Začel se je največji pivski festival Oktoberfest – poglejte, koliko boste odšteli za vrč piva

Foto: iStock

Münchenski župan Dieter Reiter je opoldne v bavarski prestolnici z odprtjem prvega sodčka piva tradicionalno odprl letošnji Oktoberfest. Število udarcev, potrebnih za odprtje soda, je vsako leto predmet ugibanj in stav, Reiter pa je z dvema udarcema uresničil večino pričakovanj. Pivo se je letos ponovno podražilo. Oktoberfest bo trajal do 7. oktobra.

Za litrski vrček piva bo treba letos odšteti od 10,80 do 11,50 evra. V povprečju se je tako liter podražil za več kot tri odstotke. Točaji so podražitve utemeljili s tem, da morajo letos za najem prostora odšteti več kot prejšnja leta. Cena najema pa se je dvignila zaradi poostrene varnosti. Se pa bodo v povprečju pocenile brezalkoholne pijače, kot so na primer limonada in gazirane pijače, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za varnost bo skrbelo 600 policistov
Na prizorišču v velikosti 42 hektarjev je 16 hal z okoli 119 tisoč sedeži, popestrili pa ga bodo tudi z različnimi temami. Med drugim bo del festivalskega prizorišča spominjal na džunglo, drugi pa bolj na vesolje. Münchenska policija je pripravila več ukrepov, s katerimi bo zagotovila dodatno varnost za obiskovalce tradicionalnega Oktoberfesta, ki bo potekal do 7. oktobra. Med drugim so postavili novo ograjo in namestili dodatne nadzorne kamere, na festivalu pa bodo tudi policisti, opremljeni s telesnimi kamerami.

Foto: epa

Policisti bodo prvič preizkusili tudi t. i. super prepoznavalce človeških obrazov – ljudi, ki si nadpovprečno dobro zapomnijo obraze. Ti bodo na festivalu budno spremljali sumljive osebe. Za varnost na festivalu, ki se ga je lani udeležilo okoli 6,2 milijona ljubiteljev piva, bo sicer letos skrbelo okoli 600 policistov.

Foto: epa

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere in v obdobju hiperinflacije v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

C. Š., STA

 • Dragan Krstič

  Glede na nemške plače pivo ni pretirano drago. Tudi našim prvorazrednim se zdi poceni. Sicer piva ne pijejo toliko, rajši imajo arhivska vina in Dom Perignon.

 • Boy

  Pisuni nakladajo, ker ne poznajo dejstev. Ni res da, citiram: “ Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.”

  Nemci so spremenili imena mesecev, september se je v tistih časih imenoval oktober. Tudi izraz “pozneje so jo premaknili” je zgrešen. Kaj so premaknili? Poroko!

  Dajte novinarje naučiti pisati!

  • RATATA

   Pa še to, vrček je krigl!

 • xtc

  To bodo šeriatarji trinkal in oblačili dirndle in rajthozne.

 • Zgornji

  Ljudje še vedno Preveč radi Pijančujejo, se preradi Prenajedajo in preradi ženijo , zato bodo fasali še Maaarsikaj Hujšega kot samo Zlobne Mohamedanske Migrantiče !!! ! !!! Žaaal.

 • Wqx Htr

  zard mene je lahko tut 100 evrov liter pera. jz bom doma ni mi do pijanščine.

 • Morala

  To se bo pilo in zaslužek bo kar velik :)…Predstavlja pa tudi pomemben del bavarske kulture. Me zanima, če bi se mu odpovedali, če bi to zahtevali novi priseljenci?

  • Caesar

   Verjetno zaradi novih priseljencev točijo brezalkoholno pivo, da ne bi preveč prizadeli njihovih čustev. V naslednjih letih lahko pričakujemo, da bojo na Oktoberfestu točili sokove.

 • Frank Novak

  Bo teta Geli na ta pivski festival povabili tudi njej ljube Muslije?

 • Jernej Ferenc

  Zaradi muslicov je Oktoberfest postal beden napet kontrole policije so nenormalno poostrene tak da zaradi tega gubijo na tisoce obiskovalcov

  • cosmosjasnovidec

   Res je.Kljub policiji bo pa še vedno na tem festu posiljenih na stotine žensk z strani muslimanske gnusobe ampak bo seveda vse prikrito javnosti.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

   • Staybell geenius

    hhahahahahaha

   • Marcos Kače

    Evo “behold the master race” :D Kdo si nebi želel, da svetu zavlada taka vrsta ljudi kot je tale naš cosmojasnovidec.

    Inb4 vse možne vrste zmerljivk.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!