Padale so težke besede: Seja odbora za zunanjo politiko se je sprevrgla v zmerjanje sosednje Madžarske in poglabljanje slabih odnosov s sosedami!

Datum:

V zmerjanje sosednje Madžarske (pa tudi drugih sosed) se je precej predvidljivo sprevrgla skupna nujna seja odbora zunanjo politiko, ki jo je vodil Matjaž Nemec (SD), in odbora za kulturo, ki jo je vodila Violeta Tomić (Levica), na kateri so vladajoči poslanci branili svobodo političnega tednika Mladina pred diplomatsko noto veleposlanice Madžarske Edit Szilágyiné Bátorfi. Veleposlanica je pred tem protestirala pri zunanjem ministru Miru Cerarju, ker je Mladina njihovega premierja Viktorja Orbana na naslovnici naslikala kot nacista. Ob njem so na podoben način upodobili predsednika opozicijske SDS Janeza Janšo. Kar je običajna praksa Mladine. Cerarja je veleposlanica prosila za pomoč, da bi se v prihodnje izognili takšnim incidentom.

                   

Vatovec: Cerarjev predvolilni dogodek
Z zunanjega ministrstva so veleposlanici odgovorili, da ne morejo nič, ker na politični tednik Mladina vlada ali zunanje ministrstvo nimata vpliva. A za zaščito svobode tiska po oceni vladajočih to ni zadoščalo. Noto in odziv je razbobnala Mladina, vladajoče LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB pa so zahtevale celo razpravo zunanjepolitičnega odbora parlamenta in odbora za kulturo. Vladajoče poslance je kot prvi predlagatelj danes z izjemno laskavimi ocenami o Mladini in ostrimi ocenami o sosednji državi kot diktaturi zastopal poslanec Cerarjeve SMC Branislav Rajić, ki je opozoril tudi na nezaslišane pritiske na svobodo naših medijev iz Hrvaške in nevarne izjave italijanskih politikov.

Branislav Rajić, SMC (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Da je skupna seja obeh odborov predvolilni dogodek SMC Mira Cerarja, se je nekoliko presenetljivo na seji z Brankom Grimsom (SDS) strinjal Matej T. Vatovec (Levica). Grims je ocenil, da vlada v času pred volitvami namerno sproža in ustvarja vtis konfliktov z vsemi sosedami, povsod so sami fašisti, da bi se ljudje počutili ogroženi in bi na ta način spregledali, da vlada v resnici nič ne dela. Vatovec je ocenil bolj določno, da gre tokrat za Cerarjevo predvolilno igro, in Cerarju očital sodelovanje z Orbanom pri drugem tiru v preteklosti in podobno politiko, kot je bila Orbanova do beguncev, ker je mejo zavaroval z žico. Cerarju je očital tudi mlahavo zunanjo politiko, ker se med drugim ni odzval na oceno britanskega zunanjega ministra, da je bila Slovenija vazal Sovjetske zveze. Cerar je priznal, da je bil res manjši spodrsljaj, ker ni javno takoj ugovarjal, da je bila država vazal le nekaj let po drugi svetovni vojni, pozneje pa ne več, a tega ni storil, ker gosta ni želel prekinjati med nagovorom, ga je pa pozneje opozoril. Vatovcu in njegovi stranki pa je Cerar vrnil, da samo kritizira, ne upa si pa prevzeti odgovornosti in priti v vlado. “Te vaše komentarje zato štejem za nekorektne komentarje nekoga, ki nima dovolj poguma, kritizira pa vse povprek, da bi pridobil politične točke,” je zunanji minister zabrusil Vatovcu.

Rajić: Na Madžarskem diktatura v duhu prednikov
Presenetil je pozneje poslanec SMC Branislav Rajić, ki je v imenu vladnih poslancev, ki so zahtevali skupno sejo odborov, da bi zavarovali svobodo Mladine pred pritiski iz Madžarske, ki so potekali preko Cerarja, oblasti sosednje države obtožil tistega, kar je bilo naslikano na naslovnici Mladine: nazadnjaštva, diktature. Celoten Rajićev nastop v tem delu je bil takšen: “Ministrstvo za zunanje zadeve, kot tudi druge ustanove republike Slovenije ne posegajo in ne ocenjujejo uredniške politike medijev, to je splošno znana resnica v vseh demokratičnih državah, kjer ekstremizem in populizem nista prevzela vajeti. Zato noto Madžarske veleposlanice vidim le kot eno logično delovanje diplomatke, ki je v misiji, ki hoče obdržati službo, ni pa nič več in nič manj kot jasen pokazatelj, da prihaja od politike, ki sicer v novi preobleki, pa vendarle izkazuje nazadnjaštvo in diktaturo v duhu svojih prednikov od pred pol stoletja.”

Naslovnica Mladine je bila takšna:

Po daljših nastopih predvsem poslancev SMC se je oglasil še Andrej Šircelj (SDS) in vprašal predstavnike vlade, kakšen vpliv bodo imele nenavadne ocene (ne le Rajićeve) na zunanjepolitični položaj Slovenije, ker so bile izrečene trditve, ki ne držijo glede odnosov z Madžarsko in Italijo. Predsednika odbora Nemca je opozoril, da iz zunanjega ministrstva ni nikogar, ki bi mu sploh lahko odgovoril, ker je zunanji minister Miro Cerar zaradi drugih obveznosti odšel. Nemca je pozval, naj zagotovi prisotnost predstavnikov vlade ali pa prekine sejo. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič se je na opozorilo, da iz ministrstva, ki ga vodi predsednik njegove stranke in ki je razpravo sprožilo, ni nikogar, da bi kaj odgovoril opoziciji, odzval tako: “Če je vas strah, prav. Jaz si pa dovolim, da povem, kar mislim. To ne more bit razlog, da tega ne bi končali, ker se vi bojite, kako bo vplivalo na status Slovenije. Vsi se vsega bojite, se tresete …”

Šircelj je protestiral, ker je Nemec Zorčiču pustil, da laže, kako se kdorkoli boji. “Pustili ste nespoštljiv pogovor, govor o zadevah, ki bi naj jih nekdo rekel, pa jih ni,” je opozoril Šircelj in Nemca pozval, naj začne voditi sejo tako, da bodo vsi v enakem položaju, tudi opozicija. “To, kar si je kolega privoščil, presega kulturno komunikacijo,” je še ocenil.

Nemcu je potem, ne da bi Šircelj dobil kak odgovor, uspelo izpeljati glasovanje, na katerem je koalicija potrdila že prej pripravljene sklepe v obrambo Mladine pred noto z Madžarske, ki je menda ogrozila njihovo svobodo, ubranila pa bo po teh sklepih svobodo medijev s svojo politiko v bodoče vlada Marjana Šarca.

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...