Slovensko-hrvaški boj za Piranski zaliv: Arbitražno sodišče bo nadaljevalo z delom

Foto: epa

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da bo nadaljevalo z delom. Sklenilo je, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma ter da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe.

Slovenija je odločitev arbitražnega sodišča pozdravila, Hrvaška pa še naprej vztraja pri izstopu iz arbitražnega sporazuma.

Spomnimo: Hrvaška je izstopila iz sporazuma lani, in sicer po izbruhu prisluškovalne afere, ki je pokazala, da se je Jernej Sekolec, slovenski član arbitražnega sodišča, dogovarjal z agentko Simono Drenik s slovenskega zunanjega ministra.

STA, A. Ž.

 

 • Volkhv

  Kdo pa pravi, da morajo to Hrvati spoštovati? Oni bodo preprosto poslali vojsko na ta območja in se mi lahko slikamo… V bistvu te teritorije vojaško ŽE nadzirajo.

  • Nata

   No , se spomnimo Trdinovega vrha ? Pa še kakšen primer bi se našel .
   Delati je potrebno po ” reglcih ” …..ne pa po dobrososedskih odnosih !

   • Vera

    @ Nata : Kaj storiti s sosedom, ki si hoče prilaščati naše zemljišče ? Rekla sem mu , da nas bo zemlja še dovolj dol tiščala , zato se mi ne bomo obračali na sodišče glede pol metra zemlje, ki je uradno naša že od leta 1972 . Ta sosed je že peti po vrsti , ker so prvotni lastniki umrli . Vem, da je moj komentar izven konteksta , toda želim vaša mnenja . Njegova hiša je stara , mala in dolga ( take so včasih gradili ) čisto ob prometni cesti , primerna samo za upokojence ,

    • Nata

     Sprašuješ , kaj narediti s sosedom , ki ” misli ” , da je tvoje tudi njegovo , oz. , brez tudi !
     Oh , take primerke najdeš povsodi . In sodišče res ni prava izbira , čeprav bi kar potrebovala enega Salomona !

   • tinta

    Se bo Pahor mal polubčkal pa bo stvar rešena.

    • Nata

     hi……. hi………saj vemo kako je bilo potem , a ne ?
     Prav nič nismo pozabili

 • Vera

  Erjavcu zalepit usta , takoj !

  • MEFISTO

   Zakaj zalepit usta?

   Razrešiti in poslati na zaprti oddelek, da tolče kamenje!

   • Vera

    Ministra se do konca tega postopka ne more razrešit , potem pa lahko gre , saj volil ga ne bo več nihče !

 • karpelec

  Saga o arbitražnem sporazumu se nadaljuje. Naše cinkaroše pa čimprej utišat.

  • RATATA

   samo municijo rabmo.

 • ptr

  Offtopic. Požar poroča o nekih rošadah v Novi24TV, stvari naj bi v svoje roke prevzel Predalič…

  • tarantela

   A bomo dobil kej navodil, kaj pisat?

  • tinta

   Nič hud’ga. Nas je tlele cel bataljon – še več – za stvari porihtat. Mala malca. :)))
   Požar dela paniko.

 • svatne

  Mi lahko kdo pove odkod vam “Piranski zaliv”??? V nobenem dokumentu arbitražnega tribunala, še manj pa v Sporazumu o arbitraži, ni niti z eno črko omenjen kak Piranski zaliv. Govor je o določitvi poteka državne meje med RS in RH. Dejansko stanje pa je takšno, kakor ga opredeljuje tudi TUL, ki jasno in nedvoumno pove, da gre za mejo med “Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanje SFRJ”! Ne piše da gre za mejo med jugoslovansko republiko Slovenijo in jugoslovansko republiko Hrvatsko. Piše “med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko V OKVIRU (!!!) SFRJ” Formulacija V OKVIRU v slovenščini pomeni: glede (in upoštevaje) na vse relevantne okoliščine. “Relevantne okoliščine” v zadevi državne meje Republike Slovenije s preostankom SFRJ pa so, da je Jugoslavija nastala z “ujedinjenjem” slovenskih dežel s Kraljevino Srbijo. To dejstvo je v dokumentu zapisano z besedami, da “se ujedinjuju ZEMLJE (!!!) države SHS sa Srbijom”. “ZEMLJE države SHS” so samo slovenske dežele, ker samo one so tedaj imele internacionalno pravno subjektiviteto, opredeljen lasten teritorij in določene državne meje – tudi in še posebej s preostankom Jugoslavije. Nobeno “mnenje” in “interpretacije” ali administrativne NOTRANJE razmejitve v času obstoja Jugoslavije te mednarodne meje slovenskih dežel nikoli niso spremenile. Ko se je Slovenija osamosvojila, so same po sebi znova prišle v veljavo – saj se nismo osamosvojili od neke Hrvatske, marveč od Jugoslavije(SFRJ), v katero smo leta 1918 vstopili (s teritorijem in državno mejo!). Zakaj naši politiki (večkrat opozorjeni na relevantna dejstva) tribunalu niso dali na mizo teh dejstev, vedo le oni. Bi jih pa moral tribunal vseeno upoštevati, saj to od njega terjata 3. in 4. člen Sporazuma o arbitraži. In še več! 5. člen Sporazuma tudi določa, da Republika Hrvatska ni stranka v postopku določanja poteka državne meje. Hrvatska je namreč postala suverena država šele z razglasitvijo, ki pa jo je izvršila šele oktobra leta 1991 – kar je poleg tega še dokaz več, da se Slovenija ni mogla razdružiti z državo Hrvatsko, saj je ob osamosvojitvi Slovenije sploh ni bilo. Bila je del SFRJ in celo s SFRJ vred agresor na osamosvojeno Slovenijo.
  S podpisom Sporazuma o arbitraži je Hrvatska izrazila nič več in nič manj kot zavezo, da bo izrek / razsodbo spšoštovala in izvršila. Samo to.

  • dr Janez Sveti

   Ne vem ali imaš prav, sem se pa tako od srca nasmejal, kakor že dolgo ne. Hvala ti. Moje laično mnenje na osnovi tvojega pisanja je, da imaš popolnoma prav. Mogoče zato, ker sem vedno trdil, da pravzaprav Istra NIKOLI ni bila hrvaška, pa tudi ne slovenska. No, nebom se prerekal z nikomer, kar kakor sem napisal nimam pojma ali imam prav.
   Dr Janez Sveti vesel

   • svatne

    Naj dodam le nekaj ključnih DEJSTEV! Zagreb odločno in na ves glas vpije, da ni (več) stranka v postopku. Seveda ni, ker sploh ni bil (člen 5. Sporazuma!) In ker ni bil stranka v postopku, iz postopka tudi ne mora izstopiti. Ker je na vse to tribunal opozorjen (mimo slovenskih uradnih predstavnikov!), zveni zanimivo tribunalova formulacija, da bo odločitev sprejel tudi če HR ne sodeluje v postopku. Kot rečeno: Podpis HR na dokumentu je dokončna zaveza, da bo država sprejela odločitev in jo izpolnila. Nikakor pa ji podpis ne daje statusa stranke v postopku, ker to že po samem Sporazumu ni in ne more biti – in kot že rečeno, tudi dejansko ni, ker Hrvaške suverene države niti, ko so slovenske dežele sestavile Jugoslavijo, niti, ko se je Slovenija osamosvojila, ni bilo. NIKJER!. Ko je Sporazum podpisala, je to potrdila, saj je 5. člen popolnoma jasen in razumljiv.
    Težava pa seveda je, ker slovenska “stroka” in diplomacija – še manj pa državniki – pred DEJSTVI zatiskajo oči in molčijo kot grobovi. Ne sledijo niti izrecno zapisanim določbam v Sporazumu, ki so ga sestavili sami. To je nerodno, ker je pri arbitriranju tako, da morata stranki predložiti vsaka svoje MAKSIMALNE ZAHTEVE (seveda skladne s propozicijami v Sporazumu in pravili in načeli internaconalnega prava), tribunal pa potem sam, brez vpletanja strank, odloči v tajnem POSTOPKU – na na podlagi JAVNIH DOKUMENTOV. Namreč: Za razliko med pravdo PRED sodiščem, kjer se stranki spopadata in advokati spretno vlečejo “adute iz žepa” ob primernem trenutku, je pri arbitraži tako, da stranki v postopku nimata več nobene vloge (razen, če jih tribunal kaj dodatnega povpraša). Da pa tribunal kakega argumenta ne bi zamolčal ali napačno uporabil, pa je v interesu vsake stranke, da svoje “adute” (argumente, dejstva) na ves glas pove! Kot rečeno, pri arbitraži je tajen postopek, ne dejstva in argumenti. Naši gospodje pa dejstva, kakršna terja sam Sporazum popolnoma zamolčijo – celo pred samim tribunalom. In tribunal jih ne more upoštevati, saj je vezan le na tisto, kar mu uradno predloži ta ali ona stranka. Le upamo lahko, da so arbitri prebrali Sporazum, pogledali/primerjali relevantna dejstva iz dogodke in bodo ustrezno odločili (tudi mimo neustreznih slovenskih zahtev…).

    • dr Janez Sveti

     Zanimiva razlaga. A si ti Ludvig?
     Dr Janez Sveti

     • RATATA

      Spoštovani gospod “dr Janez sveti”. Ob večkratnem natančnem branju besedil gospoda “Svatne” se Vam bo vse sestavilo. Lahko verjamete. Imam Vas za svojega v mislih, besedah – dejanj pa ne poznam.
      Lepo pozdravljeni in še naprej tako.

     • dr Janez Sveti

      Ne ugank prosim. :) Nisem za šah.
      Dr Janez Sveti Smpl

     • RATATA

      Oprostite prosim, če sem besede zavil.
      Opozoril sem Vas, da se Vam bo splačalo besedila, ki jih objavi gospod “Svatne” natančno prebrati, saj boste v doglednem času lahko ugotovil ujemanje popolnega redosleda dejstev, ki jih navaja.
      To svetujem na osnovi mojih izkušenj.
      lp

     • svatne

      Stvar je v tem, da je slika dejanskega stanja v javnosti ustvarjena vedno in dosledno s pomočjo goščavja mnenj in interpretacij. Dejstev pa skoraj ni. Kar je tukaj nanizano pod logom “svatne”, so skoraj izključno dejstva, dokodki kolikor je mogoče umeščeni v svoj čas in prostor, kar še tako skromni, navadni “kmečki” logiki omogoča opaziti pravo bistvo.
      Zavajajoča tehnologija ustvarjanja “dejanskega stanja” za potrebe KLIK, ki odločajo in poskušajo usmerjati dogajanje, je seveda do skrajnosti sofisticirana. Ljudje so že pozabili, kdo (in zakaj) je prepovedoval branje (zato pa tudi svobodno izdelovanje in izmenjavo) knjig. Šele, ko so posamezne struje zadovoljivo (za svoj namen) obvladale uporabo in distribucijo informacij, se je razmahnilo področje tiska in postopoma drugih, novih medijev – vse do svetovnega spleta. Ki – logično – prinaša fantastične pozitivne in hkrati enako fantastične negativne učinke. In voz drvi pospešeno naprej (v pogubo! Vsako rojstvo je pač gotova smrt!)

     • dr Janez Sveti

      Smrt je lepa. Poguba ne obstaja. Meni je vse zanimivo!
      Dr Janez Sveti nesmrtni

     • svatne

      Seveda imaš popolnoma prav – saj poved “vsako rojstvo je pač gotova smrt” nima nobene kvalitativne konotacije. Kvečjemu nasprotno: vsebuje zanesljivo napoved “novega življenja” (“če zrno ne umrje, ne rodi sadu” so zapisali stari). Tudi “poguba” je le beseda za pojav, ki spominja na preorano (vse je pokošeno, vse je preorano, pokončano…) njivo, ki čaka na novo setev, ki bo nova rast…
      Glede “zanimivosti”: Veliki Plečnik je svojim študentom “na srce polagal” le eno: bodite brezmejno radovedni. To je tisto pravo.

   • Okra tatoo

    Janko ali Lojze, to ni pomembno. Kje si se ti učil zgodovine? Kaj pa Goriška grofija in Oglej v Istri potem počneta? V wikiju Hrvati pravijo Goriškemu grofu Goriško Pazinski, da se lahko šlepajo. Trst je bil pa od Devinskega grofa. Druga entiteta. Obalni del Istre razen Opatije pa od Benetk. Opatija je bila Goriška skupaj z vsem zaledjem. Meja pa je bila skoraj ista kot Starojugoslovansko-Italijanska meja. Hrvati so pa bili vedno pod Ogri do konca dvojne monarhije. Potem prva in druga Juga. Dokumenti napisani na škrnicelj me pa ne zanimajo, saj nimajo mednarodne veljave. Veljavo pa ima Brionska deklaracija. Seveda veliko vlogo igra tudi cerkev. Hrvaška cerkev je začela ofenzivo prav takrat, ko se je Oglejska parcela razdelila med Gorico in Videm. Ti si izgleda Hrvat, ker mešaš Trst in Trsat nad Reko. Goriška grofija je bila Avstrijska od časa dedovanja po zadnjem Goriškem grofu umrlem l. 1500. Prej je bila pa to samostojna grofija, vazal Ogleja. Nikdar pa pod Salzburg. Meja med tema dvema patriarhijama pa je bila reka Drava, daleč na severu. Ogrska pa je s prohodom Turkov obstajala samo še na severni strani Donave. Tukaj pa se je ozemlje severnih lokalnih fevdalcev razširilo tudi v Istro.

    • Jovo Jamnica

     Vse v redu in prav, ampak tukaj gre za presedan v zgodovini risanja meja po razpadu državne tvorbe. Država SHS se ni “odcepila” od K&K. Takrat je šlo tudi in po mojem, predvsem za to, kdo bo plačal in kdo bo deležen vojnih reparacij.

     • Okra tatoo

      Pa prav država SHS s sedežem v Zagrebu (današnja Slovenija Hrvatska in Bosna) se je odcepila od K& K. Vendar je bila nepriznana drżava in Italijani so maširali. Zato se je priključila kraljevini Srbiji in nastala je kraljevina SHS. Avstrijci pa niso imeli več cesarja, ampak kralja še kar nekaj časa. V njihovih zgodovinskih podatkih je, da ni abdiciral takoj. Potem je moral verjetno zaradi mednarodnega pritiska, ker je umrl na Madeiri. S tem je njihova pravica do sosednjih ozemelj nehala obstajati. Hrvati, ki so bili pod Madžari, zato njihovo pogledovanje po Prekmurju, se pa tudi ne morejo sklicevati na mednarodne dogovore in pravice, ker niso bili nasledniki. Radi se sklicujejo na Hrvatske kralje, vendar je bila prej preden so jo Madžari zasedli mala deželica okoli Zadra in nič več. Na Srbe, ki so takrat imeli celo Bosno in so bili potem prav tako Madžarski vazali se ne morejo.

     • Jovo Jamnica

      Pravno gledano, pri odcepitvi nje dela, država prednica, sicer okrnjena preživi, pri razpadu pa izgine. Opravičujem se, ker nisem vešč pravne latovščine in težko z izbranimi besedami izrazim svoje dvome. Tudi @svatne, recimo, ko ga berem, se ne morem otresti suma, da ne ve, kakor imajo Srbi za Slovane, skupen izraz Sloveni. In potem so “slovenske zemlje” v bistvu slovanske dežele. Srbi bi, če bilo govora o slovenskih deželah, to povedali drugače. Rekli bi, da so to zemlje Slovenaca ali slovenačke zemlje.
      Primer:
      https://sh.wikipedia.org/wiki/Historija_Slovenije

     • Okra tatoo

      Juga ni izginila. Na Brionih je bil sporazum med ostanki oz. deli. Ostanek Juge z odcepljenimi republikami. Tukaj imamo dve različni stanji. Jugoslovansko nasledstvo, pravno in materialno in meje ozemlja, kjer se je delalo po domače. Tega nisem videl, zato ne morem trditi. Menim pa, da bo padel kakšen okostnjak iz naše in tudi iz njihove omare. Če potegnemo črto, vedno nekaj ostane pri njih in nekaj pri nas, kar je njihovega ali pa našega. Vse to pa bo zopet čez dvajset let Sveto Nemško Rimsko cesarstvo. Upam, da se ne bo zopet delilo na tri velike dele in to zopet čez polovico našega ozemlja.

     • Jovo Jamnica

      Ja, Juga je izginjala. Mislil sem na K&K. Oglej si Kozlerjev zemljevid in meje. Posebej tisto, ki je povdarjena s temno modro črto. Le kdo jo je vrisal. Kozler?

      http://www.verfassungen.eu/sl/krain/uebergang18.htm

     • Okra tatoo

      Ja, samo to je bilo pred čaščenjem Prešerna. Še za časa staroslovencev v devetnajstem stoletju. Na žalost sama slovenska srenja ( ljudstvo) tega ni upoštevala in je sledila Prešernu in ne Kopitarju. Na teh ozemljih se je govorilo neka narečja, ki niso bila, tako kot tudi pri Nemcih ne, Hoch Deutch ali Knjižno slovensko po naše (posledica Čopove razprave v nemščini, v kateri je gorenjsko ljubljansko narečje povzdignil na raven jezika, vse ostale pa potisnil v blato). Rezultat tega pa je bil, da je slovensko matično telo začelo skrbeti samo za tiste bolj taprave. Ostali so se pa morali sami. Knjige v ostalih narečjih so pa izumrle in s tem tudi jezik. Potem pa je prišla na vrsto še zemlja.

     • RATATA

      Kozler že ne.
      Kdaj in kdo je z roko risal črte bse dal ugotovit!

     • RATATA

      Jovo, Regent Aleksandar je popravil samo tisto, kar je bilo podtaknjeno in sicer, da se ujedinjujejo Zemlje države SHS.

     • Jovo Jamnica

      Leta 1917 je bila podpisana tudi Krfska deklaracija. Kaj je popravil Regent Aleksandar, če smem vedeti bolj podrobno? Hvala.

      http://www.znaci.net/00001/138_7.pdf

     • RATATA

      Krf z nami in temo nima kaj dosti.
      TOLE (ta spodnji LINK) JE VERODOSTOJNO!
      http://www.domovinasospomini.eu/blog/2015/07/

      No in če bi res rad vedel, lahko pogledaš kaj hrvati navajajo v svoji ustavi…poleg kraljev
      npr.
      •u stvaranju hrvatskih kneževina u VII. stoljeću;
      •u srednjovjekovnoj samostalnoj državi Hrvatskoj utemeljenoj u IX. stoljeću;
      •u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenome u X. stoljeću;
      •u održanju hrvatskoga državnog subjektiviteta u hrvatsko-ugarskoj personalnoj uniji;
      •u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora godine 1527. o izboru kralja iz Habsburške dinastije;
      •u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora o pragmatičnoj situaciji iz godine 1712;
      •u zaključcima Hrvatskoga sabora godine 1848. o obnovi cjelovitosti Trojedne Kraljevine Hrvatske pod banskom vlašću, na temelju povijesnoga, državnoga i prirodnoga prava hrvatskog naroda;
      •u Hrvatsko-ugarskoj nagodbi godine 1868. o uređenju odnosa između Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kraljevine Ugarske na temelju pravnih tradicija obiju država i Pragmatičke sankcije iz godine 1712;
      •u odluci Hrvatskoga sabora 29. listopada godine 1918. o raskidanju državnopravnih odnosa Hrvatske s Austro-Ugarskom te o istodobnu pristupanju samostalne Hrvatske, s pozivom na povijesno i prirodno nacionalno pravo, Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, proglašenoj na dotadašnjem teritoriju Habsburške monarhije;
      PA ŠE: •”u činjenici da odluku Narodnog vijeća Države SHS o ujedinjenju sa Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918.) poslije (3. listopada 1920.) proglašenoj Kraljevinom Jugoslavijom, Hrvatski sabor nikad nije sankcionirao;” KONEC LEPLJENJA IZ HRV.USTAVE.

      Sabor SEVEDA sploh ni mogel “sankcionirati” dokumenta “ujedinjenje”, saj je tam jasno zapisano, da se s Srbijo UJEDINJUJU ZEMLJE države SHS (najprej pa je bilo zapisano da se združuje država SHS (od nikogar priznana združba), ki se seveda s kraljevino Srbijo ni mogla združiti kot taka.

      To, kar pa je popravil Regent – da se s Srbijo UJEDINJUJU ZEMLJE (države) SHS – to so pa bile samo slovenske dežele!
      Hrvaška, pa Slavonija, pa Vojvodina, pa BiH so bile s strani srbske vojske okupirani teritoriji premagane Ogrske !!!!
      Okupirana dežela nima kaj potrjevati in ni subjekt dogajanja. Edini subjekti “ujedinjenja” so torej slovenske dežele in kraljevina Srbija, kar je pravilno popravil in definiral Regent (bil je npr. celo primerno šolan). V nobenem dokumentu nikoli ni zapisano “sa Srbijom i Crnom Gorom”, ker je bila tedaj Srbija že združena s Črno Goro.

      Primorska znotraj habsburških Dednih dežel je trajala vse do razpada habsburške monarhije – celo, ker je ni nikoli nihče ukinil (!) sta jo upoštevala celo oba okupatorja, tako italijanski kot nemški (dejansko še vedno traja!)… Velja torej enako, kot za ostale slovenske dežele Avstrijskega cesarstva (ker motrimo zadevo skozi državnostno, ne narodopisno ali etnološko ali folkloristično ali religijsko optiko), da je bila Primorska od Vršiča do vključno otokov v Kvarnerju slovenska dežela/država z lastno izvorno državno subjektiviteto, ki izvira iz časov slovenske Karantanije in so si jo z vojaško silo priborili Habsburžani.
      Da so se torej 1.12.1918 združile s Kraljevino Srbijo slovenske dežele Primorska (celovita, vključujoč Istro z otoki), Krajnska, Koroška in Štajerska, je evidentno, kakor je evidentno, da je bila Istra predvsem “slovenska” in ne beneška ali avstrijska. Seveda pa je še bolj evidentno, da nikoli in nikdar, vse do 8. oktobra 1991, niti košček Istre in treh kvarnerskih otokov ni bil pod kakršnokoli upravo (kaj šele del!) kake hrvaške države ali državi podobne tvorbe.

    • dr Janez Sveti

     Sem Slovenec in ne Avstrijec. Zapomni si to. Jaz sem pisal o SLOVENSKI Istri in ne AVSTRIJSKI. Kakorkoli,zgodovino si vsak razlaga po svoje a ne?
     Vse te debate o zgodovinskih pravicah so velika neumnost. Stanje posesti je realno samo danes. Dejstvo je,kakršno je. Kaj kdo misli, da mu pripada je pa stvar presoje sodišč, ki pa sodijo po nekih napisanih pravilih, ki niso všeč strani,ki izgubi pravdo. A ne Tetoviranec?
     DR Janez Sveti borec za južno mejo

     • Okra tatoo

      Vsaj preberi kaj sem napisal in potem malo pomisli. Potem pa tudi lastnino kar ukini, ker bo v naslednji generaciji nekdo prinesel ponarejeno pogodbo. V državnih zadevah pa lastninske pravice veljajo mnogo dalj. Oglej in Salzburg sta jih imela dobrih tisoč let in sta jih drugemu tudi ugovarjala, če ni bilo kaj prav. Tam na Dolenjskem pa baje pridejo cigani na kmetovo zemljo in rečejo, to je pa zdaj naše. Podobno je na Hrvaškem po njihovi Oluji. Zadnji Goriški grof pa je umrl brez dedne pogodbe in bi morala zemlja pripasti nazaj tistemu, ki mu jo je podelil. Zgodovina ti pa ne gre, kaj? Pa so Habsburgi, takrat so ravno na frišno že bili, glej ga zlomka, našli nekega Lamberga, kako znano ime, ki je pričal (na sodišču), kako so Goriški hoteli dati zemljo ravno Avstrijcem. Lamberg je bil potem v zahvalo velik nemški fevdalec. Kranjski deželni glavar. To ti dam samo za primerjavo, kako to gre. Ha, ha, Lojze sveti.

     • dr Janez Sveti

      Poglej. Res me ne zanima srednjeveška gospoda, ker to ni bila reča nit. Vsekakor, ne govoriva o SLOVENSKI DRŽAVI. Saj so bili tudi v rimski vojski Slovenci, pa zato ne rečemo SLOVENSKO iz rimskega obdobja ampak samo rimsko. To pa ti ne gre a ne..hahahaha Okra tetovirana!
      Dr Janez Sveti valpet

     • Okra tatoo

      Tudi ostalo ti ne gre. Raje ostani pri svojem. Prav to je bil point. Kako gledaš na pravne pojme.

     • RATATA

      Strpnosti.
      Saj bo.
      Janez je dober član. Je Doktor, pa še Sveti (se).

     • dr Janez Sveti

      Meni gre vse odlično, saj sem genij. Ne gre mi tisto, kar me ne zanima. Srednji vek in razmišljanja laičnega zgodovinarja ,me tudi ne zanimajo.
      Dr Janez Sveti genij

     • Okra tatoo

      Dragi akademik. Naša lepa deželica je v riti, ker ste vi akademiki zaradi svoje riti, pripeljali do neke druge riti. Jaz pa vedno uporabljam zgodovinske podatke. Predvsem tuje vire. To ni nekaj potegnjenega iz riti, kjer se nahajate vi, temveč so to podatki dostopni zaradi digitalizacije vse kulturne dediščine Evrope. Malo prepiha ne škodi, a ne? Ko človek čita kakršno koli na tujem napisano knjigo, v drugem jeziku o naši zgodovini se lahko zgrozi, kako nas obravnavajo pri nas razni zgodovinarji z našimi revnimi prirejenimi podatki, vključno s tabo. Tukaj pišem, ker ravno ta portal obravnava te teme. Politične teme imajo vse svojo genezo v zgodovini. In jaz gledam na
      vsak tak vozel tako. Drugačno in nasprotno gledanje je samo nabijanje. Človek, ki niti ne ve v kateri hiši se je rodil ali iz katere hiše so njegovi predniki, je janičar, ki dela zaradi svoje vzgoje ali vzgoje poznejših rodov, proti svojim. Slovenija je nova tvorba. Koliko časa bo obstala? Kaj je njena podlaga? Pravna? Kulturna? Zakaj nam manjka dobrih dvesto let zgodovinskih zapisov od leta 1400 naprej? Kaj so narodni zakladi? Zakaj tebe učijo, da gledaš drugam? Vidiš, skozi te luknje nam je tekla voda v hišo in ti ko gledaš stran, se same ne bodo popravile. Prej povečale. Lahko pa da si ti tukaj zato, od nekoga vzgojen, da se ne zakrpajo.

     • dr Janez Sveti

      Ne razburjaj se. Saj imaš prav.
      Dr Janez Sveti pax romano

     • RATATA

      Dražite pa radi kaj?

     • dr Janez Sveti

      Ma ne. Mogoče malo :) Ne me vikat saj sem vesoljc. Imam res malo drugačen pogled na vesolje.
      Dr Janez Sveti vesoljc

 • Rožle

  Skvo je bella kje si….?
  Od tvoje mame bratranec ima nekaj v kaslcu zate….!

  • tinta

   Da niso kakšne ribe, bo zasmrdelo. :)

   • Rožle

    Ne..ne…ne bo se treba trest pri odpiranju…!

 • Rožle

  A niso naši levaki že šenkal Hrvatom Piranski zaliv….?

 • Rožle

  Kje je pa un udbovc od arbitra k je zginu…a se je že najdu…?

 • Unikatna

  Nekam predolgo se to vleče! Kdaj so že rekli, da bodo odločili in komu na čast so premaknili!!??

 • rubec

  Če bi janša to rihtal tega problema sploh ne bi bilo. Ampak ne. Kljub temu da smo ga slovenci večkrat pozvali naj on drži roko čez, je prasec raje šel v avstralijo na svojo kliniko fasado ometavat. Me zanima kje je denar za avstralsko mivko nagrabil saj vemo da jo avstralci uvažajo iz nove zelandije kar pomeni da mora biti nabavna cena ubitačna. Če se pa mora tovorna ladja vmes še na tasmaniji ustavit, na to raje ne pomislim.

  • Vera

   Daj prosim nehaj s tole namišljeno kliniko v Avstraliji, ki je namišljena v glavah bedakov . Na forumih je že pisalo, da je zadeva preverjena, toda nobene klinike nihče iz Slovenije ni gradil tam doli !

   • rubec

    Dobro, če ti Avstralija ni všeč potem pa Avstrija. Če ne pa ti izberi državo ki ti je bolj pogodu, jaz ti pri izbiri ne bom nasprotoval.

    • Lokomotivführer

     TOZD te klinike je v Mozirju, kaj ne veste?

   • dob

    Ravnokar sem hotel napisati, da je Pahor lep in pameten, pa sem se premislil. Sem si rekel, Vera bo še verjela, da mislim resno. Ne bo mogla zaspat. Pol pa nisem napisal.

    • Rožle

     He…mal pozn je že za sarkazem…

   • Viktorh

    ..nasedla si provokaciji…

  • Viktorh

   To, stari, to.
   Toda, ljudje ne poznajo sarkazma….

   • rubec

    **********

 • Rožle

  Itaq bo na konc use od Kamelarjev …kwa se sploh sekiramo….!

 • samsara

  Hrvati pa po že dobro znani balkanski maniri,”Ne priznaju oni ovaj sud”.
  Kaj je zdaj z udbovcem Sekolcem, favoritom drügorazrednega udbokomunista? Bo ovaden ali ne?!
  Drenikova bo ovadena ali ne?! Oba sta pobasala denar in izdala Slovenijo in Slovence. Drenikova še naprej prejema davkoplačevalski denar.

 • koza

  Jaz sem že zdavnaj rekla, da bi vam tisto banico morja pustila, ampak me noben ne upošteva.
  Trdite, da je do ne vem kje vaše ozemlje, zakaj pa ne zahtevate Trsta, A.Koroške, saj vi lahko marsikaj razveljavite oz. izničite, besedno, ne? Tudi od Srbije lahko zahtevate marsikaj, pa ne? Zakaj? aja …

  • tinta

   Koza, kot koza.

  • Jojo

   Na drogah?

   • koza

    niti slučajno, jaz bi vam res pustila tisti zalivček, raje se bunite kaj dela EU, bo več efekta

    • Rožle

     A se lahko predstaviš…kdo pravzaprav si ti…?
     Predvidevam, da Slovenka nisi…*

     • koza

      koza sem po kitajskem horoskopu, ja drugače pa sem čistokrvna, ampak to ne pomeni, da Slo. ne želim dobro in take teme me spravijo v slabo voljo, tebe ne?

     • Rožle

      Ja… samo ti Slovenije še vseeno ni trebat šenkat

     • koza

      aja, a hočeš Jorasa, a je še tam? ali je že na Štajerskem ali od kod je že?

     • Rožle

      Čistokrvna…KAJ..?

     • koza

      rada imam tvoj humor že od kur

  • Rožle

   Ne razumem,.. a tole govoriš za Hrvate naj zahtevajo…?

  • Viktorh

   Bom zelo kratek in jedrnat: ti 3,14ZDA nisi dihtig!

   • koza

    kaj te moti: banica ali Srbija, ali zdajšnja politika Slo, sicer pa ja kdo je lahko dihtig v taki poštimani državi, ki gleda samo na zahod, še svojih šuhov umazanih noče videt (v bančni luknji ni -ičev kot v fuzbalu), tak da, west is best, pustite Balkan, ker ste boljši, pa ni blema

    • Viktorh

     …le potrdila si mojo domnevo o tvojem intelektu…

     • koza

      glavno, da je Vaš tam kjer je, uživajte, saj se vam bo izšlo, brez skrbi

 • tinta

  Če se bodo borili za slovensko ozemlje ljudje, ki imajo svojo posest (hiše, vile, barkače, oddajajo svoje penzione…) na hrvaškem, ne moremo pričakovati neke poštene rešitve za nas.
  Za slovensko zemljo se lahko borijo pošteno in brez vsakršnega strahu, samo pravi slovenski domoljubi

 • Rožle

  Indijanka tolče nadure…

  • indijanka

   :) morm

   • RATATA

    Veš, ko smo bili mulci smo rimal.
    Takole je šlo: indijanka ne da mira, dokler ti ku_ _a ne skalpira.
    Dauš vedla, kaj nam je blo takrat smešn.

    • indijanka

     Vsi ste bli kavbojci?

     • RATATA

      Vse smo bli.
      Tudi indijanci,
      pa ravbarji, žandarji,
      partizani (jaz, ki sem bil najstarejš v gasi in sem imel doma pse sem bil celo ranjeni tito – na drvarju – s povezano roko in psom…
      predvsem pa smo bili spodaj zlo mal kosmat.

     • Jovo Jamnica

      …bil si pravi Luxuz… :-)

 • intel345

  UPAM da dobi hrvatska vecji del zaliva s tem bo vsaj MANJ komunistov na obali

 • albusa aquilae

  vse so “prodali”…za par parcel, vikendov na ( deloma) tudi naši obali..

 • MEFISTO

  Hrvaška je pametna.

  Ne dela si stroškov, saj ve, da bo Piranski zaliv njen, pa še nekaj morja tja do Kopra, prost dostop bomo imeli pa le do Severnega morja.

 • Edina pravilno bi bilo da bi vprašanje meje rešili leta 91′ ne pa da vprašanje meje rešujemo danes, 25 let kasneje.

  • Vera

   Kaj pa če bi se raje o meji trezna pogovarjala in določila že Kardelj in Bakarič ?

   • Nastanek samostojne in suverene države leta 1991, a niso imeli časa se z mejo ukvarjat.

    • Vera

     Zakaj pa nisi ti pomagal ? Osamosvajanje je trajalo 2 leti , nato 10 dnevna vojna , nato je bilo dela še, pa še za priznanje naše države, nov denar ( boni ) novi dokumenti itd . Preveč je bilo, da bi se v enem letu kaj rešilo o meji , potem je pa krmilo vlade prevzel dr. Drnovšek . Vemo kakšne težave so bile s Hrvati , ko je bil že dogovor med Račanom in Drnovškom podpisan , ga sabor ni podprl .

     • koza

      novih dokumentov ni bilo potrebno, samo vloga za državljanstvo, to smo seveda vložili tisti, ki smo bili fizično prisotni v Slo. in tisti, ki so šli preverit, če je kraj rojstva o.k., tako, da smo si tisti, ki smo vedeli kaj hočemo, dok. tudi uredili v rokih

     • Vera

      Ja očitno ne boste nikdar priznali kaj vse je bilo treba postoriti po končani 10 dnevni vojni . Seveda smo dobili , potrdila o državljanstvu, toda tudi prave slovenske dokumente smo si morali urediti : osebno izkaznico, vozniško dovoljenje , potni list itd. Vi ciljate na prebrisane lenuhe , ki so čakali katera stran bo zmagala , danes pa vlečejo naš davkoplačevalski denar . Prav vsak si je lahko vse uredil , saj jim je takratna oblast podaljševala rok za urejanje.Nihče me v nasprotno ne prepriča !

     • koza

      saj, jaz imam vse zrihtano, nisem bila v dvomih, so pa bili “prijatelji” staršev v dvomih, pa sem pop… in sem šla vse to zrihtat, zdaj pa ne bi smela povedat svojega mnenja glede morja (meje), o.k. pol se pa ne čudite, če se ne odzovemo na volitvah, a je tako prav?

     • Viktorh

      “Zakaj pa nisi ti pomagal ”
      Ker je bil navadno usrane.

     • Viktorh

      ..zanikaš pa ne, da si bil in si usrane…

  • Rožle

   Pa gremo nazaj…Ayde..!
   Sam še zakurbli časovni stroj…

   • Viktorh

    …ali pa njegovega trabanta…

    • dob

     Vzhodnonemška družina gre v nedeljo s trabantom na izlet. Vozijo se po asfaltu, dokler je asfalt, nato po makadamu, vse do pašnika. Tam parkirajo in gredo peš naprej.
     Tik ob kolesu, kjer so ustavili, je kravjek (kravji drek). Ta vpraša trabanta:
     – Kdo si pa ti?
     – Avto! odgovori trabant.
     – Če si ti avto, potem sem jaz pica.

     • Viktorh

      ..ja, in Bildi je dolga leta uporabljal za “prevoze” pico – kravjeke, drsal je po ddr dreku.

  • Viktorh

   Večje neumnosti nisem slišal že vsaj 25 let.

   • Jaz jih redno berem od tebe – takrat urejene meje danes nobene težave z mejami. Redke se održave ki si mejo urejajo 25 let po ustanovitvi.

    • MEFISTO

     Ja, pred 25 leti je bilo marsikaj zamujenega.

     Tudi lustracija komunistov, zaradi katerih nas vsak dan bolj jemlje vrag.

  • MEFISTO

   Saj bi bilo rešeno, pa Kučan ni dovolil.

 • Unikatna

  Zgodovinska dejstva štejejo in pogajajo se nepravi ljudje!! Itak so že vse pokradli, uničili in nazadnje nam bodo vzeli še en delček!!

  Off topic…Mariborskim policistom so prisluškovali!!
  http://www.vecer.com/policistom-prisluskovali-namerno-6237340

  Hehe, tudi policistom prisluškujejo in jih snemajo…

 • Peter

  Me prav zanima, kaj bodo zdaj spet Hrvatje zabluzili, no.

  • koza

   Sad će se “voliti” saj razumeš, sem pa prebrala, da je Oreškovič vprašal Cerarja, kako je on naredil ali kako se to reče, stranko tako hitro, mislim, da na … mogoče kdo ve (iščem)

 • razerznak

  piranski zaliv je naš

  • cosmosjasnovidec

   Bil in bo ostal.Tudi arbitražno sodišče ima hrvatov že čez glavo saj samo iz dneva v dan ciganijo za denar vidijo pa tudi kaki lopovi so in neciviliziran balkanski narod.Sedaj že tudi obžalujejo,da so jih spustili v unijo.Vsemu je pa kriva Merkelca ter Pahor kateri jim je po ukazu Merkelce moral dati zeleno luč in tako porinil piranski zaliv hrčkom.

   • francelj3

    No ja, vsega smo krivi mi in Pahor, ki smo jih spustili v unijo brez definiranih državnih meja.

 • sunday

  ja ne vem, če ni boljše, da ga dobi kockica, bomo vsaj kam imeli na morje, kajti, če ga dobimo mi potem sam bog ve kaj se zgodi – komu ali čemu ga bomo prodali oz. kdo ga bo lastninil – no saj takemu butastemu, neponosnemu narodu, ki voli tako svojat je najbolj varno vse pobrati!!!

  • koza

   glavo gor, ne obupat, pa da te bom jaz zdaj bodrila, ej

 • FORT WORTH

  Hrvati so si naso Savudrijo prisvojili ze v jugovini.Kardelj,Kidric in ostali bedniki z veleizdajalcem vred so pa mislili,da bo jugovina trajala 1.000 let. Zato niso nikoli uredili med republiskih meja.
  V jugovini je bilo vse nase. Hrvati so mislili drugace bolj drzavotvorno.
  To je nekaj,kar nasi filozofi,pravniki sploh ne vedo,kaj to je.
  Otroci 7 let stari pa vedo za domoljubje !!
  Revez na umu Mastnak je v letu 91 pisal o samostojni Slovenski drzavi,ko zablodi…

  • Viktorh

   ????

   • FORT WORTH

    Se ne strinjas ?

    • Viktorh

     Res je.
     Navajen sem dajstev, točnih navedb, ne pa kar tako, načelno, po domače. Pomembna je časovna opredelitev. Ti pa si pobrkal celo, 45 letno obdobje…

     • FORT WORTH

      So bile meddrzavne meje dolocene v jugovini ?
      NE !
      Zakaj jih niso dolocili ?
      Zaradi tega imamo danes probleme z balkanci.

      Bile so dolocene samo zunanje meje skupne drzave.

     • Viktorh

      Vidim, da nisi zgodovinar, pa tudi jurist ne.

     • FORT WORTH

      Prosim napisi tvoje videnje.

     • Viktorh

      Torej si začel sumiti v svoje nabijanje, “prosto po Prešernu”.
      Zavedati sem moraš, da je vprašanje meddržavnih – mednarodno priznanih mej – mednarodno politično vprašanje. Notranje – medrepubliške meje – pa so stvar notranje državnih vprašanj.
      Tu, konkretno, pri arbitražnem sodišču, pa je za debato le potrebno vsaj malo znanja.

     • FORT WORTH

      Meni se pa zdi da ti nabijas…
      Arbitrazno sodisce resuje,kar bi moraoi biti reseno ze vsaj 50 let !
      In oni bodo dolocili mejo.

      Zakaj niso komunisti dolocili notranjih meja to me zanima ?
      Niso imeli dovolj znanja ?

     • Viktorh

      Vidim, da resnično ne poznaš in NE razumeš tega problema.

     • FORT WORTH

      Zgleda,da ti ta problem razumes sam ga pa noces napisat. :-DDDD

  • francelj3

   Tako je. Po tej logiki je bil najbolj državotvoren državnik v zgodovini Adolf Hitler. Okupiral je vse, kar je videl.

   • Jovo Jamnica

    Ne, baje je bil to Aleksander Veliki…

 • Rožle

  Sej zdej bodo lahko spet najbolši prjatli ..”sa bračom Srbima..”.!

 • Rožle

  Vrhovni pa Pjevač tuge sta pa kar svoj portal odprla…
  ala..POKER STARS…!!!

 • trobenta

  Ne boj-to bo mesarsko klanje…..

 • janez zorman

  To je pasee ! Out of acction ! Če se nekdo odloči, da ne bo sodeloval z slovenskimi pokvarjenimi partijci, mu ne moremo preveč zameriti. Čeprav so tudi Hrvati vredni svojega denarja.

 • MEFISTO

  Ne sekirajte se, dokler bomo v EU, bomo vedno imeli preko poljskih, nemških in drugih severno evropskih luk prost dostop do odprtega morja.

  Madžarska pa preživi, čeprav sploh nima morja.

 • MEFISTO

  Bogokletno je, da se komunisti sprašujejo, zakaj pred 25 leti ni bilo rešeno mejno vprašanje.

  Kot da ne bi vedeli, da je mejo na kraju samem zakoličil sam Kardelj, ko sta si v rožcah s hrvaškim kolegom Bakarićem delila zemljo.

  Kardelj je bil v imenu internacionalne proletarske solidarnosti pač bolj popustljiv in darežljiv..

 • antimur

  Kako naj bo spor okrog piranskega zaliva uspešen za Slovenijo, če ga vodi popolnoma nesposobna vlada ter zunanji minister, ki se mu zdi njihov predlog za najvišjo funkcijo v ZN, kamur so predlagali Türka za zelo uspešni predlog. Kaj je s Sekolcem, se še kar prosto sprehaja in kuje nov udbaški udar. Barabe nizkotne vse to pa celo najslabši premier, omahljivi in nesposobni Cerar podpira.

  • MEFISTO

   O Cerarju pa nič, razen dobro.

   Kdo na njegovem mestu, vas vprašam, bi se ob preobilici vladnih dolžnosti na drugem tiru železniške proge Divača – Koperše usposabljal za poklic strojevodje?

 • RATATA

  Nova24tv: prosim, da ne govorite in pišete o določanju meje v Piranskem zalivu, ker tam ni bilo nikoli nikakršne.

  • Viktorh

   Uf, ta pa je “jaka”
   Čigav pa si?

   • RATATA

    Ud ateka pa mamice.

    • Viktorh

     …bc, buc…

 • tzt

  Sama sreča, da je imela Slovenija ob odcepitvi kataster več ali manj porihtan. Ker sta se državi priznali po katastrskih mejah, na kopnem ni nobene dileme. Kasnejše potvarjanje in goljufanje hrvatov je nično. Meja ob Muri, Razkrižje in vsi zaselki južno od Dragonje so naši. Mi smo edino obdržali vojaško prisluškovalno postojanko na Gorjancih katera stoji na hrvaški strani meje. Sporno mejo na morju in stik z odprtim morjem so rešili arbitri. Če ne bi gobezdač in nakladač Erjavec v kompaniji z udbovcem Sekolcem in blondinko iz MZZ delal sranja, bi bilo vse skupaj že urejeno. Tako pa se imamo po eni strani zahvaliti EU katera bo, če ne bomo mi tega na silo uveljavili, zahtevali od Hrvatov spoštovanje že podpisane zaveze same arbitraže.

 • črnaovca

  Kaj koristi ko pa Hrvati tako ali tako ne bodo nič priznali. To bi morali urediti že l 91 postaviti mejo in jo braniti

 • MEFISTO

  Je in ni povezano s to temo.

  Mož stoterih nickov, ki skoraj pri vsaki temi sodeluje s komentarji pod vsaj tremi nicki, se na zelo branem Požareportu sprašuje, kdo še sploh gleda NOVO24TV in bere njen spletni portal.

  • Viktorh

   patonires pač ne more iz svoje kože. Malo tu, malo tam, povsod pa se skriva. Star komunist z izkušnjami v DDR-u, je pač navajen delati “pod krinko”

   • MEFISTO

    In nas gledalce in bralce NOVE24TV ter simpatizerje SDS zmerja z opranoglavci.

 • Viktorh

  Klikam, klikam, pa ne najdem odgovora na navedbe:

  Čez noč velike menjave na Nova24TV. Dvojni urednik Urbanija že bivši, novi šef je Predalič.

  Bojan Požar, Ljubljana, 30.06.2016 15:00

  “Po naših informacijah se znotraj medijske hiše Nova24TV dogajajo velike kadrovske menjave. Že včeraj zvečer je nepreklicno odstopil Uroš Urbanija, odgovorni urednik televizije in spletnega portala Nova24TV, novi direktor medijske hiše pa naj bi postal politik in vidni član SDS Božo Predalič. Vsi vodilni so se sicer zavili v molk, le Predalič nam je povedal, da je on zaenkrat “samo pooblaščen s strani upravnega odbora, da stvari spravi v red”, kakšen bo njegov status v prihodnje, pa menda še ni znano.

  Nejasen naj bi bil tudi status nekaterih drugih urednikov in novinarjev, med njimi Borisa Tomašiča, direktorja televizije in tudi voditelja pogovorne oddaje Hobotnica, ter paradne novinarke te oddaje Pike Simič. Zaenkrat tudi še ni znano, kaj vse je v ozadju vseh teh zamenjav.

  Po objavi članka nam je Uroš Urbanija sporočil, da “širi svojo turistično dejavnost na Veliki planini in ima preveč dela, zato je zaprosil za razrešitev”.
  A si res ne zaslužimo pojasnila?

  • tzt

   Mogoče bo moderator dodal kak podnapis ???

   • Viktorh

    Očitno pa le nekaj ne štima.

    • tzt

     Vrag si ga vedi kaj se dogaja. Pošteno bi bilo, da se obvesti publika in ne po nojevsko drži glavo v pesku. Sploh pa, ker je novica že zunaj.

     Nikakor mi ni všeč, da se politika direktno vpleta v medij ???

 • francelj3

  Če bo arbitražno sodišče uporabilo prave zgodovinske dokumente, bomo dobili tisto, kar nam pripada – stare kranjske meje (tudi Istro in Kvarner). Vse, kar smo pozneje v Primorju izgubili, smo izgubili zaradi kriminalnosti in verolomnosti hrvatarjev in strahopetnosti in hlapčevstva slovenskih “politikov”, od viteza plemenitega Pogačnika in Korošca pa vse do cmerarja. Kaj ima s slovenskimi mejami opraviti Piranski zaliv, pa ne razumem.

  • RATATA

   Tako bi bilo prav (Vaš prvi stavek).
   Vprašati pa se je, kaj so naši “veleumi” zapisali in zložili v Memorandum.
   Sabotaža!

 • dob

  Urejeno državo prepoznamo po urejenem katastru.

  Mi smo neurejena država. In kot ste najbrž že sami uganili, smo neurejena država, ker imamo katastrofalno vodenje katastrov.
  Za nami je 70 let jebivetrskega obnašanja države do katastrov vseh vrst. Vzorno vodenje katastra je osnovno, ker je to baza vsega ostalega. Pri tem je ta država totalno bosa, prevladujejo neurejenost, nedefiniranost, nepreglednost. Službe, ki so zadolžene za urejanje katastra in vodenje evidenc o tem, kje ima kaka služba, ki kataster vzdržuje (in je zato plačana!) svoje naprave. Iz urejenega katastra je videti, kako skrbi zanje, da s podatki servisira državljane, ko ti potrebujejo podatke pri gradnji objektov….. Zdaj ni nič videti.
  NULA!

  Ljudje že 25 let sedijo v pisarnah, plačani so zato, da vpišejo lastne parcele v zemljiško knjigo (recimo ARSO vodotoke hudournike!) pa mora to delati naročnik zanje ob predaji vloge za gradbeno dovoljenje za svoj načrtovani objekt! Kaj pa delajo službe, ki jih je država proglasila za soglasodajalce?

  IZSILJUJEJO!

  Izsiljujejo državljane kjer jih morejo. To zgleda takole: če hočeš soglasje, namesto nas urejaj vse tisto, kar mi nismo uredili. Na svoje stroške! Nas servisiraj s podatki, ki bi jih mi morali imeti in jih tebi ZASTONJ ponudili, ker smo služba, ki to počne in nas država zato plačuje.
  Ampak mi gremo zdej na malco, pa na dopust, veš mamo deljen dopust, zdej bo eden šel za 14 dni na morje, pol bo pa ta drug šel za en mesec v hribe, pol se morš pa z našo pravno službo v Ljubljani zmenit, ampak pravnica zdaj ni, morš počakat, ker je nas študijskem dopustu in ko boš vse to imel, zahtevamo od tebe še študijo to pa to….. Ko nam boš vse to dostavil in plačal iz svojega žepa, ti bomo pa dali soglasje k gradnji tvoje drvarnice! Če ne, pa soglasja ne dobiš.

  Skratka, osebna izkaznica te države je posrana, kot je država posrana!

  In popolnoma enako je tudi z državno mejo.
  Državna meja je samo parcelna meja in nič več. Če imaš kataster urejen, če si ga vodil, potem veš kje je meja in sosed ve, kaj je njegovo in kaj tvoje.

  Za vsako parcelo se mora vedeti, kdo je njen lastnik, kdo je zanjo odgovoren, kje poteka meja in kakšne vse komunalne naprave in kje so vkopane. torej, s čim vse je parcela opremljena, ker je s tem povezana vrednosti parcele in država na to vrednost odmerja davke.

  Če pa nimaš pojma, kje teče meja, če nimaš parcele vpisane v zemljiško knjigo, ker si se preseraval in nisi prepisoval lastništva, ko si goljufal s plačilom davščin na prodajo, kot so to delale vse firme v SFRJ, pa zato niso sproti prepisovale lastništev… (Železnica, recimo) ostanejo stvari neurejene 25 let!
  Država tedaj ne ve, kje potekajo komunalni vodi, kako so zgrajeni (na črno, jasno, brez vprašat lastnika!) in če umre tisti komunalec, ki je kanalizacijo projektiral, izvajal, nihče sploh ne ve ne za kakšno cev gre, ne kam pelje!

  Ko sem v osemdesetih letih delal v Italiji, je država tam dve leti pred državnim popisom objektov izšolala cenilce. To so naredili natančno, ker država mora za planiranje imeti relevantne podatke.
  Parlament jih pri sprejemanju zakonodaje preprosto povedano potrebuje! Ne kore brez njih.
  Država hoče namreč natančno vedeti, kakšen je gradbeni volumen, kaj od tega je vredno popraviti, kaj je novo, kaj je staro, kaj spomeniško zaščiteno, kdo za kaj skrbi, kaj pa je bolje porušiti, ker je sicer preveč stroškov. Država sprejema zakonodajo na podlagi tega, kar ji strokovnjaki, ki interpretirajo delo cenilcev, svetujejo. Verjame njihovemu strokovnemu znanju, njihovi izkušnji in predvsem verjame resničnosti pridobljenih podatkov. Iz njih potem sledijo poteze države pri načrtvovanju za 50 let naprej.

  Kaj pa naša država?

  Pri nas so cenitev dali v roke starim mamkam in študentariji med počitnicami.

  Pridobljeni podatki so eno navadno sranje.

  Sodišče pri sporih v zvezi z nepremičninami zahteva nove cenitve, ne glede na opravljene cenitve, ker ne verjame cenitvam, ki jih je država naredila! Država sama sebi ne verjame in stranka mora na sodišču vse to še enkrat plačati, če hoče, da sodišče odloča o njeni zadevi. Sodišče, ki je država, ne verjame cenitvi, ki jo je država sama izvedla. Mi moramo to resno gledati in se sploh ne smemo sodišču smejati.

  Vsi smo že tedaj vedeli, ko se je cenitev izvajala, da pri nas cenitev gradbenega volumna ne poteka zato, da bi končno dobili relevantne podatke za odločanje na višjem nivoju. Država potrebuje statistiko, koliko gradbenega volumna je, koliko ga je zdravega (recimo podatek, koliko m3 na državljana imamo), koliko ga je treba izolirati toplotno, če se to splača, koliko stane – ker je s tem povezana zakonodaja, ki jo bo ta država sprejemala za naslednjih 25 let!
  Torej: koliko je novih objektov, koliko je starih, koliko je kvalitetnih, koliko jih je potrebnih popravila. S tem v zvezi, koliko je kaj vredno, koliko je treba podreti… da vemo ali imamo gradbenega volumna preveč, premalo, ravno prav???*???

  Kje pa!
  Država je izpeljala cenitev samo zato, da nam bo upilila davek na nepremičnine. Drugo ji ni mar.

  Za to pa je dovolj dober podatek, ki ga napiše stara mamka, ki se po kolenih plazi po podstrešju s šiviljskim metrom.

  Ko sem jaz kupil tole bivališče, kjer zdaj živim, spada zraven majhen košček parcele. Prvo kar sem storil je bilo, da sem šel k sosedom in razčistil z njimi kje gre meja. Vprašal sem, če je kakšna nejasnost, če je kakšna stara zamera, če smo si “čisti”, kar se lastnine tiče, da to takoj uredimo. To smo torej takoj uredili. Moje — moje, tvoje tvoje. Ti spoštuj moje, jaz bom spoštoval tvoje! Lastnina je vpisana v zemljiško knjigo. Urejen kataster, jasna lastnina, dobri odnosi.

  Ko je ta država delala samo sebe, pa se ni pozanimala kje teče parcelna meja, ni uredila odnosov s sosedi, obnašala se je, kot da je “ovo je sve naše, lako ćemo, tek što nije….e jebiga!”

  • dr Janez Sveti

   ” Pa dogovorit čemo, ljudi smo. Nema problema!”
   DR Janez Sveti narodni modrec

   • RATATA

    Tako je, dogovorit čemo se.
    Ako ne može drugčije, onda pošteno.

    • dr Janez Sveti

     hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     Toliko jih poznm ampak tole tvojo sem slišal prvič!! O kako originalna!
     Podobna je tistemu: “Brate moj nemoj, da me zajebeš!”
     Dr Janez Sveti poslovice

 • tarantela

  Res je. da ga je Karli biksal s svojo izjavo, tudi njegovi uradniki niso najbolj brihtni, ampak recimo, da se to ne bi zgodilo. Hrvati ne bi pristali na nobeno razsodišče, če ne bi pokasirali vse, kar si želijo. Taki so. In verjetno se zavedajo, da so njihovi apetiti preveliki celo za arbitražno razsodišče.

 • Caetano

  Slovenija je izgubila kar nekaj ozemlja po 2. svet. vojni, nasproti Italiji. To sicer zaradi komunizma. Če tega ne bi bilo bi bil Trst z okolico nekaj časa pod upravo ZN, potem pa bi ga dodelili verjetno nam, ker Italija je začela vojno na strani osi in ni bila na dobrem glasu.

  No, kljub temu pa je Hrvaška pridobila kar nekaj ozemlja od Italijanov v Dalmaciji in Istri in to pravzaprav na račun tega, da smo mi izgubili. Čeprav ne zagovarjam glede na časovno distanco in demografske spremembe kakega ozemeljskega širjenja Slovenija pa je res minimalno, da imamo Piranski zaliv, z izhodom na odprto morje.

  • RATATA

   Ozemlje je bilo prisojeno Jugoslaviji in ne Hrvatski!
   Seveda hrv. ni mogla nikoli nič pridobiti na tem koncu, ker ji nikoli ni bilo nič odvzeto, saj je tu ni bilo … itd.

   • Caetano

    To je bila Titova in komunistična politika, da vse tako zmeša, ker je bilo najbolj važno samo da bodo čim bolj rdeči in čim bolj za Jugoslavijo. Tako npr. tudi ni dovolil vrnitve srbskih izgnancev na Kosovo, odprl pa je mejo z Albanijo. Takrat je namreč še mislil na balkansko federacijo z njo. V Vukovar je namesto izgnanih Nemcev naselil Srbe, v Vojvodino pa spet Srbe namesto Nemcev. Potem spet so odpravili banovino Hrvaško, da so v Bosni čimbolj mešali narode. Nova republika Hrvaška pa dobi Dalmacijo, Istro. Edino Slovenija pa nič ne dobi, ampak izgubi.

    • RATATA

     Ja.
     Delali so narod. Inženiring.
     Komunisti (“naši”) so bili močno povezani tudi s KPI.
     Kar obsežna časovna obdobja resnične zgodovine je potrebno sosledno povezati, da se pridobi slika – zakaj tako?!.
     Slovenci bi morali biti ponosni na svoje dežele, ki so se 1.12.1918 z aktom “Ujedninjenje” združile s Kraljevino Srbijo in se po vmesnih peripetijah na dan 25.6.1991, kot R.Slovenija osamosvojile od skupne države.
     TIGR si ni kar tako nadel tega imena!
     Lepo pozdravljen Kajetan.

     • dr Janez Sveti

      Tole za TIGR si dobro povedal!
      Dr Janez Sveti

    • Jovo Jamnica

     Banovine nimajo s Titom nobene zveze. Dravska banovina je bila edina v Kraljevini Jugoslaviji, ki ni delila ozemlja, na katerem bi naj živeli pripadniki enega naroda. To je bila zasluga dr. Antona Korošca. Seveda je Dravska banovina bila ozemeljsko precej manjša od poznejše LR Slovenije.

    • francelj3

     In zato tako neskončno ljubimo tovariša Tita, ki je za nas storil toliko dobrega:(

  • francelj3

   Res je, proti Italiji smo na severu izgubili precej obale, ki pa smo jo pridobili od njih na jugu do reke Mirne – šlo je za kompenzacijo. Samo kaj, ko smo si pri priči pustili ne samo obalo do Novigrada, ampak še celo Savudrijo, ki je integralni del piranske občine, vzeti. Vzeli so nam jo ustaški hrvatarji na iniciativo oz. ukaz genocidnega kriminalca Josipa Broza.
   Pripomniti je treba, da je bilo po londonskem memorandumu strogo prepovedano spreminjati meje občin. Zato bi najmanj Savudrijo, ki je integralni del piranske občine, morali dobiti nazaj.
   Tole o deljenju občin pa prav tako velja za občino Koper, saj je ločitev Ankarana kot samostojne občine, ki jo je ukazalo slovensko ustavno sodišče, prav tako v nasprotju z mednarodnim pravom oziroma istim londonskim memorandumom.

   • Jovo Jamnica

    Londonski memorandum je meddržavni memorandum. LR Slovenija in LR Hrvatska sta tukaj samo del FLR Jugoslavije.

    • francelj3

     Preberi ga, če znaš slovensko ali angleško. V njem piše, da se cona B prisoja Jugoslaviji zato, ker je z novimi mejami z Italijo ostalo v Italiji več kot 200.000 Slovencev.

     • Jovo Jamnica

      Če se ne motim, govorimo o naši, danes sporni, južni državni meji. Upam, da ne bova tukaj razpredala še o Libeličah…

     • francelj3

      Po moje so Libeliče na avstrijski meji in nimajo z ITALIJO nič opraviti. Kaj pa po tvoje?

     • Jovo Jamnica

      Problem je s Hrvati , ne Lahi…

     • francelj3

      S tem se pa strinjam.

 • MEFISTO

  Viktorh, si opazil, na Poareporu mož stoterih nickov zostruje svoje napade pod nickom Vili.

  Tarantela, enakostranični trikotnik in Jovo Jamnica, da o črni ovci ne govorimo, pa nič, kot da se jih vse to ne tiče.

  • Viktorh

   V konkretnem komentarju ne vidim nič slabega.

   • Jovo Jamnica

    Sem skočil na Požar in ti dam prav!

  • FORT WORTH

   Zgleda,da je tale Viktorh 2 tezek usrane. :-))))

   • Jovo Jamnica

    In kakšna je dodana vrednost tega jalovega kreganja (prepucavanja) in osebnih žalitev?

    • MEFISTO

     Očitno je ni, ker ne prenehaš sedeti na dveh stolih in se sprenevedati.

     • Jovo Jamnica

      ???

   • Viktorh

    ..imaš že dva všečka: mojega in svojega.

    • FORT WORTH

     Raje odgovori na vprasanje,ki sem ti ga postavil ze vceraj.
     Aja ,nimas odgovora in zdrahe so ti ljubse ne ?!

     • Viktorh

      Na razpolago imaš Delavsko univerzo, ki je namenjena plebejcem in rokodelcem.
      Na zastavljena vprašanja pa le poišči odgovore v zgodovinskih knjigah.
      A bo šlo?

     • FORT WORTH

      Se mi je zdelo,da iz tvoje moke ne bo kruha… :-)))) pa L.p.

     • Viktorh

      Morda ste plebejci navajeni na daritve, kar tako. Kruh si boš pač moral peči sam, vprašanje, če ga znaš.

  • Viktorh

   Ne zameri, na Požar-ju se oglasim vsako jutro – najprej. Cenim ga kot stanovskega kolego in kot načelnega, res profi novinarja, in to že vsa leta.
   Napišem svoje stališče, ki ga pred nikomer ne skrivam. Pozneje pa na komentarje ne odgovarjam, niti ne gledam, ker pač imam svoje mnenje…

   Sedaj pa vidim, da si je stari udbovec nadel moje ime, sicer brez “v” in izzival, kar je pač za njega značilno. Tudi tu si je že privoščil skočiti v moj nick, pa je le ugotovil, da ima premalo pameti, da bi se izdajal za mene.

   Žal, ljudje imajo manjvrednostne komplekse iz otroštva, komplekse zaradi pomanjkljive izobrazbe in zaradi nepriljubljenosti v okolici, kjer živijo. Svoje obrtno zanje iz osnov računalništva izkorišča, da je z več naslovi registriran Goglu, pa na Facebooku, poleg tega preko disqus…

   Zelo enostavno, kar je pač dokaz primitivizma.

 • MEFISTO

  Jovo Jamnica spodaj ponosno ugotavlja, da je bila Socialistična republika večja od Dravske banovine.

  Kako velika bi šele bila, če ne bi komunisti Koroške zamenjali za domobrance, če ne bi Primorske s Trstom, Gorico in Čadadom zapravili zaradi grozovitega nasilja, za katerega so bili pravi mojstri, ki so ga izvajali nad tamkajšnjim prebivalstvom ter polnili fojbe in če Istre z Reko ne bi podarili Hrvaški.

  • Jovo Jamnica

   Dejstvo je, da je LR Slovenija postala bistveno večja od Dravske banovine. Ob zmagi “osi”, našega ozemlja ne bi bilo, NDH pa bi bila za današnje pojme, ogromna. Seveda bi si Piranski zaliv lastili Italijani, katastru navkljub…

   • Caetano

    Jovo, nekaj pa drži, če komunistov recimo pri nas ne bi bilo bi imeli po 2. svet. vojni Veliko Srbijo in Veliko Slovenijo, z Istro, Primorsko, Trstom, Gorico, Koroško itd. Pa mini Hrvaško, kaznovano za ustaštvo. Zdaj ali je to najbolj prav ne vem, ampak tako je bilo načrtovano.

    • Jovo Jamnica

     Povsem zgrešeno, kar se zgodovinskih dejstev tiče. Namreč, Kraljevina Jugoslavija je podpisala pristop silam osi in, če ne bi bilo puča v Belgradu, ki so ga organizirali Angleži v sodelovanju z upornimi oficirji Vojske Kraljevine Jugoslavije in Srbsko pravoslavno Cerkvijo, potem se Hitler ne bi odločil za napad na Kraljevino. Kako bi si na temelju teh dejstev, Zahodni zavezniki in Sovjeti, po in med WWII, delili interesna področja, je prepuščeno domišljiji. Samo cvetka. Če ne bi bil leta 1903 v Belgradu umorjen kralj Srbije, Aleksandar Obrenović, potem klan Karađorđević ne bi prišel na Srbski prestol. Obrenović je bil naklonjen K&K in Nemčiji in posledično je verjetnost, da do puča leta 1941 ne bi prišlo…

     • Caetano

      Zahodni zavezniki so obljubili Simovicu revizijo zahodne meje. Londonska jug. vlada je sprva uzivala veliko naklonjenost zaveznikov. Celo SZ se je sprva zdelo pomladi 1942, da so v KPJ skrenili v skrajnost s svojo revolucijo med vojno. Dolgorocni cilj Moskve je sicer bil isti, vendar so dobro vedeli, da so protirevolucijo komunisti v Jugoslaviji izzvali.

      Nacrt Mihajlovica je pa tudi bil Velika Srbija in Velika Slovenija.

     • Jovo Jamnica

      Londonska vlada je bila zaradi napada Hitlerja na Kraljevino. Če ne bi bilo tega napada, tudi londonske vlade ne bi bilo. Kako pa bi potlej bilo z naklonjenostjo zaveznikov, pa ne vem. Predstavljam si, da ne bi bilo niti konflikta med Kraljevino Srbijo in K&K, med WWI, saj je Obrenović simpatiziral z Dunajem. Gavrilo Princip bi takrat najbrže v zaporu pobiral milo s tal…

     • Caetano

      Še to dodajam, da je Simovič sicer sprva obdržal dogovor Maček-Cvetkovič in tudi Hrvatom zagotovil, da bodo nagrajeni z ital. ozemlji v Dalmaciji, medtem, ko je zaradi ustaških grozodejstev in popolne predanosti nacistom, že Jovanovič Slobodan, ki je nasledil Simoviča zavzel drugačno politiko, tako, da je jug. vlada v Londonu začela zagovarjati kazen za Hrvaško, Veliko Srbijo in Veliko Slovenijo. Do nastopa Šubašiča,

     • Jovo Jamnica

      Eh, očitno govoriva, eden mimo drugega…

     • Jovo Jamnica
 • Anton

  izid bo pač v škodo nas, kajti po vsej verjetnosti pač ne bomo dobili celega Piranskega zaliva, vsaj glede na izhodiščne zahteve, kis o jih dali v arbitažo naši bumbarji.

 • xtc

  Hrčki itak ne bodo hoteli sodelovati;še sploh :če jim kaže slano:zaliv pa nam je že zapravil Kahla s svojimi bedastimi izjavami:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!