Uničevalni komunisti kar osem dni razstreljevali emonski zid neprecenljive vrednosti!

Foto: Wikipedia

Emona je bila z vseh strani obdana s približno 1.950 metri obzidja, ki je meščanom in blizu živečim prebivalcem zagotavljalo varnost v primeru morebitne nevarnosti. Glede na to, da obzidje predstavlja kulturno dediščino neprecenljive vrednosti, bi človek pričakoval, da bodo za njegovo ohranitev in restavracijo vladajoči naredili vse, kar je v njihovi moči, očitno pa to komunistični oblasti ni bilo jasno, saj je brez slabe vesti prispevala k razstreljevanju emonskega zidu. Mogočno gmoto obrambnega zidu, ki je bil ohranjen do višine 4 metrov, so razstreljevali osem dni.

Za postavitev temeljev emonskega obzidja je bilo potrebno izkopati več kot 10.000 m3 proda in gline ter vgraditi preko 30.000 m3 kamenja in vsaj 6.000 m3 malte. Ob gradnji obrambnih jarkov in kloak je bilo potrebno izkopati ogromno materiala, s katerim so nato gradili notranje nasipe. Mestno obzidje je bilo visoko od 6 do 8 metrov in je imelo 29 stolpov, ki so se prilagajali mestnim vratom. Gradnja iz lomljenega kamna – na zunanji strani so bili kamniti kvadri, povezani z malto, na notranji strani pa je bil zid grajen iz zmesi oblic, manjših kamnov, peska in deloma drobcev opeke – je zidu dala posebno trdoto.

Dandanes del Ljubljane še vedno zaznamuje južni del obzidja, tako imenovano Mirje. Arheolog Walter Schmidt je na začetku prejšnjega stoletja raziskoval obzidje neprecenljive vrednosti, le dvajset let pozneje pa se je ljubljanski mestni svet odločil, da ga poruši, ker naj bi kazil izgled mesta ter zaviral njegov razvoj, o čemer se je v svoji knjigi z naslovom Rešena arheološka dediščina Ljubljane razpisala arheologinja Ljudmila Plesničar Gec. V bran zidu se je umetnostni zgodovinar in restavrator France Stele odločil za pripravo brošure z naslovom V obrambo rimskega zidu na Mirju v Ljubljani, arhitekt Jože Plečnik pa je izdelal urbanistični načrt, s katerim je rimski zid s praktičnega in z estetskega vidika umestil v podobo mesta.

Zahodni del obzidja je bil dokumentiran v 70-ih letih, konkretneje med gradnjo Cankarjevega doma. Čeprav je bilo odkritih 75 metrov obzidja, pa sta tedanja komisija za Emono in spomeniška družba uspeli upravičiti 11 metrov obzidja, ki danes predstavlja zunanjo podobo Cankarjevega doma. 

Foto: Wikipedia

Osem dni so razstreljevali kulturno dediščino neprecenljive vrednosti
Zid na Mirju je sicer v originalu ohranjen do ene četrtine, do nadgradnje, vključno z dodatki značilnih piramid, pa je prišlo na podlagi predloga s strani Plečnika. Medtem ko je ta del zidu restavriran in na ogled Ljubljančanom, pa tega kljub naporom tedanjih raziskovalcev ne moremo reči za severni del obzidja. Ob gradnji Trga revolucije (današnjega Trga republike) leta 1962 zidu kljub predlogom, kako ga vključiti v podobo trga, ni bilo mogoče ohraniti. Glede odločitve komunistov je Plesničar Gecova v knjigi zapisala, da je bilo v poznih jesenskih mesecih leta 1962 območje odkopano z buldožerji, porušeno ter zravnano z zemljo. “Mogočno gmoto obrambnega zidu, ki je bil ohranjen do višine 4 metrov, so razstreljevali osem dni.”

Kot lahko vidimo, komunistom kulturna dediščina ni predstavljala prav nikakršnega pomena, čeprav je izjemnega pomena za oblikovanje naše kulture in posledično nacionalne identitete. Kulturno ustvarjanje je namreč med drugim tisto, ki je vplivalo na oblikovanje lastne države in definiranje slovenskega naroda.

H. M.

 • hle

  Ti zidovi predstavljajo začetek okupacije slovenskega točneje Kranjskega ozemlja z strani Rima Emona je bila pač Rimska postojanka v srcu Kranjske verjetno prej svobodne kneževine katere prestolnica je bil Kranj in te ruševine tam ne bi smele obstati v spomin ampak v opomin

  • ZatonMesecnikov

   Kar malega hlejčka naučijo, to stari hle nabija po portalih.

   Zapomni si, Rim je bila civilizacija, ki je unificirala velik del današnje Europe in je temelj današnje europske civilizacije.

   Pozabi že na dialektični materializem in na delitev sveta na zatirane in zatiralce. Dovolj si že star….

   • Schemva Miro

    Star je že dovolj,ampak pamet ga je pa zgrešila.

   • Steiermark

    on ne “razumije” dobro……

   • hle

    Vse več dokazov govori o tem da se Slovenci nismo privlekli izpod ene hruške onkraj Karpatov ampak smo bili na tem prostoru že pred Rimom konec koncev celo vaš veliki vodja govori o tem in na Rimljansko okupacijo tega prostora bi morali gledat kot na začetek pohabljanja našega naroda ampak kot kaže je bil projekt v dveh tisočletjih uspešen in so nas dokončno pohabili v narod hlapcev

    • ZatonMesecnikov

     O nacionalnosti slovencev je neumestno govoriti za časa Rimljanov. morda je šlo za populacijo govorečih podobna narečja. Ker po tvoji logiki bi tudi danes morali biti Hrvati pa Srbi ena nacionalnost, pa Avstrijci in Nemci. Osebno verjamem v večplastnost takratne družbe, na dnu so bili morda slovensko narečje govoreči, saj so si jih višji sloji (kelti prej, potem Rimljani) jemali za svoje slave. Možen pa je bil seveda tudi prehod v višji sloj in postati rimski državljan. Tako imenovani Vlahi, oziroma Lahi pri nas.

     • hle

      Hrvati so izvorno Turkmenskega izvora ki se jih je v srednjem veku naselilo v dve enklavi večina današnjih Hrvatov je Slovenskega ali Srbskega izvora

     • ZatonMesecnikov

      Hrvati so v istem času kot Srbi prišli na Balkan, v 7. stoletju. Tako piše cesar bizanstinski cesar Konstantin Porfirogenet v 10. stoletju v De administratio imperium. Tako kot srbi, so si podredili tam živeče prebivalce Vlahe, Ilire, Romane, Dalmate, poleg slovenskih kajkavcev skozi stoletja. Če so srbi kot uskoki stoletja prihajali na Hrvaško in sprejeli katoliško vero in postali Hrvati, je to predvsem krivda srpske pravoslavne cerkve, ki je vedno vztrajala, da je le pravoslavec lahko Srb.

 • oto

  Ja itak, od kje vam ta podatek? Ta vaša resnica je patološka.

  • Soave

   Razloži, prosim.
   Patološka resnica ? V povezavi s tem člankom ?

   • Steiermark

    zmenetov je strah, da pride v javnost resnica, katere se, kot izgleda , sploh ne sramujejo, bojijo pa se, da bi dobili “plačilo” v istem “denarju in znesku”, kot so ga oni izvajali, na slovenskem!

 • Valter BraniSlav

  Pise se leto 2018.
  Ta stara jajca danes nikogar ne zanimajo.
  In zakaj se niste preje vrnili?
  Ah takrat je Jansa se rinil v partijo.

  • Steiermark

   Seveda tvoja stara jajca, najbrž tudi tvojih , do sedaj “zvestih” prijateljev, ne zanimajo! Svojo kratkovidnost in slepoto pa zadrži zase. Če ti nimaš zgodovine ali pa te je strah tiste, od tvojih “stricev” revolcionarjev, ki imajo na vesti več kot 200.000 življenj, nedolžnih Slovencev, rope in uničevanje naše, kulturne dediščine, je to tvoj problem, pač , niti kulturno, niti genetsko ne spadaš med nas! Tvoji strici so se že 45 leta, ko so nam Slovenijo “osvobodile” tuje sile, tvoji rdeči stričeki pa jo enostavno okupirali in zasuznjili, pokazali svojo “kulturno divjaško” pripadnost ISIS-u, pod glavnim abu titom!

 • večni srb

  Kadar arhitekt nima nobene pametne ideje, zgradi piramido.

 • večni srb

  Slovenci smo sto let za leseno žlico.
  Ja zgledamo kot dežela palčkov, same patetične gradnje, nismo zgradili nobene svetovne znamenitosti, nič kolosalnega, niti inovativnega ali vsaj ekstravagantnega, vse skupaj je ena velika žalost.
  Gledamo kako danes obnavljajo železnico, ki slučajno vedno poteka pod čim manjšim naklonom, saj klanci poberejo največ energije, ko se motor bori z gravitacijo. Mislil sem, da bodo končno uredili brežine na obeh straneh in vlekli ob tirih še potko za pešce in kolesarje, pa nič od tega. Samo utrdili so vse skupaj in poflikali železo beton, zamenjali drenažo in kanale za kable, tistih avstroogarskih mostov, obokov in utrjenih sten se skoraj niso dotaknili, ker nimajo kaj popravljati. Fasado so zamenjali in podaljšali nosilne traverze, kamnita osnova je ostala popolnoma ista, brez veze so šli gonit milijone in vlačit k nam še več migrantov. Zgleda bolje kot prej, ker je še novo, to je pa tudi vse, idioti.

  Zadnjih 30 let se gradi več kot prej če celo Jugoslavijo, od povojne obnove naprej, vse je popolnoma zanič, nove stvari razpadajo, cela logistika pa je zgrajena za avtomobile oziroma vozila, ki jih je že zdavnaj povozil čas in v nobenem primeru ne omogočajo konkurenčnega prometa. Novi objekti se rušijo, stara brežina ob reki je zdržala desetletja, skoraj brez mankajočega kamna, iz nove so se že po nekaj mesecih začele valiti skale, nov most se je pa sesedel, iskreno dvomim, da je drugje po državi kaj bolje. Kot bi projekte delali tujci, ki niso nikoli živeli pod Alpami, to bo treba če kakšno desetletje že vse graditi na novo, popravljati in dograjevati, pa smo vse vsaj trikrat preplačali.

 • Soave

  + + + + + + +

  Hi. . . hi. . . . . Komunisti pa kulturna dediščina ?? Vic stoletja , dragi moji !!
  Oni vedo samo za svojo ” dediščino ” , ki so jo kradli in pokradli leta 1941 in dalje.
  Kaj je zanjih Kultura pa vemo , ali ne ??

  • Goran Hvala

   a zdej pa slovence skrbi rimska zapuscina….ce ste pravi domoljubi za kakrsne se imate to ne drzi..
   to je cist neslovensko…rimljani so bli okupatorji.. zavzeli so vse kar so le lahko in ufurali svojo voljo. poklali vse kat jim je zapasalo…a to je kul ker glih vam pase pa zdej spet gobec sucete…dej odlocte se ze kaj ste in za koga ste… butare. .

   • učko

    Mah, kakšni okupatorji, takrat Slovencev še nikjer ni blo, ko so bli tukej Rimljani, bimbo ! Tud vas čefurčkov ni blo še nikjer !

    • Steiermark

     ćefurjev takrat še res ni bilo, ker so še “počivali” v globokem blatu – močvirju, izza karpatov. Sloenci oz. predhodniki Slovencev, se pa imenujejo “Veneti izpred rimskih časov” in imajo na tem področju več kot 4.900 let zgodovine!

     • Jože

      si pa stvarno udarjena

   • Andrej

    Kjerkoli po svetu najdejo kakšne rimske ostanke jih restavrirajo, poslikajo, naredijo brošuro. Povežejo se z agencijami in turizem cveti. To je kulturni turizem. V Ljubljani pa bolj nese pivski turizem.

    • antimur

     V Ljubljani še najbolj nesejo čevapčarnice, kebabnice, travarnice in drogarnice.

     • ZatonMesecnikov

      Pa burekdžince…

    • Steiermark

     “kulturni turizem”, v Lublani in povsod, kjer je veliko jugozombijev, so ćevapićići….

     • Andrej

      A ni normalno, da turist pogleda Zokija, pa Šarca in je potem prepričan, da je slovenska nacionalna jed burek, pa čevapčič, pa kebab…?

     • Tone

      “burek, pa čevapčič, pa kebab” lahko turist vidi in kupi tudi sredi Münchna.

     • Steiermark

      ja, v turških četrtih, ki jih najdeš, če slediš smradu po česnu!

     • Tone

      Se vidi, da nikoli ne pomoliš nosu iz svoje fare, zaplankanec. Vse te dobrote lahko dobiš tudi na glavni ulici in povsod, jer se zbirajo ljudje. Nemci in Avstrijci so sploh mahnjeni na balkansko hrano. Tudi smradu po česnu sledijo, da le pridejo do čevapčičev.

     • Steiermark

      zaplankani balkanski grdavš, če ti poznaš samo balkan in glavno mesto balkancev – juubljjanno, kjer smrdi na vsakem koraku po vas in po vaši smrdljivi jedači, čevapčičih in ražnjičih ter drugih turških špecialitetah, ki so pa obvezno narejene iz še usmrajenega mesa in jim zato dodajate toliko česna, da se ne voha razpadajoče meso – vaša špecialiteta, kaj pa ti veš o Avstrijcih in Nemcih? Teleban, tako kot tudi Italjani, so tudi Avstrijci in Nemci radovedni, kakšna je to “slovenska kuhinja” kjer prevladujejo ćevapćići, kakor jo vi proglašate, pa vaš zavaljeni žabarski opankar…….Jaz, že leta nazaj, odkar lahko odločam sama, kaj bom jedla in kaj ne (tako tudi moja družina) ne jem vaših smrdljivih špecialitet, jih pustim za vas in vaše islamske brate …..

     • Jože

      ne v munschenu na Marijen placu, če ne veš to je srce Munschna

     • Steiermark

      o čem pa ti klobasaš, o nekem “munšenu”? Če pa žreš svoje čevapćiće v Muenchenu in to celo na Marienplatzu, je pa to tvoj problem in tistega tvojega rodžaka, ki smradi s česnom in ostalo balkansko nesnago, po takšnih krajih, ki vam nikoli niso pripadali in vi tudi nimate sploh nobene kulture, kajšele, da bi imeli nemško!

     • Tone

      Da morda nisi vampirka, ko se tako boji česna? Bom malo prečekiral ali se oglašaš samo ponoči.

      Čez česen pa prosim nič, je plemenita in zdrava začimba. Slovenski mesarji in kmečki gospodarji ne morejo narediti dobre klobase brez česna. Francoska česnova juha pa je itak gastronomski pojem.

     • Steiermark

      Seveda je česen vaš glavni “deodorant”, s katerim balkanci (kot turški hlapci), prikrivate lasten smrad, po umazaniji in razpadlem mesu…….
      Kdaj se je pa česen tako množično in količinsko uporabljal v evropski – slovenski kuhinji, kot ga uporabljate vi usmrajeni balkanci?
      Kretenčič, kaj si pa potem ti, če nisi vampir, ki se “oglaša” samo ponoči – “oglasil si se natančno pred 11 minutami!

     • Steiermark

      A to je neki munšen na balkanu, kjer imate tudi marijen plac?

    • Tone

     Ne hodi samo po tujih prestolnicah, ampak tudi v prestolnico svoje domovine, pa boš vse to videl in dobil tudi v Ljubljani. Pivski turizem pa je bolj značilen za München.

     • Steiermark

      “Pivski turizem pa je bolj značilen za Muenchen”…….. pa ne nekulturni, kot ste ga navajeni vi žderalci ćevapćićev i rakije, ki ste zasrali ne samo Lublano ampak vse kraje, kjer se nahajate, balkanske smeti!

     • Tone

      Ali na Štajerskem še niste imeli čistilne akcije, da bi te odpeljali na deponijo, kamor spadaš.

   • ZatonMesecnikov

    Butl Gorane, s svojim dialektičnim materializmom in delitvijo sveta na zatirane in zatiralce, spadaš v nek muzej, kot opomin generacijam, s čim so se Slovenci morali soočati v 20. in 21. stoletju.

    Rimljane danes povsod slavijo kot civilizacijo, ki je temelj današnje Europe, zapustila pa nam je svojo državno vero, torej filozofijo, ki je kulturno unificirala Europo, s pomočjo njenih učiteljev – Župnikov na terenu.

    Koga so pa okupirali Rimljani? In koda so okupirali Istri in japodi? Pa Latobiki? Pa Karni?

    Gre za star kretenizem Levičarčkov: Če okupira Levičar, Komunist in Sovjet, to stori iz želje po civilizacijskem napredku in sovjetih sveta, če okupirakjo ostali, gre za okupacijo. (Misli Luke Polmeseca in Tovarišije, Ljubljana 2018)

    • Steiermark

     Goranće in nejemu podobni butli in ćefurji tega ne razumejo in nočejo razumeti, ker se potem preveč razgali njihova pripadnost nekulturnim izzakarpatskim ljudstvom, nomadom – ciganom, ki so hrumela v Evropo, tako kot danes musliji, vendar že, v 6. stoletju, štetja po Kristusu!

   • Steiermark

    Okupator ste vi srbi!

    • Jože

     budalo

   • Soave

    No,no ? Tako pa lahko gledamo na marsikoga iz zgodovine, ali ne ?
    Pa zato menda ne bomo vse podrli ?

   • Capi

    Ravno to kar opisuješ so pod pretvezo NOB naredili tvoji redeči revolucionarji, podjarmili narod, “ufurali” svojo voljo in poklali vse, kar jim pasalo……..zdej pa spet ti tukaj gobec sučeš, Gorane…….

  • Steiermark

   Za komuniste in srbijance, ki nam še vedno in vedno bolj vladajo, je “kultura” nekaj abstraktnega, ki ni njihova intimna opcija. So se in se še obnašajo kot musliji – isis, na Bližnjem Vzhodu…..

   • Jože

    halllo
    koste vi še praslovanščino uporabljali so srbski plemiči že bili izobraženi. najmanj kar so morali je bilo znanje francoščine,to je bilo že takrat ko ste vi v vsaki vasi govorili drugi jezik
    Pa sanjaj dalje; zaenkrat so sanje zastonj.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    lp
    Joško

    • Steiermark

     joško, ti pa vzemi kakšno pomirjevalo, saj drugače se ti bo do konca utrgalo, ko se boš zavedal, da ste vsi praslovani in čobani – srbski plemiči, neizobraženi , primitivni in prostaški slovani, ki še sedaj, rijete po blatu, kot ste takrat, v 6. stoletju, ko ste se plazili v Evropo, ki je pa , takrat, bila zelo civilizirana in 4.500 let pred vami! Da bi pa vi srbaki , že takrat “govorili” franosi jezik, me pa čudi glede na dejsto, da se še do danes, kljubtemu, da več kot 70 let, ko ste se s vašim carjem – svinjskim pastirjem, titom, priplazili v Slovenijo in še danes ne obvladate Slovenščine, da o vaši mentaliteti, ki je ostala na nivoju svinjskih pastirjev , sploh ne govorim – nje de de de……

 • VERRZIFIKATOR

  Emilijan Emonski
  (s Foruma na 21. dan oktobrskih id)

  LAŽNE NOVICE S FORUMA

  Tale rima, trda vsa in zimska,
  takšna je zavoljo nje vsebine,
  zlahka te prebirati jo mine,
  saj je po strukturi starorimska.

  Forum rimski, javno zbirališče,
  v nekem je provincialnem mestu
  bil vse bolj podoben že incestu,
  je v Emoni tisto prizorišče.

  Šle so z njega le novice lažne,
  širila oblastna jih trobila,
  njim na čelu kvarna kamarila,
  vse novice so bile montažne.

  Montažirali so jih zlagano,
  forum je dajal tribunom kritje,
  deloval kot monstruozno bitje,
  vse z lažmi bilo je že nastlano.

  Kdaj, kako ta forum se očisti,
  ni v Emoni si nihče predstavljal,
  pa četudi je o tem razpravljal,
  šel v razpravah daleč, do obisti.

  Kdo nevarnost kvarno da razširja,
  mnogi so Emonci že dojeli,
  a kako poplavo bi zajeli,
  kdo, kako zadeve naj umirja?

  »Forum, državljane ki prezira,«
  končno eden formulo prinese,
  »forum, ki resnice ne prenese,
  je na tem, da se deratizira.«

 • Olga2345

  Komunistična svojat (po Trčku) ima na vesti tudi premnoge cerkve, gradove in ostalo kulturno dediščino, neprecenljive vrednosti, ki je po njihovi “zaslugi” za vedno izginila z obličja Zemlje!

  • Steiermark

   isis-ovci po divjaštvu in njihovi pripadnosti kulturno nerazvitim in podivjanim množicam……

 • antimur

  Kako bo komunistom do naše kulturne dediščine, če jim ni do svojega naroda, več jim pomeni internacionalizem in zločinska ideologija.

 • Andrej

  Za komuniste se je svet začel leta 1941. Kar je pred tem je treba odstraniti. Vključno z vso kulturno dediščino Rimljanov, srednjeveških cerkva in podobnega. Tudi Plečnik jim gre v nos. Po svetu so ga sprejeli z odprtimi rokami, pri nas pa so ga odganjali. Je tip v cerkev hodil.

 • Djuro Sumar

  To je bila pa res napaka, bolj pametno bi bilo, da bi porušili kakšno cerkev.

  • Cmerko

   Al pa dzamijo in bosance porihtal
   kot hrvati.

   • Djuro Sumar

    Vse verske objekte seveda.

   • Tone

    Na hrvaškem že nekaj let stojita vsaj dve novi džamiji, v Zagrebu in na Reki.

    • KAPIBARA

     Bravo, še več takih komentarjev.. sakazem prestituticija

     • Tone

      To ni bil komentar, ampak popravek lažnega navedka.

  • xtc

   In čefurje nagnal nazaj v Čefurijo južno od Hrvaške.

   • Djuro Sumar

    Tudi na hrvaško, ti niso nič boljši.

  • Schemva Miro

   Tako butasto lahko ustreli samo tako neizobraženo,nerazgledano,zabito tele,kot si ti in tebi podobni.

   • Djuro Sumar

    Le čemu služi 5000 cerkvenih objektov pri nas. Sama izguba. Lahko bi jih uporabili tudi v druge namene, ki prinašajo korist.

    • Steiermark

     saj so že poskusili to storiti, tvoji revolucionarni divjaki z balkana, pod titom. Spreminjali so cerkeve izrednega kulturnega in arhitekturnega pomena, za skladišča in drugo, jih onečaščevali, kamenje, ki so ga pa ob podiranju cerkva dobivali, pa namenjali za gradnjo svinjakov! Samo, na žalost, prave in rdeče svinje v tistih svinjakih niso nikoli bivale, one so raje bivale v pokradenih vilah in graddovih! Kulturna revolucija rdečih svinj!

     • Djuro Sumar

      Če ne gre drugače, si pa kakšno zadevo enostavno izmisliš. V socialistični Jugoslaviji niso podrli nobenega verskega objekta, veroizpovedi so si bile enakovredne in ločene od države. To je bila dejansko pravična družbena ureditev.

  • Andrej

   Aja? A jih niso? Pa gradov tudi ne? Pejt nazaj v hosto, zate ni civilizacija.

   • Djuro Sumar

    Premalo.

    • KAPIBARA

     … si pameten..

   • Tone

    Koliko cerkva je bilo porušenih?

    • Andrej

     To tebe in hostarja sploh ne zanima. Če pa, pa:

     http://nova24tv.si/slovenija/crna-kronika/poglejte-si-to-sramotno-partizansko-statistiko-med-vojno-so-unicili-vsaj-61-gradov/

     če hočeš lahko več izveš v:

     https://books.google.si/books/about/Komunisti%C4%8Dni_zlo%C4%8Dini_na_Slovenskem.html?id=UrcMAAAAIAAJ&redir_esc=y
     Lahko je klobasati in nič delati. Kaj pa sta do danes že ustvarila koristnega za domovino, razen da drek mešata?

     • Tone

      Koliko cerkva je bilo porušenih, je bilo vprašanje.

      Med vojno pa je bilo porušenega še marsikdaj drugega, ne samo gradovi v katerih je imel okupator postojanke, tudi cela mesta – Nürnberg, Varšava, Hirošima itd.

      Pa ne naštevati cerkve na kočevskem, ki so jih Kočevarji zapustili, Italijani pa požgali. Marsikatera izven vojaškega območja pa se je porušila sama, jer je ni nihče uporabljal in vzdrževal.

     • Andrej

      Glede na to, da se zavzemaš za rušenje cerkva, ki jih nisi gradil niti nič imel zraven – rušenje samo zato ker so krščanske cerkve – s teboj nima smisla. Če te odpeljem na pogorišče, pokažem dokumentacijo… te to sploh ne zanima. Tebi se zdi rušenje tistega, česar ne poznaš bolj pametno.

     • Tone

      A ne bi bilo bolje, da bi bil tiho, kakor da v duševni stiski kar tako v tri riti nekaj nakladaš?

   • Steiermark

    raje ga pošlji nazaj, od koder se je pritepel, z divjega balkana in kljub vsej slovenski civilizaciji in civiliziranosti, ostal divjak!

 • if

  LJ brez gradu, cerkva in ostalega nastalega kot posledica katoliškega know-howa, je kraj brez duše, brez identiete zgodovinskega slovenstva.
  Ta tip dediščine komunisti in neokomunisti sovražijo skladno s tovarniško kominternovsko nastavitivijo.

  Brez omenjenenga v prvem odstavku je LJ mesto socialističnih ostalin brezciljno umeščenih v prostor, deformirano s slovenski kulturi sovražnim islamskim centrom in z drugimi invazivnimi kulturami.

 • xtc

  Komunisti so škodljivci,podobno kot so odstanjevali zid je treba odtraniti njihove nič vredne pasje drekce posejane po SLO. ,ki nas opominjajo na začetek čefurizacije SLo in njeno uničevanje.

 • Zgolj v vednost in ravnanje:
  Pred kratkrim vam je Zoran Janković podrl spomeniško zaščiteni stavbi prvega ljubljanskega letališča. Gre za še en primer, ko vam Janković sistematično podira in uničuje kulturno dediščino.
  Še par let nazaj vam je obljubljal obnovo (glej: https://www.delo.si/novice/ljubljana/obcina-spet-isce-vlagatelja-za-obnovo-letalisca-v-mostah.html ) sedaj pa je vse skupaj na hitro porušil.

 • ZatonMesecnikov

  #Uničevalni komunisti kar osem dni razstreljevali emonski zid neprecenljive vrednosti!#

  če to počne Levičar, počne to v imenu civilizacijskega napredka. (Luka Polmesec, predvolilna soočanja)

  • Steiermark

   kot se za isis-ovce spodobi! Le da so tile levaški isisovci naprednejši od onih iz bližnjega vzhoda, ker so oni to počeli v obdobju, ko so nas drugi osvobodili, da so lahko te jugokomunistično srbske zveri, začele vzganjati njihovo napredno “kulturo”, rušenje in požiganje kulturnih spomenikov, s pomočjo krampov, s katerimi niso samo razbijali glav svojih nasprotnikov ampak občasno tudi kulturne spomenike, po vsej Sloveniji! No, verniki musliji, to počnejo 70 let, za njimi…..rdečimi verniki…..

 • rubec

  Zgodovina slovencev se začne šele z dnem, ko se je mladi edvard kardelj prvič brez padca, zapeljal z mopedom. Tega dejstva desničarji ne morete spremeniti.

  • Nšo-či

   Škoda, ker ni zapisoval teh sanj. Zanimivejše bi bile.

  • KAPIBARA

   Škoda, ker je imel moped žlajfe, da ga ni zapeljal, kar vun iz SLO..

 • Spomnite se le na požig skladišča goriva, ki so ga imeli Nemci med ww2 v Postonjski jami. Partizani (komunisti) so ga šli uničit ne glede na škodo, ki jo je utrpel neprecenljivi biser – Postonjska jama.
  In če bi imeli Nemci notri razstrelivo in municijo, bi bila jama uničena za vse večne čase. Toliko o tem, kako so se partiizani borili za Slovenijo.

  • Jurko

   Nemci so uporabljali ta bencin za osvajalne razdiralne namene. Poleg tega pa je glede na pomen druge svetovne vojne danes tudi ta partizanska diverzija in njeni sledovi zgolj atrakcija za turiste.

 • Tone

  Ali lahko kdo postreže s kako fotografijo tistega 4 metrskega zidu.

 • Antonius

  Komunistična kultura se zrcali v revolucionarnem terorizmu, tristo milijonov umorjenih in refrenu pesmi *grad gori, grof beži*, pa so izkoristili II. vojno , da so uničili in požgali skoraj vse gradove na slovenskem.
  Njihov odnos do zgodovinske gradbene kulture je enak Hitlerjevemu. Pariz je imel srečo. General Dietrich von Choltitz je ime sreči, da ga Hitler ni zravnal do temeljev.

  • Če hoče kdo videti, kako izgleda država, kjer komunisti niso sistematično požigali in rušili gradove, naj gre na Češko. Pa priporočam, da naj tudi pokuka vanje, da bo videl, kaj vse je notri, če ni bilo pokradeno kot v Sloveniji ….

  • Gavtroža

   Kar precej se motiš, Hitler je raziskoval zgodovini in jo je bolje poznal kot zarukani Slovenci.

   • Antonius

    Vprašanje je, odnos komunistov do stavbne in ostale zgrajene kulture. Hitler je planiral podreti pol Berlina, da bi uresničil svoje urbanistične in arhitekturne sanje..
    V Ljubljani se je zasanjal Janković, podrla stoletno platano za avtobusno postajo, zdaj je pa njegova postaja prekratka za mestnega *krpana*.
    O Tivolski, današnji Bleiweisovi pa sploh nima smisla, ker so jo tudi določili in umestili Kardeljevi *urbanisti*.
    V Ljubljani so komunisti od Šestice naprej, podrli kar zajeten košček neprecenljive stavbne zgodovine, da so se v sredino Ljubljane usrali s kompletno Metalko.
    Danes imamo Jankovićeve pločnike kot, da v Ljubljani živi tri milijone prebivalcev. Njene prometne zmogljivosti je mogoče primerjati pa Igom.

    • Tone

     To razmišljanje je pa res deplasirano. Rušenje starega in zidanje novega je bilo prisotno vedno in povsod. V 19. stol. so porušili srednjeveški Paris in pozidali današnjega, Pompidou pa je dal porušiti staro četrt s tržnico in postavil Pariški “Cankarjev dom”. itd

     • Antonius

      19. stoletje se dogaja od leta 1800 naprej. Vsak lesen *skedenj* pa le ne more biti stavbna arhitektura.
      Z očitkom na moj račun, da razmišljam deplasirano, se sprehodite po Firencah. Da ne boste osamljeni, povabite v mislih s seboj še Pompidou-ja.
      Stara Ljubljana bi morala ostati kakršna je bila, ker je bilo za izgradnjo novega poslovnega centra v njej, dovolj prostora na severni strani glavnega kolodvora.
      Turiste zanima predvsem ljubljanska stara stavbna arhitektura, ker imajo nezanimivega stekla, sami v izobilju doma.

 • Vojteh Dovč

  in zdej kaj –kako naprej al nazaaj

  • Steiermark

   z vami se gre samo nazaj!

   • Zgornji

    Amennn !!! :-))

 • Tone

  Raziskovalni novinarji Nove bi lahko raziskali, koliko emonske dediščine je bilo raziskane in konzervirane pred nastopom komunistov. V 40-ih letih komunizma je bilo tega veliko. Vsi ostali so imeli 2000 let časa. Da ne gre spet za fake news?

  • Andrej

   Če bi komunisti slučajno vladali 2000 let, bi danes svet bil puščava. Okoljska in duhovna. Kdor bi imel svečo bi bil frajer, ostali bi si s trskami svetili.

   • montyamp

    Hahaha , ko zakopljejo komunista , reši zemljo samo 150 kg sode bikarbone na grob , da ga lahko prebavi .

   • Tone

    To je tvoje ideološko prepričanje. V 2000 letih ni nad zemljo ostalo od Emone praktično nič. Pod komunizmom pa je bilo marsikaj odkopano in konzervirano.

    https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931?locale=en

   • radames

    Ali če bi komunizem slučajno nastal že v kameni dobi. Potem bi danes v komunističnih državah še vedno s kamenimi sekirami mahali po okolici.

    • Tone

     …pa tudi letali po vesolju, se vozili z atomskimi podmornicami in največjimi letali, da o rožju, ki je držalo v šahu ves svet. Trenutno obratuje samo sovjetska vesoljska postaja Mir, ki jo Američani najemajo, kadar želijo kaj raziskovati v vesolju.

 • kraljica vesolja

  Lepi spomini na rimca. Kva smo mi vse tam počel. Same kao prepovedane stvari.

  • Zgornji

   Kraljica driske , of course … :-P ;-) he, he ;-))

 • janez cepec

  mnogo aktualen članek. keri kreteni ste na Novi

  • KAPIBARA

   Ti sim tudi na Novi

  • Janez Novak

   janez cepec, a si plačan na uro ali po učinku?

   • janez cepec

    kva te briga, ejga, sej me ne plačuješ ti

   • Stalin69

    Janez Novak meni dajo tri živilske bone za vsak komentar.

   • Zgornji

    CEPLJEN TEPEC JE, … TAKEMU SKORAJ NIČ NE MOREŠ, RAZEN DA GA V “KUAMBO” DAŠ ČIM PREJ, DA NA TEM PLANETU NE NAREDI PREVEČ ŠKODE .

 • Janez Novak

  Naj mi kdo pove, kaj naj počne proletarec z rimskim zidom? Aja, za gradbeni material za zid kakšnega lokalnega komunističnega samodržca je že lahko dober. Ljudski komunistični voditelji so se radi obdajali z visokimi zidovi.

  • Tone

   Srednjeveško Ljubljano niso zgradili samo s kamni iz emonskega zidu, ampak tudi iz emonskih palač. Enako je bilo v vseh evropskih mestih, ki so zrasla na rimskih, vključno s papeškim Rimom. Na Forumu romanomu so še v 14. stoletju pasli ovce in iz rimskih kipov kuhali apno. Komunistov pa niti za vzorec.
   Rajši razloži, zakaj rimskega zidu niso zaščitili in konzervirali že pred nastopom komunistov, zakaj so to naredili šele komunisti.

  • Soave

   Pa z lepimi slikami, pohištvom, klavirji. . . . . . . čeprav pojma niso imeli o umetnosti.

   • Tone

    Soave, ali nisi opazila, da so umetniki v glavnem levičarji, res pa jih je manj med poustvarjalci. Pa ne mislim teh iz vzhodne Evrope. Mnogi znani slikarji, pisatelji in režiserji so bili celo komunisti.

    • KP

     Dojilje psov ,marija s podgano,zažiganje križev,nosečnica z uničeno zastavo in naša ostala druščina so umetniki?

     • Tone

      V svetovnih metropolah umetnosti mislijo, da so.
      Tako misli tudi dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo v Janševi vladi.
      https://www.youtube.com/watch?v=CMPyr6lUuPo

     • Zgornji

      Duhovni Zmedenci , ja …

     • Tone

      Strokovnjaki, ki znajo tudi povedati, zakaj tako mislijo.

     • Zgornji

      Jim pa tudi Nič ne pomaga, Kajti ne prepoznajo Vzroka Zaradi katerega Narobe mislijo .

   • lili pili

    Radi so imeli umetnost dolfi je pa knjige zazigal, prepovedal igranje glasbe! Ki so jo nspisali zidje….

    • Soave

     Kdo ? Partijci ?

     Ha ?? Njim jih ni bilo potrebno zažigati. So jih prepovedali.

     Pa ne pišite o glasbi .Prepovedali so jazz, opereto, muzikal, kabaret itn. . . . .

     Vso krasno svetovno glasbeno literaturo, ki je vsebovala besedico – BOG.
     G.J.Moder je imel veliko težav s prevajanjem . . . . . . . .

     • Tone

      Kot glasbenica bi se lahko vsaj jazz festivalov spomnila, pa Big banda rtv in drugih jazzovskih ansamblov, muzikala se v Sloveniji res nihče ni lotil, so pa bili v Zagrebu uspešnice Jalta Jalta, Gubec Beg in drugi, operete je imela mariborska opera redno na sporedu itd.
      Meni še vedno predstavlja skrivnost, kaj želite s temi lažmi doseči. Samo smešite se in kadar komunistično obdobje upravičeno kritizirate, vas nihče ne jemlje resno.

      https://www.youtube.com/watch?v=sZA_4SIfyfk

     • lili pili

      Ja naci party

     • Soave

      ???

  • Stalin69

   Ja je bilo treba nekej dobit material za rudnike zazidat hehe

 • Tone

  Skoraj vse je bilo zakopano, ker so meščani in kapitalisti čez gradili hiše in delavnice. Pod komunizmom pa so to odkopavali, konzervirali in postavljali v muzeje. Med Šubičevo in Mirjem je okoli 10 lokacij, kjer si lahko ogledamo ostanke Emone, česar pred 2. vojno ni bilo.

 • Ježek Teka Teka

  He, Emonski zid so zdemoliral … 9. Maja pa vsi na pohod okol Lj … kday bojo bodečo žico spet okol napeljal, pa to …

  • lili pili

   To so pa tvoji italijanom pomagali postavljati…. se pomnite tovarisi in tam tudi straze drzali

 • šmentanamuha

  KOMUNISTI = TALIBANI

 • lili pili

  Jansist =fasit

 • pajac debeli

  Treba je uničit vso zgodovino, ki se je zgodila pred 1942em.

 • Zgornji

  JA, PRIKRIVANJE OZIROMA ZAKRIVANJE Z UNIČEVANJEM ZGODOVINSKIH DEJSTEV, DOKAZOV, ZNANJA , KULTURE , JE SAMO PREDPRIPRAVA ZA UNIČENJE NARODA !!! ! !!!

 • lili pili

  Ta beli so pa gradili bodeci zid okoli ljubljane pa so ga tudi komunisti podrli

 • Gr Enze

  Komunisti niso Slovenci oni nimajo ne narodnosti ne vere oni imajo samo tisto kar so NAKRADLI !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!