Turčija se bo bolj aktivno vključila v reševanje krize v Siriji

Foto: epa

Turški premier Binali Yildirim je dejal, da bo Turčija v prihodnjih šestih mesecih igrala bolj aktivno vlogo pri stopnjevanju prizadevanj za rešitev že pet let trajajoče sirske krize. Opozoril je še, da sirski režim Kurde vse bolj dojema kot grožnjo in vse bolj razume nevarnost, ki jo predstavlja domnevni poskus oblikovanja kurdske države.

“Prelivanje krvi se mora končati. Dojenčki, otroci in nedolžni ljudje ne bi smeli umreti. Turčija bo zato v prihodnjih mesecih pri poskusih zaustavitve nevarnosti bolj dejavna kot doslej,” je v Istanbulu povedal Yildirim.

Po njegovih besedah je spremembo v sirskem dojemanju Kurdov mogoče razbrati iz obstreljevanja kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, ki so ga sirske režimske sile izvedle ta teden.

Vsi se bojijo moči Kurdov
“Gre za novo situacijo. Jasno je, da je režim razumel, da struktura, ki jo Kurdi poskušajo oblikovati na severu Sirije, postaja grožnja tudi za Sirijo,” je poudaril Yildirim. Letalstvo sirskih vladnih sil je v četrtek bombardiralo kurdske položaje v razdeljenem mestu Hasakeh na severovzhodu Sirije. Gre za prvi tovrsten napad na območje v Siriji pod nadzorom Kurdov.

Yildirim je včeraj poudaril, da so ZDA strateški partner in ne sovražnik Turčije. Ankara od Washingtona namreč zahteva izročitev klerika Fethullaha Gülena, ki ga obtožujejo odgovornosti za poskus vojaškega udara v Turčiji minuli mesec. “V odnosih med dvema državama so lahko vzponi in padci, a moramo odstraniti elemente, ki škodujejo našim odnosom,” je dejal Yildirim. Ob tem je izrazil upanje, da se bo proces končal tako, da bo to ustrezalo obema državama, in da bodo dvomi turškega ljudstva glede ZDA izginili.

Gülen je jedro spora med ZDA in Turčijo
Yildirim je od ZDA danes tudi zahteval, naj Gülena do izročitve priprejo. Turške oblasti so Gülenovo izročitev uradno zahtevale že minulo soboto. Turčijo naj bi sicer v sredo obiskala ameriški podpredsednik Joe Biden in zunanji minister John Kerry.

Imama Fethullaha Gülena, ki v ZDA živi od leta 1999, je Ankara že večkrat obtožila, da vodi “paralelno državo”, saj da ima velik vpliv na turško pravosodje, policijo in medije. Gülen vse obtožbe, tudi glede vpletenosti v puč, ostro zanika.

M. P., STA

 • Franc Šink

  Kdo bi vse to razumel.

  • tarantela

   Kurdi se borijo za svojo državo, ki je sedaj nimajo, razdeljeni so na več držav. Tega se boji Sirija, Najbolj pa Erdogan.

 • Unikatna

  Pravi kaos so naredili na BV!! Sedaj pa še ta rine not!! Prvo doma naj pošlihtajo!

  • xtc

   Zadeva ni tako nerazumljiva;če dojameš za kaj gre:

   • Unikatna

    Sem prebrala vaš komentar…ja, če bo še dolgo izsiljeval ZDA, jih bo dobil po prstih…

    • xtc

     ZDA nujnorabi zavezništvo s Kurdi(plan B) Erdogan je vse bolj nepredvidljiv in psihopatski;gre namreč za jedrsko orožje v bazi Incirlik;katerega bi se lahko skušal Erdogan dokopati in s tem izsiljevati vse vprek:

 • xtc

  Dogaja se točno tisto kar sem napovedal in Turek govori točno to kar sem napovedal_tURKI so dojeli ;da so Kurdi plan Bza ZDA in zavezniki in ;da je jasno ;da brez PODPORE ZDA ni več;ker so se očitno ZDA odločile za plan B vzpostavitve Kurdske državemki bizmanjšala tako Turčijokot Sirijo in Irak;tervzpostavila močno in veliko državo;ter stabilizirala regijo kar ne ustreza ne Assadu;ne Putinu ;ne Erdoganu avtorjen s*** v Siriji:
  Zato ni čudno ;da se bo vsulo po Kurdih iz vseh strani:
  Erdogan izsiljuje ZDA a se mu bo zadeva knalu utepla;sedaj se utegne Sirska vojna še okrepiti saj je jasno :da je cilj Erdogana;aSSADA KOT pUTINA UNIČITI kURDE IN am;eriško podporo njim;da je temu tako je dokaz poizkusa bombandiranja kurdsko ameriških položsajev:
  Skratka vojna se zapleta;podton turškega izsiljevanja pomeni naj se ZDA odrečejo podpori Kurdom:Erdogan zažiga VELIKO VOJNO:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!