Ajdovski župan Beočanin sodeloval pri spornem prevzemu Mlinotesta?

Foto: STA

V zgodbi spornega prevzema delnic Mlinotesta se pojavlja kar nekaj lokalno zelo vplivnih mož, od ajdovskega župana Tadeja Beočanina prek direktorja Mlinotesta Davida Nabergoja do drugega člana uprave Matije Majcenoviča, nekoč direktorja družbe Fin Holding. Zaradi prevzema so že vložene ovadbe. 

Zadnje čase so v Vipavski dolini vse bolj glasne govorice, da je šlo pri nakupu delnic Mlinotesta za hudo sporne mahinacije, zaradi katerih so začele padati prve ovadbe. Portal Politikis poroča, da naj bi šlo za organizirano in povezano močno lokalno gospodarsko-politično združenje, ki v celoti obvladuje Mlinotest in ključne tokove denarja v Vipavski dolini.

Ovadba očita predstavnikom ajdovske občine, ki jo od zadnjih volitev obvladuje leva koalicija, usklajeno delovanje z drugimi velikimi delničarji in podporo pri netransparentni in nelegalni privatizaciji Mlinotesta, ki ga izvaja vodstvo družbe. Da bi pa vse izgledalo povsem legitimno in sprejemljivo, nosilci prevzemne zgodbe ves čas poskušajo takšno privatizacijo, ravno skozi sodelovanje lokalne skupnosti, prikazati kot delavsko.

Ajdovski župan Tadej Beočanin (foto: STA)

Ajdovski župan Tadej Beočanin (foto: STA)

Čemu se občina vtika v gospodarsko dejavnost?
Pri tem odkupu je pomembna tudi vloga župana Tadeja Beočanina, ki je predhodno trdil, da bodo Vseslovenskemu združenju malih delničarjev (VZMD) posredovali informacije o vstopu občine v Mlinotest v zakonskem roku, vendar na VZMD trdijo, da jim informacij niso posredovali oziroma da niso posredovali bistvenega dela, pri katerem se sklicujejo na poslovno skrivnost.

Pri Politikisu so na ajdovskega župana poslali več vprašanj, odgovori na katera bi pomembno razsvetlili ozadje prevzema, vendar ta na njih ni odgovoril. Predvsem se izmika pojasnjevanju o ceni, ki naj bi bila po njegovem poslovna skrivnost, čeprav je po slovenskem obligacijskem pravu ta bistvena sestavina vsake pogodbe. Prav tako ni pojasnil nadstandardnih določil.

Še huje – občina pomaga zasebnikom
Naslednje vprašanje se je nanašalo na asistenco Občine Ajdovščina, ki je družbi Mlino, d.o.o., pomagala pridobivati dodatne delnice Mlinotesta, d.d., po 4-krat nižji ceni od tiste, ki jo je za pridobitev plačala sama. Zato so pri Politikisu dodatno zahtevali, naj pojasni, kakšnih vseh oblik je bila ta pomoč občine družbi Mlino: “Je šlo samo za pravno pomoč (sklepanje pogodb) ali tudi kakšno drugo (finančno)? Zakaj niso poskrbeli, da bi tudi Občina Ajdovščina pridobila nekaj dodatnih delnic Mlinotesta d.d. po ceni, po kateri jih je pridobival Mlino d.o.o.?  Zanimalo nas je tudi, ali je to običajni način poslovanja Občine Ajdovščina, da vstopa v pogodbena razmerja z zasebnimi subjekti, v katerem imajo zasebni subjekti 4-krat ugodnejše pogoje od občine?”

Javni interes za zasebne žepe
Odločitev občine Ajdovščina o vstopu v lastniško strukturo Mlinotesta so na občini zagovarjali z javnim interesom, da se zaščiti delovna mesta in prepreči prodajo Mlinotesta tujcem. Pri tem pa zanemarjajo dejstvo, da se je praktično vsak od kreditno financiranih podvigov uprav, ki so želele olastniniti posamezno podjetje, ki so ga upravljale, končal na način, da je bilo podjetje potrebno prodati tujcem. Glede na to, da občina sodeluje pri tajkunizaciji Mlinotesta, tam niso niti pojasnili, ali imajo vsa potrebna jamstva, da ne bo ponovno prišlo do tragičnega primera propadlega prevzema, ki ga bodo morali zopet reševati davkoplačevalci.

Nedovoljena državna pomoč je močno kazniva
Vsako tovrstno sodelovanje občine pri gospodarski dejavnosti je po evropskem pravu močno sporno in nezakonito in se lahko izvaja le pod strogim nadzorom Evropske komisije oziroma z njenim dovoljenjem. Ali je župan Beočanin dobil to odločbo, ni pojasnil, vendar njegov molk pove veliko. Prav tako ni povedal, kdo bo odgovarjal za posledice, če je pri celotni transakciji šlo za nedovoljeno denarno pomoč.

M. P.