Putinovo dvojno življenje: Služba v KGB je bila zanj “sveta”

Foto: epa

Knjiga Novi car, ki jo je napisal novinar NY Timesa Steven Lee Myers, opisuje neverjetno zgodbo o poti Vladimirja Putina na oblast. V njej je popisal tudi njegov položaj v KGB. Presenečeni boste, kakšno stanovanje je imel in kako je delal celo zastonj. Njegova zvestoba KGB je bila na koncu poplačana. Razkrivamo pa tudi, kdo je bil človek, ki je imel na Putinov začetek politične kariere velik vpliv. 

V začetku leta 1990 je bil podpolkovnik Putin pozvan, da se skupaj s svojim kadrom vrne nazaj v Rusijo, a je moral Putin narediti še eno – zadnjo nalogo kot operativec sovjetske obveščevalne službe. Nastavil je informatorje, v upanju, da bo s tem ustvaril novo mrežo agentov, ki bodo delovali kot zaščitniki demokratizacije Vzhodne Nemčije. S tem namenom se je obrnil k svojim starim prijateljem in znancem, vključno s policijskimi inšpektorji, kakor tudi do Stasijevega častnika Klausa Zucholda, ki ga je spoznal štiri leta pred tem. Zuchold je Putina redno obiskoval, 24sata pa piše, da omenjeni častnik očitno nikoli ni delal za KGB, vsaj ne do leta 1989. Januarja 1990 pa ga je podpolkovnik Putin formalno zaposlil. Zuchold je nato prisegel svojo zvestobo KGB, Putin pa je njegovi hčeri podaril knjigo ruskih pravljic ter nazdravil njegovemu vstopu s sovjetskim žganjem. To se je sicer izkazalo le za kratkoročen uspeh, saj naj bi Zuchold le nekaj mesecev pozneje, oktobra 1990, razkril obseg dejavnosti KGB in s tem popolnoma razjaril podpolkovnika Putina.

Vselitev v Putinovo stanovanje in šokantna vrnitev domov
Februarja so s številnimi škatlami napolnili skromno Putinovo stanovanje, vsaka je bila skrbno oštevilčena in popisana. Stanovanje je po tem dejanju spominjalo na skladišče. Jörgu Hofmannu, čigar žena je imela povezave z mestno upravo, je uspelo dobiti to stanovanje v najem. Medtem ko so Putinovi ljudje čakali na selitveni servis, si ga je imel Hofmann priložnost ogledati. Stene so bile prekrite z aluminijastimi ploščami. Povedal je, da so bili Putinovi ljudje zelo prijateljsko razpoloženi do njega, prav tako ni Putin pokazal nobene grenkobe ali kakšnega drugega negativnega čustva. Samo povedal je Hofmannu, da se vrača domov. 1. marca se je nato Hofmann s svojo soprogo vselil v Putinovo stanovanje v Vzhodni Nemčiji. Vrnitev v Moskvo pa je bila za Putina svojevrsten šok, saj se je v Vzhodni Nemčiji navadil na življenje na visoki nogi. V Rusiji so ga namreč pričakale prazne police, kuponi in kartice za obroke.

“Ne vem, kaj naj storim”
Putinova kariera kot pripadnika KGB je bila v ospredju. Pridružil se je množičnemu vračanju obveščevalnih agentov iz tujine, ne samo iz Nemčije, temveč iz vseh koncev Evrope in z drugih oddaljenih bojišč, kot so Afganistan, Angola, Mongolija, Vietnam, Nikaragva in Jemen. To so bili poraženi in brezposelni, a drzni “begunci” iz propadajočega carstva. Center v Moskvi je bila tipična “destinacija”, kamor so se vračali s svojih nalog v tujini. Omenjena knjiga razkriva, da Putin prve tri mesece v letu 1990 ni bil niti plačan. KGB mu je nato ponudil mesto na sedežu osrednje uprave Jasenovo, na strogo varovanem delu jugozahodne Moskve. Njegovo novo delovno mesto bi mu zagotovilo stanovanje v Moskvi, a kaj, ko je pri tem “izvisel”. Glede na ogromno število veteranov bi morda moral čakati leta … Tako Putin kot njegova Ljudmila pa sta se zavedala, da so se nove priložnosti obetale le v Moskvi in ne v Leningradu.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: Twitter)

Po 15 letih njegova kariera ni bila več spektakularna niti navdihujoča. V zadnjem letu, ki ga je prebil v Dresdnu, so se začeli poznati razkrojevanje organa moči, razpad discipline, številne tatvine in brezvladje v svojih vrstah. Dobil se je s svojim starim šefom in mentorjem, polkovnikom Lazarom Matvejevim, ki je bil stacioniran v Jasenovu. “Ne vem, kaj naj storim,” je potožil svojemu nekdanjemu nadrejenemu, ta pa mu ni niti namignil, naj ostane v Moskvi ali v KGB. Še več! Napotil ga je v Leningrad, saj je imel tam vsaj stanovanje, kjer bi živel – bilo je od njegovih staršev. Putin je nato sprejel delovno mesto pomočnika rektorja za mednarodna vprašanja na njegovi “stari” univerzi. To je bil KGB-položaj, preko katerega je “pazil” na študente in obiskovalce. Čeprav je bil na “tajni nalogi”, prava identiteta uslužbencev ni bila strogo zaupna skrivnost. Ljudje so se pač zavedali, da se KGB skriva povsod …

Vladimir Putin je ves čas po tihem upal, da se mu bo uspelo povzpeti po karierni lestvici. Spomnil se je predavatelja Anatolija Sobčaka na pravni šoli, a ga ni dobro poznal. Prijatelj mu je predlagal, da ga obišče, kar pa je Putin storil s tresočimi koleni. Sobčak mu je dal priložnost, ob tem pa je Putin čutil dolžnost, da razkrije svoj pravi poklic. “Moram vam povedati, da nisem samo asistent rektorja. Jaz sem redni častnik KGB.” Po Putinovem spominu naj bi Sobčak najprej okleval, nato pa na presenečenje Putina zamahnil z roko: “Je*eš to!” Putin je sicer vztrajal pri obveščanju svojih nadrejenih, KGB pa je bil vesel, da imajo agenta pod krinko v uradu leningrajske politične zvezde v vzponu. Je bil pa ta demokratičen poskus nevarna zadeva, ki je zahtevala večji nadzor. In tako je Putin z blagoslovom KGB, in morda celo na njihovo prigovarjanje, ostal v službi, kjer je dobival nizko, a stalno plačo.

Putin je nato živel dvojno življenje – življenje tajnega agenta na tajni nalogi, a končno – samo v svoji lastni državi.

Delal je torej za Sobčaka, dokler ni dobil naloge, da mora skrbeti za vse ugodje delegacije z državne fakultete s Floride, ko je gostil predsednika fakultete Carla M. Kuttlerja mlajšega. Ko so Kuttler in člani njegove delegacije prispeli, jih je Putin srečal na letališču ter naslednjih 10 dni preživel tako, da je urejal njihove sestanke, kosila in oglede koncertov simfoničnega orkestra in baleta. To je delal s takšno natančnostjo in učinkovitostjo, da je Kuttlerja dobesedno navdušil, še posebej zato, ker je bilo mesto v bedi, poslabšane gospodarske razmere pa so se močno občutile, vključno s kritičnim pomanjkanjem bencina. Ko je šel Kuttler s svojim luksuznim prevozom izven mesta, se je vladna limuzina znašla v nevarnosti, da ostane brez goriva. Posredoval je Putin in “rešil” delegacijo. Kuttler je Sobčaku kmalu vrnil uslugo – in tako je spoznal takratnega ameriškega predsednika Georgea H. W. Busha.

Služba v KGB je bila Putinu “sveta”
Poznavalci pravijo, da sta si bila Sobčak in Putin kot noč in dan. Sobčak je bil karizmatičen, Putin pa zadržan, skrivnosten in nenehno sumničav. Medtem ko so številni agenti KGB odstopali od svojih načel in iskali različne načine zaslužka, je Putin igral varno igro. Nikoli ni razkril agencije. Jurij Leščev, eden izmed njegovih nadrejenih v Leningradu, je dejal, da je bila za Putina služba v KGB “sveta”. A svoj vpliv nanj je imel tudi Sobčak, ki ga je vlekel vse globlje in globlje v politiko nove ere.

J. G.

 • SIMON ROZIC

  Putinu KGB, Kučanu UDBA d.o.o. !!!!

 • RATATA

  Tale novinar NY Timesa, Steven Lee Myers bi rad bil Novi Car.

  http://www.jewishideasdaily.com/author/steven-lee-myers

  • Hun

   liberalno pozicioniran žid;)

   • Lucija

    Taki bi pomagali Mabusu MBS iz Saudove Arabije iz Evrope narediti kalifat.

    • Hun

     Pamagajo mu evropski in ameriski proizvajalci orozja.

 • Jurko

  Ma crkne naj homofob. XD

 • Hun

  Putin je patriot. Vse uspesne svetovne tajne agencije zaposlujejo preverjen kader. Otroke, ki so jim starsi bili zavedni domoljubi ali izbirajo kandidate med osirotelimi otroci in jih sami priucijo neomajne zvestobe organizaciji.

  • Lustrator

   Med zvestobo DOMOVINI in partiji oziroma REŽIMU je ogromna razlika – v primeru totalitarnih sistemov kakršnega imajo v Rusiji pa gre celo za diametralni nasprotji.

   • Hun

    Med naivnostjo in izkusnjo je razlika. Razlika je da po izkusnji, ki ti odpre oci na Svet nisi vec naiven, odrastes in ne vrjames vec pravljice.

    • Lustrator

     Ne vem česa v mojem odgovoru nisi razumel – Putin je patriota približno toliko kot Šiško ali Jelinčič – v besedah zelo, v dejanjih nič. Tipičen komunistični aparatčik in populistični politikant, ki igra natanko na tiste strune za katere ve, da bodo pri ruskem narodu vžgale. Poudarek na IGRA.

     • Hun

      Putin je naredil iz Rusije velesilo, ki je financno neodvisna. Putin ne rabi bit politikant in se prodajat za populisticne floskule, ker je absolutni vladar- Car.

     • xtc

      Rusija ni velesela ,če še to bebček nisi dojel,niti Kitajska NE,obe državi nista samozadostnikot tudi gospodarskosamovzdržni in trdni ne,sta le hišici iz kart,pod komunisti,ko ser bo nekaj zalomilo bo počilo.
      No na Kitajskem že poka,Putin pa tudi komaj drži na kupu razmajano gospodarstvo.

     • Lustrator

      Finančno neodvisno vesesilo so naredila naravna bogastva, nikakršen Putin. Če teh bogastev ne bi bilo, tudi trdorokega komunizma ne bi nikoli imeli, saj bi se hitro pokazali revščina in beda, ki sicer (kljub omenjenim bogastvom in trgovanjem z večino največjih svetovnih tiranov) ven kuka iz vseh koncev Rusije razen turističnih potemkinovih vasi in partijskih četrti.Rusko gospodarstvo je podobno nekonkurenčno kot je bilo Hugoslovansko – njihovi izdelki so dobesedno sinonim za nizko kvaliteto, kolikor jih sploh je na zunanjih trgih. Nivo njihove pravne države in demokracije v ničemer ne zaostajata za nivojem podjetništva in taka država pač ne more biti VELESILA le zato, ker namenja enormne količine denarja za oboroževanje, medtem ko večina naroda živi pod pragom revščine.

      “Putin ne rabi bit politikant in se prodajat za populisticne floskule”

      Dokler ima KGB in celoten paradržavni aparat v lasti (oziroma obratno) res, a se jih v svoji samovšečni naravi “za ziher” vseeno poslužuje.

     • Hun

      Briga mene za diktatorstvo Putina.
      Ruska mesta, mostovi, cistoca. Urejenost u nulo. Mescani zivijo odlicno. Pogledat pjt na svoje oci.
      V nakupovalnih srediscih ne vids mulcov na telefonih. Pod stropom, 15m nad tlemi se mulci vozjo v pilotskem sedezu po tracnicah.
      Rusko mladino vzgajajo v pogumne desce. Ne pa v mehkuzne golobradce.
      Jo ni nacije, da sesuje Rusa.

      Bomo vidl kok se bodo podrazil izdelki, ki so narejen na Kitajskem.
      Nevem, ce bodo konkurencni z artikli, ko bo proizvodna v ZDA .
      Itak pa vse znane firme v USA sluzijo predvsem, ker je kupec USArmy. Z davkoplacevalskim proracunom vzdrzevat patriotske firme, kot v socializmu.

     • Lustrator

      Seveda da te prav nič ne briga ali imajo tam konkurenčno gospodarstvo, pravno državo, demokratične volitve, moralnega predsednika, zagotovljeno varstvo osnovnih človekovih pravic – važno, da imajo v nekaj večjih mestih urejene moste in fasade, kako živi velika večina Rusov te kratkomalo ne briga – tipičen pogled nerazgledanega plitvega komija, ki ves navdušen hvali kako je “Zoki vse porihtal, de” ne glede na to ali smo to RES RABILI, ZA KOGA se je to gradilo, KOLIKO ČASA je trajala gradnja, KAKO JE POTEKAL RAZPIS, KOLIKO PROVIZIJE je bilo pri tem potalane in kakšne nevšečnosti so imeli pri tem domačini.

      Kot sem rekel: potemkinova vas. Če ne veš kaj je to, si pogoioglaj.

      Kar pa se tiče ZDA: na svetu ne obstaja ena sama država, en sam brand, ki bi pri končnih kupcih vzbujal večje zaupanje in potrditev kvalitete kot napis “Made in USA”. Kdor si ameriške izdelke lahko privošči, ne bo niti razmišljal o konkurenčnih, medtem ko ruski izdelki povečini niso ne poceni, ne kvalitetni.

     • Hun

      Povej mi za en amerisk artikl, ki po visok kvalitet preseze Svicarske ure, Italijanski ferari in lamborgini, Italijanski modne sivalnice, da ne govorim o nemskih in japonskih izdelkih

     • Lustrator

      Harley Davidson, KitchenAid, Weber, Smith & Wesson,.. bo dovolj? Vsi našteti prvi v svojih kategorijah.

     • Hun

      vacheron constantin ura je vec vredna od Harleya. Tko da nima smisla. Z argumenti men ne prids, do zivga. Pa ne da grajam ZDA, ker je moj prijatelj uspel z Boba izdelki za dojencke, otroke. Se Elan je zelel kupit pa so ga odslovil. To pa ne pomen, da rata vsakemu ravno obratno.
      Si ti lastnik firme ?

     • Lustrator

      Lepo te prosim – za to podjetje slišim prvič v življenju, kar niti ni čudno glede na to, da gre za butično firmico ki zaposluje 1000 ljudi in je specializirano v izdelovanje izdelka, kjer so bile zadnje inovacije narejene tam nekje pred 50 leti. Kdor je pripravljen za uro odšteti več kot 1 € (ker jo vsebuje že vsak mobitel iz 90ih), je pač bedak s pomanjkanjem lastne vrednosti, ki si želi ugled zgraditi z uro/nakitom/srajco in ostalimi elementarnimi za človeštvo popolnoma nepotrebnimi atributi, ki se jih da zadostno nadomestiti že za tisočinko cene.

      Če tvoj argument o uspešnosti ruskega gospodarstva in neuspešnosti ameriškega sloni na švicarski mikrofirmici, ki japijevskim bebčkom za zlato prodaja pripravo za merjenje časa, potem nimava več kaj razpravljati.

     • Hun

      Prokleta pizda hinavska. Drka na milijarderja Trumpa in njegovega botra Sheldon Adelsona, ki spilata bogove na zemlji in sta pomalcala Sorosa. Zidje z palacami, golf igrisci, zasebnimi potniskimi letali..proklet zagovornik bogatunov bos men spilal nekega alternativca sparovnega. stolku ti bi goflo pedrsko pokvarjeno

     • Hun

      finoca teoreticna pedrska

   • abc

    En dokumentarček o Moskvi ti pošiljam, da se mal zbudiš. Kmalu bomo v letu 2019, nismo več v sedemdesetih.
    https://www.youtube.com/watch?v=wnznPclsZxc

    • Lustrator

     Jaz ti lahko pošljem še bolj patetično manipulativen posnetek, ki na podlagi potemkinove vasi Pjongjanga prikazuje Severno Korejo kot praktično raj na zemlji – za vse razen seveda tiste, ki tam morajo živetiu in si ne morejo privoščiti niti za karto do meje, kaj šele za podkupnino vojakov, da bi jih spustili v tujino. No, morda bi zadostoval že kakšen turističnopromocijski spot Ljubljane – podobna zgodba, ki nima nikakršne zveze z realnostjo življenja Ljubljančanov ali Slovencev.

     • abc

      Lahko ti tudi pošljem dokumentarec, ali pa si ga raje sam poglej o miljonih brezdomcev v ZDA, Sklepam, da po tvojem so verodostojne informacije samo tiste,ki Rusijo, Severno Korejo, Kubo , Kitajski in še kakšno državo predstavljajo v sami bedi , ZDA pa v samem obilju. Pa daj ne ga srat no.

     • Lustrator

      Poglej si raje statistiko, kot pa rdečo propagando, nič drugega. prag revščine je v ZDA na nivoju povprečne plače diplomiranega Slovenca – ali takim ljudem še vedno lahko rečeš reveži? Kar se tiče brezdomcev – v ZDA jih je trenuitno cca 0,5% od katerih je nemajhno število takih, ki so se za to bodisi sami odločili ali pa jim je to prehodno obdobje. Se ti zdi to res tako veliko? Še enkrat – večina Slovencev (da o ubogih Rusih niti ne govorim) živi POD pragom revščine ZDA. Naj se ti ta podatek malo usede.

 • Lucija

  Ta vsaj ne dovoli klati Sirske katolike. Bojim pa se, da bodo naši vodje, tako levi kot tudi desni, dovolili ISIS klati nas. Ker so vsi spajdašeni s Katarskim in Saudskim krvavim naftnim denarjem.

 • Lucija

  Denar. Denar in še enkrat denar. Mabus MBS je vodja teroristov. Da se s Katarci ne razume? To je samo predstava za naivne ovce. Naivne ovce, ki v gorskem redu korakamo na mesarjev tovornjak.

 • xtc

  Putin je tipičen KGB aparatčik zaprisežen komunizmu-seveda za javno uporabo drugače pa v zasebni sferi tipičen kokomunističen psihopatski grabežljivec,čigar obsesija sta partija in komunizem.

  • Slovenec

   Drži. Veliko Slovencev pa opeva Rusijo in komunizem kot nekaj zveličavnega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!