Francoska policija nadaljuje z odstranjevanjem levičarskih aktivistov, ki so nezakonito zasedli območje

Datum:

Francoska policija se že tri dni bori z aktivisti iz komune v Notre-Dames-des-Landes blizu Nantesa, ki so jo vzpostavili pred desetletjem. Približno 70 protestnikov, skritih za barikadami, je v policiste metalo kamne in druge predmete, ti pa so odgovorili s solzivcem in drugimi sredstvi za boj proti izgrednikom.

Nasprotniki so nezakonito zasedli območje, na katerem je bila načrtovana gradnja letališča v višini 580 milijonov evrov, in se začeli naseljevati na kmetijska zemljišča leta 2008, njihova levičarska kmečka skupnost pa se je nato razširila na 1.600 hektarjev.

Januarja je francoska vlada opustila načrte za gradnjo letališča, skvoterje pa opozorila, da morajo do pomladi očistiti zemljišče. A ti tega niso storili. Tridnevni boji med približno 2.500 policisti in protestniki, ki so med drugim oboroženi z molotovkami in teniškimi loparji, s katerimi odbijajo pločevinke s solzivcem, so ponovitev dogajanja iz leta 2012, ko je oblastem spodletel poskus odstranitve taborišča. Aktivisti so besni na policiste, ker so jim uničili bivališča in kmetijske objekte, med drugim stajo za ovce in sirarno, zato so pozvali podpornike, naj jim pridejo pomagat braniti komuno.

Aktivistka, ki nasprotuje gradnji letališča (foto: twitter)

Aktivisti bi območje izkoristili, kakor oni sami želijo
Oblasti so sporočile, da aktivisti lahko ostanejo na zemljišču, če bodo pripravili individualne sheme kmetovanja, vendar jih je večina to zavrnila, saj da želijo komuno voditi kolektivno in nadaljevati nekmetijske projekte. Protestniki so sporočili, da je bilo v spopadih s policijo poškodovanih okoli 30 aktivistov, dva od njih so prepeljali v bolnišnico. Na policijski strani so poročali o 14 poškodovanih.

Med podporniki načrta je tudi notranji minister Gérard Collomb, ki je dejal, da je treba nezakonite konstrukcije zrušiti. Letališče bi pripomoglo k ekonomskem napredku v regiji. Letališče, ki je 30 kilometrov oddaljeno od tega območja, je preobremenjeno in varnostno tvegano, poroča France 24. Nasprotniki pa menijo, da je načrt predrag in da bi njegova gradnja povzročila še več onesnaževanja narave.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...