V Slovenijo prihaja makedonski voditelj, ki v domovini prek državnega tožilstva grobo krši človekove pravice

Zoran Zaev (Foto: epa).

Makedonija nikakor ne najde izhoda iz velike politične krize, ki je državo zajela po volitvah leta 2014 in se nato samo še stopnjevala. Od afer do protestov, zdaj pa iz Makedonije sporočajo, da se je na vse, ki niso privrženci levičarske vladajoče stranke SDSM, spravilo še specializirano državno tožilstvo (SPO), ki naj bi kar po tekočem traku kršilo človekove pravice vsem, ki so se znašli na strani kritične opozicije.

Pred dnevi so s političnega vrha v Makedoniji sporočili, da na obisk v Slovenijo prihaja makedonski premier Zoran Zaev, ki bo pod pretvezo, da želi Makedoniji povrniti status pravne, kredibilne in demokratične države, obiskal prijatelje premierja Mira Cerarja, jutri pa se bo srečal z Milanom Brglezom in Borutom Pahorjem.

Spomnimo. Socialdemokratska stranka SDSM Zorana Zaeva je po tem, ko VMRO DPMNE kljub tesni zmagi ni uspelo oblikovati vladne večine z albanskimi strankami, prevzela oblast in obrnila krmilo države v povsem drugo smer, zato je država že dlje časa v politični krizi, grozila je tudi državljanska vojna. Zaevu številni očitajo, da je paktiral z Albanci in izdal svoj makedonski narod.

Levica nastavila politično orožje
Stanje v Makedoniji je namreč še vedno zelo skrb vzbujajoče, na kar so v pismu opozorili v VMRO-DPMNE. Članom in podpornikom te stranke so namreč kršene človekove pravico, krši pa jih kar samo specializirano državno tožilstvo. Zaev se je očitno odločil, da s svojimi političnimi nasprotniki obračuna tako ali drugače. Specializirano državno tožilstvo je bilo ustanovljeno leta 2015, in sicer z namenom, da se razčistijo podrobnosti v povezavi s prisluškovalno afero, v kateri naj bi takratna oblast pod vodstvom Nikole Gruevskega iz konzervativne VMRO DPMNE prisluškovala več kot 20 tisoč državljanom. Tega jih je obtoževala takrat leva opozicija po vodstvom Zaeva.

A zdaj se je izkazalo, da je specializirano državno tožilstvo namesto pravno postalo politično orožje za kritike trenutne leve oblasti. Kot navajajo v stranki Gruevskega se zaposleni na tožilstvu vedejo kot da so nad zakonom, hkrati pa sistematično kršijo človekove pravice številnim državljanom in delujejo proti članom in podpornikom stranke VMRO DPMNE.

Kako je specializirano državno tožilstvo v zadnjih 18 mesecih kršilo človekove pravice v petih točkah

1. Na svojih novinarskih konferencah je SPO kršilo osnovno pravilo o domnevi nedolžnosti s tem, da so objavljali imena obtoženih in druge osebne podatke.

2. Od samega začetka je bila kršena tudi pravica obtoženih do učinkovite obrambe s tem, da obrambi niso omogočili dostopa do dokumentacije primera. Obramba tako ni imela možnosti preučitve dokumentov in ostalih dokazov. Pri tem je šlo torej za pomembno kršenje kazenskega postopka.

3. V več kot 90 odstotkih primerov niti obtoženi niti njihovi pravni zastopniki niso bili obveščeni o preiskovalnih postopkih oz. dejavnostih, čeprav bi to v skladu z zakonom morali storiti.

4. Obvestilo o zaključku postopkov v preiskavi je bilo dostavljeno ne da bi bilo omogočeno podati izjavo, kar je spet v nasprotju s členom, ki to zapoveduje. Tudi tukaj je šlo za grobo kršitev kazenskega postopka.

5. Obvestila in pozivi o primeru so bili poslani v poznih večernih urah, ponavadi okoli polnoči, s čimer je bila grobo kršena pravica nedotakljivost zasebnosti domov v številnih primerih. Vse to dokazuje, da je specializirano državno tožilstvo ravnalo nehumano in poniževalno.

Nekdanji makedonski premier in predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski (foto: STA)

Udarci samo za kritike v opoziciji
Kot še navajajo v pismu, v stranki nekdanjega premierja Gruevskega, so bile vse te večje kršitve in zlorabe s strani SPO storjene zgolj proti članom ali podpornikom samo ene politične opcije, to je konzervativne stranke VMRO DPMNE. Čeprav so bili preventivni ukrepi in pripori predlagani za več kot 60 ljudi, so bili na koncu izvedeni samo proti ljudem, ki podpirajo VMRO DPMNE. Ukrepov proti ostalim SPO ni sprejelo.

Gre za izredno skrb vzbujajoče stanje, ki se v Makedoniji vse bolj krepi. SPO namreč postaja orožje vladajoče levice, ki očitno želi zatreti vsakršno dejanje kritične opozicije v Makedoniji.

B. O.

 • althar

  Soroševa lutka. Naše Sorošove lutke iz lutkovnih Soroševih “akademij” in “inštitutov” cepetajo z nožicami od navdušenja.

 • upornik22

  pahor bo ga nagradil za slovenca leta…………sej on podpira kriminalce.pa to

 • Olga_10

  Fajonka in Vajgl sta odigrala zelo umazano vlogo v Makedoniji in pomagala ustoličiti levičarskega skorumpiranca, ki s pomočjo Albancev po Sorosovemu načrtu destabilizira regijo, da bi lahko uvažali tujerodne divjake! Vsi sodijo za rešetke!
  Sramota je, da se Slovenska vlada paktira s kršitelji človekovih pravic in rušitelji demokracije!

  • ogledalo

   In obiskuje koruptivneže!

 • ogledalo

  ivan bi že lahko nehal jamrati. Meni se zdi huje, da se koruptivneži sestajajo? Npr.v Azerbejdžanu .

 • delaware

  “V Slovenijo prihaja makedonski voditelj, ki v domovini prek državnega tožilstva grobo krši človekove pravice”…pol se bo tuki počutu kor doma…

 • rrrrr

  Komuno izdajalca makedonskega naroda šiptarja Zaeva podpirajo Merklova, z največ uvoženih šeriatarjev, Soros, z največ sumljivega kapitala in Pahor, z največ bebavih volicev. Pa vendarle zaostajajo za njim:
  Zaev ima kar tri države: albansko šiptarijo, kosovsko šiptarijo in makedonsko šiptarijo. Slovenska je šele v ustanavljanju….

 • Stric iz ozadja

  Zakaj je to neposteno? VMRO-DPMNE so zmagali (!), dobili mandat (!), a niso uspeli sestaviti vlade (!). Vecja ovira za Makedonijo je spor glede imena z Grcijo, saj je zaradi tega ne more ne v EU ne v NATO. (Pogajanja z EU bi se lahko zacela ze vsaj 2010 (2009 je Evropska komisija predlagala zacetek pogajanj) pa se se do danes niso). Podobno velja za NATO.

 • Krtača 20

  Glede na tvite velikega, očitno se mu je čist spalčkal. Včerajšnje volitve so ga zgleda čist podrle, vzele vse sanje tudi po stolčku v parlamentu. Sam še bel jopič pa v Begne ga pelte….

 • Andrej

  “…po tem, ko VMRO DPMNE kljub tesni zmagi ni uspelo oblikovati vladne večine z albanskimi strankami, prevzela oblast in obrnila krmilo države v povsem drugo smer, zato je država že dlje časa v politični krizi…”

  Spomnimo: ko Jankoviću (ki ga sicer ne maram) po volitvah 2011 “kljub tesni zmagi ni uspelo oblikovati vladne večine”, je SDS “prevzela oblast in obrnila krmilo države v povsem drugo smer.” Kot dva tiča, ki “jima ni uspelo zmagati na pošten način”, sta Janša in Virant “s pomočjo ozadij” (če se prav spomnim, je bil to Erjavec, ki jima je je obljubil, da jima plača kavico in še tortico zraven, če se le pogovorita), sestavila vlado.

  Nekateri se spomnimo.

  • rrrrr

   Spomin brez razuma je kot Šarec brez Kučana.

   • Andrej

    In kot Nova24 brez Orbana. “Mađari rade za nas.”

    • rrrrr

     Nem tudom, Mentolkreten!

  • Aron

   Uf, hvala za ta opomin! JJ ima kratek spomin.

   • Steiermark

    ti in tvoji rdeči in isisovsi privrženci, pa ga sploh nimate, niti toliko kot zlata ribi ca …… ste popolni idioti…

    • Aron

     Ne be me nemškutar zmerjal z ISISovcem, jasno? :)

     • Steiermark

      Aronće, tukaj ne gre za “zmerjanje” nemškutarja ampak za pravilno imenovanje privržencev, tako gensko, kot mentalno, k turškim hlapcem, kozjej…….z isisovci, ki si pa pravgotovo nebodo šteli v čast imeti enega kozjej…. turškega hlapca med svojimi kozjej…… Kar se pa nemškutarstva tiče, pa ti nemorem niti zameriti, ker tvoj mentalni domet ni dalj ko od nosa do ust, ker kot ćefur ne poznaš zgodovine in pripadnosti avtohtonih v Sloveniji, kamor ti ne spadaš. Pa še to, isisovsi bebec, ti lahko na tako ukazovalen način govoriš s svojimi pripadniki rasnih koz, s katerimi edino lahko “vodiš” razgovor, kot kozjej…..

     • Aron

      Še enkrat, nemškutar nima nobene moralne pravice mene ali kogarkoli drugega zmerjati s čemerkoli. Hlapec en :)

     • Steiermark

      Hlapac jedan si ti in to turški, kozjej…….. Ti si samo neko teslo, ki se je uspelo zriniti oz. priplaziti z balkana, med civilizirane ljudi v Sloveniji, ki pa za razliko od tebe nismo pritepenci ampak avtohtoni: tako germani .- med katere spadam sama, kot ostali Slovenci .- Veneti iz predrimskih časov! Torej, zapri svoje smrdalo, iz katerega leti samo gnoj in krastače”!

     • Steiermark

      No, potem pa ti kot nasilni in izkoriščevalski balkkanc v Sloveniji, povej to nemškutarjem! Če si pa slučajno mislil meni kaj sporočiti, ti pa naj, kot tujcu v Sloveniji, pojasnim, razliko med besedo nemškutar in pripadnik nemškega naroda (avtohtoni Štajerci) – nemškutar je nekdo, ki bi se rad proglašal za Nemca, pripadnik nemškega naroda pa ima nemške gene in kulturo – to kar vi balkanci nimate!

     • Aron

      Saj to, rad bi bil nekaj kar nisi. Te ni nic sram?

  • MižekFiga

   Koalicijska Erjavec in Virant sta namerno zminirala SDS-ovo vlado in to na lažni osnovi KPK-jevega Klemenčiča.
   Čestitam vsem “levim spominom” za sprenevedanje in laganje. FUJ!

 • xtc

  Kako že gre ono?
  Levaki in izprijenci vseh dežel združite se.

 • samotoje

  Ne vem, zakaj bi se zgražali in vihali nos nad Zaevim. Tudi Kučan je hodil na državniške obiske, pa se ne spomnim, da bi se kdo v tujini resno spraševal, kaj počne predsednik ZKS na čelu “demokratične” države. Da o Turku ne govorimo. In o Pahorju. Pa Janković, ki je hotel biti premier, itd. Naj kar pride tale Zaev. Tu se bo dobro počutil.

  • cosmosjasnovidec

   Ja saj bo med svojimi.

  • MižekFiga

   Naštej ddr. Kučanove državniške obiske! Pa ti ni treba, ker ga je samo enkrat pravi socialist avstrijec Fischer povabil na štrudl na Dunaj in to je vse. Nihče se noče uradno družiti s političnim kriminalcem ddr. Kučanom, še danes ne!

   • samotoje

    Ne ukvarjam se sicer s statističnimi podatki, še manj pa s Kučanom, vem pa, da diplomacija nima prav dosti skupnega z moralo.

 • Caetano

  Levicar povezan z muslimani…

  • Steiermark

   vsi levai so braća z musliji, bolj so krvoločni eni, bolj se drugi z njimi bratijo! Krvoločna in protičloveško usmerjena drhal!

 • Janko Gedlička

  Pri nas kršitve resda bolj zavijajo v celofan in ozaljšajo z “mašnco”, učinek pa je zato še težji, saj je pred večino skrit. Kar poglejte kako imajo v miru spravljenega nedolžnega dr. Noviča v praktično dosmrtnem zaporu.

 • Steiermark

  Pravilno, da “prihaja” na obisk v Slovenijo tale sorševo ščene, da se zliže z soroševimi ščeneti pri nas – v bratski slogi je moč ter da se “bratsko izljube”!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!