[EKSKLUZIVNO] Črnomelj na poti prvega občinskega referenduma o sprejemu migrantov

(Foto: Matic Stojs)

V Črnomlju bodo v naslednjih dneh vložili pobudo za izvedbo občinskega referenduma, podprto s številnimi podpisi občanov, ki zahtevajo, da o postavitvi migrantskega centra odločajo oni, ne peščica občinskih svetnikov.

V začetku oktobra je v Črnomlju završalo, ko so občani prek medijev izvedeli, da namerava Vlada RS, ne da bi o tem obvestila javnost, v občini umestiti sprejemno-registracijski center za migrante. Občani so združili moči in ustanovili Civilno iniciativo (CI) proti migrantskemu centru z namenom, da preprečijo samovoljo lokalnega vodstva in vlade.

Sledili so javni protest, javni pozivi Vladi RS, predsedniku države Borutu Pahorju in tamkajšnji županji Mojci Čemas Stjepanovič. Kljub protestu, ki je bil prvi tovrstni v zgodovini občine, in zelo veliki udeležbi, pa Vlada RS in županja vztrajata pri svojih namerah. CI se je tako odločila za naslednji korak in namerava še v tem tednu vložiti pobudo za izvedbo občinskega referenduma, podprto s podpisi občanov.
(Foto: Matic Stojs)

(Foto: Matic Stojs)

Začetki
Vse skupaj se je začelo s posnetkom v eni od televizijskih oddaj o migrantskem centru v Dobovi. Novinarka je ob koncu navedla, da namerava vlada podobna centra postaviti še v Črnomlju in Ilirski Bistrici. Med ljudmi je završalo, nakar je občinska svetnica mag. Maja Kocjan črnomaljski županji poslala svetniško vprašanje, ali trditve iz TV-prispevka držijo. Pri tem je izrazila presenečenje, ker na seji občinskega sveta, ki je bila nekaj dni pred tem, županja svetnikov s tem ni seznanila.

Podpora širše javnosti in ustanovitev CI
Po potrditvi županje, da so informacije o centru v Črnomlju točne in so pristojne vladne službe že mesec pred tem opravljale oglede zemljišč, je lokalna skupnost skočila na noge. O ogledih namreč niso bili obveščeni niti najemniki zemljišč niti občinski svet niti ostala interesna javnost. Seznanjeni pa so bile le črnomaljska županja in ministrstvo za notranje zadeve (MNZ).

[EKSKLUZIVNO] Črnomelj na poti prvega občinskega referenduma o sprejemu migrantov 4Občani so se odločili za ukrepanje, ustanovili so Civilno iniciativo proti migrantskemu centru v Beli krajini. Nasprotovanje postavitvi migrantskega centra je javno izrazilo tudi Športno kinološko društvo Bela krajina, saj sta Vlada RS in MNZ pokazala interes ravno za zemljišče na lokaciji Vražji kamen, ki so ga imeli kinologi v najemu in so v njegovo ureditev vložili veliko lastnega truda in sredstev. Kinološko društvo je podprla tudi Krajevna skupnost Črnomelj, ki pa je nasprotovala predvsem lokaciji migrantskega centra pri Vražjem kamnu z navedbo, da je neodgovorno “odvzeti ljudem tisto, kar so gradili z vso svojo vnemo in trudom”. CI je nadalje vztrajala, da je zemljišče neprimerno tudi iz razloga, ker sta v neposredni bližini nogometno igrišče, kjer trenirajo otroci, in trim steza, ki jo redno obiskujejo občani in občanke.

Bela krajina močno zaostaja za ostalimi regijami
CI je belokranjski županji in župana (Semiča, Črnomlja in Metlike) prosila tudi za javno podporo in Vlado RS večkrat pozvala, naj odstopi od te namere. Pri tem jih je spomnila, da je Bela krajina razvojno zelo šibka in ne bi prenesla še dodatne obremenitve. CI je še navedla: “Ne samo zaradi degradacije prostora, tudi glede na dejstvo, da je občina Črnomelj v velikem razvojnem zaostanku, je namestitev migrantov v našo občino nesprejemljiva.” Brezposelnost v občini namreč močno presega državno povprečje in je v septembru 2016 znašala okoli 17 odstotkov. Število delovnih mest v občini pa se je v zadnjih nekaj letih prepolovilo. Tudi povprečna bruto plača v občini je bila v letu 2015 kar za 29 odstotkov nižja od slovenskega povprečja. Po navedbah CI njihovi občani “komaj shajajo, mladi odhajajo in se ne vračajo”. Poziv CI vladi je bil: “Vedno ste pozabili na nas, pozabite tudi zdaj!”

 

(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

Prvi protest v Črnomlju
V petih dneh priprav je CI uredila potrebno dokumentacijo in napovedala veliki protest. Po njihovih navedbah se je protesta udeležilo okoli 800 ljudi, kjer so sočasno zbirali tudi podpise pod Peticijo proti migrantskemu centru v Beli krajini. Podpisniki so bili večinoma občani občine Črnomelj. Da so v svojih namerah resni in se ne bodo zlahka predali, so protest podkrepili tudi z navzočnostjo več bagerjev in traktorjev. Udeleženci protesta so se tudi strinjali, da je bil to za Črnomelj zgodovinski dogodek in so ljudje končno stopili skupaj, ne glede na politično pripadnost, ter se s skupnimi močmi borijo za svojo prihodnost. Protestu so izkazali podporo tudi nekdanji podžupan Branislav Adlešič, častni občan Silvo Grdešič in nekdanji inšpektor Andrej Sever. Na socialnih omrežjih pa so CI javno podprli tudi številni lokalni podjetniki. Županja pa je dan pred protestom na novinarski konferenci izjavila, da je le proti namestitvenemu centru, kar je domačine še dodatno razjezilo, saj ni zavrnila možnosti sprejemno-registracijskega centra, ki ga ljudje prav tako ne podpirajo.

Ministrstvo in državni sekretar Šefic kar vztrajala
Samo dan po protestu je Občina Črnomelj prejela dopis, da mora Športno kinološko društvo do 20. novembra predati zemljišče v “okviru pripravljalnih aktivnosti, ki bi omogočile izvedbo nujnih del v primeru nujne vzpostavitve registracijsko-sprejemnega centra”. Naslednji dan je MNZ zahtevo preklicalo, saj je dogovarjanje “potekalo na nižjem nivoju strokovnih služb, pri čemer odločitve niso bile usklajene z vodstvom ministrstva”. Hkrati so dodali, da preučujejo tudi druge možne lokacije za vzpostavitev navedenih centrov, državni sekretar Boštjan Šefic pa je na sestanku v Črnomlju dodal, da se usmerjajo predvsem na zasebna zemljišča.

(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

CI vztrajala pri zavrnitvi kakršnegakoli centra
CI je nato vložila zahtevo za obravnavo tematike tudi na seji občinskega sveta občine Črnomelj. Zahtevali so, naj občinski svet zavrne možnost vzpostavitve centra v povezavi z ilegalnimi migranti v kakršnikoli obliki. Javno so tudi pozivali občinske svetnike, naj jih pri tem podprejo. Na občinski seji je bil nato prisoten tudi Šefic, ki je svetnike prepričeval, da je te osebe (migrante) boljše imeti na enem mestu in pod nadzorom policije, ne pa da se nenadzorovano gibljejo med občani. Migranti naj bi bili v občini le 72 ur, za namene popisa in registracije.

Županja je navedbe Šefica podprla in svetnike pozvala, naj ji zaupajo. Predstavnica CI mag. Maja Kocjan pa je na seji občinskega sveta prebrala več pisem s pozivi različnih občanov, naj svetniki namere ministrstva zavrnejo. Med drugim je prebrala tudi pismo občanke Brežic (po rodu Belokranjke), ki je opisala potek dogodkov preteklega leta v povezavi s centrom v Dobovi. V pismu je opisala občutke in doživetja tamkajšnjih prebivalcev, počutili so se, kot bi bili na vojnem območju.

Proti le svetniki SDS
Županja je nato za odločanje občinskih svetnikov pripravila 10 sklepov, ki so zavračali možnost namestitvenega centra tako v občini Črnomelj kot tudi v Beli krajini. Po navedbah CI pa so ti sklepi oblikovani tako, da še vedno dopuščajo možnost postavitve sprejemno-registracijskega centra. Občinski svetniki iz vrst SD, DeSUS, NSi in delno SLS so nato s 15 glasovi županjine predloge podprli, zavrnili so jih le občinski svetniki iz vrst SDS (eden od svetnikov SLS pa se je glasovanja vzdržal).

Pobuda za občinski referendum
Med občani so se začeli javni pozivi, da o tako pomembni zadevi ne sme odločiti 15 ljudi, temveč ljudstvo, pozivati so začeli k izvedbi občinskega referenduma. CI jim je sledila in začela zbirati potrebne podpise, skladno z občinskim odlokom. Zdaj so sporočili, da bodo pobudo, podkrepljeno s podpisi, v naslednjih dneh tudi vložili pristojni občinski službi. Tudi v CI so namreč prepričani, da je čas, da o tem odločijo ljudje, ne pa zgolj 15 občinskih svetnikov iz županjine koalicije. Če županja ne bo sledila pobudi in podpisnikom, bodo stvari še stopnjevali – v okviru razpoložljivih pravnih sredstev bodo šli do konca. Ne izključujejo pa niti novega, še večjega protesta.

M. K.

 • Osti jarej

  …..pumpa pumpa,pa nobena pumpa tko ne pumpa,koker naša pumpa pumpa….v ozadju pa frdaman boj za zadnje naše in naših staršev žulje

 • Osti jarej

  ..angelo pejte očofat…ke v švabarijo…..a jih ni ona vabila,erdogan pa zbiral?!?…no,pa italija tud…kene?

  • Ruggedplant

   Angela jim je odprla vrata v Nemčijo in do tega ima vso pravico, če se s tem seveda strinja tudi nemški narod in glede na to, da je še na oblasti, očitno se. To, da smo nemškemu zgledu sledili tudi mi, pa nima zveze z Angelino odločitvijo in odgovornost za posledice nosi IZKLJUČNO slovenska vlada (in seveda vsi državljani, ki ste/so jo izvolili).

 • totex39

  Zahtevati bo potrebno referendum za celotno državo o NE naselitvi migrantov pri nas. Istočasno pa podati zahtevo o odstopu vlade.

  • janez.pokoncni

   V Sloveniji se vlada izven parlamenta ruši samo pod pogojem, da je ne vodi pripadnik kaviar socialistične mafije.

   • totex39

    Res se bomo težko rešili teh zavoženih kaviar socialistov, kot jih imenuješ. A potrebno bo nekako najdit pravo rešitev, da se jih znebimo in da nam zavladajo pravi domoljubi.

    • janez.pokoncni

     Če upoštevamo, da je demokracija za naslednjih nekaj desetletij oziroma stoletij edina realna oblika vladavine (ne razpravljava ali je demokracija dobra ali slaba), potem je edina rešitev streznitev večine, kar je v tem trenutku v SLO mission impossible zaradi povsem ugrabljene države.

     • totex39

      Ja se strinjam, da je to pri nas skoraj nemogoče, saj nas je ravno ta balkanizacija še dodatno dokončno dotolkla.

 • sevenx

  Edini ki razumejo kaj to pomeni. Edini normalni. Vsaka čast Črnomelj!

 • Miha

  Pametno.
  Belokranjci razumejo demokracijo.
  Belakrajina – naslednja Švica.

  • rrrrr

   Belakrajina – naslednja Švica? Huh, tažka bo. Švica je za to potrebovala cca štiristo let, ne pa petindvajset.

 • Slovenka

  ”Občinski svetniki iz vrst SD, DeSUS, NSi in delno SLS so nato s 15 glasovi županjine predloge podprli, zavrnili so jih le občinski svetniki iz vrst SDS (eden od svetnikov SLS pa se je glasovanja vzdržal).”

  Dragi Črnomaljci in sploh vsi Belokranjci, ta podatek imejte pred očmi, ko boste naslednjič volili. Zdaj veste, katere stranke ne sodijo v Državni zbor in v občinske sveta, sploh nikamor, kjer se zbirajo spodobni ljudje.

  • RATATA

   Če je tako, tudi referendum ne more uspeti.

   • Slovenka

    Zakaj ne? Je treba poslušati stranke? Črnomaljci izpeljejo referendum in s tem lizunskim strankam pokažejo sredinec, kasneje pa jim dajo nogo še na občinskih volitvah.

    • RATATA

     Navijam zanje, da bo tako, čeprav dvomim.

 • rrrrr

  Belokranjci, ali niste lani letali z rdečimi zastavami po bregovih Kolpe in protestirali proti ograjam? Danes pa boste vihteli slovenske zastave in protestirali proti begunskemu centru v Črnomlju?
  Želeli ste,poslušajte!
  PS: resnično nisem privoščljiv, ampak streznite se že enkrat: pravilno voliti=manj na referendume hoditi!

  http://novice.najdi.si/predogled/novica/5a123b6b001f5d23f73f3eb28ac99357/Radio-Krka/Dolenjska-in-Posavje/Skupina-Belokranjcev-ponovno-s-pobudo-varuhinji-%C4%8Crnomelj-Ljubljana

  • Steiermark

   Verjetno niso letali isti, ti, ki danes protestirajo….

   • rrrrr

    Morda ja, morda ne. Pri svojih rojakih nikoli nisem povsem preprepričan

   • Ruggedplant

    Glede na zgoraj navedeno razmerje med občinskimi svetniki, je bilo očitno migrantofilov več, zdaj pa naj jih slednji seveda tudi kar sami preživljajo. To je edini način, da naučiš slovenclja osebne odgovornosti za oddan volilni glas – dokler gre za neko abstraktno skupno skledo, je marsikdo pogumen, ko bi šlo pa za njegovo OSEBNO denarnico, bi bilo že na volitvah 90% manj levakov, na še naslednjih pa bi tudi slednjih 10% bankrotiralo.

  • RATATA

   najprej bojo moral svoje refugiwelkomense preluftat.

  • Get Smart

   Ne, niso.
   Z rdečimi zastavami so paradirali in še vedno paradirajo ene in iste MURGLSKOSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE kreature.

   Ljudje hodijo s slovenskimi zastavami,
   MURGLSRBSKA JUGOSLAVIJA in KOMINTERNA pa z jugokomunističnimi in KOMINTERNIOVSKIMI zastavami.

   Malo se streznite, malo manj (pravzaprav povsem brez) enačenja ljudi in kominternistično jugokomunističnih kreatur
   in
   nehajte ljudem podtikati, da so želeli Tita in Stalina, ker ga niso!

   Pamet v glavo.

   • Ruggedplant

    Ljudje, ki vselej volijo komuniste, se nostalgično spominjajo Tita in Juge, blatijo osamosvojitelje in se norčujejo iz vseh vrednot, ki jih je predstavljala, SO komunisti, SO stalinisti in NISO slovenski domoljubi! Za postsocialistično bedo v kateri živimo ni kriv ne Stalin, ne Tito, ne Kučan, ne Zoki, pač pa zmanipulirana raja s spominom rdeče ribice, ki VSELEJ voli komunistično leglo. Pa ne pod prisilo, tako kot v S. Koreji, ampak povsem prostovoljno, kar nas dela za svetovni unikum v narodovi neumnosti. Še enkrat: v veliki večini preostalih komunističnih držav na svetu, morajo komunisti na oblast priti preko oboroženega državnega udara, s strahovlado, ukinitvijo volitev, goljufij pri štetju, pri nas pa ni potrebno prav nič od navedenega, da bebavi sonarodnjaki volijo kakršnegakoli antijanša primata jim že murgle pred volitvami lansirajo in vtetovirajo v evolucijsko osiromašene betice. Koliko je pravih Slovenec domoljubov v naši državi, pa se lahko prepričaš ob shodih pred spomenikom krivosodja v ljubljani in pa seveda na vsakih državnozbnorskih in predsedniških volitvah, kjer niti enkrat samkrat (!) v samostojni državi ni demokratična opcija dobila več kot 40%. Razen seveda, če si raje lažeš in si prepričan, da nas je v Sloveniji večina demokratov in domoljubov, komunisti pa neprestano ponarejajo volilne rezultate. V tem primeru ti priporočam, da stopiš malo med ljudi in z njimi rečeš kakšno o politiki, če pa te preveč zebe za tovrsten podvig, pa si preberi komentarje na poljubnem bolj obiskanem portalu in dobil boš približno sliko o gnili realnosti političnointeligenčno osiromašenih sodržavljanov.

  • Franc Šink

   Oni so bili proti ograji zaradi živali, ki so se res mučile nanjej!

 • Franc Šink

  Na žalost so Občani Črnomaljci malo pozni! Voda ne teče več na njihov mlin, ampak mimo njega.

 • if

  Ko začnejo učinkovati krizna dejstva na puhlomisleče, ti začnejo razmišljati bolj zdravo, postajajo pripravljeni odločati o svoji prihodnosti. Torej, kriza nas bo streznila! Naj živi kriza!

  Glavna tarča za demokratične ukrepe je v Ljubljani, idejo o dosegu svobode bomo uresničili s tehnologijo volitev, ne s tehnologijo Hudih jam.
  Oddajmo torej dovolj glasov politični sili, ki jo preganja režim Hudih jam, režim migracij, azilnega procesiranja, režim kršitelj zakonodaje in ustave.

 • Kat Wilson

  Tudi, če se center postavi, migranti ne bodo ostali prav dolgo. Imajo drugačne cilje in drugačna navodila. Za Slovenijo jim dol visi, na udaru so Italija, Francija, Avstrija in Nemčija, pa še države bolj severno. Če mene vprašate, postavljajo ograjo/zid na napačni meji… Namesto tega bi jim lahko organizirali avtobuse – seveda za ustrezno plačilo, saj imajo denar – in jih zapeljali lepo do želene destinacije. Dajmo delat biznis, ne pa tega sranja. Smo premajhni da bi plačevali za centre, medtem pa so naša prevozna podjetja brez dela.

  • Steiermark

   Edino pravilno bi bilo, postaviti visoke ograje, kot Madžari in Španci, ter jim tako dejansko preprečiti okupacijo Evrope in pogrom nad Krščansko Evropo! Nagnat, vse, nazaj, da bodo lahko uživali v pogojih, ki so pravi za njih – na drevesih, pri njih doma!

   • Kat Wilson

    Če jih primerjaš z opicami, prosim nehaj. Opice so civilizirane. Dost je tega, žaljenja živali imam vrh ku**a.

  • alojz

   Potem pa migrante v Grčiji na vlak in direktno v Nemčijo.

   • Kat Wilson

    No ja, za to bi rabili prepričati Grke in precej ostalih vlad. Tukaj pa samo našo da to odobri… Manj dela + zaslužek.

 • Slovenija moja dežela

  naj jim uspe

 • južnificirana_si

  migrantski center naj se zgodi v murglah. Tam so doma sami humanisti

 • marker

  Na vstopu v Belo Krajino je bila velika tabla, na kateri je v arabščini pisalo, da so begunci dobrodošli.
  Belokranjci, izprašajte malo svoje lokalne politike o tem napisu in predvidenem centru za migrante.

 • južnificirana_si

  najprej ljudje volijo za levičarje, ko levičarji izvajajo levičarsko politiko pa ljudem ni več prav. idiotizem

 • Borut Stari

  Zakaj bi morali sprejeti medse nekoga, ki ga nočemo in med nas ne spada? Zato ker tako želi Brussels? Zgodovina se ponavlja, Priseljence iz juga,predvsem Kosova smo morali sprejemati tudi po ukazu iz Beograda. Poserjem se na tako in podobno suverenost.

 • Get Smart

  Ne želi Brusalj, ampak želi Kominterna, tudi Beograd je izvršavao in izvršava naređenja Kominterne.
  Evropa je okupirana tako kot Slovenija.
  V Evropi smo ljudje, kot smo v Sloveniji,
  in so kaviarkominternistične kreature in njihovi serbusi, kot so v Sloveniji.
  Vsegliharstvo si morate ljudje izbiti iz glave.
  Vsegliharjenje vam je v glaviće vcepil murglski jugokomunistilčni in kominternistični agitprop.
  Za suverenost, torej za lastno SVOBODO se moraš boriti.
  Kominterna hoče iz tebe narediti sužnja,
  murglskosrbski jnugokomunistični watchdogi pa čuvajo te tekovine revolucije.

  Ljudje v glavnem ne volijo te kreature, ampak si te kreature s pomočjo 70 let grajenega in zgrajenega udbovskega aparata v glavnem same naštejejo potrebne glasove.
  Stalin:
  “Ni važno, kako se voli, važno je, kdo šteje!”

  Idioti so kvečjemu tisti, ki onaniranjem po spletu legitimirajo dejansko PROTIZAKONITE in PROTIUSTVNE volitve
  ter ljudem pripisujejo, podtikajo krivdo za zločine, ki jih ljudje trpijo.

  Da niti ne omenjamo neprestano onaniranje ne nekakšno levičijevstvo.
  Sicer je res, da je KOMINTERNA za svojo agitpropagando izbrala pojem levičijevstvo, ljudem pa namenila pojem desničijevstvo, toda,
  ali se samozvani oziroma radi bi bili neidioti, kdaj vprašate, kaj to pomeni.
  Kako je lahko TUJEK v telesu—KOMUNIZEM-KOMINTERNA—JUGOKOMUNIZEM kar naenkrat postal levići?
  Telo—SLOVENIJA—SLOVENEC—Človek—poštenjak pa je kar naenkrat postal desnići?

  Levići-desnići je agitprop za poneumljanje ljudi. Za enačenje neizenačljivega.
  MURGLSRBSKI JUGOKOMUNIZEM je lahko pogojno levići v SRBSKI JUGOSLAVIJI:
  —jugoslovanska Levanka rukić je kaviaržidovski Tito Broz Joseph, Milošević, Kućan, Milanović…
  —jugoslovanska Desanka šakić je Turški serbus Kara Djordje (Črni Đuro).

  Obe, rućica i šakica pa sta del enega in istega kaviarkominternističnega parazitskega organizma, in sicer telesa “smrtnih sovražnikov ljudi”.

  Pamet v glavo.

  • Franc Šink

   Čeprav je tvoj komentar spolno obarvan, je pa resničen.SAMA KURBARIJA.

 • Vrhovni sodnik

  Take in podobne prigode se reši enkrat za vselej, DOL S TO VLADO !

  • Marija

   Tako je in to hitro

 • elh

  Morda v Ljubljani večina soglaša z migrantskim centrom drugje nikjer. Vprašanje pa je, če so Slovenci in lojalni državljani sploh še večina v Ljubljani.

  Nisem iz prestolnice vendar, če bi glasovali za ali proti takemu centru v Ljubljani sem proti, enako velja za vse slovenske možne lokacije. Zakaj bi mi morali nositi posledice zblojenosti islama, ki ga določeni krogi izkoriščajo za vzpostavljanje kaosa v Evropi?

  Povsod drugje v Sloveniji si ljudje nočejo v svojih občinah pokvariti varnostno higienski položaj.
  Seveda pa vlada, ki Bruslju hlapčuje, doma lahko svoje državljane prisili v pokorno sprejetje migrantov. Če ne drugače s prisilo.

  Samo, kakšno vlado pa potem imamo, če bi kaj takega storila in povozila ljudsko voljo in v katerikoli kraj, mesto, vas sprejela nekaj, česar si ne želimo? Bomo videli…

  Zakaj bi po nepotrebnem vzpostavljali kaos v Sloveniji? Že brez tega nam ne gre kaj prida.

 • Olga

  Zaradi arogance in samovolje državnih in občinskih oblastnikov, podpiram zahtevo po referendumu! Prav je, da jim občani povedo, kar jim gre in to na zakonit način – z referendumom! Tudi županjo je treba nagnati!

 • totex39

  http://www.lokalec.si/novice/slovenci-v-avstriji-nezazeleni/
  Ne spada pod to vsebino, ampak kljub temu, kakšno mišlenje imajo Avstrijci o nam.

  • Nada

   Mislim, da gre za podtaknjene plakate levice v Avstriji, z namenom, da bi očrnili avstrijsko desnico. Te plakate so gotovo izdelali tudi iz razlogov pretekle predvolilne kampanje, da bi z njimi strašili Slovence, da je Hoferjeva opcija proti Slovencem. Skratka umazana akcija levice.

   • sunday

    verjetno tudi ne ločijo čefurjev od slovencev!!!

 • ney

  https://twitter.com/AmyMek/status/805989168014913540
  Evo takole so v Libiji naredili z gays. Ljudi mečejo s streh…
  KAJ NAŠI VLADI NI JASNO???? Bi radi, da se to dogaja tudi pri nas.
  SLOVENIJA JE PREMAJHNA ZA KAKRŠENKOLI MIGRANTSKI CENTER!!!!
  Kdor jih hoče naj jim pomaga graditi center tam v njihovi državi in naj jih tam ujčkajo in čuvajo ter ostanejo tam z njimi.
  Slika:
  https://pbs.twimg.com/media/Cy8bhdCWQAEAB9W.jpg

 • cosmosjasnovidec

  Za kamelotrajbarske muslimanske migrante in centre se reče STOP in pika.
  Tukaj se nima vlada več kaj vmešavati v nasprotnem pa državljani Slovenije v parlement ter jih pometati skozi okna ven.
  Kaj se pa to pravi,da bodo prekleti komunistični nacisti vlačili morilce v državo kateri bodo pobijali Slovence in posiljevali ženske ter otroke?
  Piz.. mater… ali ni že dovolj tega muslimanskega sranja?
  Ali so povsem slepi,da ne vidijo kaj se dogaja po vseh državah sveta in kaj počnejo musliči na ulicah.
  Kaka drhal je to,da pride v europo ter po ulicah lomi vse kar jim pride pod roke ter kriči “smrt belcem” to je naše ozemlje policija pa stoji in jih gleda namesto,da bi jih pobila do zadnjega?
  Kako je možno,da si neka svinja upa priti v tujo državo ter dela nemire,izgrede,posilstva mori vse po vrsti in tako naprej zraven tega pa še hoče azil ali državljanstvo?Kje je tukaj logika?
  Zakaj ne gredo ti gnoji v vladi v turčijo ali bilo katero drugo arabsko državo ter naredijo tam nek izgred?
  Dovolj bo že samo,da si naročijo svinjsko pečenko pa bodo v trenutku obglavljeni.
  Ko bodo šli v arabijo skupaj z levimi komunajzerji in tam naredili izgrede pa se živi vrnili se pa lahko pogajamo v nasprotnem pa bolje,da čimprej crknejo sami od sebe preden jih bo ljudstvo razčetverilo na majhne kose,ko bo prišlo do tega.Če bo izbruhnila kamelotrajbarska muslimanska vojna bom osebno poiskal vso to levo komunajzersko sodrgo katera je krivec za vse in ji jeb.. mate.. katera jih je skotila.
  Da se to dogaja si je europa oziroma so si njeni prebivalci povsem sami krivi,ker se ne dvignejo ter izženejo to muslimansko golazen na lep ali grd način.
  Pa,da mu jeb.. vse po vrsti in pljunem v ksiht,če mi kdor koli pride pred oči in omeni o nekem sovražnem govoru ali podobno.
  Razbijem ga na prafaktorje gnoja zahojenega.Počasi bom imel vsega čez vrh glave.

  • sunday

   ++++točno tako in še bi se dalo dodati za te preklete podganje musli iztrebke in izdajalce eu narodov!!!

 • sunday

  vse te kljukonose peskožere nagnati k njihovi svinjski podgani – alahu!!!

 • Marija

  Kaj pa Velenjčani in Maribor? Saj ni za govoriti.

 • Comment Ator

  Referendum, katerega rezultat je lahko v nasprotju z interesi vlade, mora ustavno sodišče vnaprej prepovedati, tako kot je uspešno že tistega o džamiji. Že to je preveč da se ljudem dovoli da gredo 1-krat na 4-5 let na volišče, a ker imajo, na srečo, tudi ženske volilno pravico, zmeraj zmaga kakšen naš s plavimi očkami.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!