Zdravje Deutsche Bank se je čez noč ponovno drastično poslabšalo

foto: epa

Vlagatelje Deutsche Bank spet daje preganjavica. Delnice so od prejšnjega petka doživele padec za 5 odstotkov, potem ko je 10 večjih investicijskih skladov močno zmanjšalo svoja poslovanja z največjo nemško banko. Samo danes zjutraj so zaznali novo 8-odstotno izgubo, kar je banko potisnilo še nižje.

Povod za rizične odločitve investicijskih skladov je bil po prvem poročanju Bloomberga strah glede finančnega stanja banke. Vlagatelje ob oslabelem staležu banke skrbi tudi to, ali si bo lahko privoščila globo Združenih držav v zadevi hipotekarnih vrednostnih papirjev izpred desetletja.

Izkušene vlagatelje stabilnost vseeno skrbi
Deutsche Bank (DB) je v izjavi povedala, da ni razloga za skrbi, saj je finančni položaj stabilen. “Naše komercialne stranke so med najbolj izkušenimi vlagatelji na svetu. Prepričani smo, da je velika večina izmed njih seznanjena z razumevanjem našega stabilnega položaja,” je med drugim zapisal tiskovni predstavnik. Fabrizio Campelli, vodja enote za upravljanje premoženja Deutsche Bank, je za Bloomberg povedal, da banka ni zaznala “nobenega opaznega odliva sredstev strank”.

V nadaljevanju je povedal tudi: “Seveda se nekatere izmed naših strank sprašujejo po zanesljivosti finančnega položaja banke v tem trenutku, vendar smo brez slabe vesti odgovorili, da od zunaj morda zgleda bolj resno, kot dejansko je.” Posledično pa so se letos delnice banke zmanjšale za kar 55 odstotkov v primerjavi s celotnim zadnjim desetletjem.

Deutsche Bank igranje z vrednostnimi papirji stane kar 14 milijard dolarjev
To je zadnji udarec, ki je doletel Deutsche Bank, ki v svojih poslovnih knjigah knjiži 2 bilijona dolarjev. Samo obtožbe, ki jih je naložilo U. S. Department of Justice zaradi manipulacije globalnih obrestnih mer in zarote z drugimi bankami v zvezi z deviznimi tečaji, so banko stale že milijarde. Njen dobiček je padel zaradi rekordno nizke obrestne mere in stroškov novih predpisov. Kot smo že poročali, je Deutsche Bank zaradi prodaje hipotekarnih vrednostnih papirjev Združenim državam dolžna 14 milijard dolarjev. Banka se je na obtožbe odzvala, da nima namena poravnati niti približnega zneska omenjene vsote.

Je banka pred finančnim propadom?
Vlagatelji se zdaj sprašujejo, ali bo banka potrebovala krizni načrt zaradi neodgovornega ravnanja znotraj nje. Nemški mediji so v začetku tega tedna poročali, da je o rešitvah za Deutsche Bank razmišljala tudi kanclerka Angela Merkel, kar pa je vlada kasneje zanikala. Tudi banka je zanikala vse povezave s kanclerko. S težavami se namreč želijo spoprijeti sami in ne več s pomočjo honorarnih denarnih vložkov.

K. Ž.