V Varšavi se bodo sestali voditelji držav članic zveze Nato

Foto: EPA

V Varšavi poteka dvodnevni vrh voditeljev držav članic zveze Nato. Na srečanju, ki bo potekalo v senci zaostrenih odnosov z Rusijo, bodo potrdili odločitev o okrepitvi vojaške navzočnosti na vzhodnih mejah zavezništva.

Osrednja pozornost bo namenjena akcijskemu načrtu pripravljenosti s katerim želijo voditelji 28 držav članic, med katerimi je tudi Slovenija, odvrniti vse bolj agresivno Rusijo, ki je povzročila nemir s posredovanjem na vzhodu Ukrajine in z okupacijo polotoka Krim.

Pogovor bo, poleg Rusije, tekel tudi o brexitu
Kljub temu, da bodo odnosi z Rusijo bodo zagotovo glavna tema pogovorov, pa se voditelji ne bodo mogli izogniti debati o brexitu. Predstavniki Nata sicer vztrajajo, da izstop Velike Britanije iz Evropske Unije za zavezništvo ne pomeni nobene spremembe, prinaša pa negotovost.

Voditelji želijo v Moskvo poslati jasno sporočilo
Da zavezništvo ne spi več, je glavno sporočilo, ki ga želi vrh v Varšavi poslati Vladimirju Putinu. Kot odgovor na ukrajinsko krizo je Nato za trikrat povečal število vojakov v silah za hitro posredovanje. To število je naraslo na 40.000 pripadnikov, 5000 vojakov pa sestavlja bojno konico Nata, ki se je sposobna odzvati v dveh dneh.

Poljska in baltske države zahtevajo še več
Pribaltske države in Poljska, ki kot članice Nata mejijo na Rusijo, so zahtevale še strožje ukrepe, ki bi Rusijo odvrnili od morebitne vojaške agresije. Voditelji bodo na vrhu potrdili napotitev štirih bataljonov s skupno okoli 4000 vojaki na Poljsko, v Litvo, Latvijo in Estonijo.

Kdo ne spoštuje zavez?
Voditelji držav članic zveze Nato bodo v Varšavi pregledali tudi izpolnjevanje zavez danih na prejšnem vrhu zavezništva v Walesu leta 2014. Tam so se dogovorili za povečanje obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP. Miro Cerar bo voditeljem Nata težko pojasnil, da kljub gospodarski rasti slovenski obrambni proračun ne dosega niti enega odstotka BDP.

A. R., STA

 • garfi

  Upam, da bo putn upošteval sporočilo.
  Ko si bo nabral denar bo zopet udaril.

  • dr Janez Sveti

   Kam je udaril?
   Dr Janez Sveti strateg

 • drzavljanslo

  Cerar bo prišel v spremstvu ruskih in srbskih gospodarjev, ki mu bodo prišepetavali kaj si lahko misli in pove; če ne bo poslušal mu bodo organizirali drugi štrajk v luki KP:)

  • dr Janez Sveti

   Slovenija ni tako pomembna, kako si domišljate. Sploh ni pomembno, kaj naši predstavniki želijo.
   Dr Janez Sveti genij

 • Ryuk

  Cmerar etični bo tam moral pojasnevati še veliko več. Ko na primer obisk Putina na Vršiču.

  • dr Janez Sveti

   Putin je dobrodošel v Slovenijo. Želim še boljše sodelovanje z Rsuijo,ki je veliko in pomembno tržišče. Tudi za majhne kmetiče, Ryuk,.
   Dr Janez Sveti posel je posel

 • Slovenski Bojevnik

  Stavim da je Rusija zares prestrašena, ko vidi transgender bataljone Ameriške vojske, haha

  • Ruggedplant

   Bi rekel, da je bolj prestrašena, ko vidi letnico izdelave na svoji predpotopni vojaški opremi in orožju.

   • ĐSADERERĐŠĐŽAASBDDDVNBN

    A z Američani je pa kaj drugače ?? LOL LOL LOL

    The US Marine Corps has complained that 70 percent of their strike jets
    are not airworthy due to aircraft age and lack of funding to renovate
    them.

    • Ruggedplant

     Je pa kar precejšnja razlika med napadalnimi letali in osnovno opremo kot so čevlji, hlače, čelada, pištole in puške, se ti ne zdi? Poleg tega je pojem dotrajanosti opreme zelo relativen – za Američane je npr. lahko 20 let staro letalo že dotrajano, za Ruse pa je vse do 30 let še smatrano kot “novo”.

     • ĐSADERERĐŠĐŽAASBDDDVNBN

      Rusija ima veliko novih letal Sukhoi in za leto 2018 izdelujejo že nove Sukhoi PAK FA medtem ko je Ameriški F-35 pravi pravi polom.
      Rusija ima veliko novih podmornic in ladij in še v izdelavi tako, da daleč od zastarelega. Ravno tako so začeli z proizvodnjo novih tankov da ne govorimo o jedrskem orožju, ki imajo najbolj sodobnega topol m in letos bodo testirali Satan 2, ki bo po Satan 1 najmočnejše jedrsko orožje tako, da nisi kaj preveč na tekočem.

     • Ruggedplant

      Priporočam ti, da prebereš še propagando z druge strani, če že primerjaš. S tem, da glede na izkušnje znamo približno tudi oceniti kredibilnostni faktor Zahodne ali Vzhodne propagande.

      Podatki o trenutnem stanju kažejo na ameriško prevlado na takorekoč vseh vojaških področjih v povprečju s faktorjem 3x, pa kljub temu letno vlagajo v obrambo več kot 10x (deset krat!) več od Rusov. Bo zadosti?

     • ĐSADERERĐŠĐŽAASBDDDVNBN

      3x hahahaha si pa za hece

      Countries Ranked by Military Strength (2016)
      http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

      O seveda imajo največji proračun američani če pa mečejo denar skozi okno v prazen nič

      This Map Explains Why The F-35 Has Turned Into A Trillion-Dollar Fiasco

      http://www.businessinsider.com/this-map-show-the-f-35-fiasco-2015-1

      Bad Deal: Obama’s Pentagon Has Spent $500 Million Training Just FIVE Fighters To Combat ISIS In A Time Of Tight Budgets For American Forces

      http://www.nationalsecurity.news/2015-09-17-bad-deal-obamas-pentagon-has-spent-500-million-training-just-five-fighters-to-combat-isis-in-a-time-of-tight-budgets-for-american-forces.html

      Res odlično porabljen denar in tega je še veliko več ;)

     • Ruggedplant

      za primerjavo sem uporabil prav stran, ki jo citiraš. kar poglej si ključne postavke v oborožitvi in boš moral priznati, da sem morda celo zaokroževal navzdol.

      Glede nadaljevanja pa je odgovor enak prejšnjemu; če želiš izpasti vsaj približno objektiven, poročaj o škandalih z obeh strani. Če boš na Ruski sploh kakšno našel, glede na to, da so vse glavne medijske hiše pod strogim Putinovim nadzorom in kdor bi si drznil prestopiti mejo cenzure izgubi še kaj več kot le službo.

     • ĐSADERERĐŠĐŽAASBDDDVNBN

      Če si uporabil ravno ta stran potem

      Potem v pehoti so američani v rahli prednosti če štejemo še rezervno so v prednosti Rusi

      Če gledamo tanke in druga vozila so v prednosti Rusi

      Če gledamo zračne sile so v prednosti američani s tem, da od tega je ogromno transportnih in propelerskih letal ampak vseeno imajo ogromno helikopterjev ki pa so tudi v slabem stanju http://www.defensenews.com/story/defense/land/army-aviation/2015/03/30/helicopter/70685988/

      kar se tiče ladij so v prednosti američani

      Saj so američani najmočnejši ampak daleč od tega, da bi bili trikrat kot ti trdiš so močnejši ampak samo minimalno na konču pa itak največ šteje tole http://www.therichest.com/rich-list/most-shocking/10-of-the-deadliest-nuclear-missiles/

     • cosmosjasnovidec

      Tudi če že razpada ne samo,da je staro 30 let ali še več.Zato so pa turki z lahkoto tudi sestrelili tista dva rusa.

 • dr Janez Sveti

  Ker sem genij, vam povem , kaj se dogaja. Američani potrebujejo nove trge za svoje orožje in opremo. Hkrati želijo oslabiti Rusijo z nizko ceno nafte in embargom, ter hkratnim izzivanjem na mejah. Tako se Rusija oborožuje in dragocena sredstva vlaga v vojno industrijo, namesto v razvoj in rast gospodarstva. Rusijo Američani z Židi, ekonomsko slabijo. Uspelo jim je tudi razbit EU , tako, da ni euro grožnja njihovemu ničvrednemu dolarju.Le kdo je financiral kampanjo za Brexit :)
  Če želite še kakšno razlago mi napišite prošnjo in jo kolekujte z 15 dinarji.
  Dr Janez SVeti razlagalec sanj

  • drzavljanslo

   Ali si v penzionu ali pa na plačilni listi javnega sektorja, da imaš čas napisati toliko traparij.

   • dr Janez Sveti

    Sem bogataš, ki želi pomagat vam, ki niste tako veliki geniji, kot sem jaz.
    Lahko mi se vsaj zahvališ.
    Dr Janez Sveti genij

    • cosmosjasnovidec

     Hahahahaha.Genij iz kikirikiki leve kokodakarske 24.kur strani??

     • dr Janez Sveti

      Poišči si drugega sovražnika.Jaz nisem.
      Dr Janez Sveti genij

  • Caetano

   Ceno nafte določa v glavnem S. Arabija in nekaj z njo povezanih držav. Ker imajo velike zaloge denarja, lahko ceno nenormalno zmanjšajo in tako tolčejo po konkurenci, tudi ruski seveda. Njim nizka cena ne škodi, drugim pa. Ampak kaj je druga plat tega kovanca, zavezništva z njimi, ki prinaša koristi proti Rusiji… islamizacija.

   • dr Janez Sveti

    “Ceno nafte določa v glavnem S. Arabija in nekaj z njo povezanih držav. ” USA LUTKE.
    S.Arabija obstaja, ker je pod USA kontrolo.
    DR Janez Sveti genij

    • Caetano

     Seveda je vse to stvar dogovora in politike daj dam. No, ampak tudi Rusija po drugi strani podpira iranske islamiste. In tudi ti so natepli v Evropo lepo število svojih operativcev, Hezbolahovcev ipd.

     • dr Janez Sveti

      Dajte razumet, da na tem planetu ni poštenih-nepoštenih. Vse je samo stvar interesa. Nam so bolj interesantni Američani, zato večina navija za njih. Islamisti so eni reveži, ki jih bodo pobili, spreobrnili, podkupili, ko jim ne bodo več koristili. Tako to gre.
      Vedno so naivci plačniki teh interesnih bojev. Naivci so RAJA!
      Uživajte svoje življenje in si ne domišljajte, da boste spremenili svet, razen, če ne boste to počeli 24/7 vse dni v svojem življenju.
      DR Janez SVeti vesoljc

     • Caetano

      Ne podcenjuj sovražnika je stara modrost.

     • dr Janez Sveti

      Sovražnika? Kje ? Sovražnik obstaja samo v nas.
      DR Janez Sveti vesoljc

  • tarantela

   Imam še dinarje, na kateri naslov pošljem vprašanja?

   • dr Janez Sveti

    Boš jih prinesla, ko te neha v kolenu trgat.
    Dr Janez Sveti učenjak

  • cosmosjasnovidec

   Tole meni izgleda zelo daleč od genijskega pisanja,ker je namreč celoten napisan komentar netočnih zaključkov.

   • dr Janez Sveti

    Komentar je pravilen in stvaren,saj ga je napisal genij. Če trdiš da ne, napiši protiargumente, ki bodo dovolj tehtni za razmislek.
    Dr Janez Sveti genij

 • domovina mili dom

  Bo Cmerar pojasnil, da je denar zapravil za razne štruklje. Ko jeb* varnost Slovenije, pomembno je zadovoljiti na kakršen koli način zagovornike leve eskadrilje.
  V Varšavi pa sprejmite resolucijo, da je gostovanje Putin-Putout, žaljivo in nesprejemljivo za EU standarde.
  Cmerjarja pa prisilite, da bo podpisal resolucijo o zločinih komunizma.

 • pravapot

  Kar se bodo zmenili na NATO srečanju, bodo Rusi zvedeli iz prve roke in to od Cerarja.

 • xtc

  Rusi so enaka grožnja EU kot ISIS LE NA DRUG NAČIN SEVEDA RABIJO SUŽNJE;KER SO SAMI LENUHI:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!