Razkrivamo, zakaj Cerar “nagaja” Logarjevi komisiji – Njegova družina prijateljuje z zloglasnim konzulom, ki je posredno omogočil pranje denarja v NLB

Foto: Mediaspeed. Zdenka Cerar in Samir Amarin.

V Sloveniji je uveljavljen rek, da je naša država tako majhna, da praktično vsak pozna vsakogar. Četudi to morda ne drži povsem, pa še kako drži, da so za uspeh v politiki tako ali drugače pomembne veze in poznanstva. Aktualni predsednik vlade Miro Cerar jih ima kar nekaj, saj je sin nekdanje generalne državne tožilke Zdenke Cerar in zlatega olimpijskega telovadca Mira Cerarja starejšega. Kot je razvidno iz javno dostopnih fotografij na spletu, pa sta se njegova starša zelo rada družila s častnim konzulom Jordanije v Sloveniji, Samirjem Amarinom. Gre za tistega kontroverznega diplomata, ki naj bi iranskemu državljanu z britanskim potnim listom, Iraju Farrokhzadehu, odprl pot v NLB, kjer je bila v letih 2009 in 2010 oprana skoraj milijarda dolarjev. Z Amarinom se je leta 2011 ob odprtju Kristalne palače v BTC-ju družila pokojna Zdenka Cerar, leta 2013 pa na premieri predstave Tak si s Klemnom Slakonjo in Tadejem Tošem tudi njegov oče Miro Cerar starejši. Morda je zdaj bolj jasno, zakaj si vodilna vladna stranka SMC ne želi, da bi Logarjeva preiskovalna komisija še naprej drezala v osje gnezdo – v največjo slovensko bančno afero #iranNLBgate.

Kot smo na Novi24TV v preteklem mesecu že poročali, se je za Samirja Amarina zelo zanimala tudi slovenska policija, vendar je preiskavo kasneje opustila, domnevno zaradi njegovega zelo dobrega poznanstva z Milanom Kučanom. Pisali smo že, da je v zvezi s tem našemu uredništvu pisal tudi Kučan sam, ki je cinično pripomnil, da ni ne častnega konzula tuje države, ne slovenskega policista, ki bi ga sklicevanje na kogar koli smelo razbremeniti odgovornosti, da omogoči preiskavo vselej, ko gre za sum storitve kaznivega dejanja.

Zdaj pa nove fotografije razkrivajo, da se z Amarinom zelo dobro pozna tudi družina Cerar, torej tudi sam predsednik vlade. Zdenka Cerar je bila seveda generalna državna tožilka in ministrica za pravosodje v vladi LDS, znana pa je tudi po svoji kontroverzni izjavi, “da ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje”.

Naj spomnimo. Samir Amarin je častni konzul Jordanije v Sloveniji že od marca leta 1995. Poročali smo, da je leta 2002 prav on v Jordaniji uredil obisk za takratnega predsednika Slovenije Milana Kučana. Poznavalci pravijo, da se v odnosih med Slovenijo in arabskim svetom prav nič ne zgodi brez njega. Tako je imel denimo Amarin, ko je Borut Pahor obiskal diktatorja Moamerja Gadafija, častno mesto na sredini med Pahorjem in Gadafijem.

Je jordanskega konzula družini Cerar predstavil Milan Kučan?
Poročali smo tudi, da si je Milan Kučan zapisal Jordanijo v agendo kot prvo od arabskih držav, ki jo je obiskal, med tridnevnim obiskom pa se je srečal tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II. S Kučanom je bil v Jordaniji tudi takratni predsednik GZS Jožko Čuk, ki je z jordanskim kolegom podpisal dogovor o ustanovitvi slovensko-jordanskega poslovnega sveta. Zdaj se poraja vprašanje, če je Cerarjevim Amarina predstavil prav Kučan.

Ko je Miro Cerar poleti leta 2014, podprt s strani botra Milana Kučana, zmagal na ukradenih volitvah, je postalo jasno, da želi levica za vsako ceno obdržati politični primat v državi in nadzor nad največjo slovensko banko, NLB – četudi je potrebno političnega nasprotnika za kaj takšnega z montiranim procesom odstraniti iz parlamentarne tekme in ga poslati v zapor. Takrat seveda še nismo vedeli, koliko denarja se je nekaj let pred tem opralo v omenjeni banki – zato pa je zdaj iz dneva v dan bolj jasno, zakaj tega na vladi nihče ne želi raziskovati in zakaj vsi modro molčijo. Paralelna preiskovalna komisija, ki jo je pred tedni v Tarči napovedal Jani Möderndorfer, je očitno samo dober izgovor, kako onemogočiti dobro delo dr. Anžeta Logarja in njegovih sodelavcev.

Foto: Mediaspeed. Miro Cerar starejši v družbi Samirja Amarina.

Paralelna preiskovalna komisija orodje, da se zaradi Cerarjevih povezav z Irancem onemogoči delo dr. Anžeta Logarja?
Razkrili smo že, da so tudi poslanci znotraj SMC-ja neenotni glede morebitne nove preiskovalne komisije, podpredsednik državnega zbora, Matjaž Nemec z vrst SD-ja pa je celo izjavil, da člani KNOVS in Logarjeve komisije dobro delajo, zato ni nobene potrebe po še eni takšni komisiji. A očitno mora Miro Cerar nadaljnjo preiskavo za vsako ceno ustaviti, saj je njegova družina v zelo dobrih odnosih z jordanskim konzulom, prek katerega pa bi pot vodila tudi do Iraja Farrokzadeha.

V največji opozicijski stranki SDS si prizadevajo, da bi se pri obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o pranju denarja v NLB spoštovala ustava. O istem predmetu preiskave namreč ni dopustno odrediti dveh komisij hkrati. Parlamentarna preiskava o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji je bila sicer ustanovljena leta 2015, raziskuje tudi politično odgovornost v povezavi z dejstvi, ki nakazujejo na pranje denarja in financiranje terorizma, zaslišala je tudi priče in verjetno izvedla tudi druge dokazne postopke.

T. F.