Gadafijev sin razmišlja o predsedniški kandidaturi na volitvah v Libiji

Saif al-Islam Gadafi (vir: twitter)

Na libijskih predsedniških volitvah 2018 naj bi kandidiral tudi Gadafijev sin Saif al-Islam. Čeprav ga je takratna samooklicana oblast v Tripoliju leta 2015 obsodila na smrtno kazen, je bil leta 2017 izpuščen iz zapora. Saif naj bi imel podporo vseh večjih plemen v Libiji. Za časa očetovega režima je veljal za zagovornika demokracije in očetovega kritika.

“Ljudje so nezadovoljni. Celo tisti, ki so bili proti staremu režimu, se mu bodo pridružili, saj [Saif] ne predstavlja starega režima. Prihaja z načrtom za libijsko prihodnost,” je komentiral Saifovo možno kandidaturo eden od nekdanjih Gadafijevih uradnikov Abdel Majeed al-Mansouri. Saif naj bi imel podporo vseh velikih plemen. Načrti o njegovi predsedniški kandidaturi so po poročanju spletnega portala Breitbart v javnost začeli curljati v decembru 2017. Kakor je takrat povedal tiskovni predstavnik družine Gadafi, Basem Al-Hashimi Al-Soul, “Saif uživa podporo velikih plemen v Libiji in lahko Libijcem ponudi ukrepe za stabilizacijo države v skladu z libijsko geografijo in sodelovanjem vseh libijskih političnih frakcij.”

Gadafijevi lojalisti so Saifa hitro razglasili za favorita na letošnjih predsedniških volitvah. Saifov stric Ahmed Gadhaf al-Dam, ki naj bi do nedavnega pripravljal svojo lastno predsedniško kampanjo, je tako nemudoma podprl nečakove namere. “Predstavljamo večino v Libiji,” je povedal ob izraženi podpori in dodal, da želijo popraviti preteklost ter postaviti stvari tako, kot so bile.

Saif al-Islam je po mnenju mnogih analitikov najvidnejši od sinov padlega diktatorja. Čeprav je bil predviden kot očetov naslednik na čelu države, se je izogibal kakršnekoli uradne funkcije v Gadafijevem režimu. Veljal je za reformatorja. Ko so ga leta 2003 vprašali, česa Libiji najbolj primanjkuje, je bil Saifov odgovor, da demokracije. Ob tem ga je spraševalec vprašal, ali s tem misli več demokracije. Said je odvrnil: “Ne, ‘več demokracije’ bi pomenilo, da je imamo vsaj nekaj.”

Zapletena politična slika
Od začetka vojne v Libiji so se razširile različnne milice, ki jih vodijo lokalni samodržci, kar naj bi oteževalo izvedbo demokratičnih volitev. Podporo za razpis volitev je ob predpostavki nadzora s strani ZN izrazil tudi poveljnik libijske vojske general Khalifa Haftar, ki uživa podporo Rusije in Egipta. Haftar se je med državljansko vojno v Libiji uprl Gadafijevi oblasti, zdaj pa naj bi sodeloval s Saifom al-Islamom. V nadaljnjih letih se je Haftar izkazal za “močan glas proti džihadu na vzhodu države.” Za zdaj ni jasno, ali bo za mesto libijskega predsednika kandidiral tudi trenutni predstavnik oblasti v Tripoliju, Fayez al-Sarraj.

Ivan Šokić

 • Asterix in Obelix

  Če bi se vrnili Zmago Jelinčič in oba Podobnika v DZ bi bilo še upanje za RS.

 • macon

  Rok Praprotnik ali Saif ali Islam Gadafi bo kandidiral in zjebal libijsko ekonomijo s socializmom kot v Venezueli, da jih niti nafta ne bo več potegnila iz luknje. :)

  • dob

   macon, le kako lahko Gadafijevega sina zamenjaš za Praprotnika, saj ti v naslovu lepo piše, da Gadafijev sin razmišlja.

 • samsara

  Gledam tega tipa in se sprašujem na koga hudiča me spominja?

  Ahh, Rok Praprotnik je ta!!!
  Nekoliko grdo se drži tale Arabec na tej fotki, sicer pa podobnosti ni spregledati.

 • Srce

  Gadafi je prišel na obisk v Jugoslavijo10. novembra 1973, torej je možno, da je avgusta 1974 rojeni Rok Praprotnik Gadafijev sin. http://buchela.blogspot.si/2013/05/rok-praprotnik-moamer-gadafi.html

  • samsara

   Zelo dobra računica. Pohvala!

 • joza joza13

  Benti, tega pa poznam!!!

  • samsara

   Kajne da ga…
   V Sloveniji zelo znan obraz.

 • totex39

  Madonca mu je podoben, mogoče še sam Praprotnik ne ve, da ima pol brata v Libiji.

 • stajerc5

  Trump se je ze pozanimal za kote zadnjega raketnega obiska…

 • hle

  A to je vse kar znate povedat da je malo podoben nekomu med tem ko so njegovo domovino iz branika Evrope napravili izvoznika problemov z pomočjo naših prijateljev seveda https://youtu.be/6DXDU48RHLU

 • zokispoki

  A ima Rokec iz NLB istega fotra kot ta model ?
  Sicer pa ze vrabci na strehi civkajo…

 • ogledalo

  Ga bodo zahodne demokratične sile pospravile tako kot očeta?!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!