Pavčkovi fantje dobili še sodno klofuto: Patria (Rotis) je bila boljša ponudnica kot Sistemska tehnika!

Foto: STA

Sistemska tehnika je prek sodišča zahtevala sklenitev pogodbe z državo v vrednosti skoraj 519 milijonov evrov in nato še plačilo odškodnine v višini 5,6 milijona evrov. Tožili so državo, Rotis, Patrio in posledično tudi Ivana Črnkoviča. Sodišče je tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, Sistemska tehnika pa mora povrniti tudi vse sodne stroške. Odločba sodišča je pravnomočna in zaključena.

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo Sistemske tehnike, d. o. o., iz Raven na Koroškem, s katero je ta tožila državo (Republiko Slovenijo), podjetje Rotis iz Trzina in družbo Patria Land Services OY iz Finske. Posredno (kot stranskega intervenienta) so tožili tudi Ivana Črnkoviča, lastnika podjetja Rotis.

Sistemska tehnika, ki jo je zastopala Odvetniška pisarna Kos, Štumpfl in partnerji, je prek sodišča želela doseči razveljavitev oziroma ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio za izdelavo istoimenskih osemkolesnikov, hkrati pa sklenitev pogodbe s Sistemsko tehniko. Pogodbo s slednjo naj bi Republika Slovenija sklenila v vrednosti 518,793.927,89 evra. Ob tem pa so zahtevali še plačilo odškodnine v višini 5,649.918,86 evra.

Okrožno sodišče v Ljubljani je tožbo kot neutemeljeno zavrnilo, postopek je vodila okrožna sodnica Sabina Valek Derganc, Sistemski tehniki pa je naložilo tudi vračilo sodnih in ostalih stroškov. Tako je morala ravenska Sistemska tehnika Republiki Sloveniji povrniti 21.116,52 evra stroškov, Rotisu 13.550,62 evra in Ivanu Črnkoviču še 4.199,85 evrov. Vse z zamudnimi obrestmi. Ivan Črnkovič pa je pred časom v intervjuju za Demokracijo povedal, da mu je Sistemska tehnika stroške skupaj z obrestmi že tudi povrnila.

Na prvostopenjskem sodišču je bila sodba izdana 17. junija 2015, sedaj pa je pravnomočna in zaključena
Solastnik odvetniške pisarne, ki je zastopala Sistemsko tehniko, je bil Miran Kos, brat bolj znanega Draga Kosa, ki je primer Patria tudi izvozil na Finsko. Velik delež pri nastajanju t. i. velikega poka iz Finske pripada tudi Milanu M. Cviklu in Antonu Ropu. Lastnik Sistemske tehnike pa je bil tajkun Zdenko Pavček, znan tudi iz propadlega Viator Vektorja.

Zdenko Pavček (foto: STA)

Na razpis s plastično maketo osemkolesnika
Spomnimo še na to bizarnost: v času razpisa oz. oddaje naročila zaupne narave glede pehotnih bojnih vozil 8×8 je Sistemska tehnika, namesto predmetnega vozila, imela zgolj – plastično maketo osemkolesnika. Pri Sistemski tehniki so svoj prototip razstavili na Gospodarskem razstavišču šele 7 mesecev po končanem postopku izbire za dobavo osemkolesnikov in niso nikogar spustili zraven, še najmanj novinarjev. So že vedeli, zakaj ne …

Politikis

 • Bastian

  Kje se sedaj matra Pavček?Mislim da sem ga zadnjič videl v romunskem šleparčku ViatorVektor romunija.

  • Peter

   V Portorožu, takoj za starim skladiščem soli in črpalko je za visokim zidom lepa vila.

   Poskusi tam, no.

 • nevtrino

  In res, kako to, da folk na Slovenskem že enkrat ne zavoha ves ta očiten smrad ?!?

 • dež

  Da malo popravim zadnji odstavek, na GR je imela Sistemska tehnika razstavljeno leseno maketo. Je pa najbrž bila oblečena v plastiko/poliester.
  Ker niso imeli izdelanega niti prototipa, kaj šele mednarodno verificiranega vozila (x=0), bi jih morali že na začetku izločiti iz razpisnega postopka, ker sploh niso izpolnjevali pogojev za oddajo vloge.
  A je Karel malo zamižal, za kakšno uslugico ali večje prgišče papirnatih podobic, pa je šlo skozi.

 • Peter

  Je bila pa maketa preverjeno zašćitena proti lubadarju, no.

  • Jovo Jamnica

   Je pa nekaj res. Spomni se onega žledu, ki je pustošil po Sloveniji. Ko sem gledal prispevke po TV, sem opazil, da so se naši vojaki prevažali po terenu izključno z oklepniki, ki zagotovo niso bile Patrie.

   • Peter

    Ampak so bili leseni Pavčkovi modeli?

    • Jovo Jamnica

     Dejstvo je, da so slovenski soldati brez omembe vrednega števila vozil, ki bi naj bila boljša od tistih v katerih se danes prevažajo

     • Peter

      Ne vem zakaj bi se pa prevažal okol, če nimajo za jest, pa patronov tud nimajo, no.

     • Jovo Jamnica

      To onih, kateri so pokasirali provizijo za 135 Patrij, ne gane. Verjemi mi.

     • Peter

      Neznanega dne na neznanem mestu, na neznan komunikacijski način prejeli obljubo o nagradi v neznanem znesku…
      Verjamem, da jih ni niti v Gani takih, no.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Točno tako. Dobili so jo in to šteje. Ne pa, na kakšen način, kako in kje. Dobili so provizijo za celotni posel (100%), realiziranih pa je bilo samo 25% pogodbene obveznosti. Torej, bi po logiki, mogel oni, ki je provizijo dobil, 75% iste vrniti firmi Patria, z obrestmi vred. Patria pa bi mogla tožit državo Slovenijo, zaradi enostranskega razdrtja pogodbe.
      Namreč, sodišče ni uspelo dokazat nepravilnosti, iz česar logično sledi, da je bila enostranska prekinitev pogodbe, neupravičena!

     • Peter

      In zakaj Patria ni tozila?

     • Jovo Jamnica

      Ne vem!

     • Peter

      Vse štima, teorija laufa, na koncu pa tkole, no…
      V vsakem orožarskem poslu so PROVIZIJE. Ne podkupnine. Dobila sta jih tudi kacin in kučan za nakup starega izraelskega železa…ampak o tem se ne govori, kaj šele, da bi ju vlačili po sodiščih, a ne, kam pa pridemo.
      Dokazi so hudo šibki, uporabljeni tik pred volitvami za diskreditacijo političnega nasprotnika.
      Banana? Ne, ananas repeublika. A na nas je pozabil, no.

     • Jovo Jamnica

      Seveda. Za nameček pa je pod prekinitev pogodbe s Patrio, podpisan Aleš Hojs, obrambni minister v vladi Janeza Janše.

     • Peter

      Torej naj za prekinitev pogodbe odgovarja vlada Janeza Janše.
      In to znanega dne na znanem kraju na znan komunikacijski način…
      ne vem, kje je problem, no?

     • Jovo Jamnica

      Ne. daleč od tega. Mene zanima edinole, zakaj je bila pogodba, ki ji nepravilnosti sodišče ni uspelo dokazati, prekinjena? To mi nikakor ne gre v glavo. Nikjer ne najdem argumentov.

     • Peter

      Pač še ena od skrivnosti sodobnega življenja.
      So ameri res pristali na luni?
      Je 11/09 organizirala CIA ali FBI?
      Zakaj je bila pogodba prekinjena?

     • Peter

      Dobili so obljubo o proviziji. Kdo jo je dobil? J
      Verjetno mislijo Joskota iz Pivke, no.

 • Brane Pomahaj

  Zanimivo, da se Milan M. Cvikl vedno najde pri vseh aferah notri, a ni nikoli nič obravnavan s strani policije… Rop, Cvikl sta imela že vse dogovorjeno pri Sistemski tehniki, tudi provizijo in ko je Patria ponudila (DOKAZANO 100x boljši izdelek) sta izgubila podkupnino in skuhala se je “Afera Patria”. Sedaj ko Milan M. Cvikl nima več EU službe za 17.000 EUR na mesec, pa rabi spet novo davkoplačevalsko službo.

  • Jovo Jamnica

   Bojim se, da Sistemska tehnika, firmi Patria ne more konkurirati pri višini provizij.

   • Brane Pomahaj

    Ne samo to, tudi po kvaliteti ne. In Sistemska tehnika je pač politična molzna krava.

    • Jovo Jamnica

     O kvaliteti ne bi upal sodit, ker nisem strokovnjak. Vem, da so oklepniki slovenske vojske, večinoma izdelani po vzoru ameriške firme General Dynamics. Zdaj, če ima kdo več izkušenj pri sodobni vojaški opremi, kakor ZDA, potem morem povedat, da v to dvomim.

     • Brane Pomahaj

      Glede na to, da je novo oklepno vozilo Stryker, kanadske izdelave, tudi ZDA niso vsemogočne in nimajo največ izkušenj na vseh področjih.

     • Jovo Jamnica

      Važno je, kdo ima “roko čez”!!

     • dež

      Izdelali so samo enega za testiranje, na katerem se je posadka ob prečkanju vodne ovire komaj rešila pred utopitvijo. Zato ne piši o oklepnikih, ker je bil samo eden. Pa izkušnje in Amerikanci gor ali dol.

     • Jovo Jamnica

      Slovenska vojska ima danes, po moji oceni čez palec, 100 pogojno sodobnih oklepnikov na kolesih. Večina je tipa 6×6. Med ljudmi kroži šala, da so vozne Patrie (8×8), samo 3 (tri). Veš mogoče kaj več o tej problematiki???

     • dež

      No money no funny.
      Poguglaj koliko in kako opremljene oklepnike Patria naj bi kupili po prvotni pogodbi in kakšna je bila na koncu realizacija.
      SV nima niti za strelivo, IT Karitas pomaga našim vojakom, MO ne plačuje vojakom prispevkov, imamo razmerje oficir/vojak = 3:1. Če mene vprašaš, so cigani v Trebnjem bolje opremljeni in na višji stopnji bojne pripravljenosti.

     • Jovo Jamnica

      Pogodba je bila sklenjena v času, ko je bilo denarja kot “pečka”. Ne moreš vendar prekiniti veljavne pogodbe, če kot razlog navedeš, da ti je zmanjkalo denarja. Vsaj brez posledic ne!

     • dež

      To moraš razčistiti z vašimi. Janša je bil v opoziciji, brez poslanskega mandata in v arestu, ko so prekinili to pogodbo. Mislim, da je bil minister še vedno Erjavec. Po spominu se je za razveljavitev najbolj trudil, ali pa bil vsaj najbolj glasen, Roman Jakič. Zakaj itak veš, zaradi teh 500 milijončkov, ki bi jih Pavček na takšen ali drugačen način pokasiral, če ne bi zasralo US.

     • Jovo Jamnica

      Čemu se ne prepričaš na spletu???
      —————–
      Reprogram po ministrovih besedah ni bil mogoč, saj je prejšnja vlada poskušala pogodbo reprogramirati tako, da bi se spremenila oborožitev oklepnikov, za kar pa je Rotis zahteval nerazumno ceno.

      https://www.rtvslo.si/slovenija/pogodba-s-patrio-prekinjena-rotis-potegnil-kratko/290823

     • dež

      Kot veš, je šla pogodba v maloro zaradi afere. V tistem času je bil OM Karel, za njim je to postal Roman Jakič, ki sem ga omenil v prejšnjem komentarju (pri tem sem enostavno pozabil, da je bil on sploh kdaj minister). Oklepnike in oborožitev je naročal Erjavec v času Gutmana, preberi na povezavi http://www.delo.si/novice/slovenija/erjavec-zacel-z-branjem-zagovora.html.
      Hojs je prišel na samem koncu, ko je bilo samo še potrebno pospraviti trupla in so nas Finci že zdavnaj poslali v k….

     • Peter

      To ni pomembno.
      Pomebno je, da plačujemo svetovalce, razne Đenerale ipd, da svetujejo, no.

     • Aton

      &x& so petkrat preplačana skrpucala za šolsko vadbo. Toda so iz pravega loga. Zato pa je bilo toliko žalosti in solza ob izgubi pri izboru Patrie: Toda veliki pok je povrnil dotok iz pipic in vsi smo veseli in pospešeno hitimo v lepšo bodočnost. Da pa bi veliki pok zmagal tudi na pristranskem sodišču, pa nikoli ni bilo resno mišljeno. Saj je vseeno. Venceremos!

   • dr Janez Sveti

    Nekoga je piščal zabolela.
    DR Janez Sveti ortoped

 • hle

  Glede na to da je Slovenska vojska zadovoljna z novimi vozili Patrija in z tem da je šel posel skozi brez suma korupcije mislim da bi se pavček sploh ne bi smel oglašat

 • Jovo Jamnica

  Na portalu Polito kis berem članek pod istim naslovom, kakor tukaj in piše:

  Rotis, ki ga je zastopala Odvetniška pisarna Kos, Štumpfl in partnerji, je prek sodišča želel doseči razveljavitev oziroma ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio za izdelavo istoimens

  Na portalu NovaTV pa…

  Sistemska tehnika, ki jo je zastopala Odvetniška pisarna Kos, Štumpfl in partnerji, je prek sodišča želela doseči razveljavitev oziroma ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio za izdelavo istoimenskih osemk
  ——————-
  Morem pohvalit “tezgu” NoveTV, da so začeli celo brati tisto, kar povzamejo po drugih.

 • tramal

  Za testiranje so poslali star avstriski model ki jim je na testu razpadel ,svojega pa je sistemska tehnika dokončala šele leto po tem.

 • Olga

  VSI vpleteni v politični konstrukt Patria, bi sodili doživljenjsko na Dob! Tudi iz sodstva in policije!

 • orsa

  Bravo! Končno enkrat udarec za tako opevane Kose v Sloveniji upam, da bodo plačali za vso narejeno svinjarijo, te pa ni tako malo.

 • baubau

  Pa saj to je bilo ves čas vsem jasno! A kaj,ko so za Pavčkom stali še drugi “palčki”!

 • Aton

  Domine padajo. Toda namen je bil dosežen in še ena laž je krojila usodo Slovenije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!