Umrl skladatelj, zborovodja in pedagog Jože Trošt

Datum:

V starosti 83 let se je poslovil skladatelj, zborovodja in pedagog Jože Trošt, poroča spletni portal Sigic. Pečat je pustil v cerkveni glasbi, kjer je vodil več zborov, obnovil orgelsko šolo v Ljubljani in urejal revijo Cerkveni glasbenik. Bil je tudi organist in profesor. Napisal je več sakralnih del.

Trošt se je rodil leta 1940 na Colu nad Ajdovščino. Po študiju na ljubljanski Teološki fakulteti je študiral na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo v Rimu, zatem je študiral še dirigiranje in kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Od leta 1970 je bil vodja kora (regens chori) v ljubljanski stolnici. Postal je tudi predavatelj cerkvene glasbe na Teološki fakulteti, kjer je poučeval do leta 2003. Vodil je poletne duhovno-glasbene seminarje za organiste, zborovodje in pevce. Izobrazil je več slovenskih organistov in vodil več zborov.

Skoraj 30 let je vodil Mešani pevski zbor Antona Foersterja, za katerega je napisal tudi številne skladbe. Vodil je tudi Akademski pevski zbor Alojzij Mav in zbor bogoslovcev Bogoslovnega semenišča.

Kot skladatelj je ustvaril večinoma sakralna dela, med drugim več del za praznike in nedelje cerkvenega leta ter za različne priložnosti. Napisal je tudi več kot 20 maš. Med posvetnimi deli je zapustil skladbe za orgle, zbore in priredbe narodnih pesmi.

Sodeloval je pri pripravi glasbenega sporeda ob obiskih papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999. Ob drugem obisku je 2500-članski združeni pevski zbor izvedel njegovo Šestnajsto mašo, posvečeno Antonu Martinu Slomšku, ki ga je papež takrat razglasil za blaženega.

Za svoje delo je med drugim prejel zlato priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana za umetniško vodenje MePZ Anton Foerster ter Gallusovo značko Javnega sklada za kulturne dejavnosti za dolgoletno uspešno delo na področju ljubiteljskega zborovskega petja.

Lani ga je takratni predsednik republike Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge za življenjsko delo in pečat, ki ga je pustil v slovenski zborovski glasbi. “Vsestransko delovanje ter obsežni ustvarjalni in poustvarjalni opus pomenita izjemni prispevek Jožeta Trošta k slovenski sakralni in posvetni kulturi,” je pisalo v utemeljitvi.

STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukradeni otroci v SFRJ in mame, ki iščejo resnico

Komisija DZ RS za peticije je po slabem letu...

Večina Slovencev odločno proti migrantskim centrom

V zadnji javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal so anketirance vprašali,...

Največ denarja iz medijskega sklada za Odlazkove medije

Ministrstvo za kulturo je pod vodstvom Aste Vrečko iz...

Američani delajo več kot “neambiciozni” Evropejci

Evropejci so manj ambiciozni in ne delajo tako trdo...