Bizarno: Violam zaradi domoljubja kazen v višini 15 tisoč evrov

Datum:

Nogometna zveza Slovenije je določila kazen za transparent Viol “Stop migrantom!”, ki so ga mariborski navijači razobesili v soboto na večnem derbiju. Skupaj še z nekaterimi drugimi prekrški znaša kazen 15 tisoč evrov.

V 83. minuti tekme so mariborski navijači razobeseli transparent z napisom “Najbolj dragocena stvar, ki nam jo lahko vzamejo, je lasten narod. Če se zanj ne bomo borili, ga bomo za vedno izgubili. Stop migrantom!”

NZS: Viole nestrpne do migrantov
Disciplinska komisija nogometne zveze je v svoji obrazložitvi zapisala: “Navijači gostujočega kluba so na navijaški tribuni v različnih delih tekme prižgali večje število bakel, precejšnje število bakel in različnih predmetov odvrgli tudi na igralno površino ter ogrožali varnost akterjev tekme, izkazovali žaljivo vedenje s spodbujanjem nasilja in nestrpnosti ter povzročili prekinitev tekme. V 83. minuti tekme so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor razvili več transparentov, ki so skupaj tvorili zaokroženo celoto, iz katere je razviden nedvoumen izraz nestrpnosti do migrantov oziroma aktualne migrantske krize, s čimer so nedopustno izkoristili nogometno tekmo za izkazovanje svojih ksenofobnih stališč.

Morda vas zanima tudi: [Fotogalerija] So le še navijači v naši državi pravi domoljubi?

 

Še en tak transparent in Viole ne bodo smele na tekmo
Mariborski klub je dobil kazen igranja dveh domačih tekem brez Viol. Če bodo Viole podoben prekršek v letošnji sezoni storile še enkrat, bo tekma odigrana brez prisotnosti na navijaški tribuni jug, kjer imajo Viole svoje mesto. K visoki kazni, ki bo mariborski klub stala 15 tisoč evrov, so nekaj malega pripomogle tudi bakle, toda glavno težo kazni nosi transparent.

Člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor so na tekmi med številnimi navijaškimi pripomočki uporabili tudi posebno zastavo z vrisanim keltskim križem, ki ga UEFA v sodelovanju z organizacijo FARE (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov. Izražanje in spodbujanje rasne nestrpnosti je med vsemi pojavnimi oblikami izražanja nestrpnosti najbolj skrajno in obsojanja vredno, o čemer pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča medijska kampanja UEFE in FIFE proti izražanju rasne nestrpnosti. Upoštevajoč navedeno so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor z uporabo zastave z vrisanim keltskim križem kot navijaškim pripomočkom nedvoumno izražali in spodbujali rasno nestrpnost,” so v izjavi za javnost zapisali na Nogometni zvezi Slovenije.

Za žaljenje nasprotnika 2.550 za “Stop migrantom!” 15.000 evrov kazni
Kazen za nešportno in neprimerno obnašanje navijaške skupine je dobila tudi Olimpija. Toda kazen zanjo znaša zgolj 2.550 evrov. Lahko bi torej rekli, da Nogometna zveza Slovenije sporoča, da lahko Slovenca žališ za dobra dva tisočaka, žaljenje migranta pa te stane 15.000 evrov.

B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozivi k odstopu pravne diletantke Urške Klakočar Zupančič

"Pozivam Urško Klakočar Zupančič, da odstopi. Zakaj? Ker mi...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

[Video] Človek, ki se je zažgal med Trumpovim sojenjem, umrl

Moški, ki se je v petek zažgal pred sodiščem,...

Kitajska kopiči moč v strukturah Organizacije združenih narodov

Preteklo sredo so na zaslišanju na ameriškem kongresu varnostni...