Jadranka Sovdat izvoljena za predsednico Ustavnega sodišča RS

Nova ustavna sodnica Jadranka Sovdat (Foto: STA).

Ustavni sodniki so na današnji seji za novo predsednico ustavnega sodišča izvolili Jadranko Sovdat, za podpredsednico pa Etelko Korpič-Horvat. Sovdatova, ki je bila do sedaj podpredsednica sodišča, bo nasledila sedaj predsedujočega Miroslava Mozetiča. Obe bosta funkcijo nastopili 31. oktobra. 

Glasovanje za predsednika Ustavnega sodišča poteka tako, da izmed svojih vrst glasujejo tajno za dobo treh let. Volitve morajo biti opravljene pred iztekom mandata prejšnjega predsednika Ustavnega sodišča.

Letos  se mandat izteče Miroslavu Mozetiču in Marti Klampfer, ki ju bosta nasledila Špelca Mežnar in Marko Šorli, marca 2017 pa se bo iztekel devetletni mandat tudi Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. Predsednik Pahor je že objavil poziv za zbiranje možnih kandidatov za ustavne sodnike, predloge bodo zbirali do 10. novembra, kot poroča STA.

Kdo je Jadranka Sovdat?
Jadranka Sovdat je bila sedaj drugič predlagana za predsednico Ustavnega sodišča in tokrat dobila veliko podporo vseh strank. Tako kot njen predhodnik Miroslav Mozetič ima tudi sama magisterij z ustavnopravnega področja. Po njenem mnenju je zelo pomembno, da je med ostalimi pravniki tudi kakšen strokovnjak za ustavno pravo, ker se lahko pogledi na določene teme med različnimi profili pravnikov močno razlikujejo.

A. B.