Hrvaška na novo opremljena z bojnimi helikopterji. Slovenska vojska kmalu bosa in gola?

Datum:

Na vojaško letališče Zemunik v Zadru je v soboto prispelo prvih pet helikopterjev tipa Kiowa Warrior OH-58D, ki so jih poslale ZDA v okviru vojaške pomoči zaveznicam. Preostalih enajst ameriških helikopterjev bo iz ZDA na Hrvaško prispelo v naslednjem letu dni. S tem bo Hrvaška znova vzpostavila eskadriljo bojnih helikopterjev.

                   

Američani so z velikanskim vojaškim transportnim letalom C-5 Galaxy do Zadra prepeljali tudi rezervne dele in orožje za helikopterje, pa tudi simulatorje za urjenje pilotov. Gre za največjo ameriško vojaško pomoč Hrvaški doslej. Vrednost celotne ameriške donacije je 1,7 milijarde kun oz. 223 milijonov evrov.

Hrvaško obrambno ministrstvo je napovedalo, da bodo nove helikopterje predstavili v prvi polovici avgusta, verjetno ob 5. avgustu, ko Hrvaška v Kninu praznuje dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov.

Bojna zmogljivost se bo s pridobitvijo občutno povečala
Med dogovori o prevzemu helikopterjev so večkrat izpostavili, da gre za helikopterje, ki so bili narejeni med letoma 2010 in 2012 ter da so nekateri praktično novi, saj so bili v uporabi od lani. Pričakujejo, da bodo z eskadriljo vojaških helikopterjev, ki jih imajo v ZDA za “lahko konjenico”, občutno zvišali bojne zmogljivosti hrvaških oboroženih sil.

Kiowe so oborožene s težkimi strojnicami in protioklepnimi raketami, lahko pa tudi s protiletalskimi raketami. Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo okrepili tudi svoje zmogljivosti v boju proti terorizmu kot tudi pri nadzoru morebitnega novega migracijskega vala.

Sredstva imajo zagotovljena
V Zagrebu poudarjajo, da približno 200 milijonov kun (26,3 milijona evrov), ki jih potrebujejo za dodatne stroške pri opremljanju ameriških helikopterjev, ne bo dodatno obremenilo državnega proračuna, ker so sredstva že predvidena v okviru proračunskih stroškov ministrstva za obrambo.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...