Brexit: Zgodovinska napaka ali ne? Kdo bo zmagovalec – VB, EU ali nihče?

(Foto: iStock)

“Nedopustno bi bilo, da bi imela država, ki ni članica EU, enake pogoje sodelovanja na notranjem trgu kot država članica,” poudarja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Poslanci Evropskega Parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu ta teden razpravljali tudi o vsebini in poteku pogajanj ter izhodu Velike Britanije iz EU.

Razprava je odgovor na britansko sprožitev 50. člena Lizbonske pogodbe, s čimer je Velika Britanija prejšnji teden  po devetih mesecih od referenduma, na katerem je 51,9 % volivcev glasovalo za izstop iz EU, uradno pričela s postopkom izstopa.

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Romana Tomc: “EU naj postavi odločna in nepopustljiva izhodišča za pogajanja o brexitu.

Zgodovinska napaka ali kaj drugega?
Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu zasedanja izpostavila: “Velika Britanija se je odločila za izstop iz EU. Ali je to zgodovinska napaka ali ne, bo pokazal čas. Vsekakor pa bodo posledice velike za obe strani. Vezi med EU in Veliko Britanijo so zelo prepletene, zato bo razdruževalni proces naporen. Menim, da bosta izgubili obe strani in v pogajanjih je potrebno poiskati rešitve, ki bodo povzročile čim manj škode.”

Večina evropskih poslancev je na razpravi poudarila, da nobena od strani od izstopa ne bo imela koristi, ampak ravno nasprotno. Vsi delijo zaskrbljenost glede standarda na Otoku, predvsem pa glede zaposlitev Britancev v EU in evropskih državljanov v Veliki Britaniji, ter poudarjajo, da morajo biti pogajanja odločna, hitra in pregledna. Zaključek pogajanj je predviden v dveh letih.

(Foto: iStock)

Pred VB in EU je malo morje ovir
“Z brexitom se podira tudi dosedanji notranji trg EU. Nedopustno bi bilo, da bi imela država, ki ni članica EU, enake pogoje sodelovanja na notranjem trgu kot država članica. Izstop iz EU Veliko Britanijo odvezuje mnogih obveznosti, tudi plačevanja v proračun, vendar na drugi strani pomeni tudi nezmožnost koriščenja privilegijev, ki jih nudi EU,” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Velika Britanija je že pričela z zelo intenzivnimi pripravami na izstop, tudi s pogovori z vsako posamezno članico. Razprave o postopku izstopa se bodo zato zagotovo znašle na vseh mesečnih agendah zasedanja Evropskega parlamenta. “Nujno je, da smo na te pogovore dobro pripravljeni. Že samo organizacijsko bo brexit pustil posledice. Kako bo s prebivalci Unije v Veliki Britaniji in obratno? Kaj bo z agencijami, ki imajo sedež v Veliki Britaniji? To je le nekaj pomembnih vprašanj, ki bodo povzročala številne polemike,” izpostavlja evropska poslanka Romana Tomc.

“Brexit je trenutek streznitve za vse nas v Evropski uniji. Je resen opomin, da Evropska unija, takšna, kot jo imamo danes, ni sama po sebi umevna. Je pa tudi priložnost za refleksijo in za nov začetek,” je svoje misli o brexitu in EU strnila Romana Tomc.

J. F.

 • Jožef

  Kaj je tu težkega in napornega,Briti so šli stran in veljajo enaka pravila kot za ostale. Večino proizvodnje bodo morali preselit v EU drugače zaradi carin ne bodo kunkurenčni. Mi dobimo nova delovna mesta in davkodajalce. Ne mi se bomo pogajali, zakaj že. Aja korupcija kdo bo politikom ponudil več podkupnine ta bo zmagal. Interes EU državljanov ne šteje že dolgo ne več, nas neuradno ne zastopa nihče.

  • Borut Stari

   Sanjaj Jože sanjaj. Ko se boš zbudil medle in neinventivne države Slovenije med uvrščenimi v uspešne ne bo. Drugi bodo uspešno podpisovali separatne sporazume z GB, podobno kot jih imajo Švica, Norveška Islandija i.t.n. Mii pa smo itak bolj papžki od papeža. Kdor ne zna pač ne zna. Bluzi med luzerji.

   • Jožef

    Ja kaj sem pa jaz drugega napisal, kako bi moglo bit in kako je.

    • Borut Stari

     Ni isto. Ti ne štekaš, da je podkupnina ( ali provizija) del poslovne pogodbe, Brez dela ni jela.

     • Jožef

      To drži eni politiki imajo na korupcijo že tamtjeme.

     • Borut Stari

      Nič eni, le tisti “kompetentni”, ki odločajo. Pravzaprav tisti, ki imajo škarje in platno v rokah niso pezdeti In si seveda upajo. Ala Zokun (Janković).

   • stajerc5

    Zadetek v crno, tako bo!

    • Borut Stari

     Žal taki smo in takle mamo. Čista jeba in čista zguba.

 • Vince Blake

  Brexit je velika klofuta Merklovi Evropi. Ampak na žalost se birokrati v Bruslju obnašajo kot zavrnjena nevesta in vso krivdo valijo na London, namesto da bi se vprašali: “kaj za hudiča smo storili narobe, da so nam jo Angleži zbrisali.” Če se bo Evropa kaj pametnega naučila iz brexita, potem je to pozitivno… ampak se bojim, da se ne bo.

 • Franjo Trojner

  Briti so kr hitro vidli, da je je EU zaradi Merklove politike odprtih vrat v riti! To je dejstvo in zato so Briti iz EU na hitro odšli. Največ je izgubila celotna EU in najmanj Briti! Kakšna pravila za Brite bodo v bodoče veljala v EU bodo pa povedali lastniki kapitala v Evropi in ne nesposobni gobezdavi EU politiki. VB je in bo največji politični, gospodarski, trgovinski partner EU in na koncu tudi najmočnejša vojska v Evropi, mar ne?

 • Demokrat

  Islandija ni v EU.Standard imajo zelooooo visok

  • stajerc5

   Saaaamo, vrgli so vlado, nagnali in zaprli VSE krive bankirje innn, glej ga vraga, sedaj jim gre dobro, a ne!?

   • Demokrat

    Pa zeleznice nimajo ….elektrika iz obnovljivih virov….

    • stajerc5

     Pa Tesa, pa drugega tira, pa mresatorja, pa opankarja, pa murgeljskega voluharja(baje zadnji zasciten primerek), pa penzionisticne stranke pa, ahh, ves kaj, pa-pa…

  • Fireblade

   Koliko prebivalcev ima in kaj je njihovo gospodarstvo???

   • Demokrat

    Približno nekih 300.000 turizem ,ribolov,pletenje puloverjev ,ovcjereja ….trgovinna …..

    • Fireblade

     Ne, malo več preberi o tem kaj delajo in kaj imajo.

 • Aton

  Kup denarja za birokrate in kup denarja za poseben status Anglije. Saj ni čudno, da islam zmaguje!

  • stajerc5

   Mislim, da dolocenih stvari ne razumes, oprosti, ampak tako se slisi- cuje- bere- cita.

 • tarantela

  Najboljš smo se imeli v 70-tih letih prejšnjega stoletja v Jugoslaviji!

  • stajerc5

   Ti verjamem, same zurke in za vsakim grmovjem tipi, ki jih je bolel kurac(za vse), a ne?

  • xtc

   Ja v vrstah za moko;cukr;nafto;čokolado itd da o par ne paru ne govorimo;kot o bonih za bencin ne:

 • sodnikisozločinci

  EU mora crknit, če hočemo evropski narodi obstati. Najbolje v vojni, da bo “evropska ideja” zasovražena za čim dalj časa.

 • učko

  Zmagal je že francozarski idiotizem, ko že tolikokrat do sedaj !!!! V Calaisu tomijem francozarji natovarjal na kamione črnuharje, pa je tomijem počilo in so šli rajš ven iz te greznice !!! Potem pa so francozarji pospravili tisti begunski lager !!! Ampak prepozno !!!!

 • Levicar nikoli!

  Zmagala bo VB – pa dobr si to zapomnite, ko se bo izkazalo za resnicno!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!