Pod vprašajem službe številnih zaposlenih v banki NKBM – se bosta Cerar in Pahor zbudila in ukrepala?

Foto: Mediaspeed/Instagram/STA

Medtem, ko so premiera Mira Cerarja polna usta o populističnih prizadevanjih za nova delovna mesta in ko se je predsednik republike Borut Pahor po dolgem in počez peš odpravil na pot po Sloveniji, se je veliko zaposlenih v Novi Gorici, mestu, kjer je predsednik preživel svoje otroštvo, znašlo v primežu neizprosnih članov uprave NKBM, Johna Denhofa in Josefa Gröblacherja. Ker sta oba preveč zaposlena s piarovskimi dejavnostmi, se je Klub primorskih poslancev, ki ga vodi poslanec največje opozicijske stranke SDS Danijel Krivec, odločil, da ukrepa in se zavzame za ljudi, ki so se znašli v brezizhodnem položaju.

Klub primorskih poslancev se je seznanil z namero, da namerava NKBM zaradi optimizacije in racionalizacije dela v začetku prihajajočega leta odpuščati zaposlene v poslovalnicah banke na Goriškem. Zaposlitev naj bi izgubilo 90 bančnikov, šest od njih pa jih je že prejelo namero o odpovedi delovnega razmerja. Po njihovih besedah je najbolj skrb vzbujajoče to, da še sploh ni izdelan načrt za reorganizacijo dela, ki bi odvečnim zaposlenim omogočil zaposlitev na drugem delovnem mestu znotraj banke.

Foto: STA

Tarča za odpuščanje tisti, ki se na poslovanje banke najbolj spoznajo
Med odpuščenimi se bodo tako znašli ravno tisti, ki so celo svoje življenje delali v tej banki, torej gre za ljudi, ki se na poslovanje banke najbolj spoznajo in so v prijateljskih stikih s številnimi zvestimi strankami banke. Glede na to, da imajo ti zaposleni ogromno izkušenj, bi ti nedvomno s svojim delom pomembno pripomogli pri zasledovanju poslovnih ciljev, ki si jih je zastavila banka.

Uprava ne želi razkriti natančnega števila ljudi, ki bodo ostali brez vsakdanjega kruha
Uprava banke je 22. avgusta 2017 zaposlenim v banki poslala pismo, v katerem je zapisala, da še ni jasno znano število uslužbencev, ki bo izgubilo delo. V tem pa je mogoče zaslediti izraze, kot so strategija, globalni trendi, optimizacija in reorganizacija, kar kaže na to, da je v ozadju odpuščanje večjega števila ljudi. V dopisu, ki so ga poslanci primorske regije naslovili na predsednika in člane uprave NKBM, so izpostavili, da jim je popolnoma nerazumljivo, da banka, ki na Goriškem ustvari tretjino prometa, tam krči število poslovalnic in posledično zmanjšuje število zaposlenih. Na takšen način se škodo povzroča tudi ugledu in poslovni uspešnosti banke, ne le strankam in regiji sami. Tako se poraja vprašanje, zakaj bi prebivalci iz lokalnega okolja sploh še imeli odprte račune pri tej banki, če pa so ti ob nameri banke dobili občutek, da predstavljajo zgolj številke, katerih želje so popolnoma umaknjene na stran.

Tradicija dobrega sodelovanja bo prekinjena
Lokalna skupnost, vključno s predstavniki občin, se je na namero odpuščanja odzvala z zaskrbljenostjo, saj ti zagovarjajo stališče, da lahko do dobrih poslovnih uspehov pride ob vzajemnem sodelovanju podjetja in lokalnega okolja. Banka NKBM ima zaradi Komercialne banke Nova Gorica dobre temelje, na katerih je ta uspešno gradila, dokler je ni prevzel ameriški sklad Apollo. Klub primorskih poslancev je med drugim v dopisu izpostavil, da z zapiranjem poslovalnic in odpuščanjem grdo prekinjajo tradicijo dobrega sodelovanja. Predsednika in člane uprave so zato pozvali k premisleku glede napovedi o reorganizaciji dela v banki, saj posledice ne bodo vidne le v proračunu 90 družin, ampak bodo vidne tudi dolgoročne negativne posledice za celotno goriško regijo in banko.

Denhofa opisujejo kot izjemno ciničnega in arogantnega
Pred nekaj dnevi je bil sestanek županov goriške regije, na katerem so se dogovorili, da bodo zaradi arogantnega obnašanja predsednika uprave NKBM, Johna Denhofa, občinskim podjetjem naročili, naj prekinejo poslovanje z NKBM, občanom pa svetovali, naj dvignejo depozite in jih prenesejo v drugo banko. Pri tem je treba pripomniti, da obseg poslovanja teh podjetij ni zanemarljiv, saj v regiji delujejo podjetja, kot so: Soške elektrarne, HIT, Elektro Primorska itd. Nekateri, ki so bili prisotni na sestanku z Denhofom, so povedali, da v življenju še niso spoznali bolj ciničnega in arogantnega človeka kot je on. Ta je med nadiranjem namreč med drugim izpostavil, da je ameriški sklad Apollo zdaj tisti, ki ima v lasti NKBM, kar zanj pomeni, da si lahko privoščijo prav vse, kar si bodo sami želeli. Poleg tega je dodal, da to predstavlja del njegove strategije, ki bo izvedena na brezkompromisen način.

Se poslovalnica NKBM poslavlja tudi iz Bovca?
Pri ukinitvi poslovalnice NKBM v Novi Gorici je med glavnimi akterji član uprave Josef Gröblacher, ki si med drugim zavzema za zaprtje poslovalnice v Bovcu, kar bi za lokalno skupnost pomenilo katastrofo, saj NKBM predstavlja edino banko, ki jo potrebuje več majhnih podjetnikov, pa tudi turisti, ki v vedno večjem številu prihajajo v Bovec. Poslanec Danijel Krivec, ki vodi Klub primorskih poslancev in prihaja iz Bovca, je napovedal, da se bo do zadnjih atomov moči boril za to, da se NKBM iz Bovca ne umakne. Pri tem naj bi obstajala predvidevanja, da naj bi se bili poslanci pripravljeni obrniti neposredno na vodjo sklada Apollo, Leona Blacka, ki ga v Sloveniji zastopa Michele Raba.

Kot lahko vidimo, gre še za eno žalostno zgodbo, v kateri so žrtve delovni Slovenci, za katere pa se nihče od vladajočih ne zavzame. Pred prevzemom oblasti je vlada Mira Cerarja namreč obljubljala, da se bo zavzemala za navadne ljudi, kar pa ni videti v praksi. Predsednik Pahor pa ima očitno prav tako preveč dela s pohodnimi turami in fotografiranjem ob poti. Zdaj imata oba priložnost, da naredita nekaj koristnega za ljudi.

H. M.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!