Slovenija je tarča Rusije na področju kibernetike, propagande in ekonomske dejavnosti

Foto: STA

Na današnji zaprti seji odbora za obrambo so se poslanci seznanili z ocenami ogroženosti Republike Slovenije s strani konvencionalnega in nekonvencionalnega vojskovanja, pri čemer so se informirali glede povečanja hibridnega vojskovanja in groženj s strani Rusije. Predsednik odbora Žan Mahnič je poudaril, da smo s strani Rusije tarča predvsem na področju kibernetike, propagande in ekonomskih dejavnosti.

Današnja seja je predstavljala nadaljevanje spomladanske seje, na kateri so člani odbora soglasno sprejeli sklep, da mora vlada predstaviti oceno ogroženosti Slovenije tako s strani konvencionalnega kot tudi nekonvencionalnega vojskovanja.

Na področju kibernetike, propagande in ekonomske dejavnosti smo največja tarča
V izjavi za medije je poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič povedal, da je povečanje hibridnega vojskovanja in groženj s strani Rusije opazno predvsem po ruski prisvojitvi Krima in zahodnega dela Ukrajine. Poudaril je, da je Slovenija v največji meri tarča na področju kibernetike, propagande in ekonomske dejavnosti, ter dodal, da Slovenija s strani Moskve ni tarča celovitega pristopa hibridnega vojskovanja.

Foto: STA

Foto: STA

Med najpomembnejšimi sklepi, ki so ga sprejeli na današnji seji, je Mahnič izpostavil tega, ki vladi predlaga, da spremlja in se z ustreznimi obrambnimi ukrepi odziva na hibridne grožnje zoper Republiko Slovenijo.

Naš obrambno-varnostni sistem zaznava tveganja za grožnje nacionalni varnosti
Na podlagi ocene predstavnikov Ministrstva za obrambo, Slovenske vojske ter pristojnih služb je mogoče opaziti, da naš obrambno-varnostni sistem zaznava tveganja za grožnje nacionalni varnosti, ki bi lahko v bližnji prihodnosti imel negativen vpliv na varnost Republike Slovenije kot članice Evropske unije.

Ministrstvo za obrambo, Slovenska vojska in pristojne službe so prišle do ugotovitve, da Sloveniji njena geografska lega predstavlja tamponsko cono znotraj EU, ki je namenjena blaženju in umirjanju negativnih vplivov iz regij, ki so manj stabilne. Odbor je vladi predlagal, da glede možnih oblik varnostnega ogrožanja kot tudi glede problemov, ki se kažejo in se bodo tudi v prihodnje, sledijo ocenam in priporočilom s strani Ministrstva za obrambo.

Med izzivi, s katerimi se Slovenija in druge države članice soočajo, so ilegalne migracije, ekonomski migranti in migracije prebivalstva z vojnih območij, kot so Sirija, Irak in Libija, ter z območij, ki so jih prizadele hude naravne nesreče.

Vlado odbor opozoril na možnosti pojavljanja klasičnih vojaških konfliktov
Odbor je predlagal vladi, da upošteva dejstvo, da bo v prihodnosti v državah članicah EU vedno bolj prisoten pojav terorizma v obliki kibernetskih groženj, agresivnih tujih obveščevalnih služb in ilegalnih migracij. Poleg tega so opozorili, da ne morejo izključiti niti možnosti pojavljanja klasičnih vojaških konfliktov, saj zaradi vedno večje povezanosti med konvencionalnimi in nekonvencionalnimi grožnjami obstaja možnost, da se nekonvencionalne grožnje lahko precej hitro spremenijo v neposredne vojaške grožnje.

Stopnja ogroženosti se lahko kmalu spremeni
Odbor je na podlagi poročanja s strani Ministrstva za obrambo, Slovenske vojske in pristojnih služb prišel do ugotovitve, da trenutno Slovenija ni podvržena veliki stopnji ogroženosti, ter opozoril, da se na podlagi izkušenj v drugih evropskih državah to lahko v precej kratkem času tudi spremeni.

Iz tega razloga je odbor vladi priporočil, da skupaj s pristojnimi institucijami še naprej poglobljeno spremlja politične krize in oborožene konflikte na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki ter v vzhodnem in južnem delu Evrope, ki vplivajo na destabilizacijo varnosti, in poleg tega vzpostavi tudi sodoben in učinkovit sistem, ki bo v prihodnosti prispeval k večji varnosti države in njenih državljanov.

Med drugim pa je odbor vladi predlagal, da naj le-ta podrobno spremlja tudi hibridne grožnje zoper Slovenijo in se na njih ustrezno odzove z ukrepi.

N. Ž.

 • razerznak

  no ja čudno da še kitajske ne omenjate hahahah, aja komunisti kitajci delajo posle z pipistrelom a to pa nč, ne, sam da so dnarci pa smo tiho

 • rubec

  Če ne bi bili rusi pod konstantnim nadzorom xtc – ja, bi bila zadeva lahko dosti hujša.

 • dob

  Mi je blo prec čudno, da ima Erjavčev pralni stroj anteno.

  • avtohtoni neandartalec

   Ta je ta pravi…

  • rubec

   hahahahahaha

 • avtohtoni neandartalec

  Ta mahnjenec verjetno ve koliko civolnih državljanom v tem trenutku prisluškuje vojska oziroma družbena samozaščita,,s kakšnimi,sredstvi to počnejo, koliko agentov so najeli in koliko nas stane ta masovna kalvarija. Ne bi smeli niti enega, ampak je že Grims povedal, da nekaterim prisluškujejo tudi nezakonito, kot da onstaja tudi zakonito kršenje temeljnih človekovih pravic.
  Kako pa vedo, da nam Rusi hekajo računalnike? Zgleda ločijo Nato spyware od tisgmtega, kjer je koda napisana v čirilici.
  Sicer pa spet nabijamo v prazno, mi smo vojaško policijska,džamajerija, pri mas imajo teroristi celo svojo piratsko stranko, financiranih iz strani državnih organizacij in politike, navečji špijun je verjetno kar sam Arnes, preko katerega poteka cel promet s tujino in med domačimi strežniki, kar oni me vidijo, se država obesi pa na podnudnike storitev, mi smo znanstvena fantastika v realnosti, severna Koreja je proti nam smrkavec.
  Pri nas se prei,kušajo celo prototipi novega super orožja, ki delujejo direktno na možgane, ampak takoj, ko kdo to samo omeni, se takih ne jemlje več resno in se jih usmerja na psihiatrijo, sodobnim fašistom se še skrivati ni več treba.

 • dr Janez Sveti

  Tale Mahnič je mahnjen.
  Za Slovenijo se ne zanima NIHČE, razen Američanov, ki nam vsiljujejo svoje orožje in stara vozila iz Afganistana. Mahnič, kdo je tebe izbral za poslanca se mora trkat po čelu.
  DR Janez Sveti vojak v pokoju

  • rrrrr

   Jaz sem ga izbral, pa tudi stranko SDS. Pa če si normalen, prišteven, realen, znaš šteti vsaj do dest ,poznaš vse tri barve semaforja in si znaš sam zavezati vezalke, ali lahko izbereš kako drugo stranko v LR Sloveniji? No, če nisi ravno suiciden…
   Janezek, ti pa se kar trkaj po čelu, morebiti se tudi tebi odpre…..

   • avtohtoni neandartalec

    Pa če verjameš samo samemu sebi, si še pozabil dodati, samo v tvojem svetu so res taki.

   • dr Janez Sveti

    Ob takih predstavnikih ŽAL desnica nima možnosti za zmago na volitvah. Žal. Sem absolutno proti vladajoči kliki in se imam za političnega in družinskega konzervativca. Pogledam teme in naslove tega medija na katerem vsak dan napišem kar nekaj mojih genialnih komentarjev, vidim, daje sestavljen za nezahtevne in naivne podpornike. Takšno je moje mnenje.
    Dr Janez Sveti genij

    • rrrrr

     Res se tu v glavnem zbiramo nezahtevni in naivni podporniki demokratičnih sprememb , zato smo zelo veseli vsakega komentatorja, ki nas v naivnosti in preprostosti svojih komentarjev obilno prekaša.
     Zato kar ostani med nami; čeprav bi bili tvojih prodornih mnenj veliko bolj veseli na MMC ali Kurah : tam zbrana intelektualna slovenska elita bi ti vsakokrat veliko bolj navdušeno ploskala ob tvojih genialnih komentarjih političnega in družinskega konservativca.

     • dr Janez Sveti

      Tam je samo druga plat enako primitivnih in umsko omejenih komentatorjev.
      DR Janez Sveti genij

     • rrrrr

      Se strinjam. Zato pa je mesto dr. Janeza Nepravsvetega med Platonom, Seneko in Pitagoro. V grškem Hadu ( Tega kraja ni v Sloveniji)

     • dr Janez Sveti

      Verjetno si mislil v hladu. Senca po slovensko. Imamo jo. Pred vročim soncem se v senci lepše debatira tudi o starih filozofih (brez Pitagore). Kaj hitro ugotovimo, da se nismo nič spremenili v letih ki so vmes pretekla.
      Po teoriji velikega poka, ki trdi, da se vesolje nenehno širi, bi pričakoval, da sploh sonca več ne bomo videli, kakor so ga stari Grki, kaj šele, da bomo popolnoma enake težave razlagali in debatirali o njih.
      DR Janez Sveti Genesis

  • avtohtoni neandartalec

   Večni volilni poraženci, kdo drug si pa še sam jamo koplje, čeprav jim je treba priznati, da imajo izjemno zvest kader.

   • dr Janez Sveti

    Ne podpiram leve vlade, vendar ob takšnih mahnjencih desnica nima nobenega upanja na volilno zmago.
    DR Janez Sveti desnica

 • FreedomAndDemocracyNOT

  hahaha, in pol se cudte zakaj vas noben resno ne jemlje v sloveniji

  • rrrrr

   Saj se ne čudimo. Pri nas norci še svoje norosti ne jemljte resno, pa boste tehtno Mahničevo opozorilo?

   • avtohtoni neandartalec

    Verjamem mu, da je iskren, se mu že na faci vidi, da on se pa že ne more zlagati. Pa vse pove, ne verjamem, da sploh ve kaj je laž.

  • garfi

   rusov in rusofilov nihče pameten ne mara

 • Duhec

  Majo čas in znanje… itak, da Mahnič&co. vse vejo. Zanimivi, pomembni članki oz. novice.

  • dr Janez Sveti

   Upam, da nisi spregledal briljantnih naslovov resnice!
   DR janez Sveti Neresen

 • Olga

  Glede na to, da so se Rusi loteli Črne gore s srbskimi diverzanti, nič ni nemogoče! Vlada ogrožanju Slovenije pomaga z razoroževanjem vojske in policije! Erdogan grozi z migranti, Cerar pušča odprto mejo…! Vlada se ukvarja s Šamanstvom in živi visoko nad oblaki…!? Dobro, da imamo budne sosede!

  • avtohtoni neandartalec

   Naše vojske je pa res škoda, ko so naredili pa toliko dobrega za Slovence, celo za veterane, skupaj s policisti na vsakem vogalu, ki živijo od pisanja večkrat neopravičenih in nerazumnih položnic ter odstranjevanja motečih elementov lokalnih oligarhij. Čudno, sa nisi omenila še družbeno samozaščito, ki ve o tebi več kot ti sama o sebi, najbrž so tudi oni goli in bosi, sami opravilno nesposobni ubogi reveži.

   • Olga

    Nadzor prometa in pisanje položnic je njihova naloga! Na vse, ki so osamosvojili Slovenijo, sem ponosna! Zavračam pa vse, ki si skušajo prilastiti njihove zasluge, vključno z Merlakovo in Kučanom!

 • avtohtoni neandartalec

  Kako nas pa Rusija ekonomsko targetira, to me pa res zanima, mogoče delavčki in kmetavzarji zapravijo preveč v nočnih klubih. Elita pa ne, oni sponzorirajo naše srednješolke in študentke, so enako lepe kot Rusinje in še bolj zvite lisice, saj so Rusinje, po izvoru daljnih prednikov.
  Ampak mahnjenci verjetno ne govorijo o minornih zneskih, bolj jih skrbi, da se Rusi štulijo zraven tam kjer jih nič ne briga, zgleda so hekali Šrota, ko je s polnimi kovčki kolobaril po balkanu in skušal kupovati stebre nacionalnih ekonomij, prav Rusi so opozorili kontrolne inštitute Evrope na anomalijo, kako je mogoče, da našim tajkunom nikoli ne zmanjka keša. potem so seveda morali pogledati našo nacionalno banko in so ugotovili, da je že zdavnaj bankrotirala, če so pa samo še dvigovali neomejene količne denarja in ni nihče več nič polagal. Barabe Ruske, zaradi njih si moramo zdaj sposojati par milijard na leto, a ne, raje tri, ker očitno rabimo tudi boljšo zaščito pred Ruskimi vohuni.

 • Lokomotivführer

  Na nacionalki je voditelj kviza Vem (tik pred dnevnikom) v navdušenju izjavil: “Svaka čast” pa tudi sicer ni govorni biser s čistim govorom…
  Glede na to, da je to nacionalka, ki jo plačujemo za program, se naj takega voditelja prestavi v oddelek za naročnine, pa naj tam razmišlja o domovini “čak i šire” v času in prostoru.

  • Novakec1

   Nacionalka ni več slovenska, še nisi dojel. Tudi Telemach ni itd.

 • samsara

  Pa saj so jih Ruse njihovi kučoslovanski bratje tudi letos povabili k Ruski kapelici.
  Kaj bi pa še radi? Tudi nekdanji ljubljeni vodja kučofevda jih je počastil s svojo prisotnostjo, lani celo s slavnim govorom…
  A morda niso bili čevapi OK al’ kaj?

 • Duhec

  Policijo in vojsko oborožit…. ni druge.

  • avtohtoni neandartalec

   So že, saj zato pa ni druge.

   • Duhec

    Zarad takih bo še bolj… pisali bojo pa kazni.

 • samsara

  So zaznali evropski voditelji, da se bo treba vsled njihove nesposobnosti in preočitne uslužnosti raznim obskurnim bratstvom, poslužiti prastare metode za krepitev svoje moči in vpliva. Strahu namreč.
  Merklova dobronamerno svetuje svojim zemljakom, naj si napravijo zaloge živeža in vode za 10 dni, nekateri, ki jim zmanjkuje denarja se gredo vojne igrice po Evropi, nekateri svarijo pred možnostjo vojaških konfliktov… Sami humanisti.

 • Antonius

  Najbrž je Ljubljana edino mesto v Sloveniji, ki je za obrambo pred ruskimi kibernetiki zelo imenitno zavarovana in vrhunsko oborožena.
  Županski ‘janković jo je premišljeno in zelo izdatno oskrbel z najnovejšim modelom granitnih kock v samem jedru mesta. Naj Rusi pridejo s svojimi PC-ji, če si upajo, Stalingrad jim ne uide.
  Tako hitro bodo zrihtani, da se SOVI niti zbuditi ne bo treba.

  • rubec

   hehehehehe

 • hle

  Mogoče bi bilo bolj smiselno če bi spregovorili kaj je sedaj z tistim super varnim komunikacijskem sistemom tetra in kaj z tistim mladeničem ki jim je dokazal da se da vanj vdreti z domačega računalnika upam da ga ni doletela ista usoda kot mladeniča iz Tržiča ki je dokazal luknjo v e bančništvu verjetno so tudi Rusi prisluškovali našemu arbitru in posnetke dali hrvatom v glavnem kaj sem hotel povedat zaupat ne bi smeli nikomur ne samo Rusom

 • Šamolin

  S takimi bebci sovražnikov sploh ne potrebujemo ;)

 • Adolf Hitler

  Sovražnik je veste sami gdo eden in edini AMER

  • xtc

   a SI TI VZEL DANES VSE TISTO KAR JE PREDPISAL ZDRAVNIK:
   sICER PA TI NISI DESNI ampak namerni uničevalec portala s svojimi posti;ki izražajo naCIONALSOCIALISTIČNE PAROLE_SO PA ŠE VEDNO SOCIALISTIČNE(NACIONAL SOCIALISTI NISO DESNICA AMPAK SKRAJNA LEVICA KOT KOMUNISTI LE NA DRUG NAČIN)

   • dr Janez Sveti

    To si že meni pisal. A potem naj jemljemo vsi enaka zdravila? Daj priznaj, da delaš za rusko kibernetsko organizacijo. Saj je dokaz že to, da sploh slovensko ne znaš pisat.
    DR Janez Sveti Vladimir Veliki

 • MEFISTO

  Rusija je dežela duhovnega in materialnega blagostanja.

  Toda mi jo bomo pod to totalitrno oblastjo kmalu dohiteli in morda celo prehiteli.

 • Viktorh

  Takšni so naši “prijatelji” z vzhoda.

 • xtc

  Prorusko yugofilni ruski propagand troli na tem portalu so že en dokaz tega:Treba bi jih bilo onemogočiti z njihovo lažnivo komunistično propagNDO:

  • dr Janez Sveti

   Zdaj si ga šele nasrkal. V USA je zmagal naš prijatelj Trump! Vladimir& Donald :)
   DR Janez Sveti
   Predsednik Ameriško Ruskega združenja za težko industrijo

   • xtc

    hE;ŠE EN RUSKI TROL_ČE BI SE VSAJ MALO SPOZNAL NA zda BI VEDEL ;DA SO VOLITVE ŠOV_REALNOST PO NJIH PA DRUGA IN ;ČE BO tRUMP ŽELEL A meriko veliko BO MORAL pUTINU ZAVITI VRAT ALI PA BODO DRUGI NJEMU;KOT SO kENEDYU;KI SE JE SPOGLEDOVAL S KOMUNISTI:

    • dr Janez Sveti

     A ti nisi hodil v osnovno šolo, da bi te naučili pisat?
     DR Janez Sveti genij

    • Franc Novak 1979

     A si Brgleza repliciral? Rekel je, predvolilne obljube so eno, po volitvah pa je vse drugače. Slogan SMC-ja, SD-ja in DeSUS-a !!

 • svatne

  Priporočam targetiranje:

  Republika Slovenija
  Ustava
  Člen 11,

 • Shalalabayzer

  Kje pa da nas napadajo…naši rdećuharski kvizlingi jih vabijo

 • Aton

  A ni Slovenija deželica, kjer malo bogatejši Rusi perejo denar?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!