Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec: O povojnih pobojih se mora še kako govoriti, mrtve je potrebno pokopati in storilce kaznovati

Vrhovna sodnica Barbara Zobec (vir: twitter)

Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec sta v oddaji za Radio Ognjišče spregovorila o pomembnosti volitev, ki so temelj demokratične družbe, nizkem zaupanju Slovencev v sodni sistem ter še nerazrešenem vprašanju povojnih pobojev na Slovenskem.

V oddaji sta poudarila, da je pomembno, da se ljudje udeležijo prihajajočih volitev. Vrhovna sodnica Barbara Zobec je povedala, da se ljudje ne zavedajo moči, ki jo imajo na volitvah in referendumih.

“Prav presenetile so me volitve na Madžarskem, kako velik odstotek ljudi je šel na volitve. Tako da upam, da se bodo tudi pri nas počasi zavedli. Če se pogovarjaš z ljudmi, vsi jamrajo, vsak vidi, da je nekaj narobe. Na volitve pa zamahnejo z roko: Ah, kaj bom hodil. Tako, da ne vem. Ljudje očitno še živijo z miselnostjo v totalitarnem režimu,” je povedala.

Moč ljudstva se odraža skozi volitve
S tem se je strinjal tudi vrhovni sodnik Jan Zobec, ki je še dodal, da sta v ustavni demokraciji pomembni dve stvari. “Pomembna je demokracija, se pravi ljudski glas, in pomembna je ustavnost. Se pravi močno, robustno sodstvo, zlasti ustavno sodišče. Ko se to dvoje združi, ljudski glas in močno robustno sodstvo, ki ta ljudski glas seveda kontrolira, imamo polno in dobro delujočo ustavno demokracijo.”

Vrhovni sodnik Jan Zobec (Vir: Twitter)

V Sloveniji po njegovem mnenju ni takega robustnega sodstva, a ravno tako umanjka resen odnos do državljanske dolžnosti, ki jo predstavlja sodelovanje na volitvah, zaradi česar “potem seveda ustavna demokracija še kako šepa”. “Pomembno je, da se volitev udeleži čim več ljudi, da ljudje odgovorno izkoristijo svojo edino priložnost, da vplivajo na to, kdo bo vodil to državo, kam bo ta država šla, kakšno bo njihovo življenje in da se zato enostavno udeležijo volitev,” je še dodal.

Potrebno govoriti o povojnih pobojih
Na vprašanje o smiselnosti razpravljanja o medvojnih in povojnih pobojih na Slovenskem se je odzvala Barbara Zobec. “Postavite to vprašanje judovski skupnosti: ‘Ali naj se neha govoriti o holokavstu?’ Me zanima, kaj bi vam rekli,” je povedala in dodala, da se je o samem holokavstu veliko pisalo, diskutiralo in razpravljalo. V Nemčiji je celo zakonsko prepovedano zanikanje holokavsta.

“Pri nas zadeve še niso razčiščene. Skoraj hodimo po truplih več kot 600 množičnih grobišč, o tem pa se ne sme govoriti,” je povedala vrhovna sodnica in dodala, da dokler se te zadeve ne razčistijo, se o njih še kako mora govoriti.

S povedanim se je strinjal tudi vrhovni sodnik Zobec in dodal: “Minimum, najmanj, kar bi bilo treba storiti, je dvoje: urediti človeški pokop žrtev, kakor zahteva civilizacija že od antike naprej, in seveda vsaj simbolično kaznovanje storilcev.”

Ivan Šokić

 • Luka Marchessi

  Hvala vsem, ki ste debatirali z mano. Četudi na ravni, ki ni v ponos ne meni, ne vam.
  Ta portal je enostavno postavil nivo prenizko. Nižje kot sem se, se ne morem spustiti.
  Uživajte!
  Good bye and good luck!

  • sprehajalec

   Seveda je lahko še nižje spustiš. Zato, ker te poganja sovraštvo…

   • Luka Marchessi

    Dokaz #01

    • sprehajalec

     Mi želimo, da si res čisto na dnu….

     • Luiggi

      Mi zelimo,da se odseli v Venezuelo!

  • borko

   si se usrao

   • Luka Marchessi

    Dokaz #02

  • FORT WORTH

   Ce nimas ti lahko placam enosmerni let Ljubljana – Munchen – Venezuela
   Srecno !
   Hehehe

 • soc

  Ali lahko na Novi24 pokažete vsaj tak minimum vestnega uredniškega dela, da Barbare v naslovu ne preimenujete v barabo?

 • Aron

  Ne morem mimo misli, da kot Židje (predvsem zionisti) zlorabljajo holokavst za dnevno-politične igrice, to dela tudi slovenska desnica- zlorabljajo žrtve samo in izključno za lastne ozke interese.

 • Amerikanc

  Tega pa na Radio Erevan, pardon na RTV, ne boste prebrali ali slišali.

 • janez cepec

  BARABA, tko piše Nova 24, in njen mož, sta že tok cajta sodnika, de bi po tom pitanju uhka kej naredla. sta pa očitno taka kot usi naši “dosmrtni” soniki. neki ke u tri krasne pizdita u skladu z dnevno politiko in navodili njunega ljubljenga vodje, pa zakaj ne bi bluzila, sej vodja dela prav to

  • garfi

   kaj žreš, da bruhaš

  • Hribouc

   Non stop potrjujejš, kolk velk Cepec si, Janezek!

 • Olga_10

  To, kar se dogaja v Ljubljani s krvavo zvezdo, je poveličevanje zločinskega totalitarnega režima! Akterjii bi morali biti tako tudi obravnavani!
  Komunistične zločince je treba obravnavati enako kot nacisticne zločince in kaznovati! O komunističnem genocidu je treba govoriti enako kot o nacističnem!
  Komunisti računajo na to, da bodo ljudje otopeli in ne bodo šli na volitve, ker bodo mislili, da ne morejo spremeniti ničesar in bodo levocarji (komunisti) še naprej nekaznovani in plenili!
  To jim je treba onemogočiti!
  Vsak ima na volitvah glas, ki šteje! Dajmo ga tistim, ki so zanesljivi in niso podkupljivi! Dajmo ga tistim, ki so dokazali, da se borijo za nas! To je zagotovo SDS, s svojim predsednikom! Zato VSI na volitve!

  • jovan jovan

   O domosranskem tudi?!

  • Bojan Stražar

   Babura ali ti je čisto utrgalo ali pa ti je tvoj firer popolnoma opral možgane,predsednik Domosranske SDS stranke je največji lažnivec ,lopov ki se bori samo za svojo rit ne on ni podkupljiv,izmika se sodnim procesom.po zastaranju pa toži za ogromno odškodnino dokaz za koga se bori,med 10 vojno se je skrival v kleti Cankarjevega doma ter ukazoval napade na kasarne s katerimi bi povzročil katastrofo v Sloveniji zbudite se že enkrat in Janšo pošljite na smetišče zgodovine,da bo Slovenija zadihala.

  • Hribouc

   Tokrat brez dr.Zvera in elitnih podtaknjencev, zgleda!

   Kaj bo naredu tokrat JJ ?
   ——————————————————-
   Ste brali B.Turka dvostransko kolumno v Reporterju ?

 • garfi

  naslednike zločincev imamo na oblasti

  • Prdo

   Super še premalo so jih

   • Hribouc

    Ti si nora zloba in norec!
    Plačilo te čaka tako kot ti je bilo povedano, čisto na koncu, ko ne boš več mogel besneti, ko boš totalno miren.

    • alborebeka

     Prvo kar morate narediti domoljubi ;Pred parlamentom javno skurit obeležja totalitarnega režima zastavo rdečo zvezdo sliko zločinca Tita ,pa da vidimo gdo bo temu nasprotoval.
     To naj bo prvo dejanje za dokončno osvoboditev Slovenije.
     škoda ,da nisem blizu Ljubljane pa kako se ne najde nkdo iz Ljubljane pa ne izvrši tega dejanja ,dam za kišto pira če se bo našel kdo ki bo izvršil to nalogo!..

     • Hribouc

      Kišta pira bo mau premau.
      ————————————
      Takrat bo teklo v potokih!

      Svoboda je za voglom!
      (Samo še taprau vogau najdemo – brez petokolonašev Kocbekjancev, pa bo!)

   • šmentanamuha

    Ti, srbsko prdalo, nekam glasen si …

 • osa

  ugotovil sem da svetovne doseđke komunizma, titoizma, kučanizama, šarcenizama, klemenčiča, jankoviča,….. in …. Luka Marchessi, krtača,aron,swety, foglof. walter, božo, burecki,…. ne more nihče premagati.
  njihove vrline in discipline so laž pa laž apa laž,….. pa kraja otrok, stavb, tovarn,..pa diskreditacija ali bolje obrekovanje,…nazadne likvidacija,..

  zakaj je moral umreti kramberger

  verjetno ga je janša poču z fračo

  izdelki za izvoz ki jih od njih nikoli ne zmanjka , trupla, prirejene prdci, patrija,..—– .meni se neda več njim pisat, ker FIZKE IN pravičnih zakonov in NARAVE ne razumejo, razumejo pa kumvrovške zakone,…..

 • Prdo

  S teroristi ni pogajanja i

  • RATATA

   Res ne. Bandit je bandit pa fertik!

   • Prdo

    Izdajalec je izdajalec

    • RATATA

     Izdajalec je izdajalec,
     Lažnjivec je lažnjivec…. ko se npr.zlaže, da se bori proti okupatorju in za svobodo v resnici pa izvaja komunistično revolucijo za prevzem oblasti in mori lasten narod, predvsem protikomunistične intelektualce, kmete, obrtnike ter sodeluje in se dogovarja z okupatorjem.

     • Prdo

      Me zanima zakaj je biu ta gnoj katolibanski v manjšini in zakaj je vse ostale slovence pustu na cedilu a to je kot praviš domoljublje upam da so pred smrtjo trpeli vsaj tolk ko tisti katere so poslali v razna taborišča

     • Luiggi

      Ti prdec sploh ne ves kaj so taborisca,n.pr. Goli.Ne vem kolk si star ali po vojni so znali ljudem gobec zavezat,ce si le mal crhnu pa si biu tam,butec gnili.Ne vem zakaj se ne najde nekdo in ti zapre tvoj gnili gobec za veno in razveseli crve,ki bodo se tisti kozlali,ki te bod zrli,pokvarjena komunisticna svinja!

     • Hribouc

      IDIOT

 • Hribouc

  1,del
  Zelo
  dobra, zelo koristna, zelo učeča, zelo Slomškova, opozarjajoča, budeča
  in tudi svarilna, pokončna ter napredna mnenja obeh, zakoncev Zobec!
  Izredno dobra oddaja in samo upati je, da se bo kaj od povedanega vsaj
  malo oprijelo voditeljev strank, ki si še po 26 letih zatiskajo oči,
  mašijo ušesa in dajejo ščipalke na ustnice, da ja ne bi bilo treba
  spregovoriti in urediti razmerja in odgovornosti.
  Velja za Politiko, za Politikante in za RKC ter ostale Cerkve, seveda.

  Politiki, vodje strank že 26 let bežijo od naslovne teme , ki terja ukrepanje, prečiščevanje, obsodbo, kesanje in odpuščanje, ker se boje, da jim huda zadeva preteklosti sesuva položaj na politikantskem tržišču!
  Groza
  je to in vratolomno brezkompromisno trdim, ne bomo mogli ubežati, nihče
  ne bo ušel, ker terjatev leži in obremenjuje s težkimi mlinskimi kamni
  celoten narod, narod zablojenih Kajnov in njihovih potomcev , ki
  žanjejo , po njihovem, vse izborjene dobrobiti in privilegije, torej
  zlatordeče korito napolnjeno do roba z golažem iz egiptovskih težkih in
  zapeljivih loncev in še kako zadeva tudi Abelov del naroda kot žrtve.
  Žrtve
  in njih svojci si leta predstavljamo, ko iščemo izhod iz te krvave
  godlje, da smo, po sili razmer opravili svoje, ko vemo, se zavedamo, da
  so naši ljudje ob umiranju v velikanski večini nemo in v ekstremni muki
  predanega in pričakovanega umiranja svojim rabljem srčno in zavestno do
  kraja odpustili. Tako smo svojci na tej podlagi odpustili tudi sami, in
  Kajnom in njihovim potomcem. Ampak – delo, žal ni opravljeno.
  Nekaj ekstremno pomembnega manjka!
  Z
  tem dejstvom, namreč z Kajnovo in z Abelovo zgodbo v narodu, vlečejo
  zgodovinski kvihti odgovornosti čisto vso Politiko in njeno podstat
  ter, absolutno tudi slovensko katoliško Cerkev. Četudi, samo bežno sem
  prebral, da g.dr.Stres govori in piše lanskem letu precej
  drugače-najbrže se te odgovornosti ali pa vloge ne da otresti z enkratno
  izborno izjavo ali pisanjem.Žal ne.
  Kaj v slovenski veliki zgodbi , torej, manjka?
  Po
  mojem skromnem mnenju manjka spoznanje Resnice. Ob spoznanju Resnice se
  bi naj rodilo spoznanje, da so bili storjeni veliki zločini in velike
  krivice.Kjer je zločin, so zločinci in treba jih bo imenovati, če to že
  niso.
  Potrebna bo obsodba zločina.
  Morda
  je res bolje, da Parlament še ni izglasoval obsodbe komunizma. Saj
  spoznanja v narodu sploh še ni…g.Stres nekam čudno odgovarja, itd.
  Potreben
  je pomemben simbolni in do konca izpeljan proces in obsodba krivičnih
  partizanskih banditsko morilskih Kočevskih procesov na mednarodnem
  sodišču in je morda odlična prilika za spoznanje Resnice.
  Svojci
  smo deležniki v procesu Sprave naroda in neumno bi bilo pričakovati, da
  smo gonilo in generator procesa , ker naši mučenci so spravljeni in mi z
  njimi točno tako in toliko, kolikor so nas vsiljene hude razmere in
  hudo zlo prisilile, da smo lahko šli naprej.
  Nekdo drug
  ni opravil svojega dela, se ne zaveda in se noče zavedati, ker je jasno,
  kaj jih je pognalo v kolesje hudega zla, saj še dandanes nekritično in
  nabuhlo letijo na krilih zlobe in njenih prigrabljenih sadov in za seboj
  vlečejo one iz novih generacij, ki razgrajajo, strašijo, se jezijo in
  tulijo, da so jih “oni drugi”, kakor, njihovi, pobili veliko premalo!
  (?)
  Kaj vse smo zamudili?

 • Prdo

  Katoliški fundamentalisti so dobili kar so si zaslužili še premalo

  • šmentanamuha

   Mogoče se bumerang vrne in te zadene v glavo.

 • Prdo

  Katolibani so sprejeli demokratično odločitev imeli so možnoat da se predajo vendar ne in sam bog jih je kaznoval

  • Franc Vidrih

   Tvoji so se predali in odselili oktobra 1992. Škoda, ker so tebe pozabili, ali pa tudi ne. Mogoče si se vrnil v Slovenijo s kakšnimi arabskimi telebani, da drekaš po naši lepi Sloveniji. Upam, da te čimprej izženejo tja kamor spadaš.

 • Prdo

  Pa dobro obeležite grobišča z imeni in priimki da bomo vedeli kdo je ta izdajalski gnoj

 • Miro

  a ni to ta sodnik,ki ne upošteva predpisov pri vstopu na sodišče?spet eden ki je nad zakonom?

  • jovan jovan

   Nedotakljivi ni dovolil objave posnetka nadzorne kamere. Je takrat lagal o dogajanju?

 • jovan jovan

  Pa o prodaji orožja tudi!

  • Miro Jereb

   Ah kako si plitek.

  • Franc Vidrih

   Drnovšek je Mogetu prepovedal raziskavo o orožju, ker je bil v prodajo vključen Kučan. Drnovšek je tudi pomilostil novogoriškega Kovačiča. Tako se ščitite levuharji in krivdo mečete, brez dokazov, na nedolžne ljudi.

 • Miro Jereb

  V nemčiji so nedavno obsodili 94 letnega SS taboriščnega paznika. Pri nas pa poleg vladne palače stoji kip borisu kidriču ki je leta 1942 napisal ukaz in navodila kako in katere slovence je treba pobiti. Imam kopijo ukaza iz arhiva…z njegovim podpisom.

  • Goran Hvala

   Kaj pa cakas potem?…objavi in ga tozi…:-)…bos se kej zasluzu…

 • Franjo Trojner

  Kučan in njegovi jurišniki iz strank SD, ZL in preostalih komunajzerskih strank/satelitov levice Desus, SMC, liste Šarca in že propadlih LDS/ Zares in ZKS, ZKJ/ Jankovićeve PS vztrajno preprečujejo sprejem resolucije komisije sveta EU, ki izenačuje in obsoja vse tri totalitarizme fašizem, komunizem in nacizem v našem DZ. Ti isti ljudje in iste stranke so preprečile izvedbo lustracije leta 1991 in so glavni krivec, da se ni obsodilo izvensodnih zločinov in zločincev storjenih aprila in maja leta 1945 po komčani vojni. Ker v samostojni demokratični državi nismo obsodili vseh tistih, ki imajo krvave roke imamo tudi danes nepravno državo, nenormalno, nemoralno in neetično družbo kar se nazorno vidi v zafurani tranziciji.
  Naša država in družba je bolana, etika in morala sta zlorabljeni, čisto razvodeneli in dokler tudi 100 let staremu komunajzeru, klavcu lastnega in tujih narodov ali partijskim šefom raznih državnih represivnih organov, režimskih policij in združenj sodnik na sodišču ne izreče kazni za storjene zločine proti človeštvu, bodo ti morilci, njihovi sorodniki in politične stranke, politiki, ki se jim rep vleče globoko v totalitarni komunistični režim trdno prepričani, da je bilo izvensodno brezobzirno klanje pravno moralno in etično pravilno dejanje.
  Kakšno je to abnormalno sporočilo, ki legalizira, opravičuje množične izvensodne poboje za današnjo mladino, za ta nov, tudi turbolenten čas, naj presodi vsak sam pri sebi. A se bomo, če se ne bomo mogli zmeniti klali znova? Či bi bili vsi ti klavci svojega in tujih narodov že obsojeni, se tudi storjen gnusen genocid v Srebrenici nikoli ne bi dogodil. V dno duše naj bo sram sodstvo v rankji Jugoslaviji in še posebej baje neodvisno sodstvo, sodnike, tožilce in državno policijo v novi samostojni baje demokratični državi Sloveniji, ki v vseh 26 letih nove, demokratične države vpete celo v EU , kjer se bi naj spoštovalo človekove pravice in svoboščine ni obsodilo niti enega samcatega naročnika, klavca ali pripadnika tistih režimskih slug, ki so za poboje vedeli a so jih načrtno prikrivali, jih zamolčali.
  Če bi bil sam tak sodnik, tožilec, policaj ali politik, ki je načrtno gledal stran, ko bi tudi po naši USTAVI, zakonodaji moral ukrepati po uradni dolžnosti pa ni, BI TAKOJ ODSTOPIL. Takšni moralno, etično in strokovno hudo sporni ljudje ne morajo predstavljati pravne države in deliti narodu pravice!

 • Infos

  Posojilno ponudbo, ki jo potrebujete v 24 urah
  Ponujamo posojila zasebnim posameznikom in komercialnim organizacijam
  V razponu od 2.000 evrov do najvec 200.000.000 evrov nudimo osebna posojila, posojila za konsolidacijo dolgov,
  tvegani kapital, komercialna posojila, študentska posojila, stanovanjska posojila ali “posojila iz kakršnega koli razloga.
  Hvala, ker ste se obrnili na nas po elektronski pošti

  e-pošti : [email protected]

  e-pošti : [email protected]

 • Kataklizma

  Verjetno so tolk žrtve, kolikor je bil Zobec na sodišču :P

 • Anton Tomažič

  KAJ PA TIURKI KI SOMED VPADI TUDI POBIJALI PO SLOVENSKEM, JIH BOSTA ZOBČEVA TUDI PRIJAVILA?

 • Novakec1

  Spet nimate druzga kot kosti ven vlačit, bedniki ste na nori.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!