Se bojijo Donalda Trumpa? Obrambno ministrstvo povečalo siromašni proračun Slovenske vojske za 24 milijonov evrov

Foto: STA. Obrambna ministrica Andreja Katič.

Vlada Mira Cerarja je danes ministrstvu za obrambo le zagotovila nekaj dodatnih sredstev za namen izboljšanja razmer v Slovenski vojski, ki so iz leta v leto slabše. Levi vladni trojček je potrdil sveženj sredstev v višini največ 24,3 milijona evrov, kar pa je glede na zadnjo nezadostno oceno predsednika države Boruta Pahorja o stanju pripravljenosti Slovenske vojske mnogo premalo. Novi vladni ukrep predvideva postopno rast izdatkov za vojsko do najmanj 30 milijonov evrov letno, do leta 2025. Vlada je šele lani ustavila kritično zmanjševanje obrambnih izdatkov, potem ko je največja opozicijska stranka SDS več mesecev na glas opozarjala, da gre v Slovenski vojski za nezadostno oceno pripravljenosti ravno v času velikih varnostnih tveganj za našo državo.

Naj spomnimo. Doslej so pozivi SDS praviloma venomer naleteli na slab odziv v vladi, zgodilo se je bore malo. Težava je bila tudi v tem, da so nekatere vladne stranke, kot je SD, s svojim večletnim namernim razkrajanjem obrambnega resorja ogrozile obstoj vojske. Primerjave z željami režimskega tednika Mladina, kjer je celotno uredništvo predlagalo peticijo Ukinimo vojsko, so zato vsekakor na mestu, o čemer smo na Novi24TV pisali že jeseni.

Borut Pahor je na podlagi poročila Generalštaba Slovenske vojske tudi letos, tako kot že leto poprej, ocenil delovanje vojske v miru s povprečno oceno zadostno. Za primer krize ali vojne pa ni pripravljena in si zasluži oceno – nezadostno.

Pred časom smo že poročali, da je od 30 dobavljenih osemkolesnih oklepnikov Patria danes voznih in operativnih le peščica, vojski pa naj bi primanjkovalo tudi streliva. Stanje naj bi bilo tako slabo, da ga olepšujejo celo v poročilih vrhovnemu poveljniku. Neustrezno je očitno opremljena celo enota za specialno delovanje. Slovenska vojska premore namreč le štiri naprave za nočno opazovanje, kar ni dovolj niti za en oddelek, vojakom pa primanjkuje celo suhih dnevnih obrokov hrane. Za izravnavo primanjkljaja bi vojska tako potrebovala vsaj 50 milijonov evrov.

Paradoks: Vojska ocenjena nezadostno, generali pa vedno odlično
Poslanec Žan Mahnič, ki vodi parlamentarni Odbor za obrambo, je že lani na izredni seji državnega zbora opozoril na ključne probleme Slovenske vojske (SV), med katere spadajo katastrofalna kadrovska politika, slaba plačna politika generalštaba, ki prispeva k številnim bolniškim odsotnostim in nezadovoljstvu, ter kadrovska popolnjenost vojske z ljudmi, ki so se bojevali za JLA ali pa so bili nekoč agenti Udbe. Paradoks je tudi v tem, da je imela Slovenska vojska v zadnjih letih venomer oceno nezadostno, vsi generali in brigadirji pa odlično.

Skeptiki se bojijo, da vlada kljub načrtu dviganja proračuna SV v naslednjih letih svojih napovedi ne bo uresničila. Kot je namreč vlada pojasnila na Tumblerju, je ob seznanitvi s sklepi strateškega pregleda obrambe 22. decembra lani zadolžila ministrstvo za finance, da ob pripravi prihodnjih proračunov upošteva povečanje obrambnega proračuna za 20 do 30 milijonov evrov na leto ter določi vmesni cilj na ravni 1,2 odstotka BDP v naslednjem desetletnem obdobju. Pri tem je upoštevala možnosti rasti sredstev za obrambo glede na takratne projekcije BDP-ja. V praksi pa je tako, da se zaradi katastrofalnega političnega kadrovanja in posledičnih bančnih lukenj lahko pričakuje, da bo obrambni resor eden tistih, ki bodo morali najprej odstopiti sredstva.

Slovenija ne dosega Natove zahteve o višini obrambnih izdatkov
Na vladi so sicer zatrdili, da so glavni dejavniki, ki so jo spodbudili k ponovnemu razmisleku in odločitvi o povečanju sredstev za obrambo, cilji zmogljivosti Nata 2017 za Slovenijo, ocena pripravljenosti Slovenske vojske in dogovorjena zaveza o določanju nacionalnih načrtov doseganja ciljne ravni obrambnih izdatkov znotraj Nata. Slovenija trenutno namreč ne dosega dane zaveze Natu o višini obrambnih izdatkov. Ameriški predsednik Donald Trump pa je po nastopu mandata pozval države članice Severnoatlantskega zavezništva, da prispevajo pravičen delež k skupni obrambi.

Ministrstvo za obrambo letos, denimo, razpolaga z nekaj več kot 380 milijonov evrov, od tega je za Slovensko vojsko zagotovljenih 290 milijonov evrov. Ta sredstva se bodo z danes sprejetim sklepom vlade povišala za 24,3 milijona evrov.

L. S.

 • dež

  Upoštevaje dejstvo koliko prevozov s Falconom opravijo v zadnjem času, je bila dokapitalizacija ministrstva, ki plačuje stroške letala, logična. Če bi šlo za vojake, bi jim dali 40 milijonov, za kolikor je nedavno prosil šef generalštaba.

  • Igor Kavalar

   Kar sem slišal Trumpa ob obisku predstavnika NATO pakta, bodo vsi moral plačat 2% BDP + za vsa leta nazaj kar smo dolžni in kar smo podpisal pa nismo izvajal.

   • dež

    Slovenija ostaja dolžna cca. 1% letno, kar je okoli 350 mio.
    Osebno se s Trumpom strinjam, če si se nekaj zmenil/podpisal, potem si se tega dolžan držati, lahko pa tudi odstopiš od pogodbe. Se pa juha nikoli ne poje tako vrela, kot se skuha. Trump je poslovnež in je nastavil max. ceno na začetku pogajanj.

    • Igor Kavalar

     Itak. Sej tko more bit, da imaš plačilni red. Pri nas tega ni, zato se pa tudi plače pa prispevki , podizvajalci…ne plačujejo. Če se niso držal pogodb, v vseh letih od kar smo člani, 13 let x 350 miljonov = 4.55 miljarde smo dolžni ekstra za nazaj.

     • dež

      Če bi šlo samo za SI, bi nas še mogoče terjali, ker pa goljufajo praktično vsi (mislim da z izjemo 1-2 držav), nekako pričakujem, da bo postavljen dan D, od katerega naprej bo potrebno plačevati dogovorjeno. Za nazaj bodo morda kašno malenkost poračunali. Tako mi pravi kmečka pamet, vsaj jaz bi se tako obnašal, če bi bil na Trumpovem mestu.
      Se pa ne spoznam na Nato in mednarodno politiko, kjer je celotno sliko potrebno gledati malo širše.

     • Igor Kavalar

      Jaz bi pa vse, ki ne mislijo dat 2% in plačat za nazaj ven vrgu.(pa naj bo to Nemčija ali pa Slovenija) Mislim, da je 5 držav plačevalo med njimi zbankrotirana Grčija(surprise). Pol naj se pa sami odločijo ali bodo plačal 2% al pa po 10-20%, če gredo na svoje, da bodo lahko varovali same sebe. Mislim, da so bili američani in ostsli plačniki dost korektni do ostalih držav, da so pokrival z lastnega žepa za varnost v zahvalo so pa dobil 13 let nategovanja in kršenja pogodb. Zdaj nekaj obljubljajo o minimalnih zvišanjih v naslednjih 20 letih, ampak to ni tisto, kar smo podpisal.

     • dež

      Evo, sem malo pobrskal po spletu, tule je povezava na tabelo iz februarja 2017, http://www.cnbc.com/2017/02/06/trump-tries-to-reassure-allies-about-us-support-but-asks-them-to-pay-up-more.html, koliko kdo plačuje.
      Čisti balkan, če Trump vse kršitelje prime za kravateljc, Nato razpade. Se strinjam s teboj, da bi morali kakšnega ven brcnit, a ni tako enostavno kot se zdi, pri toliko kršiteljih.

     • Igor Kavalar

      Hvala za link. Nato bi še zmeraj ostal bi pač bilo v njem 5 članic, ostale se pa lahko pridružijo ko plačajo kar so podpisal. Sej vidiš Grčija bankrotirana je dajala 2.4%, Švabi, ki jim gre tako dobro 1.2%!! Slovenija kot mala država 0.9% primerjava z Estonijo 2.2%. Kriza je prizadela vse države, ene bolj druge manj ampak, zgleda da denar za uvoz ilegalcev in teroristov je za varnost ga pa ni.

      Enako sranje je pri upoštevanju maastrihtskega kriterija. Večina držav čez 60% BDP zadolžitve.

      To poglej Evropske države nad 60% (9 držav je pod 60%, drugi vsi veselo kršijo)
      https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2186rank.html

      Pol pa govorijo razni elitisti, kako smo bogati in kako je treba to bogastvo delit z Afriko itd…

      Zame je Estonija model 10% BDP zadolžitve, Slovenija 81%
      Estonija 2.2% Nato pakt, Slovenija 0.9%
      Pa približno iste velikosti smo, oni majo pol miljona manj prebivalcev, prbližno isto smo šli notr.

 • Olga

  Bravo Trump! Naša vojska vas rabi!

  • FORT WORTH

   +++ jim bo ze Trump dal vetra tem lopovom.

 • stajerc5

  Mene samo zanima, za koliko se bo povecalo stevilo debelih riti v uniformah, na toplih in debelih ledrastih foteljih v “generalstabu”, na racun milijonckov, ki so prisli na razpolago!?

 • Hun

  uča so ns “reketiral” JNA đenerali danes ns bodo ZDA-NATO generali….jebiga če smo majhni in bojazlivi rabimo zaščito in plačevat “reket”

 • garfi

  mestni mafijec janković je klobasal, da je potrebno denar za vojsko prepoloviti
  to so levaške vlade že storile
  in butast folk ga obožuje

  • FORT WORTH

   Se en dokaz,da je jankovic en navaden lolek,ki ga nobeden ne uposteva.
   Bi pa levakom bil interes,da bi jankovica naivno in neuko ljudstvo izvolilo za premierjerja,da bi lahko oni poceli,kar bi hoteli…
   Ampak,jankovic je bolj butast,kot noc in bi premier rad bil,ceprav nima dveh cistih v piskru.

   • garfi

    ja menda bo spet kandidat
    osel gre enkrat na led, butalci pa poljubno krat kot določi mali mk

  • Olga

   Ste prepričani, da so volitve poštene? Ankete poštene? Dajte no! Sredi Ljubljane sem srečala človeka, ki je sam od sebe glasno preklinjal šerifa!

   • garfi

    ??

 • karpelec

  Čudno, da naš poveljnik oboroženih sil, daje ocene nezadostno, stori pa v tej smeri nič. Eno je nergat, drugo pa je narediti. Nagnat bi morali stare parazite (svetovalce) iz vojske in dati prednost mladim sposobnim in prevetriti zatohlost v vojski.

 • samsara

  “Paradoks: Vojska ocenjena nezadostno, generali pa vedno odlično”

  Kdo je zdaj tu mona?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!