, Opeko…………….da naši najboljši lahko uspejo kljub naši majhnosti.

  • Nata

   Pa prav ona govori o tistem samospoštovanju, ki ga ti nam svetuješ.
   Kje je sedaj znanstvena fantastika ?
   Jaz ti želim lepo razpravo še naprej. Tule jih je kar nekaj, ki ti bodo – kos !!

   • Jurij Musar

    Znanstvena fantastika je to, da bi imeli Silicijevo dolino, ki je večja od Slovenije.

    • Nata

     No, no, ženska je kar pametna in kaj pove tudi v prenesenem pomenu .

     • Jurij Musar

      Nisem rekel da ni pametna, vidi pa se ji, da je ideološko usmerjena in ji njena ideologija včasih škoduje in zamegli resnično stanje. Sicer pa naj pisari, saj je plačana za to, medtem ko midva to počneva, da preganjava čas. Vsaj mislim tako.

     • Nata

      Ja, za vraga! A ti pa nisi ideolosko usmerjen ? Kaj pa je s tem narobe ? Hvala Bogu so se časi vseeno malo spremenili!
      Jaaz ne pisarim iz dolgocasja, ampak zato, da napišem svoje mnenje

     • Jurij Musar

      Seveda sem ideološko usmerjen. Kdo pa ni. Časi se pa spreminjajo neprestano in še se bodo, le da nihče ne ve kako in kam. Tudi jaz napišem svoje mnenje, kadar nimam za početi kaj drugega. In ker živim sam, mi je takole ob večerih včasih dolgčas, na TV pa vedno nekaj ponavljajo ali pa je program tako debilen, da ga ne morem gledati.

   • Antonius

    Spoštovana Nata, ona sebe ne spoštuje, ker ne prisluhne drugim.
    Osebne izkušnje z njo so me utrdile v prepričanju, da so mi drugi
    pripovedovali resnico o njihovih izkušnjah z njo.
    Na tem portalu sem za njo zastavil svoje ime in spoznal poštenje
    njenih besed.
    V kolumnah zna biti pa zelo prepričljiva.

    • twin

     Kolumna je ravno tako dobra kot debata, ki se splete pod njo.

     • Nata

      Kaj naj si pa sedaj mislim ?

    • Nata

     Ja, verjamem vam, ker vedno napišete, kar mislite.
     Jaz jo seveda lahko ocenim samo po njenem pisanju, ki mi je všeč. Saj lepo in dobro napiše.Krasno zna uporabljati naš jezik-
     Uh, v življenju pa je že tako, da samo po napisanih besedah človeka ne spoznamo. Saj papir vse prenese. Beseda pa je danes tudi kar ” poceni ” !
     A dejanja ? Tisto pa je pravi odraz človeka !

     • Antonius

      Besede stojijo, če se na dejanja opirajo.
      Prepričljivo piše, volil jo pa nikoli ne bom.
      Ne bom objavljal korespondenco, ki sem jo imel z njo, me je pa v njej prepričala, da ni vredna, tudi mojega zaupanja.

     • indijanka

      :) njene besede so lepe a nikoli tople. Ko sem brala kolumno sem razmišljala o tem, da bi jo Kitajci in Rusi odlikovali zanjo.

     • Nata

      Indi, nekje si mi napisala , da ti kolumna ni všeč.
      Pač navaja neka dejstva iz svojega vedenja. Saj pravzaprav nikoli ni ” čustvena “. . . . . . V politiki, kar gospa je – politik, so čustva drugotnega pomena. Čustva nas dostikrat ovirajo. Vsaj mene. Zato se je dobro nazaj držati. Seveda pa je vprašanje koliko stoji za svojim pisanjem. Jaz je drugače ne poznam.Jo pa kar rada prebiram.
      Mi je pa všeč, da je Antonius povedal svoje mnenje. Več ljudi, več ve. Potrebno je napisati v dostojni obliki, kar vemo. Kritika je vedno dobrodošla. Za kritiziranega in tistega, ki kritizira.
      Nerodno je edino to, da je na tem portalu toliko pljuvalcev in privoščljivcev, da človek kar nerad napiše kakšno svoje nestrinjanje – s svojo opcijo seveda.
      Takoj priliko pograbijo , da lahko packarijo naprej.

     • indijanka

      :) zato sem tudi zbrisala. Ne gre za čustva. Za vzgoje empatije in etike gre. Otroke vzgajamo z zgledom. Politični roboti v to ne sodijo. Tipična moškinja je obsedena z dosežki.

     • indijanka

      Nata, meni pa tudi kolumna ni všeč. Na srečo sem indijanka. Mojim otrokom ni potrebno biti NAJ-i.

  • twin

   To so tudi edini, ki se jim nakladanje (s)plača oziroma jih promovirajo naše uradne produkcijske založbe.

   • Jurij Musar

    Je tako.

 • Nata

  Tole sem pa že brala. Lepo prosim, ne ponavljaj več.

  • Valter BraniSlav

   Beri o uspesnih ljudeh, ne luzerjih…
   Zadnjic sem gledal shark tank, kjer je eden od sharkov (miliarderjev ki dajejo denar za investiranje zacetnikom) takole rekel:

   IF YOU SOCIALIZE WITH WINNERS, THE WINNING SPIRIT ENTERS YOUR MIND. IF YOU SOCIALIZE WITH LOSER, THE LOSER SPIRIT ENTERS YOUR MIND.
   IT IS IMPORTANT WHO YOU SOCIALIZE WITH. IT IS IMPORTANT WHAT THOUGHTS YOU HEAR AND WHAT YOU BELIEVE ABOUT THE WORLD AND YOURSELF… BECAUSE, AT THE END, YOU WILL BECOME WHAT YOU BELIEVE YOU ARE… THE CHOICE IS YOURS. if you change your thoughts, you will change reality around you….

   • Nata

    Imaš rad glasbo – zabavno ?
    https://www.youtube.com/watch?v=RBsQTYeV5Vk
    ali mojo muziko – klasično ?
    https://www.youtube.com/watch?v=ptRsnhiP1dc

    • Valter BraniSlav

     Najraje imam klasiko in opero, pa seveda tudi narodno in latino glasbo. Tako kot Edu mi je zelo vsec Wagner.hvala za povezave.

     • Nata

      Opero ?? Uau !
      Vokal je zame najlepši inštrument. In opera najbolj kompleksna umetnost !

     • Valter BraniSlav

      V Titovi SFRJ sem imel privilegij da sem za zelo majhen denar videl ogromno predstav. Se posebej se spominjam Trubadurja ko je kot Manrico nastopal Zurab Sotkilavia, kot Azucena pa Božena Glavak. Med koncerti pa Klavirski koncert Cajkovseka ki ga je igral Andre Wats, sin črnca in Madžarke. Kot PIONIR TITOVE Juge sem vse to dobil na pladnju, kasneje pa izvrstno izobrazbo. Malo povprečnih ameriških otrok je imelo vse to na razpolago. Morali so živeti v večjih mestih kot Nyc pa se starši so morali imeti dobre dohodke. Pri nas pod Titovo “diktaturo” pa je bilo to dostopno vsem. Pozdrav iz Havajev.

     • Nata

      No, ta je pa dobra
      Sotkilava takrat nisem slišala ( ja pa ta Ukrajinec pel vse velike tenorske vloge ) , pa sem precej hodila v Opero, saj sem se pozneje tam zaposlila.Sem pa morala pogledat na Net – ravno ta mesec je umrl. Kakšen slučaj !! Ravnokar poslušam ario Lenskega. Uh, koliko je krasne muzike. Glavakovo seveda dobro poznam. Še pred nekaj leti je še vedno pela.
      Tudi pianista Watsa v Ljubljanu nusem slišala. Poznam pa njegove posnetke.
      Veliki umetniki so k nam bolj malo hodili. In za to je bil kriv sistem.
      Ne bom se s teboj prepirala. Če še kaj napišeš o glasbi bom vesela.
      O prejšnjem sistemu imam pa tako slabo mnenje ( vem iz svoje izkušnje in ne bom več nič razlagala ), da se ne bi pogovarjala kaj smo imeli na pladnju.
      Lep dan

     • Valter BraniSlav

      Zurab da je umrl? Kakšna skoda. Takrat je s stretto postavil na noge celo opero. Tudi Korošec je bil med poslušalci. Mislil sem pa da je bil Gruzijec.

      Spominjam se Danjanova. Zaupal mi je zakaj je tako dolgo lahko držal C v streti: rekel je da vedno udari kake pol sekunde kasneje in da volumen polagoma veča ker si ljudje zapomnijo le konec ne začetka.

      Spoprijateljil sem se tudi z najboljšo Abigailo Hildo Holzl. Po vsaki predstavi Nabucca sva šla na pijačo. Poznal sem tudi Heybalovo vendar takrat ni več pela.

      Za mene je bilo odraščanje v.Titovi SFRJ neizmeren privilegij in sreča. Iz Titove Juge sem potegnil ogromno, tako kot iz ZDA in UK.

     • Valter BraniSlav

      V filharmoniji sta mi posebno ostala v spominu dva klavirske recitala Garrica Ohlsona in Shure Cherkasskya.
      Ko sem prvič slišal Dubravko v Beethovnovem koncertu #5 nisem mogel spati.

      Toliko prelepih spominov imam na SFRJ. Tudi Edo je igral violino in občudoval bombasticno glasbo kot Wagnerja in Berlioza. Najraje je imel finale Fantasticne simfonije ter zaključek opere mojstri pevci. Malo pred smrtjo je dobil novi gramofon ki sem ga moral dati na ves glas tako da je Pepca norela.

      Nikoli nisem dobil odgovora zakaj je Edo tako strastno sovražil vse nekomumiste. Moram pa priznati da mene ni nikoli silil v partijo, kajti tudi moja starša sta bila popolnoma politična.

      Starša sta me vzgojila v prepričanju da sem za vse odgovoren sam. Svoje otroke sta vzpodbujala k delu in uspehom.

      Edo pa za številke ni maral. On je bil ideolog, veliki inkvizitor revolucije. Če ne bi bilo Tita bi Kardelj pobil več nasprotnikov, Stalin pa se veliko več.

     • Nata

      Jutri bom kaj napisala, saj je pri nas že pozno. Pa tudi na mobi ni prijetno pisati.
      Lp

     • Valter BraniSlav

      Tudi jaz sem ti to napisal na telefon, zato sumniki.
      Poznal sem rusko violinistka iz opere Natalijo, mislim da je v penziji. Samo ona ni govorila tako dobro slovensko kot ti.
      Opera me spominja na mojo mladost v Ljubljani in na varnost ki sem jo takrat čutil v Titovi Jugi. To obdobje življenje je bilo za mene zelo lepo. Edo Kardelj je tudi prijateljeval z Nikom Stritofom nekdanjim direktorjem opere.
      Kjerkoli sem živel sem se imel zelo dobro.
      V NYC me Kubanci niso marali ker nisem skupaj z njimi jokal zaradi komunizma.
      V VSAKEM človeku in v vsakem sistemu se skriva dobro in slabo. Dosti zavisi od nas samih kaj mi vidimo.

     • Valter BraniSlav

      Se ena predstava mi je ostala v spominu: seviljski brivec kjer je Don Basilia pel Julius Kukurugyna. Mislim da je bil rodom iz Brazilije vendar je celo vlogo zapel v Slovenščini.

      Neko poletje je imela recital celo Victoria De Los Angeles. Gina Bachauer pa je igrala Brahmsov drugi koncert.

      SFRJ mi je dala ogromno. Zakaj ne bi imel nanjo lepe spomine?

      Operne predstave sem gledal zastonj. Spoprijateljil sem se z nekim Romanom ki je svetil z lučmi desno zgoraj. Ni imel pojma da sem sorodnik Kardelja. Nihče iz opere ali NYSE tega ni vedel. Kar je bilo na razpolago meni je bilo dostopno vsakomur. Z izjemo obiskov pri Edu kjer sem videl kako so mu ljudje lezli v rit… Bilo je ogabno opazovati te mehkuzce kako so se mu klanjali. Tudi Janez Janša je bil med njimi.
      Se bolj ogabno pa je bilo opazovati Edotov strah pred Titom. Boj stric je bil Titov pes…. ta človek pred katerim so takrat vsi trepetali se je bal Tita kot pes gospodarja. In Pepca ga je tako k strahu in maščevalnosti do onih pod njim vzpodbujala s svojim primitivizmom. Bila je preprosta delavka v Saturnusu. Edino svojo neposredno sluzincad je obrajtala.

     • Valter BraniSlav

      Pojdi na YouTube in odtipkaj UCT OPERA.
      Boš videla kakšni vokali so doma v Afriki.
      V NYC sem delno šel tudi ker so mi od nekdaj bile všeč cokoladne in karamel lepotice. Hotel sem to doživeti in sem tudi doživel.
      Evrope ne ogrožajo tuje rase. Evropo ogroža Islam. Vem da je sovraštvo največkrat slepo ampak treba je videti razliko med izgledom človeka in njegovim prepričanjem.

  • Valter BraniSlav

   Sedaj me nekaj casa ne bo tukaj… Z zeno greva na dopust na Havaje. Upam da jih ne bo napadla Severna Koreja ko bova bila tam..
   Ce dobim kak PC se javim, sicer pa me nekaj casa ne bo…

   • Nata

    Lpo se imejta

    • Valter BraniSlav

     Seveda. Julija sva bila na Bledu, za Božič in novo leto pa bova v Ljubljani. Lep pozdrav v rodno Slovensko grudo

 • Nata

  + + + + + + + + + + + +

 • twin

  Seveda smo se hitro učili računalništvo, če smo imeli pa ZX Spectrume in Commodorje že v osnovni šoli, kakšnih deset let pred osamosvojitvijo, ko so pri nas celo razvijali svoje procesorje. Za vesoljski program in izdelavo majhne atomske bombe (vojaški lovec in nuklearka). Ne vsi, nekateri niso imeli časa, so se morali učiti in vestno opravljati svoje naloge družbeno političnega in represivnega značaja, tudi si niso znali vsi prešvercati radirke čez meje. Najprej je bilo treba oropati znanja računalničarje, sicer bi morali hoditi na dolgovezna predavanja, iz poznavanja novitet iz sodobnega sveta družbene samozaščite. Prej niso vedeli niti kaj točno se da sploh nadzirati in kontrolirati, delo z računalniki je postalo rutina šele kakšnih deset let po osamosvojitvi, ko so izvedli program opremljanja občin s temi novitetami in so nastajali prvi domači programi.
  No, tu so se pa zadeve začele zapletati, že zato, ker še ni bilo slovenskega prevoda windowsov in worda, kaj šele vse ostalo, medtem ko so programi naših priviligiranih nadebudnežev delali same težave in se vsi po vrsti brisali iz diskov, razen preprostih baz podatkov, za potrebe notranjih zadev, kamor so vnašali informacije priviligirani večni študentje, na primer (in so lahko marsikaj tudi “popravili” ali si skopirali, za domov).
  Slovenija je majhna država, mi moramo biti učinkoviti, zato se večina dnevnih novotarij ni nikoli predstavila pri nas, mogoče na kakšnih specializiranih sejmih, šolstvo je usmerjalo računalničarje v birokratske in industrijske smeri, kjer se razvoj spaja z mehanskimi ter drugimi realnimi omejitvami, zato razvoja skoraj ni bilo,povezovanje računalnikov in deljenje procesorskih opravil med njimi pa je skoraj popolnoma zastalo, ker nihče ni videl kratkoročne ekonomske implementacije.
  Na koncu se je ustalila teza, da je par strokovnjakov za posamezno področje pri nas več kot dovolj, industrijskih potreb ni, splačajo se edino projekti, katerih rezultate si potem lastijo tuje korporeacije. In tako imamo danes v slovenščino prevedene le windowse in redke poslovne aplikacije, eno podjetje pa služi z mobilnimi igricami, ki niti slučajno niso nobeni tehnološki presežki.
  Kar se elektronskih učbenikov tiče, baterija zmerja crkne ob napačnem trenutku, najraje ko je nimaš časa ali kje napolniti, kakšne neumnosti ostanejo na disku, dragoceni projekti pa se med okvarami vedno nepovratno zrušijo in pobrišejo, pa še cel kup je takih Moorovih zakonov, ki kvarijo izkušnjo. Sploh pa ne pri nas ne razvijamo pravih modelov, še prave igrice ne zna nihče programirati in režirati, mogoče nastane kakšen zanimiv individualni projekt, to je pa tudi vse, kot da ni nobenih profesorjev in učiteljev, ki bi hoteli imeti svoje modele natančno vizualizirane in posebej prirejene za pouk. Ni isto,če samo posloveniš ali celo reč načrtuješ in napišeš sam oziroma v prav zato namenjeni ekipi, za nastanek tako razvejanega znanja so najprej nujni vaški klubi in zveze, kjer si lahko otroci in študentje delijo praktično in aktualno znanje, te so pa pri nas prve dol zatolkli ali iz njih naredili občinske hašišarnice, za mlade delikvente ter kot rekrutni center za potrebe tajne milice.

 • AlojzZ

  Znanje je moč: Zmagali smo! Kaj pa zdaj?

  Kaj neki le? Tisto, kar se že skozi vso zgodovino dela! Vzeli bomo njihove ženske!

 • luckyss

  V znanju je moč le če si odprtega duha…če si zagovedena ovca, ti ne more nihče več pomagati..
  Dokaz…tukajšnji hišni komentatorji..nekateri inteligentni, drugi na nivoju “klaftre drv.”.
  Večina tukaj piše parole v stilu OF (Olga), drugi zgolj žalijo (muceki in psi),ostali pa itak nimate kaj pametnega povedati..
  Saj pravim…edine ovce na svetu, ki imate v štali svojo TV..

  • Nata

   In ti se še paseš tule? Pa pojdite že s tega portala!
   Pa ti kaj pametnega napiši. Samo kritiziraš!

 • samotoje

  Mene so mladi vedno znova navduševali s svojimi originalnimi, pogosto nekonvencionalnimi idejami in veliko zagnanostjo, če so le dobili priložnost, da so jih spravili v življenje. Včasih je treba preprosto stopiti iz profesorske kože in se spomniti, kako fino je biti mlad in malo trapast. Potem, ko nisi več le mentor, ampak postaneš član skupine, ki verjame v svoje delo in cilj, je pa vse skupaj čisti užitek. Recimo hologrami- takoj sem za to, da mi pokažejo elektriko. To me je vedno mučilo- cela znanost o stvari, ki je ne vidiš. Eh, jezikoslovec pač.

 • gujdek

  Kaj tale baba z vonjem po naftalinu še živi? V prejšnji nomenklaturi je bila pod preprogo. Samo plačo je vlekla. No.., hm, morda še kaj drugega…

 • Adolf Hitler Lebt

  gdo pa je splo ta stara metla!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!