V Turčiji dve leti po spodletelem državnem udaru konec izrednih razmer, a sprememba zakonodaje, ki bo še hujša kot to, že v teku

Foto: epa

V Turčiji se bodo v noči na četrtek končale izredne razmere, ki so jih oblasti uvedle po spodletelem poskusu državnega udara pred dvema letoma. Opozicija se boji, da bodo izredne razmere nadomestili še bolj represivni ukrepi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izredne razmere razglasil 20. julija 2016, pet dni po tistem, ko so vojaška letala bombardirala Ankaro, v Istanbulu pa so izbruhnili krvavi spopadi. V nasilju je bilo ubitih 249 ljudi.

Izredne razmere, ki običajno trajajo tri mesece, so bile sedemkrat podaljšane. Po spodletelem puču so oblasti priprle okoli 80.000 ljudi, še dvakrat toliko pa jih je ostalo brez službe v javnih institucijah. Tarča najobsežnejše čistke v sodobni turški zgodovini niso bili samo domnevni privrženci v ZDA živečega pridigarja Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za puč, temveč tudi kurdski aktivisti in levičarji. Bivši vodji opozicijske prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Figen Yuksekdag in Selahattin Demirtas po aretaciji novembra 2016 zaradi povezav s kurdskimi uporniki še vedno ždita v zaporu.

Erdogan je med kampanjo pred predsedniškimi volitvami, na katerih je nato zmagal, obljubil, da bo izrednih razmer konec. In dejansko se bodo končale v noči na četrtek, uro po polnoči po krajevnem času (ob polnoči po srednjeevropskem času), ker jih vlada ne bo podaljšala.

Toda opozicija ni zadovoljna, ker vlada že načrtuje sprejetje nove zakonodaje, ki bo vključevala nekatere najstrožje določbe izrednih razmer. O predlogu, ki so ga provladni mediji poimenovali protiteroristična zakonodaja, bo v četrtek razpravljal pristojni odbor, v ponedeljek pa poslanci na plenarni seji.

V največji opozicijski Republikanski ljudski stranki (CHP) menijo, da bodo novi ukrepi primerljivi z izrednimi razmerami. “S tem predlogom, z ukrepi v tem besedilu, izredne razmere ne bodo podaljšane za tri mesece, temveč za tri leta,” je dejal vodja poslanske skupine CHP Özgür Özel.

Predlog predvideva, da bodo imele oblasti še tri leta pravico, da odpustijo javne uslužbence, ki so povezani s “terorističnimi” skupinami. Po sončnem zahodu bodo prepovedani protesti in zborovanja na javnih krajih, oblasti jih bodo sicer lahko odobrile do polnoči, če ne bodo kršili javnega reda. Osumljenec bo lahko brez obtožnice pridržan do 48 ur oz. do štiri dni v primeru več kaznivih dejanj.

Oblasti so sicer do zadnjega trenutka izvrševale posebne pristojnosti, ki jih imajo v izrednih razmerah. 8. julija je bil objavljen odlok, v skladu s katerim je bilo odpuščenih 18.632 ljudi, med njimi 8.998 policistov, zaradi domnevnih povezav s terorističnimi organizacijami.

Turčija ima od minulega tedna predsedniški sistem, v skladu s katerim ima Erdogan bistveno večje pristojnosti kot prej.

D. Č.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Erdognan = Putin. Oba sta približno enaka patrona.

 • pajot

  erdoganu manjka samo še turban. Nizamov in janičarjev ima zadosti. Dobrodošli v srednjem veku.

 • xtc

  Če ga Turki pravi čas ne počijo,bodo končali nekje v 13 stol.

 • Franc Šink

  Saj ne odobravam Erdoganove politike, vem pa da ima jajca.Tudi to nekaj velja.

  • Matt von Glanz

   feminilna EU ne bo mogla reči NE.

 • Caetano

  Tako je če dobiš Muslimansko bratovščino za vrat.

 • Caetano

  Vidni predstavnik Muslimanske bratovščine šejk Quaradawi napoveduje, da mora biti center naslednjega kalifata v Istambulu. Ob tem izreka vso podporo turškemu eksponentu Muslimanske bratovščine Erdoganu.

  https://www.youtube.com/watch?v=bp7v2svathQ

  • Matt von Glanz

   HEMMELE ME H-HELE HUM BIAMMAŠALLUH BRUH

 • Hun

  pri nas bi tud nekateri menal volilni sistem…vse za ablast

 • Antonius

  Izredne razmere v Turčiji bo zares odpravil šele na Erdogana naslovljen, vsaj kaliber 7,65.

 • Olga2345

  Nekaj takega bomo naredili v Sloveniji, samo da pride Janša na oblast!

  • garfi

   FAKE Olga2345
   PRAVI leWiČĆar

 • garfi

  spodaj
  FAKE Olga2345
  PRAVI leWiČĆar

 • garfi

  erdogan je izvedel državni udar in merkelca ga še financira
  ODPIRANJE OČI O €U
  Quantum of Soros [Episode 1] George Soros Coup – Documentary [2018]
  https://www.youtube.com/watch?v=Pw_Q4Vn0MHk

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!