Kitajska po številu usmrtitev na svetu krepko prednjači, sledita ji Iran in Saudova Arabija

Foto: iStock

Nedavno poročilo mednarodne človekoljubne organizacije Amnesty International razkriva, da so Iran, Saudova Arabija in Irak med petimi državami na svetu, ki so lani izvedle največ usmrtitev. Prvo mesto zaseda Kitajska, sledijo pa ji Iran, Saudova Arabija, Irak in Pakistan. 

Amnesty International po navedbah Breitbarta navaja, da je bilo lani pod okriljem držav kar 1.032 usmrtitev, pri čemer pa ni upoštevane Kitajske, ki pri usmrtitvah prednjači, saj vlada natančno število prikriva kot veliko državno skrivnost. Po prepričanju organizacije je Kitajska usmrtila več tisoč ljudi, vendar zaradi pomanjkanja podatkov ni ponudila bolj natančne ocene.

Kitajska med najbolj krvoločnimi
Po prepričanju izvršnega direktorja človekoljubne organizacije Dui Hua Johna Kamma so v lanskem letu na Kitajskem izvedli okrog 2.000 usmrtitev, kar je veliko, a še vedno manj kot pred desetimi leti, ko je številka znašala 6.500. Kamm pojasnjuje, da so bile številke ugotovljene na podlagi podatkov iz sodnih primerov in podanih informacij od vladnih uradnikov.

Foto: iStock

Kitajska se sooča z dolgoletnimi pritiski mednarodne skupnosti, da zmanjša število smrtnih kazni. Največji vrh blaznosti je bil v državi dosežen leta 1983, saj je bilo takrat izvedenih kar 24.000 usmrtitev. Prav tako so deležni številnih kritik zato, ker organe usmrčenih prodajajo bolnikom v tujino. Uradno je sicer Kitajska leta 2015 prepovedala prodajo človeških organov, a je težko trditi, da so s tem prekinili, saj na tem področju prevladuje veliko pomanjkanje preglednosti.

Foto: iStock

V Iranu usmrtili tudi več mladoletnikov
Iran, ki zaseda drugo mesto, je izvedel vsaj 567 usmrtitev, od katerih je bilo 33 takšnih, ki so bile izvedene na javnem mestu. Amnesty International navaja, da omenjene usmrtitve predstavljajo 66 odstotkov vseh usmrtitev na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Večina usmrtitev je bila izvedena v povezavi s kaznivimi dejanji, povezanimi z nedovoljenimi drogami, pri tem pa je treba dodati, da je bilo lani usmrčenih vsaj osem žensk in dva mladoletnika. Dodajajo še, da je bilo usmrčenih še vsaj 5 oseb, mlajših od 18 let.

N. Ž.

 • Burek Burecki

  Pametni. Tezke kriminalce ki so ubili ali posililu koga si ne zasluzijo nic druga. Pri nas dobijo par let v hotelu kjer imajo izhode cez vikend, igrajo xbox ter racunalnike in ne delajo nicesar….

 • Caetano

  To je seveda znak represivne diktature. Vendar moram pa reči, da se Kitajci obnašajo tokrat malo pametneje in kot vse kaže Trumpu celo pomagajo pri discipliniranju Severne Koreje. Tako je Kitajska že ustavila uvoz premoga iz S. Koreje.

 • Franc Šink

  V moredu.Zakaj se ne držijo zakona.Tudi migranti v Evropi bi se morali držati tega.Ker pa vedo da smrtne kazni pri nas ni,se ponašajo kot se.Še bodo problemi še.

 • Hun

  se vsaj ne strelajo po šolah

 • soc

  Kitajci so skozi tisočletja vedno uporabljali zdrav razum, tudi v komunizmu (ali karkoli že rečemo njihovi aktualni politični ureditvi) jih ni zapustil. Smrtna kazen je ključni vzvod ohranjanja kontrole nad psihopati, fanatiki in notoričnimi kriminalci.

 • Olga

  Ob vsem tem grizljivem islamskem terorizmu se človek sprašuje, če ne bi bilo prav, da tudi v Evropi ponovno uvedemo smrtno kazen, saj vidimo , da storilci NE OBŽALUJEJO svojih dejanj!

 • xtc

  Ko gre za smtno kazen;sem pri ponavljajočih ali hudih kriminalcih jasen_glava na tnalo:Ostalim obsodbam pavšalno nasprotujem:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!