To je samomorilski napadalec Islamske države, nekdanji zapornik v Guantanamu, ki je od države prejel milijon britanskih funtov odškodnine

Foto: Printscreen/YouTube

Nedavnega samomorilskega napadalca Islamske države so prepoznali kot nekdanjega britanskega zapornika v zloglasnem Guantanamu, ki mu je vlada pod Blairovim vodstvom ob izpustitvi izplačala celo odškodnino v višini milijona britanskih funtov. 

Petdesetletni Jamal Udeen al-Harith naj bi v začetku tega tedna razstrelil samomorilsko bombo v napadu Islamske države na vojaško oporišče v bližini Mosula.

Zaradi lobiranja Blairove vlade so ga izpustili
V Manchesterju rojeni spreobrnjenec v muslimansko vero se je leta 1994 preimenoval iz Ronalda Fiddlerja v al-Haritha, poroča britanski Daily Mail. Leta 2001 je bil obtožen terorizma po tem, ko so ga ameriške sile zajele v Afganistanu.

Leta 2004 je bil izpuščen iz Guantanama, po tem, ko je britanska vlada pod vodstvom Tonyja Blaira lobirala za njegovo izpustitev, ker naj ne bi predstavljal nikakršne nevarnosti. Zaradi obtožbe, da so za nasilje v ameriškem zaporu odgovorni tudi britanski agenti, ki so za to vedeli in niso nič storili, je v obliki kompenzacije prejel odškodnino v višini milijona angleških funtov.

Foto: Printscreen/YouTube

Na posnetku ga je identificiral njegov brat
Al-Harithov brat Leon Jameson pa je zdaj potrdil, da se njegov brat res nahaja na posnetku, ki ga je objavila Islamska država. Al-Harith je na posnetku nasmejan in oblečen v maskirno obleko, medtem ko sedi v vozilu, prepletenem z vrsto žic in stikal v ozadju. Dejal je, da njegov brat zaradi svojih dejanj zapravlja svoje življenje in dodal, da se ga kljub temu ne sramuje in se ga tudi nikoli ne bo. Drugi brat Brian Jameson pa je za Times povedal, da je za brata vedel, da bo čez nekaj let postal ekstremist in dodal, da je pri zadnjem pogovoru z njim dobil občutek, da govori z bratom, ki ga je poznal včasih. “Sem popolnoma skrušen.”

Pred dvema dnevoma je v javnost prišla informacija, da je al-Harith imel dovoljenje za potovanje v Sirijo, kljub temu, da so varnostne službe vedele, da je bil v preteklosti zaprt in se je zadnja tri leta bojeval v imenu Islamske države.

Na posnetku je bil ekstremist nasmejan do ušes
Pred tremi dnevi je bil objavljen posnetek nasmejanega ekstremista, ki je s tovornjakom, naloženim z eksplozivom, pospeševal vožnjo proti iraški vojaški bazi s sedežem v Mosulu. V ozadju pa je bilo med drugim mogoče videti oblak dima. Po napadu, ki se je zgodil med divjo bitko za nadzor mesta, je oddelek za propagando Islamske države objavil video posnetek, ki hvali prispevek džihadistov pri povzročanju škode in žrtev ter povzdigujejo njegovo mučeništvo.

Foto: Printscreen/ YouTube

Bombaš al-Harith, ki je bil prvotno identificiran kot Abu Zakariya al-Britani, je od nekdaj zavračal obtožbe, da je terorist in trdil, da so ga med obiskom Bližnjega vzhoda v času verskih praznikov zaprli talibani, ker naj bi menili, da zaradi britanskega potnega lista opravlja vlogo britanskega tajnega agenta.

Zdajšnji napad pa je spodbudil vrsto vprašanj o tem, katere ukrepe so pristojni organi povzeli za nadzor nekdanjega zapornika potem, ko se je bil ta izpuščen iz zapora. Konzervativni politik Tim Loughton je razkritje opisal kot škandalozno in dodal, da se postavlja cela vrsta vprašanj. “Toliko o zagotovilu Tonyja Blaira, da ta konkretni ekstremist ne predstavlja varnostne grožnje.” Poudaril, je da je ta ves čas od izpustitve več kot očitno predstavljal grožnjo za varnost Britancev in pripomnil, da je še hujše, ker je zaradi pomanjkljive Blairove presoje prejel celo odškodnino v višini milijona angleških funtov.

N. Ž.

 • Olga

  Za ekstremiste kot je ta, je edina pravična kazen, električni stol! Blair naj sam vrne davkoplačevalcem miljon iz svojega žepa!

 • Caetano

  Ni treba biti posebno pameten, da vidiš, da je evropska politika v večini dopuščala, da se je ISIS krepil s pomočjo radikalnih muslimanov iz evropskih držav. Odhajanje v Sirijo, borit se na strani kalifata v večini držav ni bilo kaznivo. Vključno s Slovenijo, čeprav je SDS večkrat predlagala spremembo zakonodaje. Odhajanje v bojne vrste kalifata preko Erdoganove Turčije je eno, po drugi strani so pa tudi dopuščali islamistično propagando za jihad, ki so jo vodili pridigarji ala Choudary in številni drugi, pogosto začinjeni z denarjem iz arabskih zalivskih teokracij.

  Ista politika je bila pod filoislamistom in kulturnim marksistom Obamo. Zdaj ko Trump dela red se pa te sile krčevito upirajo.

 • samsara

  Tudi mirkotovim protežirancem v udbofevdu ni hudega.
  Dva jurja mesečno po glavi, najmanj, nas velja njihovo blagostanje, če ne zbolijo ali pa imajo veliko nujo po izobraževanju.
  Ja, za bogatenje in plemenitenje domovine je treba žrtvovati državni denar, ki bi lahko blažil revščino Slovencev, krajšal čakalne vrste v zdravstvu… Pa saj slednji so hudega že navajeni kajne. Invazivna vrsta se poleg tega še dodatno znajde, kot je v njihovi zmikavtski naravi. Bolje, veliko bolje jim je tukaj od stotin tisočev izkoriuščanih, zatiranih, oropanih, ponižanih Slovencev. Tudi to se bo nehalo…

 • Nada

  “Toliko o zagotovilu Tonyja Blaira, da ta konkretni ekstremist ne predstavlja varnostne grožnje.”

  Če je Blair jamnčil za njega, mu bil porok, je sedaj najmanj, da britanska država od njega izterja tistih milijon funtov, ki so jih po Blairovi priprošnji izplačali temu islamistu. Sorodniki žrtev pa naj tožijo državo, ki mu je dala prosto roke in finančno podporo za nadaljne islamistično delovanje.

 • Igor Kavalar

  Ker politik je že lobiral da bi se Guantanamo zaprl in da bi se teroristi razdelil v druge države?

  • FORT WORTH

   Ja in Pahor Borat se je izpogajal,da jih nekaj uvozi v Slovenijo.
   Zdaj bo pa tale genijalec spet kandidiral za predsednika drzave…

 • soc

  Na trenutke si rečem, da je ta naša Evropa tako “demokratično”, po definiciji torej formalno večinsko, hkrati pa po vsebini izrazito manjšinsko degenerirana, da si zasluži, kar jo čaka tik za vogalom. Vedno več je teh trenutkov.

  Po drugi strani bi rad užil srečno starost. In isto želim otrokoma.

  Bizarno je to dogajanje okrog nas, in tragična naša nemoč.

 • Hun

  da ni bil bond 007

 • rubec

  Kaj drugega od Blaira tudi ni bilo za pričakovati. Noge ima krive kot dva Cimirotiča.

 • Make SLO great again

  to je noro. Kaj sploh k sebi jemljejo morilce, ali jih mislijo prevzgojiti? samo teraj iz države, nimaš kej.

 • baldeagle

  Velika napaka USA je bila, ko so nekaj teh islamskih fanatičnih zveri spustili iz Guantanama. Morali bi jih tam zadržati in jih še naprej zasliševati. Če ne gre drugače uporabiti tudi posebne metode zasliševanja, kot je npr. waterboarding. Preko njih bi CIA lahko razkrila speče teroristične celice, ki jih kar mrgoli tako po USA, kot tudi po EU, ki samo čakajo pravi trenutek, da silovito udarijo in povzročijo pokol med nedolžnim prebivalstvom našega civiliziranega sveta.

 • ney

  Spreobrnil se je v muslimansko vero in kam ga je pripeljala, kje je danes.?!
  Islam izkorišča svobodo in demokracijo za uničenje, svobode in demokracije…
  Ne razumem voditeljev svobode in demokracije, da tega ne uvidijo ali pač, namenoma delajo, za zmanjšanje populacije na svetu???

 • Rožle

  test

 • McBobo

  Jest bom pa pošten davke plačeval; nič več.

 • Marija

  Kako se nam te pošasti smejijo in uživajo v svojem nasilju. Saj to ne moreš verjeti,da lahko EU vlade to spregledajo. Ja denar sveta vladar,pohlep nikoli dovolj vsa groza človeštva.

 • Marija

  Samo sliko pogledaš pa veš koliko je pokvarjen in kako uživa,da ima za norce celi svet.

 • xtc

  Bombo na hrbet bi mu lahko dali kar v Guantanamu na dvorišču in pritisnili sprožilec_nebi bilo treba odškodnine;pa še škode nebi delal:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!