Ameriški Bloomberg: “Orban je pomagal ustvariti novo normalnost znotraj EU”

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Če je bila Orbanova zmaga v nedeljo na madžarskih parlamentarnih volitvah razočaranje za levičarje v Evropi in svetu, pa je v resnici samo odraz realnega stanja krize, v katero so Evropo pahnili ravno levičarji. Ameriški Bloomberg poroča, da je madžarski premier pomagal ustvariti novo normalnost znotraj EU, ki onemogoča, da bi bruseljski aparatčiki poteptali vsakršno opozicijo.

Madžarski premier Viktor Orban je pogosto označen za črno ovco Evrope, izjemo, ki daje slab zgled drugim. Po njem naj bi se zgledovali poljski, slovaški in češki nacionalisti, poroča Bloomberg in dodaja, da s tem Orban vliva pogum drugim “obrobnim skrajno desnim (strankam) v zahodni Evropi.”

Ob zmagi Orbanove Fidesz, s katero si je zagotovil tudi ustavno večino, so mu med prvimi čestitali voditeljica Nacionalne fronte Marine Le Pen, ena vodilnih v nemški AfD Beatrix von Stroch in nizozemski voditelj Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders. Kar naj bi nakazovalo premik političnega koordinatnega sistema v desno.

Desnica po Evropi vedno močnejša
Ta trditev naj bi bila podkrepljena z dejstvom, da je Orbanova stranka desnosredinska tako v Evropi kot tudi na Madžarskem. Fidesz je v Evropskem parlamentu del Evropske ljudske stranke, katere del je tudi CDU Angele Merkel. Vso srečo na volitvah mu je tako zaželel tudi eden od potencialnih naslednikov Merklove, nemški minister za zdravje Jens Spahn. “Veliko je kritik čez Viktorja Orbana, a on izvaja evropski zakon na mejah in ščiti evropske meje,” je povedal Spahn.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn (Vir: Twitter)

Dejstvo je, da desnica po Evropi postaja vse močnejša. Za razliko od levega političnega pola dejansko nagovarja ljudi in se ukvarja s temami, za katere jim je mar. Tako Orban v Avstriji med svoje politične zaveznike šteje kanclerja Sebastjana Kurza in njegovo Ljudsko stranko.

Tudi med njegovimi nasprotniki je veliko posnemovalcev. Nizozemski premier Mark Rutte lahko označuje Orbanov odziv na migrantske kvote kot “sramoten”, a to ni ustavilo njegove lastne vlade, da ne bi posnemala Orbana.

Legitimnost ustavne večine
Fidesz je dobil ustavno večino na volitvah, ki se jih je udeležilo 69 odstotkov vseh volivcev. Odstotek je višji kot leta 2014, ko je volilo 62 odstotkov vseh volivcev. Stranka si je zagotovila ustavno večino. Njihova legitimnost postavlja pod vprašaj delo njihovih nasprotnikov.

Rezultati madžarskih parlamentarnih volitev 2018 (Vir: Twitter)

“Orban je pomagal ustvariti novo normalnost znotraj EU,” so zapisali pri Bloombergu. Bruseljski aparatčiki so prisiljeni sklepati kompromise, potem ko bi še nedavno lahko samo poteptali vsakršno opozicijo. EU se ne more boriti proti vedno trši desni sredini, ki raste na vseh straneh. Poljska, Avstrija in Italija so samo zadnji od naštetih primerov.

Vse to pa še vedno ni dovolj. Evropski birokrati namesto, da bi skušali doumeti, za kaj gre, razmišljajo samo o tem, kako bi desnico, ki se bori za ljudstvo, omejevali. V takih pogojih Orban in njegovi zavezniki ne samo da bodo imeli ustavno večino, kmalu bodo imeli tudi Bruselj.

Ivan Šokić

 • Valter BraniSlav

  Orban je najboljsa stvar ki se je zgodila v EU v zadnjih 10. letih. Interes SVOJEGA ljudstva igra pri njemu prvo vlogo.
  Spominja me na Tita, nasega najvecjega sinu, ki nas je prav tako zascitil pred velikim Ruskim bratom.

  Imeni Josipa Broza Tita in Orbana bosta z zlatimi crkami zapisana v zgodovino.

  Vecna slava OBEMA. Orban, ponosni smo nate. Zal Slovenci danes nimamo junaka kot si ti ponosen Madzarski sin.

 • lado

  Valter,kako lahko primerjaš ORBANA z RDEČIM ZLOČINCEM !!!?? POMORIL TISOČE SLOVENCEV ,TI PA tito!!!! ZMEŠAN kot TVOJI RDEĆI BANDITI ki jih grabi PANIKA ,KER JIH BOMO NAGRADILI Z CELICAMI BREZ OKEN!!!!! BEDAK SE,SE VIDI DA SI PARTIJEC BLJAC

  • Frank Novak

   Oba sta delala za svoj narod in se uprla visji sili za dobrobit lastnega naroda, Orban se je uprl EU, Josip Broz pa Sovjetom.
   Vsi Slovani smo imeli komunizem. Mi v Jugoslaviji smo imeli najblazjo obliko zato ker smo imeli Tita.

   • samotoje

    Kam bi dal pa Stalina? Ali je bil žleht ali je bil priden? Kaj pa Fidel Castro?

    • Frank Novak

     Stalin zelo zleht, tudi pri nas bi pobijal da nismo imeli Tita.
     Castro nekaj med Stalinom in Titom.
     Ce bi Tito bil angelcek pac ne bi nikoli postal predsednik. Se papez ne, mogoce skof?

 • skorpijon93

  bravo sosedi ! redkokatera država ima priložnost da je soseda madžarske in ja mi si delimo skupne vrednote in značilnosti !

  • Prdo

   Ja smo pri nas mamo srečo da je takšnih debilov kot si ti malooo

   • skorpijon93

    pri nas imamo srečo da smo sosedi madžarske ! če ti kaj ne paše se preseli na švedsko ali bruselj, multikulti te čaka !

   • xtc

    Ja in imamo smolo ,da imamo takih bebcev kot si ti preveč.

 • skorpijon93

  tudi češka,slovaška vzor sloveniji države višegrajske četverice

  • Prdo

   Ja in vse so priznale Palestino jupi

   • xtc

    Za časa komunizma-DANES NIKOLI.

 • xtc

  Takole bi morali izgledati vsi parlamenti po EU in zadeve bi se kmalu uredile.

 • Olga_10

  Pijanca Junkerja, ki pravi, da je treba ljudem lagati in delati po svoje, brcniti v rit in nagnati, skupaj z vsemi Sorosovimi plačanci, od Fajonke in Vajgla naprej!

 • FUCK COMMUNISM
 • šmentanamuha

  Dokler nam (EU) vlada neizvoljena Evropska komisija, ki je ne moremo zamenjati ali poklicati na odgovornost, lahko ugotovimo, da je ruska demokracija na čelu z Vladimirjem Putinom, izvoljenim z veliko večino, daleč bolj legitimna kot naraščajoči totalitarizem v EU, ki duši demokracijo in demonizira demokratično izvoljene predsednike držav, vsiljuje politiko, ki je škodljiva za države članice in se ljudje z njo sploh ne strinjajo (vsiljene migracije). Orbanova izvolitev pa daje upanje tudi nam.

 • lado

  RDEČKARJEM BIJE ZADNJA URA!!! POTEM PA FIZIČNE SANKCIJE!! ZATO , ČE HOČEMO OBSTAT , VOLITE DESNICO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • primsek

   marija pomagaj, kdaj greš pa na tečaj za spletno opismenjevanje? ali moraš samo zmanjšati dnevno predpisano dozo, tole sovraštvo in evforija ne gresta skupaj, saj boš še položil roko nase!

 • Marijan Tončić

  Nekaj me kot desno usmerjenega vseeno v članku zmoti. Kaj nima večine v EU desnica, tudi naš Junker je desničar, da ne omenjamo zelo čudne Merklove in adminsitracija nabija čez Madžarsko, Poljsko daje na črno listo, na veliko uvaža “mnladoletne” in bradate Arabce in z velikim k….m črne. Nekaj je očitno narobe s to desnico? Ali so problem kvote?

 • Kosobrin

  Budimpešto zavzelo več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali ponovno štetje glasov na volitvah
  V Budimpešti se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti razgradnji pravne države in demokracije ter proti vladi premierja Viktorja Orbana. Pod sloganom “Mi smo večina” so zahtevali …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!