Savdijci novinarja Hašodžija med zasliševanjem na savdskem konzulatu v Turčiji mučili in ga nato obglavili

Umorjeni novinar Džamal Hašodži (vir: twitter)

Ankara, 17. oktobra – Savdskega novinarja in nekdanjega glavnega urednika medija Al-Arab News Channel Džamala Hašodžija so na savdskem konzulatu v Istanbulu mučili, nato pa obglavili, danes poroča turški časnik Yeni Safak. Sklicuje se na zvočne posnetke dogajanja na diplomatskem predstavništvu, kamor je novinar 2. oktobra prišel uredit dokumente za svojo poroko, nato pa izginil.

Kot piše provladni turški dnevnik, so domnevni morilci do savdskih oblasti kritičnega Hašodžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili. Časnik dodaja, da so prisluhnili več posnetkom dogajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hašodži je izginil, potem ko je vstopil v konzulat. Po prepričanju turške policije ga je ubila posebna ekipa 15 Savdijcev; v Riadu te trditve zavračajo kot neutemeljene. Ameriški časnik Washington Post, za katerega je pisal tudi Hašodži, je že pred tem poročal, da obstajajo zvočni in slikovni posnetki, ki dokazujejo, da je bil novinar ubit znotraj konzulata in nato razkosan. Pri tem se je skliceval na ameriške in turške predstavnike. Današnja objava v časniku Yeni Safak pa je prva, v kateri turški mediji trdijo, da so te posnetke slišali.

Zaslišanje, mučenje in umor posnela pametna ura
Da je zaslišanje, mučenje in umor posnela Hašodžijeva pametna ura, je konec tedna poročal turški časnik Sabah, a so nekateri strokovnjaki ocenili, da je le malo verjetno, da bi lahko ura dogajanje posnela na način, kot je bilo opisano.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo na obisku v SA pri princu Mohamedu bin Salmanu (Vir: Twitter)

Časnik Yeni Safak danes poroča tudi, da je na posnetku med mučenjem Hašodžija slišati savdskega konzula v Istanbulu Mohameda al Otajbija, ki pravi: “Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave.” Dnevnik dodaja, da je na nekem drugem posnetku slišati neznanca, ki pravi konzulu: “Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!” Konzul Otajbi je v torek zapustil Istanbul in odpotoval v Riad, še preden so turške oblasti v okviru preiskave novinarjevega izginotja preiskale njegovo rezidenco. Yeni Safak ne navaja, kako so posnetki nastali niti kako jih je pridobil.

Savdijci obljubili podrobno preiskavo
Ameriška televizija CNN in Wall Street Journal sta v ponedeljek poročala, da naj bi Hašodži umrl med zaslišanjem, ki se ni dobro izteklo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes iz Riada pripotoval v Ankaro na pogovore s turškim vodstvom. Kot je povedal, je Savdska Arabija obljubila celovito preiskavo primera.

I. Š., STA

 • goldhorn

  Tole so Turki posneli:

  It took seven minutes for Jamal Khashoggi to die, a Turkish source who has listened in full to an audio recording of the Saudi journalist’s last moments told Middle East Eye.

  Khashoggi was dragged from the consul-general’s office at the Saudi consulate in Istanbul and onto the table of his study next door, the Turkish source said.

  Horrendous screams were then heard by a witness downstairs, the source said.

  “The consul himself was taken out of the room. There was no attempt to interrogate him. They had come to kill him,” the source told MEE.

  The screaming stopped when Khashoggi – who was last seen entering the Saudi consulate on 2 October – was injected with an as yet unknown substance.

  Salah Muhammad al-Tubaigy, who has been identified as the head of forensic evidence in the Saudi general security department, was one of the 15-member squad who arrived in Ankara earlier that day on a private jet.

  Tubaigy began to cut Khashoggi’s body up on a table in the study while he was still alive, the Turkish source said.

  The killing took seven minutes, the source said.

  As he started to dismember the body, Tubaigy put on earphones and listened to music. He advised other members of the squad to do the same.

  “When I do this job, I listen to music. You should do [that] too,” Tubaigy was recorded as saying, the source told MEE.

  A three-minute version of the audio tape has been given to Turkish newspaper Sabah, but they have yet to release it.

  A Turkish source told the New York Times that Tubaigy was equipped with a bone saw. He is listed as the president of the Saudi Fellowship of Forensic Pathology and a member of the Saudi Association for Forensic Pathology.

  In 2014, London-based Saudi newspaper Asharaq al-Awsat interviewed Tubaigy about a mobile clinic that allows coroners to perform autopsies in seven minutes to determine the cause of death of Hajj pilgrims.

  The newspaper reported that the mobile clinic was partly designed by Tubaigy and could be used in “security cases that requires pathologist intervention to perform an autopsy or examine a body at the place of a crime”.

  • Zgornji

   STARO ARABCI SO BILI ŽE OD NEKDAJ HINAVSKE ZLOBNE ZVERI, IN BODO TAKI OSTALI VSE DO VELIKEGA ČIŠČENJA KI SE BO ZAČELO PRED KONCEM SVETA V NASLEDNJEM DESETLETJU . Mir naj vam bo do tedaj.

  • samsara

   Zanimivo, da je med 15 člansko ‘eksekutorsko’ ekipo bil tudi priznan savdijski forenzik.
   Hm, le zakaj, saj so ga bojda nameravali le zaslišati?

 • Djuro Sumar

  Najtesnejši zavezniki ZDA in največji kupci njihovega orožja.Kapitalizem pač.

 • Mojca pokraculja

  Grooozaaa!

 • Olga2345

  Islam je nasilna ideologija tako kot komunizem! Laž je njihova nesmrtna duša!
  Saudovi bodo “sodelovali” s figo v žepu!

  • Zgornji

   AAAMEEENNN !!! ! !!!

 • Zgornji

  IZ TAKELIH PRIMEROV SE VEČ KOT JASMO VIDI, DA MOHAMEDANCU NE MOREŠ NIKOLI ZAUPATI !!! ! !!!

  • Caetano

   The Messenger of Allah said, “If someone changes his religion – then strike off his head.”

   al-Muwatta of Imam Malik (36.18.15)

   • Zgornji

    NO, EVO !!! ! !!!

  • Clemen J.

   Nitine rabis takih primerov, samonjihov prirocnik za ubijanje in ostale svinjarijesi preberes. Ime ujese pa quran, po nase koran

   • Zgornji

    AMENNNNNNN !!! ! !!!

 • Felikss_AH

  Bushevi so slizani s Savdijci
  Savdijskem Kralju se je klanjal do kolen “najbolj sveti” POTUS Obambo
  Savdijci ne dovolijo svojim ženskam voziti avtomobile
  Savdijci svoje ženske ob sumu prešuštva obglavijo javno
  Savdijci Financirali in oskrbovali ISIS
  Savdijci Financirajo izgradnje Džamij v EU
  Savdijci Financirajo migracijo Muslimanov v Evropo
  Slovensko Levičarstvo je slizano z Islamizacijo Slovenije
  Slovenistanski Levičarji in Savdijci so NARAVNI zavezniki
  Ko bodo enkrat prilike “končno ugodne” bodo Savdijci dokaj NARAVNO obglavljali SLovenistansko Homo-Levuharijo JAVNO na Mohamedovm Trgu (nekdanji Kongresni trg)

  Alasrahu Kakbar

 • Slovenc

  Kaj se zgrazate? Saudijci so ja vasi prijatelji oz. nadrejeni. Klanjate se ameriki kateri so sudijci tesni partnerji v terorizmu…

  • xtc

   Kot Rusi z Iranci in Palestinci in ne tumbaj več.

 • samsara

  Pri poročanju o tem so mi bile zanimive formulacije, ki so jih mediji navajali.
  Najprej seveda odločno zanikanje vsega s tem povezanega s strani SA. Potem, mislim, da včeraj, je CNN poročal, da naj bi (ne brez razloga) SA razmišljala o priznanju dogodka na njihovem konzuatu, a zanikala namero, da bi dotičnega ubili. Smrti naj bi bila splet nesrečni naključij. (Hja, to, da nekdo umre med posnetim mučenjem in trpinčenjem, je pa res neverjetno naključje. Pa, če nekdo razmišlja o priznanju oz. o pripravljenosti priznati, je ob tem še kakšna druga opcija razen takoj jasne krivde?)

  No najnovejša zgoraj navedena verzija, pod težo dokaznega gradiva seveda, pa je, da je smrt nastopila ker se zaslišanje ni dobro izteklo.
  Bo EU kmalu izredno zasedala in sprejela sankcije proti SA, ob plazu najraznovrstnejših obtožb, kot jih je npr. nedavno proti Rusiji v primeru Novičok? Ah ne, saj gre za muslinansko, arabsko državo, ki je prijatelj ZDA. Kakšne sankcije neki. Se zgodi…

  • Friderik Peršič

   Jap , sledijo hude sankcije z strani Murice …baje ne bo več uvoza pršuta iz Saudske barabije …

  • Jože Novak

   Pred dvemi dnevi je Trump imel še tretjo verzijo – “Morda ga je na ambasadi ubil ropar.”

   Tudi jaz čakam sankcije celega sveta, kot v zrežiranem primeru Skripala.

   • sodnikisozločinci

    Mislim da je Trumpa v Beli hiši posilila čivava, drugače ne bi tako govoril.

 • Staybell geenius

  Še dobro, da je Trump zato prekinil poslovno sodelovanje s temi nasilnimi lažnjivci, kot se za močnega voditelja spodobi, kajne?

 • xtc

  Kaj konkretno je tule v ozadju bo zanimivo videti.
  Definitivno ,je umor novinarja treba raziskati.
  Vendar pa jetreba še razmotati klopčič zakaj naj bi novinarja ubili,kaj je vzrok?
  Je pa še tule ena pot ,dilema Turki imajo domala vse dokaze-vendar pa nihče ne pride z njimi na dan in jih ne podvrže,preizkavi da niso ponaredki.
  Gre pa za čudno agilnost Turkov proti Savdijcem,saj Ferdo doma pridno zapiora in pobija novinarje pa se nihče ne sekira preveč.
  Erdogan očitno zadevo namerno podpihuje saj je del Iranske islamistične mreže,ki je nasproti Saudijcem.
  V tej zadevi mešanja d****velja počakati kaj vse bo še prilezlo na dan in kaj v resnici na stvari je.

  • Friderik Peršič

   Tip je vedel preveč o delovanju Saudijcev , pa še kolega je bil z BinLadnom …

   • Jože Novak

    Z Bin Ladnom je prekinil odnose po 11.9.
    Vedel je pa preveč (včasih je bil bližnji sodelavec savdskega kralja) o podpori Savdijcev Al kaidi in drugim terorističnim skupinam.

  • Jože Novak

   Tako, kot se je počakalo v primeru Skripal, kajneda.

  • sodnikisozločinci

   Savdijci, Turki in Iranci so vsi skupaj muslimansko govno, katero je treba izgnati iz Evrope in z njimi pretrgati vse stike, če nam ne dajo nafte po naših pogojih pa jih je treba zatolči v pesek z uporabo vojske.

 • macon

  Ničvredno totalitarno islamistično savdsko vukojebino takoj izločiti iz mednarodnih inštitucij in ukiniti vsako trgovino z njo. Nafte imajo drugi dovolj pa bodo malo dvignili črpanje.

  Sankcije je še najmanj kar upravičeno pričakujemo.

 • Staybell geenius

  “I like the Saudis, they’re very nice. I make a lot of money with them. They buy all sorts of my stuff, all kinds of toys. They pay me millions, hundreds of millions.”
  Donald Trump

  • Mirnik Aleš

   Kak si tečn, se vidi da ne poznaš kompleksnosti tega sveta in nimaš pojma o diplomaciji. Pol pa povabi čarovnico Killary k sebi domov!

   • Staybell geenius

    Hahaha ironija na kvadrat – najprej me obtožuješ nepoznavanja kompleksnosti sveta, nato pa mi pripišeš Hillary, zakaj? Ker očitno vsi Trumpovi navijači mislite, da je vsak njegov kritik obvezno navijač Hillary. Toliko o tvojem poznavanju kompleksnosti sveta.

    Še vedno: izjava je Trumpova, kakorkoli obrneš. Ima jasne poslovne interese s Savdijci in tako jasne konflikte interesov.

    Imaš še kaj za dodati?

    • BorisDe

     Argumentirano in se strinjam “delno”, je pa business del vsake politike, še posebej pa pri prodaji orožja, to delajo tudi Rusi in ostali po svetu. Kot sem opazil je Trump kar lepo proti liberalnim pošastim in je hotel iz vojske vreči vse homote in lezbe ter transpolnike pa mu to sodišče ni dovolilo in tudi lepo se bori proti liberal-demokratom. Vsaj tako jaz to vidim, nisem pa poznavalec preveč.

 • Gr Enze

  CIGANI SO CIGANI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!