“Imamo dovolj dokazov za obsodbo Asada za vojne zločine!”

Foto: epa.

“Imamo dovolj dokazov za obsodbo Bashar al-Assada za vojne zločine,” je v nedavnem intervjuju za švicarski SonntagsZeitung povedala Carla del Ponte, članica Preiskovalne komisije Združenih narodov za zločine v Siriji. Komisija je po njenih besedah v šestih letih delovanja opravila pripravljalno delo in zbrala dovolj dokazov proti sirskemu predsedniku, a kljub temu do zdaj še ni nobenega tožilca niti nobenega posebnega sodišča, “ravno zato je ta situacija tako frustrajoča,” je še dodala. 

Preiskovalna komisija Združenih narodov za zločine v Siriji je bila ustanovljena avgusta 2011 in je redno opozarjala na hude kršitve človekovih pravic v Siriji, kar pa je v mednarodni javnosti večinoma naletelo na gluha ušesa. Nekdanjemu posebnemu poročevalcu ZN o stanju človekovih pravic v Mjanmaru in Burundiju, Paulu Sergiu Pinherju, in nekdanji generalni komisarki agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem, Karen Koning Abuzayd, se je Carla del Ponte, nekdanja državna tožilka haaškega tribunala za zločine na območju nekdanje Jugoslavije in v Ruandi, pridružila septembra 2012. Komisija je beležila napade s kemičnim orožjem, genocid proti yazidski populaciji, bombandiranje konvojev humanitarne pomoči in vojaške napade na civiliste, poroča Reuters. Sirska vlada na čelu z Assadom zavrača vsakršne očitke o vojnih zločinih, storjenih s strani vladnih sil.

Carla del Ponte. (Foto: epa).

“Nočem biti alibi mednarodni skupnosti, ki v Siriji ni pripravljena storiti ničesar.”

Del Pontejeva je prejšnji teden sicer sporočila, da odstopa iz komisije, “ker nočem biti alibi mednarodni skupnosti, ki v Siriji ni pripravljena storiti ničesar“. Kritična je bila predvsem do Varnostnega sveta Združenih narodov in pomanjkanja politične volje za nadaljevanje dela preiskovalne komisije z ustanovitvijo posebnega tribunala za Sirijo, ki bi sodil vojnim zločincem. Mednarodna javnost do zdaj ni storila ničesar za zaustavitev vojne v Siriji.

Združeni narodi sicer pripravljajo novo skupino, ki naj bi pripravila obtožnice, a na vidiku zaenkrat še ni nobenega sodišča, ki bi sodil za vojne zločine, storjene v že šest in pol let trajajoči državljanski vojni. Prav tako Varnostni svet ZN ne namerava stvari predati v reševanje Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu. “Šest let je komisija preiskovala. Zdaj bi moral naše delo nadaljevati tožilec in pripeljati vojne zločince pred posebno sodišče. Ampak točno to Rusija blokira s svojim vetom v Varnostnem svetu,” je še dodala Pontejeva. Rusija ima kot stalna članica Varnostnega sveta možnost veta na njegove odločitve.

Foto: iStock.

“Ne gre več za spopad dobrega z zlom.”

“Vsi so storili vojne zločine. Torej smo preiskovali vse,” je del Pontejeva, v intevjuju za švicarski Blick, obtožila vse vpletene strani v sirski vojni, kjer že dolgo ne gre več za upor poštenih upornikov proti pokvarjeni vladi. Vse vpletene strani so zagrešile vojne zločine in zločine proti človečnosti. Med obtožbami sirskega vladnega režima so se tako znašle tudi uporniške skupine, ki so sestavljene samo še iz najhujših “ekstremistov in teroristov“. Uporniki svojo podporo dobivajo z Zahoda, ki opozoril o njihovih zločinih noče niti slišati. “Tako hudih zločinov, kot so bili zagrešeni v Siriji, nisem videla niti v Ruandi niti v nekdanji Jugoslaviji,” je še dodala.

U. V.

 • karpelec

  Šest let čakat, da je država v razvalinah, ljudje poštrkani po celem svetu je izjava reci in piši smešna.

 • xtc

  To je zato ,ker že Assadov niso zrušili že preje,eden zločinec kar kliče po novih.

  • dr Janez Sveti

   Ti si en židovski sluga. Nič čudnega. Predniki so ti bili sluge nacistom.
   DR Janez Sveti genij

   • FORT WORTH

    Spet ti genijalski zaplankanec nekaj pametujes (:-DDD !
    Pa,kaj bos ti povedal Haskemu tribunalu, kaj je prav in kaj ni ?
    Samo svoje yugosrbsko pleme uporno in brezglavo branis in vsiljujes svoje psihopastko mnenje drugim…

    • dr Janez Sveti

     Pripadam plemenu slavnih Slovanov. Jebeni igrači. Moje mnenje ne vsiljujem.Samo glavo odsekam, če ga ne upoštevaš. Enostavno prepričevanje je to.
     Haški tribunal ? Ne me nasmejat preveč. Šešelj jih je dovolj osramotil, da si še danes ne morejo pomagat od sramote.
     DR janez Sveti genij

     • FORT WORTH

      Ja ce ti je pa cetnicki vojvoda Seselj za zgled potem pa mi je jasno koliksen psihopat si.
      Tvoj Seselj je s tvojimi izgubil cisto vse vojne.
      In ce bi jih bilo se 10, bi tudi te vse izgubili.
      Nic drugege ni kot en velik razocarani luzer, ki lahko potesi svoje nagone samo s hujskanjem in smrtjo nedolzni ljudi.

     • dr Janez Sveti

      Oh, kako težko razložiš kaj ljudem kratke pameti. Nisem rekel, da je Šešelj vzgled niti zgled. Povedal sem, da je haško sodišče spravil v sramoto in pokazal, kakšni nepomembni in politično kontrolirani igralci so. Boš shvatio?
      DR Janez Sveti genij

   • xtc

    Janez se zopet ziblješ na lustru v sejni sobi Polja in si prepričan ,da si pristal na Luni?

    • FORT WORTH

     +++(:-DDDD

 • Artur
  • dr Janez Sveti

   Odlična povezava. Bravo!
   DR janez Sveti genij

   • Artur

    Hvala .

 • macon

  Debilna Carla, pokliči najprej pred tribunal Obamo in naj odgovarja za pumpanje vojne in podporo džihadističnim klavcem.

 • Artur

  “Vsi so storili vojne zločine. Torej smo preiskovali vse,”??!! Kaj pa hujskače, podpornike tvorce in financerje ISIS zločincev , kaj pa Soroša in vse zločinske podgane v Satanističnem NWO -ZDA-NATO klubu ? Ma dajte ne serite s svojo pristranskostjo in licemerjem .

  • Vse te zadeve imajo tudi Rusi v rokavu, ko se pogovarjajo z uradno šmeriko. Pa Ass an ge kar dosti ve povedati. Ni da ni. Najproblematičnejši pa so no vinars ki prostituti, ki se udinjajo različnim uradnim javnim lažem, ki so namenjene samo za usmerjanje javnega mnenja. Raziskovalnih ni več, so samo še marionete, ki pokorno sedijo ukazom.

 • Artur
 • RealRevolution

  Prava groznja bo Iran,saj je Kisinger to povedal.On ze ve,saj je elita in ve kaksne nacrte imajo on in njegovi kamerati.

 • sale

  tisto kavbojsko sranje bi bilo potrebno nagnat čez luža pa bi biu mir v svetu

 • Razocarana

  So to isti Združeni narodi kareri imajo Savdsko Arabijo na čelu komisije za ženske pravice? In ista organizacija ki ima v svojem odboru za človekove pravice Savdsko Arabijo? Ter tisi ki se dogovarjajo z Markeljco da bo Evropa vzela naknadnih 40,000 Sirijcev iz Libanona, Turčije in Jordanije, čeprav so se začeli Sirijci množinčno vračati domov? So to isti Združeni narodi katerih vojaki so znani po posiljevanju otrok in žensk katere naj bi varovali, in isti Združeni narodi, katerih vojaki so na Haitiju organizirali otroško prostitucijo?
  Združeni narodi so imeli dobro zasnovo, a jo je grabežljivost in pokvarjenost čisto pokvarila. Po vseh svinarijah ki so jih Združeni narodi naredili na področij ki bi jih morali varovati, res ne vem kako jih lahko sploh kdo resno jemlje.

 • Aron

  Bulšit, ne more biti legitimna vlada, ki jo je napadel tuji agresor obtožena zločinov. Assad je tako zloben, da se je v zadnjem letu v območja pod nadzorom sirske vlade vrnilo skoraj 2 miljona civilov :)

 • mojadezela

  Naj ta krokodil babji poisce se kake dokaze proti Bushu, Obami in ostalim vojnim zlocincem. Licemerstvo na 3.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!