Turčija se bo bolj aktivno vključila v reševanje krize v Siriji

Foto: epa

Turški premier Binali Yildirim je dejal, da bo Turčija v prihodnjih šestih mesecih igrala bolj aktivno vlogo pri stopnjevanju prizadevanj za rešitev že pet let trajajoče sirske krize. Opozoril je še, da sirski režim Kurde vse bolj dojema kot grožnjo in vse bolj razume nevarnost, ki jo predstavlja domnevni poskus oblikovanja kurdske države.

“Prelivanje krvi se mora končati. Dojenčki, otroci in nedolžni ljudje ne bi smeli umreti. Turčija bo zato v prihodnjih mesecih pri poskusih zaustavitve nevarnosti bolj dejavna kot doslej,” je v Istanbulu povedal Yildirim.

Po njegovih besedah je spremembo v sirskem dojemanju Kurdov mogoče razbrati iz obstreljevanja kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, ki so ga sirske režimske sile izvedle ta teden.

Vsi se bojijo moči Kurdov
“Gre za novo situacijo. Jasno je, da je režim razumel, da struktura, ki jo Kurdi poskušajo oblikovati na severu Sirije, postaja grožnja tudi za Sirijo,” je poudaril Yildirim. Letalstvo sirskih vladnih sil je v četrtek bombardiralo kurdske položaje v razdeljenem mestu Hasakeh na severovzhodu Sirije. Gre za prvi tovrsten napad na območje v Siriji pod nadzorom Kurdov.

Yildirim je včeraj poudaril, da so ZDA strateški partner in ne sovražnik Turčije. Ankara od Washingtona namreč zahteva izročitev klerika Fethullaha Gülena, ki ga obtožujejo odgovornosti za poskus vojaškega udara v Turčiji minuli mesec. “V odnosih med dvema državama so lahko vzponi in padci, a moramo odstraniti elemente, ki škodujejo našim odnosom,” je dejal Yildirim. Ob tem je izrazil upanje, da se bo proces končal tako, da bo to ustrezalo obema državama, in da bodo dvomi turškega ljudstva glede ZDA izginili.

Gülen je jedro spora med ZDA in Turčijo
Yildirim je od ZDA danes tudi zahteval, naj Gülena do izročitve priprejo. Turške oblasti so Gülenovo izročitev uradno zahtevale že minulo soboto. Turčijo naj bi sicer v sredo obiskala ameriški podpredsednik Joe Biden in zunanji minister John Kerry.

Imama Fethullaha Gülena, ki v ZDA živi od leta 1999, je Ankara že večkrat obtožila, da vodi “paralelno državo”, saj da ima velik vpliv na turško pravosodje, policijo in medije. Gülen vse obtožbe, tudi glede vpletenosti v puč, ostro zanika.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!