Varuhinja človekovih pravic bi morala posredovati za končanje rej(ujet)ništva koroških dečkov!

Foto: STA

Upravno sodišče je bilo maja 2016 tisto, ki je v zadevi koroških dečkov prvo ugotovilo kršenje človekovih pravic. Presodilo je, da je šlo za nestrokovni in preuranjni ukrep CSD, saj otroka pri starih starših nista bila ogrožena in tudi ne zanemarjena, s čimer je CSD Velenje posegel v človekove pravice prizadetih. Po skoraj letu dni od ugrabitve koroških dečkov pa se na upravnem sodišču ponovno odloča o nadaljnji usodi koroških dečkov.

Kljub nepotrebnemu zavlačevanju upravnega sodišča z vrnitvijo koroških dečkov v njuno edino družino babice in dedka, je bilo že maja 2016 odločeno o bistvenih vprašanjih. Upravno sodišče je zanikalo zatrjevanje ministrice, socialne inšpekcije in CSD Velenje ter varuhinje človekovih pravic, da s konkretnimi ravnanji ni bila storjena nezakonitost in da ni bilo poseženo v človekove pravice. Dejanje protipravnega odvzema obeh otrok pa je za odvetnika babice že izkaz utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja po 190. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) za odgovorne. Sodba upravnega sodišča tudi potrjuje, da imajo stari starši sodno varovani interes v razmerju do vnukov. Potrjuje se, da je s tem priznana tudi razlaga Zakona o izvajanju rejniške dejavnosti, kot jo zahteva odločba ESČP v zadevi Manuello and Navy zoper Italijo.

Sporna vloga varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer
V uradu varuhinje človekovih pravic ob sodbi upravnega sodišča niso mogli zanikati svoje prve izjave, da pri odvzemu vnukov ni bilo nepravilnosti. Slab vtis so skušali popraviti z navedbo, da je upravno sodišče pritrdilo ugotovitvam, na katere so opozarjali tudi sami. V izjavi za javnost so v uradu varuha zapisali: “Upravno sodišče je s svojo odločitvijo babici takšen pravni interes priznalo neposredno na podlagi 8. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter 53. člena Ustave RS. Zato takšno odločitev sodišča pozdravljamo, obenem pa od zakonodajalca pričakujemo, da bo to problematiko podrobneje uredil v novi družinski zakonodaji.”

Ta izjava kaže, da tudi v uradu varuhinje človekovih pravic ne razumejo, da je CSD Velenje že na podlagi veljavne družinske zakonodaje dolžan spoštovati Ustavo RS in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, zato je zelo neprimerno govoriti, kako bo šele novi Družinski zakonik zagotovil spoštovanje ustave in konvencije o človekovih pravicah. V uradu varuhinje so še dodali, da so v postopkih takoj po odvzemu koroških dečkov ugotavljali le to, kako je bila upoštevana največja korist otrok ob formalnem odvzemu očetu. “Ugotovili smo, da v tem primeru ni prišlo do kršitve pravic otrok.”

Takšna pravna telovadba varuhinje, ki je sledila prvotnemu zagovarjanju nezakonitega odvzema vnučkov, kaže, da urad varuha človekovih pravic v Sloveniji v javnosti ustvarja vtis nepristranskosti in zavzemanja za človekove pravice zatiranih, v praksi pa za koroška dečka, babico in dedka niso naredili prav nič. Anamneza primera koroških dečkov je v nadaljevanju znana. V oktobru 2016 je v obliki sodbe vrhovnega sodišča Anja Kopač Mrak dobila novo nezaupnico, babica pa potrditev zavzemanja za vrnitev vnučkov.

Vrhovno sodišče povedalo upravnemu, naj odloči o vrnitvi koroških dečkov babici
Vrhovni sodnik Erik Kerševan je po izreku sodbe vrhovnega sodišča babici dejal, da tudi ugotovitev kršitve ustavnih pravic pomeni določeno zadoščenje in bo lahko podlaga za urejanje razmerij med njo in vnuki. Ob tem je poudaril, da bi ji ob teh ugotovitvah morali dodeliti otroke. Tukaj pa ponovno nastopi upravno sodišče v Mariboru, kjer še vedno ni odločeno o babičinem dovoljenju za rejništvo koroških dečkov.  Glede na odločitev vrhovnega sodišča o kršenju ustavnih pravic do družinskega življenja vrhovni sodnik Kerševan skupaj z zagovorniki pravic otrok in družin od upravnega sodišča upravičeno pričakuje, da bodo koroške dečke končno poslali domov k babici in dedku. Te njegove besede je vmes potrdilo še ustavno sodišče. Otroka pa medtem na razrešitev drame čakata v nezakonitem rejništvu pri tujih ljudeh. Da se krivica vnučkoma, babici in dedku čim prej popravi, pa bi moralo biti tudi v interesu varuhinje človekovih pravic.

Franci Donko

 • rubec

  Kaj jo motite z drugorazrednimi temami. Ona je zaposlena z iskanjem fugirne mase za svojo faco in ta mora biti prvorazredna, ker ji je tista za hišne fasade že po enem tednu dol padla.

  • xtc

   Ma si mislil ometa;je tako ometana ;da nucaš vsaj tri karnistre nitra in zidarski kladu ;da vidiš kaka je v resnici_takrat pa rabiš škatlo pomirjeval ;da te ne zadane kap od šoka:

  • Peter

   Morš pa priznat, da jo frizura rešuje, no…

   • Nata

    A jo Mič frizira ?

    • marta

     veter , :)

    • Vera

     :) :) :)

  • Nata

   Kaj pa je , no ?? Ko pa nima enega dobrega moža, da bi ji kupil kozmetiko prve klase !! Presneti možje !

 • xtc

  Jasno mora biti vsem levaki so si zaqprisegli zvestbo na življenje inb smrt;in ta nebo nikoli šla proti svojim:

  • resnicaboli

   drugače nebi bila na tem položaju.

 • marta

  Ja, a se ji otroci nič ne smilijo ???? Pa saj je ja bila predsednica Belega obroča, ki je prav takšne in podobne stvari pomagal reševati in to ji je tudi pomagalo, da je zasedla mesto predsednice Urada varuha za človekove pravice….
  Naj to razume, kdor more !

 • stajerc5

  Nasi prelepi zagipsani se je slo vedno samo za:

  “da je zasedla mesto predsednice Urada varuha za človekove pravice…”
  Kaksni otroci, kaksni problemi, pa ne me hecat! Penezi, dokler pac gre, to je vazno pri “nasih”! Eh, kot da je edina, nje?

 • Kaligula

  Dans pa na Nova ni nič “eksplozivnega”… Ojejej

  • Novakec1

   Je, nova slika kosti.

 • Steiermark

  Takšnim tovrišicam, “Miss Pggy” iz Muppet Shova”, ni mar za pravice otrok, da se jim nudi toplo gnezdo starih staršev, ki bi poskrbeli za dva siromaka, ki sta po očetovi krivdi ostala tudi in predvsem, brez materine ljubezni – od očeta je itak nista nikoli imela…..

 • bojan

  kak obraz ima to ministrica … izgleda kot mrtev

  • Nata

   Nima prav nobenega peijatelja, ki bi ji povedal, da ne izgleda dobro. In bi ji dal kakšen prijateljski nasvet !

  • primsek

   To so bedni levaki! Poglejte, kako žari recimo iznoriški kalimero, on seva kot na slikah Giotta ali Michelangela, kadar upodabljajo Kristusa. Pogled obrnjen k Očetu, pri pravljičarju seveda v resnico o komunizmu, roke sklenjene v molitvi, predvsem pa okoli glave svetniški sij. To je vzor živega in dejavnega kristjana, to je model, ki bi ga morali imeti na oltarčku v vsakem slovenskem domu, na vseh plakatih, postaviti bi mu morali spomenike. Mogoče bi SDs lahko počasi začela zbirati prostovoljne prispevke?

 • totex39

  O njej ni duha ni sluha očitno se je nekam zabubila in se še ni prebudila iz brloga kam se je skrila, ni še začela delati še čaka…….

  • šmentanamuha

   Čaka, da vidi, kam se bo prevesila tehtnica, potem bo “suvereno” dala svoje mnenje.

 • Opazovalec

  Ko se toliko naklada o usodi teh dveh dečkov. Pokojnica je imela še 2 hčeri za kateri ni skrbela. Na podlagi zapisov v časopisih iz izjav očeta teh dveh deklic ni moč izluščiti, ali so pri očetu ali v reji. In vneti pristaši stranke $D$ se zavzemajo za posvojitev s strani matere te nesrečne zgubljene in zapite hčerke, pri čemer je ta stara mati izjavila na sodišču, da ni vedela kakšna je situacija pri njeni hčeri……. Malo zdravega razuma ne bi škodilo pri presoji komu bi dali otroke v posvojitev/rejo.

  • Nejc Ornik

   Si spel in gluh? Ljubljansko sodišče je nedavno reklo, da je žalostna usodda koroških dečkov v javnem interesu. Hvala Bogu, da Franci Donko ne popusti, kljub temu, da ga hočejo utišat.

 • tarantela

  O tem menda odloča sodišče…

 • Nejc Ornik

  Koroške dečke je treba vrnit babici in dedku. A sodišča mogoče niso bila dovolj jasna?!

 • samsara

  Bo potrebna še konzultacija z vrhovnim poglavarjrm levosučnih, Kratko nogo. Kot on reče, tako levaki delujejo. Nobeno sodišče tu nima nobene veze, razen tisto, neposredno podrejeno njemu.

  • indijanka

   Kratko nogo ..nasmejal si me do solz.

   • RATATA

    Sem pomislil: Kratko nogo pa Indijanka zagotovo pozna, saj je to indijansko ime.

    • indijanka

     Ne zanimam se za kratke noge.

     • RATATA

      Ta nizki vedo povedat: kratke noge, dolgi …

 • Olga

  Nussdorferca je “varuhinja”! Edino kar varuje, so levičarji in njihovi privilegiji ter lastni žep!

 • Morala

  Ali sploh potrebujemo “varuhinjo”?

 • Anton

  kaj to strašilo še ni odšlo v pokoj?

  sarkazem press

  • stajerc5

   Ce so jo ravno izkopali, je ja cist frisna…

 • Ruggedplant

  Ne vem zakaj se nekateri tako obešate na zunanji izgled, ko pa je toliko primerov vezanih na njeno (ne)delo iz katerih bi se dalo norčevati. Delanje norca iz zunanjosti je intelektualni domet komunistov, ne bodimo jim podobni. V ničemer.

  • Goran Fatovic

   Tudi če je grda je ok.Gre za to, da si nabije kilo pudra na obraz in misli. da je lepa, predvsem pa misli ,da je pametna, kar ni.

 • Beli Sneg

  Mene njena zunanjost nič ne briga. Menim pa, da nekdo ki se veliko ukvarja sam s seboj ni sposoben videti trpljenja drugega. Zato menim, da je bilo imenovanje nje na to funkcijo politična dodelitev stolčka in dobre plače v njeno malho.

 • MEFISTO

  Varuhinja je že posredovala.

  Zato sta koroška dečka še vedno v ujetništvu.

 • domovina mili dom

  Komunisti so ugrabili otroka, komunisti so nastavili to zaščitnico komunistov. Torej kaj naj ona rešuje!!!!!

 • Franjo Trojner

  Rad bi verjel, da bi ta varuhinja človekovih pravic res z vso vnemo zastopala tudi človekove pravice in svoboščine kakšnega blago desnočutnega državljana. No po mojem mnenju ga vsaj v primeru g. Janeza Janše ni, tudi komisija državnega zbora za človekove pravice in svoboščine jo je večkrat v mnogih primerih pozivala, da ob zaznanih očitnih kršitvah orgira, pa se še sestanka na komisiji ni udeležila. To z temi dečki je le samo še pika na i očitne nezainteresiranisti opozoriti na v nebo vpijajoče kršitve človekovih pravic in svoboščin! Pravzaprav ne bi bilo nič narobe , če v Sloveniji takšne varuhinje in institut varuha človekovih pravic in svoboščin sploh ne bi imeli, mar ne?

 • Anton

  verjamem da je bila za časa svojih dni lep cvet, vendar ta cvet je že ovenel, ostal je le zgolj lep spomin

  sarkazem press

  • MEFISTO

   Skoraj sem se že ustrašil, da misliš resno, kot si začel.

   Sarkazem je vse rešil.

 • MEFISTO

  Kako grozljivo nekoristna varuhinja.

  Ne samo nekoristna, celo zelo škodljiva, kot vsi njeni predhodniki.

 • Antonius

  Varuhinja človekovih pravic ni grda zato, ker ni lepa, grda je zato, ker je pokvarjena.
  Predpenzijsko prisesana na izdaten proračunski cucelj se ne da motiti. Beli obroč in njene mantre o pravicah otrok so bile zgolj puhle besede, da se je ohranjala v aktualnem slovenskem spominu.
  Blef minulih, neprepričljivih naporov zdaj neizpodbitno dokazuje prav njen nerazumen MOLK.
  Njena zlaganost bo starima staršema pustila neznosno bolečino za zmeraj ukradenih vnukov, nam bo pa v spominu ostal njen posladkano priliznjen glas zaigrano zaskrbljene “donde” in Beli obroč, ki ga je v samopromocijske namene izkoriščala.
  Ocvirk ostane masten, pa če tudi pride izpod tuša.

 • RATATA

  Najbolj sovražim, vožnjo v počasi vozeči se koloni, ko se mi za rit prilepi brzi stručnjak.
  Tale prispevek mi je pokazal rešitev! Kliknilo mo je!
  Sprintal bom ksiht tegale človečnjaka na fotografiji v barvah in v naravni velikosti ter ga pripopal na zadnjo šajbo, da bo nazaj gledal.

  • stajerc5

   Takoj te bo nekdo prijavil, da si orangutana iz zooloskega drapnil!

 • montyamp

  Varuhinja pravic murglosrbov , ima zavezan gobec , ker četudi vidi kaj rdeči banditi počnejo , nima s strani udboterorizma mandata da se oglaša , ker je pač sprejela plačilo (položaj) vnaprej , vsi pa vemo kakšen šoder od človeka to mora biti .
  No saj za na cesto je res neuporabna , bi v kratkem konkretno shujšala .
  Za slovencev otroke ji je mar toliko , kot za lanski sneg , saj to ni tes , pa je .

 • Antonius

  DOLG SLOVENIJE

  14.3.2017 ( http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/slovenia )

  ( na tem naslovu – linku – je ura nacionalnega dolga Slovenije, ki kaže 24 ur na dan povečevanje dolga! )

  Obresti na leto

  1,615,539,706 €

  Obresti na sekundo

  51 €

  Dolg na državljana

  16,232 €

  Dolg kot % od BDP

  86.78%

  BDP

  38,546,375,052 €

  Prebivalstvo

  2,060,821

  Zneski še kar naprej rastejo – vsak mesec, vsak dan, vsako sekundo.

  Vlada (leva) državo še kar naprej zadolžuje, o odplačevanju dolga ni sledu !

  (Obresti za dolgove so edino, kar mora Slovenija ‘sproti’ plačevati !)
  ————————————————————-
  Nas =bejo pa z družinskim zakonikom, kradejo otroke, potihoma zaposlujejo odslužene leve kadre po državnih firmah in z dokapitalizacijami sanirajo v državnih bankah pokradeno.
  Zdaj, ko so nagonili zainteresirane tujce, pripravljajo Cimos, da ga bodo podcenjenega sprivatizirali, ukradli.
  Volivci volijo pa tiste, ki so krivi katastrofalnih zgornjih številk.

  • RATATA

   Uspeli ste me zamoriti Antonius.
   Pa se ne dam do konca.
   Tisto, kar sem si od banke sposodil, sem odplačal 31.12.2015. Juhuhu.

  • stajerc5

   Ta scenarij za Cimos je bil verjetno ze pred letom dni napisan, samo, saj je vse zastonj, narod je nazalost se vedno yu- politicno “izobrazen”!
   Za nekoga, ki ve za kaj gre, je to samo bolano, noro, ne za verjeti…nimam besed!

 • Ana Job

  Hladnokrvna in brezsrčna stara, levičarska vešča. Čas bi bil da se spelje v pokoj, kjer bo uživala v vrhunski pokojnini in igrala golf!

 • VERZIFIKATOR

  Vlastimir Gnusgóflar

  VARUŠKA

  Zgodba tale ni otročja,
  kakor tudi nič ni smešna,
  ni dovtipna ne pregrešna,
  ampak le na moč kokošja.

  V svetu ptičjem se dogaja,
  a je vse kot pri ljudeh,
  mine te poslednji smeh,
  ti vseskozi dih zastaja.

  Za vse vrste ptičk in ptičev,
  da postav bi se držali,
  v roke so kokoški dali
  varuštvo pravic mladičev.

  Zo kokoško prava čast,
  da se varstvo ji zaupa
  ona pa povsem brez hrupa
  prisvoji vso stvar si v last.

  »V lasti moji so pravice,«
  milo po kokošje čivka,
  slišati je kot srhljivka,
  ko uči kokoška ptice.

  Ko zapoje prav visoko,
  vse na istem tonu enem,
  mnenja daje ko obenem,
  se zamislil boš globoko.

  Misli sicer ni globokih,
  ko bo zažgolela glasno,
  brž postalo ti bo jasno,
  da na temeljih širokih.

  Ko žgoli kot mila jera,
  vse na eno isto struno,
  čivka, kot je oportuno,
  saj jo vodi kariera.

  Našla take bo rešitve,
  da za ptičev pamet zdravo
  odpove do konca pravo,
  iz pasti ni več rešitve.

  Če piščanec staršev nima,
  po kokoškini trditvi,
  lastni njeni razložitvi
  ga pobere ostra zima.

  Da piščančka bi vzgojili,
  starim staršem ne zaupa,
  še pomisliti ne upa,
  kaj lahko bi z njim storili.

  Ker piščanček ni lastnina,
  po kokoškinem mišljenju
  zanj najbolje bo v življenju,
  da drži se petelina.

  Če sta petelina dva,
  za piščančka bo tem bolje,
  saj je stvar svobodne volje,
  da ga vzgajata oba.

  Dve kokoši kot rejnici
  bo rešitev idealna,
  to lahko bo praksa stalna,
  zadoščeno s tem pravici.

  To kokoška premišljuje,
  vsega glásno ne izdavi,
  so pravila še v pripravi
  teh pravic, ki jih varuje.

  Kmalu vse izvedel boš,
  ptič ubog, ujet si v pasti,
  ko ima te v pesti, v lasti
  ta notorična kokoš.

 • MižekFiga

  Prihaja iz murglskega (Zalar, Türk) tožilstva. Prvo vprašanje o “koroški deklici” in pedofilskem dedku je neodločno in sprenevedavo pojasnjevala. Takratna murglska koalicija jo je potrdila, kot nagrado za nevemkaj.
  Ne vemo kaj počne in zakaj se njej nič političnega ne zgodi? Mrtvilo v glavi in pod frizuro zgoraj.
  AMPAK, Ustavno in Vrhovno imata mnenje in odločbe, ONA PA NIČ!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!