Hrvaška na novo opremljena z bojnimi helikopterji. Slovenska vojska kmalu bosa in gola?

Helikopter Kiowa Warrior (foto: epa)

Na vojaško letališče Zemunik v Zadru je v soboto prispelo prvih pet helikopterjev tipa Kiowa Warrior OH-58D, ki so jih poslale ZDA v okviru vojaške pomoči zaveznicam. Preostalih enajst ameriških helikopterjev bo iz ZDA na Hrvaško prispelo v naslednjem letu dni. S tem bo Hrvaška znova vzpostavila eskadriljo bojnih helikopterjev.

Američani so z velikanskim vojaškim transportnim letalom C-5 Galaxy do Zadra prepeljali tudi rezervne dele in orožje za helikopterje, pa tudi simulatorje za urjenje pilotov. Gre za največjo ameriško vojaško pomoč Hrvaški doslej. Vrednost celotne ameriške donacije je 1,7 milijarde kun oz. 223 milijonov evrov.

Hrvaško obrambno ministrstvo je napovedalo, da bodo nove helikopterje predstavili v prvi polovici avgusta, verjetno ob 5. avgustu, ko Hrvaška v Kninu praznuje dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov.

Bojna zmogljivost se bo s pridobitvijo občutno povečala
Med dogovori o prevzemu helikopterjev so večkrat izpostavili, da gre za helikopterje, ki so bili narejeni med letoma 2010 in 2012 ter da so nekateri praktično novi, saj so bili v uporabi od lani. Pričakujejo, da bodo z eskadriljo vojaških helikopterjev, ki jih imajo v ZDA za “lahko konjenico”, občutno zvišali bojne zmogljivosti hrvaških oboroženih sil.

Kiowe so oborožene s težkimi strojnicami in protioklepnimi raketami, lahko pa tudi s protiletalskimi raketami. Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo okrepili tudi svoje zmogljivosti v boju proti terorizmu kot tudi pri nadzoru morebitnega novega migracijskega vala.

Sredstva imajo zagotovljena
V Zagrebu poudarjajo, da približno 200 milijonov kun (26,3 milijona evrov), ki jih potrebujejo za dodatne stroške pri opremljanju ameriških helikopterjev, ne bo dodatno obremenilo državnega proračuna, ker so sredstva že predvidena v okviru proračunskih stroškov ministrstva za obrambo.

M. P., STA

 • Caetano

  Dokler je Janša vodil slovensko vojsko je bila sposobna odpora proti agresorju in to kljub temu, da so udbaši po nalogu CK poprej razorožili TO.

  • Olga

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • avtohtoni neandartalec

   Daj si že dopovedat, TO je spadala pod JNA, mi smo bili uporniki in separatisti, milica je bila oborožena do zob, Slovenije ni nihče razorožil, razen sami sebe, ko smo po nesporazumu s Hrvaškimi predsedniki SFRJ, nagnali celo vojsko iz nove Republike. Noben drug Jugoslovanski narod ni tega naredil!

   • Vera

    – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

   • sprehajalec

    Po svoje imaš prav, po drugi strani si imel pa amandmaje k ustavi 1974 in pravico do samoodločbe.

   • Olga

    Ha ha

   • nevera

    A ti je žal ?? Še vedno JNA, namesto JLA . Da bi TO spadala pod JLA, so bile samo mokre sanje srbijendskih đeneralov. TO so bile podrejene republiškim vodstvom. TO Slovenije je bila slovenska TO, odtod ji tudi ime TO ! Nehaj že enkrat s svojo Srbsko propagando. Slovenija je JLA v taktičnem pogledu bila potrebna kot “tampon” proti zahodu, dokler bi pokorila Hrvaško in tisto malo Bosne, ki bi si ji uprla. Ko bi padla Hrvaška, misliš, da bi se ustavili na Kolpi ? Na hrvaškem se je branila tudi Slovenija pred ponovnim zavzetjem, odtod tista “pomoč +$$” Hrvaški s strani Slovenije v orožju, odvzetem JLA. Vojaško-strateško gledano, JLA je naredila tipično “Srbsko” napako. Polna sebe, napuhana v svoli ošabnosti je mislila, da se bo ljudstvo poskrilo v luknje, ko bo zagledalo prvi tank na cesti. Spomni se samo tiste napihnjene žabe od đen. Aždajića (Ađić) – tipičen Karađorđe.
    NI VEČJE MOČI OD IDEJE ,ZA KATERO JE PRIŠEL NJEN ČAS ( André Malraux).
    Pika ! Kuš ! Besede več ne ! Tvoji Đeneralčine so dobili tisto kar si izkali – brco v rit !
    Gotofi so, Neandertalec, 25 let je že tega, nehaj jih klicati nazaj, kakorkoli ti duša krvavela. Glogov kol smo jim zapičili v junaške bizantinske prsi. Šlus !!!
    Dosti srbijanske propagande…

 • rubec

  Slovenska vojska je itak ena smešnica. Če vojaka vprašaš kaj je potiljak ali pa fišeklija te gleda kot mlad vol v stara vrata.

  • Olga

   Zakaj bi pa slovenski vojak moral poznati srbizme?!! Še v Avstroogerski so govorili slovensko!!!!

   • centurion

    Tile taborniki, ki so jih levaki in ZZB uvedli kot Slovensko vojsko
    ne razumejo kaj je niti po slovensko frača,
    kaj šele, da bi jo znali uporabiti.

    • avtohtoni neandartalec

     Narod, ki nima resne akademije za natančno raziskavo nacionalnih simboličnih sistemov, ne more uporabljati besed, katerih obsega in dosega ne razume. Črke so povezane z glasovi, ki imajo spet svojo logiko oziroma interference, strokovni termini se morajo natančno prilegati v establiširano strukturo nacionalnega izražanja, sicer so omejeni in pomanjkljivi, zavajujoči in zato neuporabni za resno komunikacijo. Ogromno jezikov je zato že izumrlo, nadomestili jo jih uporabnejši konstrukti, neprestana komunikacija je ključna za razvoj vsakega kompleksnega sistema.
     Me res zanima kako naši vojaki razumejo poveljevanje in vojaške kode v Italijanščini, če imajo še s srbohrvaščino in narečji težave.

   • avtohtoni neandartalec

    Tudi v JNA so v glavnem Albanci in Slovenci tiščali skupaj in nabijali v svojem jeziku, ko pridemo v tujino, že podzavestno preklopimo na tuj jezik, medtem ko se noben tujec pri nas ne pači s Slovenščino, sploh pa ne balkanci, od katerih se jezik komaj kaj loči. Najdi mi Alhansko slaščičarno, kjer se pogovarjajo Slovensko.

    • stajerc5

     Ti si ena popolnoma primitivno- rdece- juznjasko- izdajalska baraba!

     • avtohtoni neandartalec

      Poskušaj revizijo 80` razumeti tudi kot sociološki eksperiment, če socialna omrežja in informacije kaj vplivajo ma.sovražno vojaško propagando, če lahko danes razmišjiamo bolj svobodno in razumno, sicer je bilo res vse brez veze.
      Če lahko en osnovnošolček tako razmišlja, kaj gre po glavi šele intelektualcem, da nimajo boljših argumentov oziroma ne poznajo dovolj dobro epistomoloških dejstev, na katerih si gradimo življenje in prihodnost.
      Sem pa tudi sam opazil, da pri nas ne ohstaja prava opozicija, kregajo se edino zaradi malenkosti ali čisto brez veze posplošujejo globalne trende, na.katere nima nihče od nas niti najmanjšega vpliva, morda se zato nič ne more spremeniti, ker so ljudje ujeti med dve neumnosti, namesto da bi razmišljali po svoje in se pogovarjali o jasnih in vsem preverljivih dejstvih.
      Mislim, da je naš interes prekiniti z ideologijo in realno oceniti kaj vemo in kaj pač ne vemoz če bi se vsakdo malo zamislil in se sprijaznil, da mu ljudje okoli njega že celo življeje namerno ali nenamerno, bi nas kmalu začele družiti bolj realne in produktivne ideje.
      Najprej pa se moramo znebiti stereotipov, ne obstaja absolutno dobro, ni preprostih resnic, včasih moramo celo Bogu povedati naravnost, da dela sam drek in naj nas pusti malo pri miru, razen če bi rad vladal paranoidnim šizofrenikom in psihopatom. Tak je. Ah, ja…

   • rubec

    Pa ne vsi. Moj dedek je govoril po bohinjsko in še to samo takrat ko so lovili domačinke po Galiciji. Drugače so pa večino časa jedli, fižol in avstroogersko salamo.

  • Nata

   Ho……ho……….ko pa ne vedo kako so – ste – stari voli služili vojsko !!
   Jej, jej . Ta mladi rod nič ne ve , pa tudi nič noče vedeti !

 • AlojzZ

  “Slovenska vojska kmalu bosa in gola?”
  Kako kmalu? Kaj ni že sam predsednik države za medije izjavil, da nimamo denarja za trening vojakov?

  • Olga

   On je tudi že izjavil, da se s plačo poslanca ne more preživeti!?? A si plačo predsednika vseh Slovencev sploh zasluži, saj med drugim razkriva, da kot predsednik države za vojsko ne naredi nič!? Poglejte hrvaško predsednico, kako pametno ravna!!!

   • avtohtoni neandartalec

    Seveda ravnajo pametno, z denarjem, ki ga poberejo od nas, kdo drug jih pa še spusti na trge.

    • Olga

     Mi še tega ne znamo!

  • avtohtoni neandartalec

   Zmanjkalo jim bo vojaških stajovanj in opreme za preprodajat.

 • Olga

  S kom se družijo slovenske ekselence?! S slovensko vojsko ravnajo kot svinja z mehom! Verjetno namerno, tako kot pred osamosvojitveno vojno!!!! Njim ni v interesu Slovenija in njena obramba, ampak Barbi show!!!!!?????

  • avtohtoni neandartalec

   Kako ravna pa Slovenska vojska z nami, ko izklapljajo elektriko, nezaokonito prisluškujejo in deložirajo, pa prej še niso imeli ista pooblastila kot ljudska policija.

   • Olga

    Kdo je vrhovni poveljnik?!

  • sprehajalec

   90% denarja za Slovensko vojsko gre za plače. Tistih 10% jim pa občasno poberejo druga ministrstva. Ne more biti drugače kot je.

   • kuskus

    90% za mizerne plače. Vse jasno, koliko cerarjeva država namenja za varnost državljanov. Očitno računa le na falcona.

    • stajerc5

     …s tem, da mora po novem tudi njegove stroske(za vodilne rdece pijavke) sama nositi!!!

 • Anton

  najbolj sposoben za predsednika vlade v Sloveniji je Janez Janša kar je tudi dokazal ,njegove organizacijske, operativne sposoobnosti naprem današnjemu Cmerarju so neprimerljive. Cmerar oz Cerar v tem pogledu nima niti za kruhek

  • Anton

   seveda bo marsikateri volilec volil raje bedaka, kot nekoga ki zna natočiti čistega vina volilcem in pove tako kot je. Očitnosmo slovenci res budale, ker se tako radi damo na prvo žogo vreč lepim sladkim besedam.

  • Olga

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Anton

  nsi in sls, ko je bil janez janša obsojen na dob ni nikoli odrito stopila v bran sds, kot bi se moralo spodobiti da desnica stopi v bran desnici, še več, priča smo bili da je en najuglednješim članov te stranke, odkrito koleboriral z murgjsl+kim škratom

  • Olga

   Tonin je celo izjavil, da Janša ni politični zapornik, ampak politik v zaporu!!

   • avtohtoni neandartalec

    Lol ;)

 • Anton

  tonin pa je odkrito dal pobudo za dodatek pokojnine murgljskemu škratu, vse je obeleženo, arhivirano, vse je dokazljivo, res pa je da resnica marsikateremu ne diši

 • Nata

  Ma, sej……..niso bosi , no ! Imajo avion !

  Pa poseben sklad ……za koga že ??

 • tarantela

  ZDA pošiljajo vojaško pomoč, ker se bojijo Rusov, ki bi se znali nastaniti v Srbiji. Pa ne mislit, da so Hrvati to vse plačali.

  • fireblade

   Rusi so prisotni samo v Srbiji, Iranu in yugoSloveniji.. kar je posledica posrbijančene države. 80% javnega sektorja je srbskega, luka kopaarska, železnice, … levičarji delajo dnevno za nekaj milijonov škode.

   • avtohtoni neandartalec

    Povsod sami Srbi, s Hrvaškimi imeni in priimki, po tvoje.
    Saj za naciste niso bili vsi za pobit, določene pokrajine so bile zavezniki, recimo v bosni in vojvodinci, od koder sta pri nas Kučan in Jankovič, oni primorec je pa sgleda bolj z Italijani, drugih vidnih Srbov ne poznam.

  • avtohtoni neandartalec

   Seveda so in bodo plačali, tudi gorivo, usposabljanja in vzdrževanje, vse do zadnjega centa bodo poravnali, zdaj ko imajo take prijatelje.

  • sprehajalec

   Vojaška pomoč ne vključuje plačila. maršal Tito je v 50tih dobil ogromno vojaške pomoči iz Amerike, tudi tista dva aviona, ki sta nekoč stala na brniku poleg parkirišča. Nič ni plačal.

   • avtohtoni neandartalec

    Tito je izdeloval svoje orožje, sicer po tujiniu, v glavnek Ruskih načrtih, ampak ne misli si, da našim inženirjem ni bilo jasno kaj delajo, kopiralo se je zaradi standardov kunicije, ki med oboroženmi konflikti leži povsod naokoli.
    Tehnika je nastajala tudi ali predvsem v Sloveniji, vsaj ko je šlo za napredne sisteme, Jugoslovansko orožje do danes spada med najboljše na planetu, le da asortiman res ni ravno velik, ampak saj tudi ni treba. Iz njega se je dalo brez težav izstreljevati sovjetsko municijo, medtem ko pozna svet in še posebej Evropa celo paleto raznih standardov, ki so med seboj nekompaktibilni. Kako se sploh derejo na fronti, kako se dames reče tisti škatli, v katero zložiš naboje in jo porineš v puško, kaj je zdaj to saržer, magazin, nabojnik mogoče, sploh poznamo svojo standardno besedo?
    Zato pa pravim, da bo Hrvate servis več stal kot nakup opreme, povrh tega so kupili milo za žajfo, tile zrakomlati nenazadnje niso nobena visoka tehnologija, žrejo pa verjetno kot Ameriški avtomobili, pomeni gorivo bo teklo v potokih, za zelo malo koristnega učinka.

    • sprehajalec

     Nič ni bilo naprednih sistemov avtohtoni, Tito je kopiral najprej mavzerice (M-48) takrat že zelo zastarele potem PAPovke, ki jih še danes nosijo Ruski gardisti za častne straže, do kalašnikovk Crvene zastave. Mitraljez M53 (šarac) je kopija nemškega MG-42 (Hitler+s sewing machine, so mu rekli zaradi zvoka in hitrosti streljanja) Asortiman je bil narejen za katerokoli municijo kateregakoli proizvajalca v kalibru 7,62 standardnem varšavskega pakta. Razen za mavzerico in Šarca. Korenine vleče v carsko Ruski Mosin-Nagant iz konca 19. stoletja. Izdelal je tri letala prva dva jastreb in galeb na bojnem nivoju iz konca 2 svetovne vojne. Zadnji orel, je bil za svoj potisk pretežak, zato so ga Romuni iz kooperacije hitro opustili. Kupil je tudi licenco sovjetskega T-62/72 in na osnovi te licence izdelal M-84 tank. Zelo opevan, vendar kot se je pokazalo v Zalivskih in jugo vojnah dober, če nisi imel primernega protiorožja. To pa je tudi vse.

     Vse ostalo, F-84, F-86 trenažerje, Shermane, jacksone, je dobil kot darilo američanov. In kupil od Sovjetov T-34, T-55 tanke, Mig-21 letala. Ter artiljerijo. ter protiletalske sisteme SAM in Neva.

     Ostalo vojaško kramo, uniforme, fišeklije, titovke, čelada m53, Tovornjaki TAM, zvezde, konopce, pidžame, postelje, šotore, platna, trpezarijske potrebščine, municija, mine, tromblone itd, itd pa so bili izdelani v Jugi. To je pa to…

    • nevera

     Vse to gre v koktail 2% BDP plačila v NATO malho. Ne plačaš, če za NATO porabiš na svojem terenu, enako, kot pri nas..

 • centurion

  Slovensko vojsko bodo po Kacinovih “tras-bumm” havbicah
  opremili z posodobljenimi in obnovljenimi
  katapulti model Château des Baux, Francija
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Katapult_(oro%C5%BEje)#/media/File:Replica_catapult.jpg

  Poveljevanje in rokovanje z njim prevzame general Lipič.

  • avtohtoni neandartalec

   Če nimamo več kot ie imela Srbija med Nato agresijo, ne vem kaj se sploh pogovarjamo, očitno jim še vse tisto ni nič pomagalo.

   • sprehajalec

    Pametno govorjenje. Le agresija je odveč. Svet je imel dovolj 10 letnih srbskih vojn. Mir je bil vzpostavljen.

 • Vladimir Sotler

  Hrvati nas prehitevaju in po levi in po desni.Čim prej predčasne volitve

  • avtohtoni neandartalec

   Že 25 let, splou pa od konca državljanske vojne naprej, odkar naši veliki Slovenci, po rodu iz Hrvaške, investirajo naš skupni denar v sanacijo ruševin.
   Hrvati v Sloveniji ustvarijo več kapitala kot doma, njihovo domačo ekokomijo hromijo posledice bratomornih spopadov in ideoloških sporov, Hrvaška država niti približno ni enoten narod, razen kadar je treba molzti Slovenijo, ki verjetno prav zato sploh obstaja.

   • nevera

    Koliko ti plačaju iz Beograda za to tvoje “SRBOVANJE” ???

 • tarantela

  ZDA poskušajo destabilizirati EU, zato, da bi imele nadvlado do ruskih meja. Tudi mahinacije na BV in z njimi migrante in posledično terorizem so zakuhale ZDA,

  • sprehajalec

   kaj bi imele ZDA od destabilizirane europe. En dober predlog? če obstaja seveda.

   • tarantela

    razlog, da postavijo svoje rakete po vsej celini.

    • sprehajalec

     Gre za defenzivne rakete, ki prestrežejo pravo raketo. Enako, kot rakete proti toči. Imajo torej funkcijo kot alarman naprava v hiši. Postavijo juih pa na prošnjo Litvanskih, Litovskih, Estonskih in Poljskih oblasti. Pa Romunskih.

     • Jovo Jamnica

      Ja. S temi defenzivnimi raketami lahko sestreliš helikopter edinole, če ti zadnjico pokaže…

     • sprehajalec

      Namenjene so raketam Jovice. Odkar je začel Reagan s svojo Vojno zvezd nekoč. Ko je Putin začel projekt restavracije nekdanje Sovjetske Zveze, je nastala potreba, da se zunanja obramba pakta prenese na zunanje za sedaj dosežene pozicije konfrontacije.

     • Jovo Jamnica

      A Rusi bodo Evropo napadli??

     • sprehajalec

      Zna biti. Imaš kakšna zgotovila da ne?

     • Jovo Jamnica

      Zgodovina nam pove, da so Rusi sila slabi napadalci. Branijo pa se z golimi rokami, če ni pri roki primernejše oborožitve. V novejši zgodovini so nam to nazorno demonstrirali Finci. Rusko dušo težko motiviraš za napad na nekoga, ki ti ne želi nič slabega.

     • sprehajalec

      Res ja, slastna kot čokolada je ta duša. Pravim, mite o Rusih so si zgradili zgodovinsko le tisti, ki niso na njih mejili.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Na njih je mejil pred mnogimi leti, celo del naših prednikov. Tam, v okolici Novgoroda…

     • sprehajalec

      še eden od mitov…. danes jih pa kar iz rokava stresaš.

     • Jovo Jamnica

      Od kod pa naš uradni jezik? Od romaniziranih Keltov in Vlahov… Langobardov mogoče???

     • sprehajalec

      Ne, langobardi so imeli germanskega, ostala omenjena romanskega. zakaj bi pa naš jezik moral od nekoga biti?

     • Jovo Jamnica

      Ma naš jezik je naš. Langobardi so se romanizirali. Pri Vlahih pa prihaja do novih teorij. Veneti in Karni so baje bili Vlahi.

     • sprehajalec

      Karni in Veneti so živeli precej pred Rimljani, zato so se šele kasneje če so se lahko romanizirali. če pod Vlah razumeva latinizirane staroselce pa tudi koloniste.

     • Jovo Jamnica

      Ni pravih dokazov. To so teorije o katerih se krešejo mnenja poznavalcev.

     • sprehajalec

      Dokaz je, da so jih Rimljani tako imenovali. In Rimljani so prinesli Vlahe s seboj. Naključje pa je, da nekoč živijo tukaj Karnci, čez 2000 let pa Kranci… Oziroma v ta naključja nas hočejo prepričati.

     • Jovo Jamnica

      Hja. Edini pismeni Vlahi so bili, recimo Veneti. Vlahi so se lahko keltizirali in pozneje romanizirali. Vsi, kateri so naleteli na Vlahe, so jih podobno poimenovali. Tukaj ciljam na sum, da so si Vlahi preje tako pravili sami sebi, kakor da so jih prvi tako poimenovali Rimljani.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Volcae

     • sprehajalec

      Zakaj še danes rečemo Iatinom Lahi in jih Poljaki tudi kličejo Wolohi (Italijane)? pa kar je znanih, so govorili variante latinskega jezika? pa pod Turki je bil to kar splošen izraz za Kristjane? kristjan + latinsko govoreč = Vlah.

  • Olga

   Ha ha

 • avtohtoni neandartalec

  Seveda imajo denar, 200 milijonov smo jim plačali samo za kazni, obresti in odškodnine, pa tudi Mercator in številna mala podjetja menda kaj zaslužijo pri nas.
  Za koga rabijo ves ta vojaški stroj, to je pa drugo vprašanje, za nas zagotovo ne, ker bi jim v zrak pognali nuklearko in bi bil hitro mir, proti Italijanom in Madžarom tudi nimajo v zraku kaj za ropotat, verjetno bodo plačali darilo s sodelovanjem v bojnih misijah, proti zaostalim domorodcem.
  Helikopter načelno pride vedno prav, Slovenija bi lahko odgovorila z močno floto civilnih ultralahkih naprav, gremo razvijat letalne športe, če se gre samo za uživanje v aerografski estetiki bede tam spodaj.

  • sprehajalec

   Gre za vojaško pomoč v okviru pakta NATO. Slovenija po tej shemi nima predvidenih letal in tankov. Obstoječa letala in tanki so posledica bojnih shem in aspiracij vojaškega eksperta Železnega Kacota. Ker je v njih izraelska tehnologija, jih ne morejo odprodati, brez dovoljenja Izraelcev, ki so zavohali dober denar odstopa od pogodbe.
   Ostalo, kar si napisal, sploh tisto z nuklearko, si napisal brez veze. Hrvatje so vendarle cenjeni vojaški strokovnjaki, ki imajo veliko bojnih izkušenj in znanja. Naprimer Ukrajinci so jih nedavno prosili za pomoč pri vojaški kirurgiji. Obrambo Vukovarja ter samo operacijo Oluja pa poučujejo na vojaških akademijah po svetu.

   • avtohtoni neandartalec

    Hrvati so izgubili vse bitke in vojne, razen kadar so se prodali in borili za gospodarje, tretjino ozemlja so izgubili v nekaj mesecih, žrtvovali so največje domoljube za položaje, ki so jih kmalu zatem dobili nazaj brez boja, sploh pa ni noben uspeh, če se ti narod oobije med sabo in imaš še danes četrt države invalidne.
    Če se motim, bi res rad slišal kakšno povest o velikih Hrvaških zmagahsmo ja leta poslušali zavijanje v medijih, da umirajo kot zajci in prosijo, naj se to neha, saj zato so jim pa prišli pomagat.,

    • sprehajalec

     Ti resno mešaš Hrvate in Srbe. Hrvat ne more biti Srb, ker je katoliške vere. Samo pravoslavne vere je lahko Srb.

     To pravilo je uvedla sama srbska pravoslavna cerkev.

     • avtohtoni neandartalec

      Zakaj mešam, kaj me briga kaj lapajo treščene stare babe, jaz se učim zgodovino, ki jo podpira mednarodna znanstvena skupnost, teorije zarot me kvečjemu zabavajo.

     • sprehajalec

      Aha, sedaj razumem, stavek v bistu misliš takole; Srbi in Hrvati so izgubili vse bitke in vojne…

     • avtohtoni neandartalec

      Mislim bplj takole, Srbi so imeli svojo kraljestvo in dimastije, Hrvati pa ne, vedno so bili in bodo neke podrejene banovine. Kdo je sploh Hrvat, do 1.sv jih ni bilo ne v Dalmaciji in ne v Istri.

     • sprehajalec

      Tudi Srbske dinastije so bolj legenda kot ne, vsaj tja do prvih Karađorđevićev in Obilićev.

      Hrvati so političen pojem, ki je v stoletjih prerasel v današnji narod, sodobne Hrvate. Nosilci imena so bili Konjeniki nekako povezani z Avari. Tudi Srbi so le na začetku konjeniki, ki svoje ime v stoletjih prenesejo na okoličane.

     • sprehajalec

      Pa še potem, ko sta omenjena prišla na oblast in je prišlo leta 1918 do ujedinjenja, so hrvaški vojaki protestirali v Zagrebu z “Nećemo čobanskog kralja”. Ker severno od Drinske Srbije so Karađorđevići veljali za Čobanske kralje.

    • nevera

     Še ti se niso posušile “suze Kosovske” ,bedo od “kubure”..
     Tisti “čez Kolpo” vsaj niso zakuhali (Magari iz Principa) nobene vojne, veš Gavriče. V prvi vojni, ki so jo zakuhali (očitno tvoji četniški predniki) tvoji “junaci” je pomrlo na stotisoče Slovencev. Ime Srb in vse ostale izpeljanke bi zato na slovenskih tleh moralo biti prepovedano, ali vsaj najhujša psovka.

     • avtohtoni neandartalec

      Seveda, po tvoji logiki so se germani in latinski narodi borilo za slovane, morda so celo služili v vojskah hlapcev.
      Nikoli nisem nasedal na pravljice o prisilno mobiliziranih Slovencih, po moje so jih kar starši pumpali naj se pridružijo gospodarjem, mogoče bi jim potem dali kake subvencije, za Slovenijo se zagotovo niso borili, edino Srbi imajo od nekdaj svoje kraljestvo, pa še oni so imeli s tem samo štalo, ker so jih vedno porinili v neko situacijo, ko so morali braniti slovanstvo pred lastnim narodom, sicer bi zbrisali vse.

     • nevera

      Pa pojdi v to svoje srbsko kraljestvo, saj ti bo itak tam v kratkem tako, kot ste navajeni – Turkom podrepne luknje lizati. V 500 letih ste se v tem kar specijalizirali…Pa lastni jezik zgubili, da ga je tisti brkonja moral po globeluh in vršacih Črne Gore iskati. Samo, jebi ga, nič ekavskega ni našel pa j preprosto je in ije, preplonkal v e. In gle, pojavi se Srbska narodna pesem. Sami hajduki in “drumski” razbojniki, s kuburo za pasom, ali peresom za uhljem.

  • Unikatna

   Dejte no….Kdo bi v zrak pognal nuklearko? Potem tudi nas in še koga ne bi blo več! Od kod hrvatom denar, če so še bolj zapufani kot mi?

   • sprehajalec

    Avtohtoni provocira. Išče pozornost.

    • avtohtoni neandartalec

     Samo menimo se, saj to ni portal za otroke in predojdipalce

   • avtohtoni neandartalec

    Kaj pa bi naj v takem primeru, če bi jim jo pustili, bi imel sovražnik strateško prednost, ugasniti se atomov ne da, torej?

 • fireblade

  tu se kotijo NOB penzionisti in vabijo oomladince v svoje vrste, rdeči paraziti ne rabijo opreme in znanja, tradicija rdeče zvezde pomeni velesilo, čeprav z berglami in protezami.

  • avtohtoni neandartalec

   Važno je, da nas še vedno povezujeta Srp in Kladivo, mar ne, proti delavcem in kmetom si noben ne upa nič.

 • kuskus

  Važno, da ima SV fajona, da se bojo vozile z njim najvažnejše sloritke. Če je SV bojno opremljena v teh tako nevarnih časih, ko lahko vsak trenutek čakamo, da se kakšnemu svetovnemu politiku “sfuzla” pa ni važno.
  egoizem.press

  • avtohtoni neandartalec

   Kdo se bo pa boril, najbrž izbrisani in deložirani veterani, morda sociala, migranti iz Hrvaške, bosne in Albanije zagotovo. V prvih boinih linijah bodo zagotovo veliki Slovenci, po rodu iz Srbije, ki so jam dali naibolj mir, naša nato soldateska se je borila pa edino proti njim, na srečo smo ljudska milca in veterani pokrivali celo preostalo Jugoslavijo. Ampak zdaj marsikdo ne bo več, mene se ne da prisiliti, raje crknem, to naj bo jasno.

 • Domoljub in gej

  V murgelske butale noče nihče investirat…

  • dr Janez Sveti

   “V Zagrebu poudarjajo, da približno 200 milijonov kun (26,3 milijona evrov), ki jih potrebujejo”

   Včasih je dobro prebrat drobni tisk!
   Dr Janez Sveti trgovec

   • Olga

    Imajo že pripravljene!

    • dr Janez Sveti

     Nisi dojela a ne?
     DR Janez SVeti genij

 • dr Janez Sveti

  “Nema džabe, ni kod stare babe!!”

  DR janez Sveti

 • Vera

  Kakršno vodstvo ( ministrica in vrhovni poveljnik Pahor ) , takšna opremljenost slovenskih vojakov !

  • Olga

   Vse v stilu: kdo najlepši v deželi je tej?

   • Vera

    Nobeden ni ne lep, še manj pameten ! ( Pahor , Katić )

 • garfi

  mi imamo močnejše orožje – cmerarjevo kulturo miru
  beee

 • dr Janez Sveti

  Kdor ima pamet, ne potrebuje močnejšega orožja.
  DR Janez SVeti genij

  • indijanka

   A potem trdiš, da so doktorji znanosti uporabnejši kot si mislim? Da bi jih postavili na prvo bojno črto?

   • dr Janez Sveti

    Na bojni črti potrebuješ kontroliranega agresivca. Doktorji znanosti so orodje, ki lahko dela dobro ali pa slabo. Odvisno kdo ga ima v rokah.
    DR Janez SVeti vesoljc

    • indijanka

     Zakaj bi zapravljali čas z izčrpavanjem, če lahko takoj goloroki zmagamo?

     • dr Janez Sveti

      Ker nismo dovolj pametni. Jaz ne morem vsega sam. A dežuješ?
      DR Janez SVeti moja malenkost

     • indijanka

      V lj dežuje :)

     • dr Janez Sveti

      Saj sem naročil dež! Je bilo preveč vroče. Pa tudi zaradi rastlin. Jutri sem ukazal ponovno izboljšanje in počasi malo višje temperature. Da mi nebi očitali, kako slabo vplivam na turizem.
      DR Janez SVeti preskok realnosti

  • pokvarjeniSvet

   …..pa kdor nima izdajalcev med seboj.

   • dr Janez Sveti

    Izdajalec? Kaj pa je to? Vsi smo oportunisti.
    DR Janez Sveti po vetru

    • pokvarjeniSvet

     Saj zato pa bo novi svetovni red uspel zaradi človeškega egoizma ko ne sposoben gledati dolgoročno in za nadaljno dobor…človek se tako skoncentrira samo na to da dobi neko malenkost na drugi strani pa izgubi veliko več.

     Pridobiti malenkost je včasih lepo, ampak ne za ceno tega da izgubš veliko več.

     Razumem jaz lopova ki ukrade milijone, da pol nebo nikoli več rabi krast in delat in je finančno priskrbljen do konca življenja in naslednje generacije njegovih potomcev…ampak ne razumem nekoga ki gre ukrast kilo kruha ali 300€ ali 1 pločevinko piva…Saj bo še naprej moral krast saj te stvari ne zadoščajo za celo leto kaj šele več let do konca življenja pa zato bo sedel veliko let, dobil bo kartoteko, zaradi tega bona slabem glasu, familija – svojci bodo trpeli…itd.

     Sicer jaz nisem podpornik opurtunizma, ampak vseeno je razlika med njimi…če si oportunist pol delaj logične stvari, ne pa krast nekaj par €.

    • pokvarjeniSvet

     izdajalci in oportunisti so naši levaki/komunisti, ki uničujejo naš narod.

     • dr Janez Sveti

      Niso samo oni, verjemi mi!
      DR Janez SVeti kameleon

     • pokvarjeniSvet

      saj vem, jih je več.

  • janez.pokoncni

   Ja. Škoda, da nismo sosedi Sirije. Mi bi Isis premagali s pametjo, tebe pa bi dali za komandanta vojske genijev. :)

   • dr Janez Sveti

    Zaradi pomanjkanja pameti so nastale vojne. Isis je samo rezultat oziroma sadež vojne. Zadeva je kompleksna in je ne moreš ocenjevat tako preprosto, kakor i nakazal.
    Vojne se ne bojim. Razlika med mano in mnogimi je, da jz nebi poskušal preživet ampak bi šel brez strahu. Zakaj? Ker sem genij. Strah te ne reši. Rešiš se samo, če te nič ne ubije. To pa nima nobene zveze z strahom. Kaj bi se potem sekiral?
    DR Janez SVeti genij

    • tarantela

     Jaz si tole razlago: ” Rešiš se samo, če te nič ne ubije….” razlagam tako, da spokam kufre, preden me kaj zadene v rit ali kam više.

     • dr Janez Sveti

      V vojni, je za daljše življenje, najbolje biti vojak.
      DR Janez SVeti genij

    • Borut Stari

     Izraelci vam lahko povejo kako se temu streže. Izraelske vojakinje pa sploh. V vojnah z arabci so se jih ti bali bolj kot hudič križa. Krvoločne brez predsodkov so jih pospravile za malco. Najraje pri molitvi.

     • Jovo Jamnica

      Zato pa Izraelci gradijo visoki betonski zid, da bi Arabce zaščitili pred krvoločnimi babami…

     • dr Janez Sveti

      In? Imajo mir? Ne. Govorimo o pameti in ne o tem, kdo zna bolje ubijat! Za to ni potrebno imeti več kakor zrno pameti, toliko,da se sam ne ustreliš!
      DR Janez SVeti vojak v pokoju

     • Borut Stari

      Bolje slab mir. kot vojna. Prav s pametnimi in pravočasnimi posegi je 8,5 milijonska populacija obstala sredi več deset milijonske islamske populacije, Ostvarili so vojaško, tehnološko, kmetijsko in ekonomsko prevlado.

     • dr Janez Sveti

      Seveda moramo Židom priznat trmo, vztrajnost, nepopustljivo željo za lastno državo in samozavest.
      To nebi bilo mogoče, če Židi nebi vladali Ameriki. Teorije zarote trdijo, da vladajo vsemu svetu. TWC v NY je bil tudi v lasti Žida.
      Mogoče ne veste, da je Mel Gibson enkrat kritiziral Žide. Od takrat je njegova zvezda ugašnjena.
      Židi so po mojem mnenju isti, kakor Arabci.

      DR Janez Sveti

     • Borut Stari

      Židi naj bi bili isti kakor Arabci praviš. Mogoče. Razlika je enkratna, Židi so pač prišli pameti. Ne kričijo okoli Allahu akhbar. Delajo in branijo svoje blagor.

  • piko8

   V Sloveniji pa ravno PAMETI MANJKA!!!

   • dr Janez Sveti

    Ni tako hudo. Saj nam nič ne manjka.
    DR Janez SVeti ne jamram delam

 • valentin

  Pa, pa so šli veliki denarčki iz žepov davkoplačevalcev v žepe “orožarjev”, narod lupi krompir in pjeva : “Pivo se peni, jebe se meni !”

 • Poštenje velja

  mi bomo kmalu uvedli služenje obveznega vojaškega roka in vojake opremili z fraćami slovenke izdelave, katere bo izdelovalo podjetje kućan& čifurji d.o.o.
  In potem bomo postali nepremagljivi kot bivša yuga z kumrovškim ženskarjem in zločincem na čelu!
  živeli tovariši, da bog da crkli!

 • Kerfatik

  pa kaj vam je..tole roland in igla sklatita za hec..to je bol za obmejno izvidovanje in pod določenimi pogoji lahko sodeluje v kaksni specialni akciji…drag šport če pomisliš,da ob naravnih katastrofah ali reševanju v gorah nemorš z njim reševat nič…plus,da to kopuješ oziroma ti donirajo zda,ki mrzlično iščejo kako najbolje unovčiti odpisano robo je prav smešno…slovenija si naj lepo kupi nove black hawke in kakšno kobro in če nebodo dali po normalni ceni bomo pač kupl aviacijo pr rusih ;) te helikopterji so navadni komarji,ki se nebi nikol upali leteti nad nepreglednimi zelenimi krošnjami gozdov :P upam,da slovenija ne postane odlagališče rabljene opreme iz iraka in drugod.. te hrvati nimajo nič pametnega ne v zraku in ne na morju…

  • xtc

   Ne mi raje drago kupujemo ruski odpad;kot je npr: plavajočaaranca Triglav:

   • Olga

    +++++++++++

   • avtohtoni neandartalec

    Edina ladja na Jadranu, ki se lahko enakopravno meri z Jugoslovanskimi raketnimi topničarkami, kaj imajo vse Italijani, je pa drugo vprašanje, odvisno če z Američani skupaj ali brez njih.
    Na pravi razdalji bi Triglav potopila že ena raketa, ampak če bi morali preklopiti na top, lahko Triglav potopi par raketnih čolnov, brez problema.

    • xtc

     Lahi z samo RAZREDOMa Maestral ali Lupo to plavajočo aranco rznesejo na dele;če se samo peljejo mimo nedaj bože ;da še slučajno streljajo:

     • Jovo Jamnica

      Mama mia, mama mia… so kričali Lahi, ko so jih bosonogi “Etiopci” z ukrivljenimi pipci podili po savani…

     • xtc

      Hja saj so se podobno drli tudi naši hrabri osvoboditelji;če so jim Nenci le pr deset soldatov pokazal so izginili po luknjah in grmovju kot zajci:

     • Jovo Jamnica

      To ne menja bistva…

     • xtc

      zELO;EDEN STRAHOPETEC OČITA DRUGEMU STRAHOPETSTVO;MED TEM ;KO JE OČITAJOČI ŠE HUJŠI:

     • avtohtoni neandartalec

      A res, pa si prepričan, da je bilo res tako, po čem veš?

     • xtc

      Hja k sreči so starši še zelo živi;ko so videli te heroje v “akciji” iskanjalukenj in grmovja:

     • avtohtoni neandartalec

      Nemci so zasedli vaška središča, izven utrdbe niso bili tako pogumni, ne samo partizani, tudi kmečki fantje so jih kdaj dobili na samem in nabutali, potem pa bežali v hoste.
      Maščevalni so bili, imeli so polno sodelavcev in ovaduhov, znašali so se nad celimi družinami, ampak samo kadar jih je bilo veliko na kupu.

     • sprehajalec

      Še eden od mitov.

     • Jovo Jamnica

      Kaj pa ni mit? Veš kakšnega o hrabrih Lahih?

     • tarantela

      Lahi se nikoli niso prav radi pretepali in puzali, oni rajši kakšno zakantajo, si pripravijo dobro bevando, da o far l˝amore niti ne govorimo. Ko bi le bilo več takih nacij!

     • Jovo Jamnica

      Jaz sem se z njimi vedno dobro razumel.

     • avtohtoni neandartalec

      Kje si pa srečal laha, me spomniš na Žižkovo šalo o Reaganu, ki je moral pri vsaki večerji miriti maciste sa mizo in se človek vpraša, s kom je ta tip pravzaprav hodil skupaj na večerjo?

     • sprehajalec

      Ključen element vsake vojske množičnega nabora je oficirski kader. Tukaj so Italijani sfalirali. Pa še marsikdo v zgodovini, razpad srbske vojske po Macensenovi ofenzivi 1915, razpad kraljeve vojske 1941, razpad jugo vojske 1991/92.

     • Jovo Jamnica

      Ampak prištulit so se pa znali pravi trenutek. Za to jim je bilo dovolj le nekaj dni. Pozneje pa je zaradi tega pisala zgodovina trpko zgodbo nam, nič krivim in nič dolžnim…

     • sprehajalec

      Tako je pač bilo, trpka zgodba se Kešubom še danes piše.

     • Jovo Jamnica

      Kaj so pa oni imeli z Lahi???

     • sprehajalec

      Lehi, ne Lahi.

     • Jovo Jamnica

      Ja, teh Vlahov je bilo povsod polno…

     • avtohtoni neandartalec

      Kako vezo je imelo pa to s Srbijo, pač nimamo več svoje celostne armade in resne akademije, temu primerno smo tudi suvereni in samostojni.

     • tarantela

      Pri nas je pravil en Italijan (po drugi vojni jih je kar precej prišlo v Slovenijo delat), o dogodkih, ko je služil kot obveznik italijanske vojske in so okupirali Albanijo, kako so se smejali, ko je na minaretu pozival klicar k molitvi (se ne spomnim, kako se temu klicarju reče). Prav živo je prikazal kako je tako pozivanje potekalo. Sicer pa se po njegovem pripovedovanju, niso kaj prida z veseljem bojevali.

    • sprehajalec

     Avtohtoni še vedno razmišlja kot v času Vietnamskih vojn. Avtohtoni, je bilo tvoje najljubše branje revija Naša Obramba in analitik dr. Aleš bebler?

     • nevera

      Memoarji Cige (kara) Jurja (Đorđe), ki je Srbjo povečal za teritorij “od Maribora do Malečnika)..

     • avtohtoni neandartalec

      Zamenjaj sosede.

     • nevera

      Ko si pa tukaj pustil korenine….
      Raje s tabo na pir, da se malo nareživa

     • avtohtoni neandartalec

      Težko ke pojasniti zakaj so te ladje tako dobre, bi moral doživeti občutek na vodi. To so dejansko reaktivna letala na vodi, vgrajene imajo močne letalske turbine in so zelo spretni. Poglej si kdaj kake posnetke, boš videl da za njimi gorijo modri plameni, ne vozijo se samo na propeler. In potem si predstavljaj radarski zaslon, medtem ko reaktivni pogon poriva kup jekla skozi valove, kako težko je kaj zadeti iz tiste hitrostrelne kupole na palubi. Dobro razmerje so te dolžine, ravno prav veliki in hitri, z veliko oklepa, ampak za resno invazijo seveda niso namenjeni, tudi Hrvati nimajo nobenega večjega rušilcaz ki ni zdržal močno obstreljevanje, pomeni niso v taki premoči kot se številčno zdi.

   • Kerfatik

    daj se spotakni in po udarcu boš morda bolj pri pravih..triglav se je zlo dobro izkazal in brez večjih problemov preplu sredozemlje in prejev odliko za produktivno sodelovanje…sodeč po tvojem komentarju se ti pa niti sanja ne iz česa vse je triglav sestavljen…če je pamet slaba trpi celo telo..tok v vednost.

    • xtc

     Butec neumni mi ne ocenjujemo ideološke strani plavajoče arnc:

 • Novakec1

  Večina sloovc zudi.

 • viisaus

  A kar podarili so jim helikopterje—– folk, nič ni zastonj…..

  • Jovo Jamnica

   Seveda ne. Ker se bodo kvarili kot po tekočem traku, bodo Hrvati za vzdrževanje pokupili rezervnih delov v trikratni vrednosti darila… Potem pa na šrot z njimi. Preostanek rezervnih delov pa na javno dražbo. Kaj veš, kdaj ti prav pride…

   • sprehajalec

    Ne gre za helikopterje tipa Milj/Mi. Gre za ameriški izdelek.

    • tarantela

     To je pa najbrž nekaj takega, kot takrat, ko smo dobili prvo čudo pisal- kemične svinčnike. Kakšna dragocenost je bila to!

     • sprehajalec

      Niti ne, vendar držijo ameriški dlje zaradi bolj sofisticirane izdelave.

     • Jovo Jamnica

      Nič ne drži dalje od AK47…

     • centurion

      Če natakneš na AK47 “ašovčić”, je zelo
      uporaben na njivi in v hlevu.
      Podobno kot kramp.

     • tarantela

      A bi vidva meni mal pojasnila, kaj je to AK47 in kako deluje in, če se da uporabiti u gajtrcu?

     • centurion

      To ti je ena ukradena ruska kopija nemškega
      MP44.
      Rusi pa, kot vedno, IZUM!!!

     • tarantela

      Me je skor sram, ampak bom vseeno vprašala: kaj je MP44? Kar se orožja tiče, sem popoln butelj. No ja, tudi sicer nisem kakšna modrostna cvetka.

     • centurion
     • tarantela

      Hvala! Pridna sta, oba, že zato, ker me ne zmerjata, da sem butasta!!!

     • valentin

      Ne gre za butavost, gre za stvari s katerimi smo bili eni soočeni in nas po sili razmer zanimajo, ki nas ne plemenitijo !

     • valentin

      Ja seveda, malo morgen ! In kje so kopirali Nemci motor za svoj tank Tiger in hitri šarc ? Od Čehov !

     • Jovo Jamnica

      To je avtomat Kalašnikov. Sovjetska jurišna puška, razvita na temelju večih jurišnih pušk WWII. Na videz ji je najbližji..

      https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/13108713_1006333212782604_1837551539_n.jpg?ig_cache_key=MTI1MTQwMDkyNjg5NjI5NzE1Mw%3D%3D.2.l

     • tarantela

      Hvala, zdaj mi je že malo jasno, streljat pa še ne znam.

     • centurion

      Z AK47 te pa bodo ta spodni iz arabije učili streljat.
      Bolje, da se naučiš to v domačih logih, dokler je še čas.

     • tarantela

      Ne vem, če ne bi rajš kufra pripravla s frišnimi spodnjicami. Za vsak primer.

     • centurion

      Nč bat.
      Tolk me je moškega in vojaka, da bom tudi
      tebe branil.
      Pa za Slovenijo bom rade volje kaj storil.
      Četudi s Coltom M4.

     • valentin

      Mislim, da se hecaš, sicer je AK.47( in njene izpeljanke ) ruska vojaška avtomatska puška( razvita davnega 1947, kal. 7,62, Kalašnikov ), daleč najbolj zanesljiva in uporabna puška tako v rokah raznih armad po svetu in na žalost danes na tržišču dosegljiva, dokaj cenena, ki seje smrt v rokah svetovnih teroristov.

     • sprehajalec

      Odvisno, katere izdelave je. Roka mojstra šele naredi izdelek.

     • Franc Šink

      Kraljica džungle.

     • valentin

      Hudič še danes poka in zadeva !

     • Franc Šink

      Z reklamami.

     • Franc Šink

      Vse je minljivo ne sekiraj se.

    • Jovo Jamnica

     Ja. Bolše bi bilo, da bi se mi odločili za firmo General Electric, kakor pa za Patrio. Tako bi danes imeli ameriške oklepne transporterje…

     • sprehajalec

      Kolikor vem, General Electric ne proizvaja oklepnih vozil. Nismo se mogli odločiti, tudi če bi hoteli.

     • Jovo Jamnica

      A da ne??? No, direktno ne. Drugi jih delajo za njih…

     • Jovo Jamnica
     • tarantela

      Tole mi da misliti, da se s Tabo ne gre pričkat, si dobro podkovan. Razmišljam, kje bi Te nesla, pa ne najdem…

     • Jovo Jamnica

      Eh, saj ne tekmujem. Kar imam v glavi, mi nihče ne more vzet…

     • tarantela

      Mi je včasih kar nerodno, ko vidim, kako malo vem.

     • sprehajalec

      Aha, Dynamics.

     • centurion

      Ti si pa res na tem polju bos.
      Pa kar skačeš po glaževini in robidi.
      Nisi ravno diht.

     • Jovo Jamnica

      Sem pa vljuden…

     • centurion

      Prav. Za to dobiš točko.
      Ampak ostalo….General Electrics…Patria….

     • Jovo Jamnica

      Sem se opravičil. Pravkar sem menjaval neonko, na kateri je pisalo GE…

     • tarantela

      Hvala za dobro voljo in smeh!!!

  • Franc Šink

   Samo stacionirali so jih tam.

 • Ros

  Slovenci smo sužnji komunističnih nadljudi.

  Če se jim zameriš sledi diskreditacija in nato umor. Če imaš srečo. Še raje nas mučijo in nas dajo za zgled.

  Ogabno je, da Evropa in ZDA podpirajo to. Nam nudijo vojaško zaščito, dajejo denar in svobodo.
  Slovenski komunisti pa se smejijo, ker denar in svobodo dajejo njim; MI smo pa še vedno zasužnjeni in revni.

 • Caetano

  Slovensko vojsko vodijo ljudje iz nekdanje udbe in JLA, tudi takšni, ki so še v 80. sodelovali v čisto političnih procesih. Zato je tudi takšno stanje. Ker udba se je že proti TO zarotila z razorožitvijo, da bi se čim bolj utrdila na oblasti ne glede na izide demokratičnih volitev, vendar jim je Janša prekrižal načrte, ko je vzpostavil novo slovensko vojsko.

  Ko smo premagali agresorsko JLA smo premagali tudi komunizem, to je bil dejansko v veliki meri protikomunistični boj, saj so generali obnovili ZKJ-Pokret za Jugoslaviju potem, ko je na državni ravni ZKJ že razpadla.

  • avtohtoni neandartalec

   A res, celo Jugoslavijo smo porazili in ni bilo več komunizma, bravo, kako točno pa, a tako, da je politični vrh preselil svoje družine v Avstrijo?

 • ŠĆČĐŽŠČĆŠ

  Ti Hrvaški helikopterji so igrače.

  • Franc Šink

   Ja .Za odrasle otroke.Blaženi bili če bi imeli toliko pameti kot otroci.

 • tarantela

  No, rezultatu so že tu: Bosna in Hercegovina sta blokirali mejne prehode in ceste na jugozahodni meji s Hrvaško! Odprt je samo en mejni prehod.
  Poroča Al Jazeera Balkans.

  • Franc Šink

   Sedaj pa res ne vem zakaj se gre.Vem pa da lažeš.

   • tarantela

    A misliš, da lažem? Tega pa ne bi počela s tako resnimi zadevami. Imam odprto TV Al Jazeera Balkans in so povedali. Če imaš kabelsko, malo poglej in mi poklikaj, ko boš našel. Povedali so, da so blokirali jugozahodno mejo proti Hrvaški, torej?

    • Franc Šink

     Ne vem in se ti tudi upravavičujem. Ampak imaš morda napačne informacije.

 • Sloven”c

  mi bomo imeli pa kmalu samo lopate in grablje…

  • tarantela

   Rabimo samo še Matijo Gubca.

   • avtohtoni neandartalec

    Med Hrvaškimi migtanti jih je zagotovo kar nekaj, zakaj je bil Gubec dober za Slovence, ki so jih skupaj z njim dobili po glavi, pa ne bi vedel.

    • tarantela

     Paše h lopatam in grabljam, se mi zdi.

 • nevera

  Dajte ljudje, prste bi si lizali, če bi jih mi “dobili”. Ne, senzacija je bila pri nas, ko smo letalske modelčke kupili za 1 M€. Pa nič hudega, veliko dobrega naredijo (na modelčke mislim). Dejstvo je, da se hrvaška vojska posodablja..Tiste haubice, ki smo jih lahko videli na paradi, pa raketni sistemi fijuuu, dometa, mornarico si gradijo sami (mi žal še kupiti nismo znali kaj primernega), sedaj ti helikopterji, osebno orožje itak proizvajajo (baje je dobro ocenjeno)..Vzporedno se posodablja tudi znanje.Gre za industrijo.. Nekaj kupiš, nekaj že znaš, ostanka se naučiš,. na koncu prodajaš tudi sam. Vprašanje je, zakaj NATO (KAAACCCIINNN !!!) ni ocenil, da je Slovenija lahko vojaški partner, ki mu je zaupati ! Verjetno ne zato, ker je ministrica ženska, (na hrvaškem je predsednica, magari predtem v NATO službojoča). Prej so naše “vojne strokovnjake” ocenili za podalpske pizdice, na katere ni vredno polagati upov. Žalostno, ampak nič manj, kot to, da fantje puške imajo, za strelivo pa ni denarja…

  • avtohtoni neandartalec

   Edino, kar je na Hrvaškem kaj vredno, so ostanki Jugoslovanske mornarice, ker so imeli skoraj ekskluzivo in tudi ni bilo nekih bitk med državljansko vojno.
   Denarja je pri nas dovolj, če bi rabili, bi si nakupili teh igračk, brez skrbi, ampak velesila na balkanu Hrvati ne bodo nikoli, jih je premalo in so preveč razslojeni. Za Jadran so dobri, saj se ni skoraj nič spremenilo.

   • nevera

    Bebolo, imajo celo floto novozgrajenih, pa opremljeno obalno stražo. Tisto staro železje od JM je končalo (zgnilo) v Kotorskem zalivu..Pomembno je, da se kljub hudim gospodarskim težavam,posodobitvi vojske ne odpovejo, ker jih je izučil “bratski objem” .
    Mislim, da si naši vojaki zaslužijo več pozornosti s strani države, kakor kot ljudje, tako tudi na področju opremljenosti. Sramotno, poniževalno se mi zdi, da je naš “profi” vojak v položaju, da se zvečer gre “vunbacitelja” v nekem disku, ali seksi klubu, kako bi otroku lahko privoščil “šolo v naravi”, ali zvezke za šolo. Zato sem vesel, da sosedom uspeva, ker s tem kažejo, da se v dosti težjih okoliščinah kot so naše, vseeno da veliko narediti. Našim jamramenom dokazujejo da se da in jih postavljajo na laž. Kažejo, da so nesposobni in nespodobni. Naši namreč, veliki dušebrižniki za narodov blagor. Še lastnemu vojaku ne dajo spodobno jesti, z delnice pa znajo premetavati.

    • avtohtoni neandartalec

     Vse to se ti aamo dozdeva, Hrvati ogromno zmečejo za vojaško propagando, ker morajo nacionalno enotnost ohranjati z avtoriteto, neki borci pa ravno niso, še doma se niso izkazali, branitelji niso isto kot Hos.
     Celo floto so prenovili praviš, kaj so pa izdelali, najbrž isto novo ropotijo, drugo ne znajo, lol ;) (ne rabijo)

  • Michael

   Še enkrat preberi prispevek. Gre za donacijo, Hrvate pa bo drago stalo vzdrževanje. Ker pa tako hvališ sosede, pozabil si omeniti da imajo zelo resne težave z zrakoplovi (pogosto so prizemljeni zaradi nesreč in okvar), kar je verjetno posledica starosti

   • nevera

    Ne hvalim, sosedov,nisem pa slep. NATO, kot celota je ocenil, da se Hrvaški vojski zaupa. Naši bizgeci še kupiti niso znali, pa se pošiljajo na sodišča.

    • Michael

     No ja ne bodi tako črnogled. Mi imamo prenovljeno letlišče v Cerkljah, ki je preizkušeno in kompatibilno z NATO standardi. Kar se pa zračnih plovil
     tiče se pa glih ne strinjam s tabo. Kje bi pa letalo vodo zajemalo? Mogoče bi šlo s kakšnim helikopterjem,ker ti ki jih imata vojska in policija niso glih pri moči. Poglej pa tudi za iskanje kocin ne gre. Helikoperji še dobro prispeli niso pa že imajo pripravljenih 26 mio eurov za opremo.

     • nevera

      Seveda, točno tako, imajo pripravljeno, kar pomeni, da gre za planiran dogovor, kaj si misliš, da Ameri kar tako dajo četrt milijarde $ vredno opremo ?
      Usklajeno, kot se za partnerje v NATO spodobi..

  • valentin

   Od lizanja prstov ni še nihče preživel !

   • nevera

    Gle, ali naši imajo helikopterje ? Nove ? Ali nam stari letijo ?,So redno vzdrževalni ?
    Kaj vojska, medicinci in GRS imajo svoje ??? Rad bi da bi bilo boljše. Pa je boljše pri sosedih. Pomeni, nekaj delamo narobe. Niso okrog prepameti. Samo glupi niso kot naši.
    Boljše da povem našE, ker so vse tri minisrtce (notranja, zdravstvena,vojaška)

    • valentin

     Glej moje mnenje je, da potrebujemo dobro opremo v pravih rokah, ki bo uporabljeno z glavo. Torej za reševanje, podporo,
     za obrambo, za defenzivo. Opreme za bojevanje v NATO vrstah in tujih tleh ne potrebujemo !

     • nevera

      Pomeni, zavezani za plačilo 2% BDP za nekaj, česar ne rabimo (obrambo-zaščito ). A ti ni , vsaj po zadnjih-migracijskih dogodkih, postalo jasno, da “bojišča”, kjer se obraniš hudega, danes niso več na lastnih tleh ? Ja, bilo bi fajn, če bi rabili za reševanje, in kakor ti praviš defenzivo. Defenziva pred 25 leti ? Doma iz kavča gledat, kako smo fičake in stoenke potiskali pred tanke? Žal, ne bo šlo.. Povdarjam, -žal !

 • Michael

  Prebiram komentarje, pa me pozabljivost kar preseneča. Zgodba namreč ni nova (res pa je da takrat ta portal še ni obstajal) začelo se je v drugi polovici prejšnjega leta, ko je srbski zunanji minister po obisku bratske rusije napovedal tudi nabavo določenih vrst orožja. Hrvati so takoj stopili v akcijo in napovedali nakup lanserjev in raket ter nekaj jurišnih helikopterjev. Očitno sedaj prihaja do realizacije teh dogovorov

  • nevera

   Končno kanček razuma in informiranost. Hvala !

 • valentin

  Zato pa imamo medije, da nas čuvajo pred resnico. Imamo NATO, ki nas varuje pred strupi, imamo Bruselj, ki nas varuje pred migranti in teroristi in imamo lastne politike, da nam čuvajo pokojninski sklad pred ponovno popolno krajo. Kako se potem ne bi počutili varne, ko pa celo nataliteto skoraj ohranjamo s tujci? Ampak kljub vsej izjemni varnosti pa skoraj polovica trdi, da je treba ojačati vojsko!! Kaj tudi medijev več ne dojemajo? Če si varen ne rabiš vojske, jo pa rabiš, ko država in njeni gospodarji to zahtevajo! Sicer ne bi bili v NATO! Zelo uspešne so pri nas te laži, še muha se lepljivim trakovom lažje in pogosteje izmakne!

 • Franc Šink

  He he vi imate helikopterje, mi pa vojaško bazo v Cerkljah na dolenjskem.

  • nevera

   Pa miši pod pokrovom Pilatusovega motorja..

 • tarantela

  Tukaj pa še del opreme:
  Prodam fiat bravo 1,2 16v, letnik 2000, 165.000 km.. avto ima tehničega do
  oktobra, čeprav je iskreno povedano bolj primeren za dele.
  Je normalno vozen. Motor švica olje zarad sfentanih navojev na pokrovu
  ventilov.
  Sam se nism lotil menjave tesnila, ker rabiš podret pol motorja, zobati
  jermen, specialno orodje, izpit za viličarja,tečaj za samoobladovanje
  jeze, pitagorov izrek, marijino vnebovzetje,brikete, vodo,..
  sicer z samim motorjem ni nič narobe, dela normalno,
  ne pije olja, kolkr rabite kak karton za na tlakovce. Kar se ostalih napak
  tiče je tu rja na desnem pragu zadaj, pobuškan blatnik spredaj,in pa
  problem z neko maso pri zadnjih lučeh očitno.
  Ko stopiš na bremzo, se prižge zadnja meglenka, prednji žmigovc, zadn
  brisalc, sosedov mikser v kuhni in javna razsvetljava v Kuala Lumpurju.
  skratka..avto je nov! Prodajam po načelu: videno-kupljeno-pozabi moj
  naslov-zbriš mojo številko, odidi daleč, ne oziraj se. Cena 150 eur.
  Oglas ni najlepši, je pa iskren. Svet bi bil lepši, če bi bli vsi bolj
  iskreni.

 • tarantela

  Nekaj prijaznega za vse, ki dobro mislimo!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=8Zf8z9-vouE

  • nevera

   Maš prav…

 • Jugovič Kacin se je trudil prepričevati, da mi ne rabimo nekega orožja, saj naj bi nas nekdo drug ščitil.
  Kacin je čisto hrvaškega izvora.

  • cosmosjasnovidec

   Mislil je na take heroje kot so Kučan ter ostala komunajzerska leva sekta.Ti imajo namreč že vse sposobnosti pridobljene že iz časov,ko so osvajali slovenijo po osamosvojitvi,ker JLA agresorju ni uspelo.

 • garfi

  varovali nas bodo pri prehodu v mednarodne vode
  putn ma vas rad

 • tramal

  Hrvati se morajo oboroževati saj imajo mejo z barbarsko srbijo.Oni so dobili ameriške helikopterje ,nam pa bo putin podaril te rjaveče leteče škatle v zahvalo za lep sprejem.

  • dr Janez Sveti

   Zakaj bi ti potreboval orožje?
   DR Janez Sveti 1.domobranska

   • valentin

    Na usposabljanju v vojaške vrste so nas učili, da je morala, znanje,
    psihofizična moč najmočnejše orožje, tajna, ki si jo prizadeva pridobiti sovražnik, vse izdelano orožje je dobro poznano, neštetokrat preslikano in zavedeno tako količinsko kot tipsko v čigavih vrstah je. Torej nauk, ki vsebuje tvoj prvi stavek se glasi : Zakaj bi ti potreboval orožje?

   • stajerc5

    https://de.wikipedia.org/wiki/Schweizer_Armee
    Zakaj, ce ena nevtralna (nasa vizija) drzava potrebuje…Odgovor? Pa prosim brez izgovora na Vice (tam na sredini)in da se nisi tam, kjer se odloci,,,

    • dr Janez Sveti

     Brez šale?
     Ok. Moja vizij obrambe tako majhne države, kakor je naša je Teritorijalna obramba. Vsi za boj sposobni državljani, bi morali po svojih sposobnostih imeti neko vojno zadolžitev, ki bi bila koristna v primeru napada na državo ali večje katastrofe. Tiste,ki bi to želeli, pa bi morali usposobiti za bojno delovanje, ki je najboljše, za našo številčnost, teren in zmožnosti.
     Predvsem, bi morali povečat samooskrbo državljanov. Tudi če se ta ne splača trenutno.
     Na kratko!
     Si zadovoljen z mojim odgovorom ali predlagaš predavanje?

     DR Janez SVeti vesoljc v sLOVEniji

  • sprehajalec

   Ne bo Putin nič poklonil.

  • cosmosjasnovidec

   Niti tega se ne bomo učakali predvsem pa ne zastonj.

 • Jojo

  Ja! Vozli jih bodo 2 leti potem jih bodo pa pospravli v hangarje, ker bodo rezervni deli dragi…
  Slovenci pa kr naj marsirajo bosi sej so pravi komandosi.

  • sprehajalec

   jojo, kar naprej svojo jojaš že kar nekaj ur. Rečeno je, da gre za vojaško pomoč, ki vključuje tudi operativnost.

   Da ne bo požrla tebe faušija, in bom še začel misliti, da navijaš za “čaletovo koljevko”.

  • stajerc5

   Cuj, mulc mescanski, Zetor je Rolls-Royce za Lamborghinija, kar se traktorjev tice! Kar se tvojga tica tice, pa nebi, je bilo za mizo ze dosti smeha o tem….

  • cosmosjasnovidec

   Kdo ti je pa kriv,če ne razumeš pomena članka.Seveda,da bodo ZDA raje oboroževale hrčkarje,ker se tam ne sprehaja Putin kot pri nas kar za ZDA pomeni,da Slovenija ni zanesljiv njihov kot bi rekli zaveznik čeprav je v Natu.Hrčkarski berači pa stokajo in izkoriščajo EU kjer se le,da.Za obnove cest,oborožitev in skratka na vse strani.Če naši kreteni v vladi niso sposobni izkoristiti EU sredstev je to seveda samo problem slovenije.Od EU so sicer dobili ogromno denarja za različne obnove projektov pa internetno financiranje optike in še in še se lahko našteje.Projekte so prodali denar za obnove cest ter ostalega je pa izginil neznano oziroma nepojasnjeno kam.Pa tudi vasi so ostale brez interneta kaj šele optike.EU je dala denar tudi za ureditev kanalov na POPLAVLJENIH OBMOČJIH ter pomoč prizadetim.O ureditvi kanalov ter ostalih varnostnih zadev ni ne duha ne sluha oskodovani v poplavah pa še dandanes niso prejeli prave oziroma celotne odškodnine niti od zavarovalnic kot bi morali kaj šele od države.
   In kdo bo potem takim lopovom še šel na roko?

  • nevera

   Gre za dobavo zaveznikom v okvirju NATO. Strošek rezervnih delov je v seštevku tistih 2% BDP, ki bi ga tudi Slovenija morala prispevati v NATO blagajno. Pomeni ali keš v NATO kasico-prasico, ali za ta denar kupiš šraufe za zrakomlate…Kaj se ti zdi boljše ???

 • marker

  Še dobro, da imamo Hrvate za sosede. Naši trenutni vladajoči politiki bi nas takoj priključili k Srbiji in Rusiji. Za njih je osamosvojitev napaka. Tako pa ni možno, ker je med Srbijo in našo državo še Hrvaška vmes. Eden naših rdečih zgodovinarjev je v prestolnici nosil transparent z napisom “Mussomelli go home”. Posledica tega je, da ne dobimo iz ZDA helikopterjev, ne podpore, ampak samo kredite z visokimi obrestmi. Iz Rusije pa smo dobili namesto vrnjenega denarja, ki ga je bila dolžna Jugoslaviji ladjo Triglav, katero uporabljamo za reševanje migrantov iz morja.

  • nevera

   Žal, imaš prav..

  • Danda

   Dragi moj,glede na komentar si precej mlad ….Še zmeraj bi raje imel za soseda Srba,ta ti bo v obraz povedal kaj ga moti…Hrvat se ti bo pa v obraz nasmihal,v hrbet ti bo pa zarinil nož…Hrvati so bili licemerni in bodo ostali!!!Je pa nekaj res,hinavci so po večinoma v okolici Zagreba.. Zagorci,Dalmatinci, povsem druga zgodba

   • Harry Potter

    Tej isti hrvati bodo kot vedno samo sebe gledali in nevem cemu se veselis. Da imamo hrvate za sosede.. haha od njih nebos dobil nic se vec uzeli ti bodo kar imas.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!