Izraelski obrambni minister svari, da je palestinski Hamas sposoben ubiti tudi svojega zaveznika

Foto: epa

Izraelski obrambni minister je zatrdil, da verjame, da je umor enega izmed višjih operativcev Hamasa  v prejšnjem mesecu izvedel nekdo izmed insajderjev in dodal, da ga ne bi presenetilo, če bi “nekdo” usmrtil tudi enega najbolj gorečih podpornikov organizacije – predsednika Irana.  

Po streljanju na višjega predstavnika Hamasa Mazena Faqha v Gazi konec marca je Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) za umor okrivila Izrael in obljubila, da bodo njegovi morilci za to odgovarjali.

Medtem ko je Hamas zaključil z notranjo preiskavo, pa je izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman zatrdil, da “notranji” umori predstavljajo značilnost skupine. “Z gotovostjo lahko trdimo, da je šlo za “notranji” umor. Ne bi bil presenečen, če bi nekdo v času iranskih volitev, ki bodo 19. maja, ubil predsednika Hassana Rouhanija.”

Levo: Avigdor Lieberman, desno: Hasan Rouhani. (Foto: epa)

Izraelski obrambni minister v svoji izjavi o morebitnem umoru iranskega predsednika ni dejal nič bolj natančnega, vendar se zdi malo verjetno, da bi Hamas skušal ubiti predsednika države, ki deli enako ideologijo in je znan kot podpornik Palestine. Hamas se tako kot Iran zavzema za osvoboditev palestinskega ozemlja, ki je zavzel Izrael. Po revoluciji leta 1979 je Iran prekinil vse vezi z Izraelom, njegova muslimanska vlada pa ne priznava legitimnosti Izraela kot države. Splošno je znano prepričanje, da Teheran podpira Hamas v njenih prizadevanjih zato, da spodkopava izraelsko oblast.

Vojaško krilo Hamasa redno izvaja napade
Kljub relativnemu miru, ki vlada med Hamasom in Izraelom, vojaško krilo organizacije, ki ga predstavljajo brigade Izz ad-Din al-Qassam, še naprej redno izvajajo raketne napade na jugu Izraela. Medtem, ko večina raket pade na zapuščena področja, izraelske obrambne sile v znak maščevanja ciljajo na položaje Hamasa v Gazi.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Hamas več Palestincev okrivil sodelovanja z izraelskimi obveščevalnimi službami
24. marca je Mazen Faqha utrpel štiri strelne rane, ki so bile življenjsko usodne, zato so ga kmalu razglasili za mrtvega. Hamas je po umoru izvedel množično akcijo za napadalci, ki so odgovorni za smrt in so pobegnili s kraja zločina. Več deset Palestincev so aretirali in jih obtožili sodelovanja z izraelskimi obveščevalnimi službami, torej storitve kaznivega dejanja, ki ga Hamas že desetletje kaznuje s smrtno kaznijo. Times of Israel poroča, da so tri tako imenovane kolaborante prejšnji teden usmrtili v Gazi, kljub primanjkljaju neposrednih povezav z umorom Faqhe.

Foto: epa

V ponedeljek pa je Hamas po navedbah portala Russia Today zatrdil, da so aretirali osumljenca za umor enega od poveljnikov Hamasa. Gibanje pa kljub temu ni razkrilo identitete človeka v priporu. Poleg tega je Hamas izdal, da so izsledke preiskave posredovali voditelju Yahyaji Sinwarju.

Faqha je živel v Gazi, po tem ko je bil izpuščen iz izraelskega zapora leta 2011, kar je bila posledica izmenjave zapornikov med Hamasom in izraelsko vlado. Faqha je služil dosmrtno kazen zaradi rekrutacije potencialnih teroristov in organiziranja napada nad Izrael. Za krivega je bil spoznan v primeru rekrutacije samomorilskega napadalca, ki je leta 2002 izvedel napad na severni del Izraela in je povzročil smrt devetih ljudi in več kot 50 ranjenih.

N. Ž.

 • dob

  “Predstavljajmo si parlament sveta kot barvno lestvico.
  Sedeži so porazdeljeni v krogu, prav tako, kot so barve porazdeljene pri normalnem barvnem spektru.
  Zdaj si pa zamislimo, da so Arabci v tem parlamentu rdeča barva, Izraelci pa rumena.
  Palestinci, denimo, naj bodo oranžna, ta je na barvni skali umeščena med rdečo in rumeno.

  Zdaj pa (no, rdeča in rumena sta bolj slaba barvna kombinacija…) poglejmo, kaj se zgodi, če imata ti dve barvi, rdeča in rumena, sedeže preveč skupaj.
  Ne izključujeta se čisto popolnoma, sicer bi si v barvnem spektru sedeli ena nasproti drugi, nista pa preveč prijateljski barvi. Pravimo, da se bijeta med sabo.
  Nista edini! Bijeta se tudi rdeča in zelena, ali pa modra z rjavo in vijolična z rumeno.”

  Kot sem že povedal, ne maram obremenjevati bralcev Nove 24 TV z branjem mojih dolgih prispevkov. Kdor misli, da bi ga to utegnilo zanimati, naj si nadaljevanje mojega komentarja k članku prebere tukaj:
  https://obstajajoljudje.blogspot.si/2017/03/predstavljajmo-si-parlament-sveta-kot.html

 • xtc

  Da so Palestinci največja težava sami sebi je jasnio in teroristi še iz časov;ko jih je šolala Yuga;DDR inCCCP(Rusi):Medsebojna obračunavanja;boj za oblast;korupcija lenoba itd so stalnica:Zelo verjetno je šlo za notranja obračunavanja:
  Seveda pa je treba vedeti;da je ravno teokrasko islamistični Iran eden glavnih podpornikov terorizma:

  • Levicar nikoli!

   Da je Iran eden glavnih podpornikov terorizma ti je povedal kdo?!? A se ti zavedas, da Iran ni nikogar napadel ze od srede 18. stoletja?!? Spoznal sem ogromno Perzijcev (vsi se imenujejo Perzijci, ne Iranci) in vsi po vrsti so odlicni, izobrazeni in miroljubni ljudje. “Napaka” Irana je samo to, da ne sprejemajo zidovskih pravljic in si ne dovolijo vsiljevat zidovskih financnih in bancnih sistemov in se poserjejo multi-kulti idiotizem. Samo zato Iran zidovsko kontrolirani mediji oznacujejo kot kao “leglo terorizma”…

   • Burek Burecki

    Kj ne vidis da je neumen. Najvecji podporniki terorizma so americani in nato. Pajdasijo se z isisu in al nusro pa se kom. To je vse dokazano z posnetki kjer vidis ameriske vojake trenirati teroriste.
    Tipcek je dost opran da tega ne vidi…

   • The Truth Keeper

    Diskusij z anfetaminčkom, sploh na takšno temo vam ne priporčam! Porabite čas za kaj bolj konstruktivnega! Pa lepe praznike…

 • Levicar nikoli!

  Najbolj rasisticna, genocidna, nasilna in pokvarjena drzava z dvojnimi merili na svetu je ravno Izrael.

 • The Truth Keeper

  V bistvu je javno oznanil, da bo Mossad umoril Rouhanija!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!