Materinska ljubezen nima meja: sužnja IS kljub posilstvu ljubi svojega otroka

Iraški otroci (Foto: epa).

Po osvoboditvi predmestja Mosula je bilo na prostost spuščenih mnogo ljudi in njihove zgodbe o teroristični nadvladi so grozljive. Med njimi je tudi zgodba ujetnice in sužnje, ki je spregovorila o ljubezni do otroka, spočetega v posilstvu.

Umm Al-aa bo kmalu rodila otroka, ki je bil nasilno spočet. Odločila se je, da svojemu otroku ne bo nikoli povedala, da je njegov oče vojak IS in da je bil spočet v posilstvu. Pred napadom je bila Umm 40-letna mati in babica. Njeno ujetništvo je trajalo leto in pol. Ta, zadnji otrok je mlajši od njenega vnuka, vseeno pa bo sprejet kot član njene družine ne glede na to, kako je bil spočet.

Ime, ki ga navajajo mediji, je psevdonim, saj želijo zaščititi njeno identiteto. Njeni sosedje iz Mosula so bili podporniki IS, sama pa je zavrnila sodelovanje z njimi.

Iraške sile se bojujejo na ulicah Mosula, da bi pregnali teroriste, ki vladajo mestu od leta 2014. Vojaki IS so pogosto hodili v Ummin dom, da bi mučili njeno družino. Nekega dne so pretepli njeno hčerko, a jih je vodja tolpe ustavil in raje izbral njeno mater. Čez nekaj dni so jo ugrabili na tržnici in prepričana je bila, da jo bodo ubili. Povedali so ji, da bo postala njihova sužnja.

Noben odpor zoper posiljevalce ni pomagal
Proti koncu suženjstva jo je eden izmed njenih mučiteljev pretepel in posilil. “Poskušala sem se upirati, veliko sem kričala. Deležna sem bila močnih bolečin in udarcev, a nisem mogla spremeniti ničesar,” je povedala za CNN.

Mosulski osvobojenci (Foto: epa).

Mosulski osvobojenci (Foto: EPA)

Ime bo dobil po ljubljenem možu
Odločila se je, da bo otrok nosil ime njenega moža, ki je preminil na ulicah Mosula v bitki proti IS. “Najbolj mi bo ostalo v spominu, kako me je mož ljubil in spoštoval,” je rekla. “Bila sva revna, toda srečna.” Fantka bo povsem sprejela, saj je njen sin, ne sin IS.

Blagor tistim, ki lahko odpustijo
Težko je enoumno določiti ženskam, kako naj ravnajo v tako strašnih okoliščinah spočetja, a ta zgled kaže veliko materinsko ljubezen, odpuščanje in spoštovanje življenja, saj na Bližnjem vzhodu življenje in preživetje sploh nista več samoumevna.

A. B.

 • avtohtoni neandartalec

  Ji mora biti pa res lepo, vsakič ko pomisli na svojega otroka, podoživi posilstvo.
  Saj je sužnja, verjetno ni bilo prvič, mogoče je končala še pri slabšem gospodarju.
  Sužnje ne znajo ne pisari in ne brati, ubogljivo naredijo vse kar jim rečejo, mimogrede, želodec se mi obrača, ko vidim, da nekdo kritizira prepoved splavov na tako bolan način.

  • dež

   Tokrat se strinjam s teboj.

   • Borut Stari

    Ti se kar strinjaj. Brez pomisleka podpiraš smrtno kazen, kar splav tudi je, V slovenskem pravosodju smrtna kazen ni možna. Razen splava seveda.

    • dež

     Če se ti morda strinjaš, da tvoja žena ali hči npr., obdrži otroka, potem ko je posili umsko moten Somalijec, se jaz ne.
     Oprosti za tako grozen primer, res nisem hotel biti žaljiv.

     • Borut Stari

      S hinavščino se ne morem strinjati. Otrok, posebej nerojen si v nobenem primeru ne zasluži smrtne kazni.

     • dež

      Zelo težka tema za kompromis, zato ne znam pametno odgovoriti.
      Po SI zakonodaji je prekinitev nosečnosti do 10. tedna možna na zahtevo nosečnice, po 10. tednu je potrebno na komisijo. Zarodek naj bi bil sposoben preživetja po 22. tednu.
      Na tem portalu je že bila debata o tej temi, če si morda spregledal na povezavi http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/slovenski-ginekolog-eticne-komisije-na-zahodu-imajo-veliko-vec-avtoritete-kot-pri-nas/, kjer se je patolog Jože Balažic, sicer nasprotnik splava, za konkretni primer strinjal s splavom.
      Osebno bi se strinjal z zaostritvijo možnosti splavitve, ampak za nekatere ekstremne primere bi jo pa še vedno dopustil. Imam tudi občutek, da če splav uradno prepovemo, bi ga bilo pa toliko več na črno, kar bi bila voda na mlin raznim šušmarjem, za njih pa vemo kaj puščajo za seboj.

     • Borut Stari

      Splav ni potrebno prepovedati saj to že je, če odmislimo hinavščino. Splav je usmrtitev. Usmrtitve ža v Slovenski Ustavi ni,

 • tarantela

  Dejte no nakladat! Semenčice so tudi žive celice, so torej življenje, saj ste menda že videli, kako gibčne so; kaj pa kadar moški uporabljajo desanko šakić?

 • Mihilus

  Ne vem zakaj bi kdo želel imeti potomca od posiljevalca. Pri oblikovanju karakterja ima veliko večjo vlogo genetska osnova kot pa vzgoja. Od tod rek jabolko ne pade daleč od drevesa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!